Copy
Informativni bilten
Fondacije tuzlanske zajednice
 
Dragi prijatelji i partneri,

Buđenje novog godišnjeg doba pokrenulo je realizaciju niza aktivnosti sa kojima mikro svijet oko nas želimo učiniti toplijim od zime, ljepšim danas nego je to bio jučer i ponuditi globalnom svijetu primjer da se uvijek može bolje i više. Mi u Fondaciji tuzlanske zajednice zahvalni smo našim aktivistima što žive ovu filozofiju zajedno sa nama i otvorena srca primamo sve koji nam se žele priključiti.

Na koji način smo zakoračili u proljeće i kako smo ispratili najhladnije mjesece ove godine sa fokusom na razvoj lokalne zajednice pročitajte u našem proljetnom newsletter-u.  
FILANTROPIJA NA DJELU
Drvo za Angelinu

April 2016 - Godišnjicu gubitka naše kolegice Angeline Hodžić željeli smo obilježiti na način da oplemenimo zajednicu sadnicama drveća koje će disati za sve nas. Uz podršku njene porodice, donatora iz cijeloga svijeta, aktivista Mreže aktivnih zajednica, uposlenika Fondacije i svih građana koji su se priključili realizaciji naše ideje u 24 zajednice u pet opština Tuzlanskog kantona uspjeli smo u našoj namjeri.

Obzirom da je odaziv donatora za kupovinu sadnica stabala bio veći od planiranog uspjeli smo obezbijediti ukupno 305 sadnica, okupiti veliki broj aktivista i pokrenuti niz ekoloških aktivnosti u mnogim sredinama.


Osim sadnje stabala i cvijeća, u okviru inicijative nazvane „Drvo za Angelinu“ smo postavili klupe, kante za otpad i žardinjere, ukrasili novi urbani mobilijar i angažovali brojne građane da svojim učešćem doprinesu poboljšanju zajednice. Ponosni smo kada vidimo sa koliko se ljubavi sve uradilo i da smo sugrađanima obezbijedili nešto što ima trajnu uspomenu na našu Angelinu.
Pročitajte više:
Prvi fond za lokani razvoj i prvi rezultati u Doknju

Mart 2016 – Sa ciljem da sami utiču na promjene u svojoj sredini, osnovan je prvi fond za razvoj lokalne zajednice pri Fondaciji tuzlanske zajednice - Fond „Dokanj u srcu i duši“. Udruženim donacijama stanovnika naselja Dokanj, Crno Blato, Svojtina i Hidani prije tri godine je osnovan fond čijim sredstvima je omogućeno rješavanje važnog infrastrukturnog problema svoga kraja.

Obnovljen sanitarni čvor u objektu Doma kulture predat je građanima na upotrebu i kao takav će im biti od izuzetne koristi kada se organizuju razne kulturne manifestacije u ovom kraju. Projekat je urađen nakon analize zajednice i odgovor je na potrebe mještana, ali i onih koje je život odveo u druge krajeve svijeta i ovdje dolaze tek povremeno.

Od ideje do potpune realizacije projekta bile su potrebne gotovo dvije godine što nije za pohvalu domaćim administracijama, ali pokazuje istrajnost građana na putu poboljšanja uslova za život u rubnim zajednicama.
Pročitajte više:
RAZVOJ LOKALNE ZAJEDNICE
Društveni domovi u TK opet sijaju svojim sjajem

Februar 2016 - Samo u prošloj godini sa sredstvima u iznosu od 416.446 KM podržana je realizacija 168 građanskih projekata u tuzlanskoj regiji. Uzme li se u obzir volonterski rad i učešće građana, vrijednost realizovanog je skoro 700.000 KM. Od brojnih projekata koje smo podržali izdvajamo renoviranje pet društvenih domova koji će u rubnim opštinama regije u kojoj Fondacija djeluje znatno doprinjeti poboljšanju uslove življenja kroz samoorganizovanje građana i realizaciju projekata za dobrobit zajednice.

Renovirani i opremljeni prostori, stavljeni na uslugu građanima, omogućavaju da se stanovništvo lokalnih zajednica okuplja, druži i promišlja u duhu zajedništva i stvaranja boljih uslova za napredak sredine u kojoj žive.

Inače, Fondacija tuzlanske zajednice će i u 2016. godini distribuirati minimalno 250.000 KM u projekte građana na području pet gradova Tuzlanskog kantona i to: Tuzlu, Kalesiju, Lukavac, Srebrenik i Živinice. S ciljem razvoja lokalnih zajednica i poboljšanja kvaliteta življenja građana u tuzlanskoj regiji, sredstva će se distribuirati kroz četiri programa podrške i nekoliko pripadajućih fondova.
Pročitajte više:
Godišnja konferencija Mreže aktivnih zajednica

Januar 2016 - Ulaskom neke lokalne zajednice u Mrežu aktivnih zajednica nepovratno se poboljšava kvalitet života njenim građanima, jačaju veze među članovima zajednice, bolja je interakcija sa drugim zajednicama i sve to rezultira jasnijom slikom o tome kakvi su istinski kapaciteti sa kojom zajednica raspolaže. To je ocjena aktivista prisutnih na Godišnjoj konferenciji naziva „Šta nam znači aktivna zajednica?“ koju je organizovala Mreža aktivnih zajednica zajedno sa Fondacijom tuzlanske zajednice.

Konferencija je odala priznanje „običnim“ članovima zajednice koji kroz građanski aktivizam učestvuju u razvojnim procesima u svojim lokalnim sredinama, a razmjere njihovoga rada najbolje su se vidjele tokom prezentovanih uspjeha u predhodnoj godini..


Dio pozitivne atmosfere sa Konferencije otkrijte u nastavku.
Pročitajte više:
PODRŠKA MLADIMA
Do It Yourself – Kreiraj samostalno

Januar 2016 – U okviru projekta razvoja multifunkcionalne kuće „Labirint“ koji Fondacija tuzlanske zajednice provodi u partnerstvu sa Organizacijom za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“ i uz podršku Grada Tuzla, osigurali su se uslovi za razvijanje, sticanje znanja i prakticiranje poduzetničkih vještina mladih u zajednici. .

U okviru edukacije o poduzetništvu, u kojoj je učestvovalo više od 30 mladih članova „Osmijeha za osmijeh“, razvijena je poduzetnička ideja mladih pod nazivom Do It Yourself. Mladi će u prostorijama „Labirinta“ i Doma mladih, tuzlanskom tržištu ponuditi novu uslugu - samostalno izrađene bedževe i štampu natpisa na majicama ili cegerima.

Usluge mogu koristiti mladi i omladinske organizacije, a sav ostvareni prihod je namjenjen održivosti organizacije „Osmijeh za osmijeh“ i sprovođenju aktivnosti za djecu i mlade u oblasti liderstva i promocije dječijih prava.
Pročitajte više:
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Web stranica
Web stranica
E-mail
E-mail
*Copyright © Fondacija tuzlanske zajednice 2016
All rights reserved.


Dobili ste ovaj mail jer ste se pretplatili na naš newsletter.

Our mailing address is: fondtz@fondacijatz.org
 
Fondacija tuzlanske zajednice
Pozorišna 13,
Tuzla 75000
Bosnia and Herzegovina