Copy
Informativni bilten
Fondacije tuzlanske zajednice
 
Dragi prijatelji i partneri,

Zakoračite sa nama u ovo ljeto sa osmijehom i suncem jer upravo tako, i sa vama, želimo obilježiti našu 13. godinu postojanja. U novih 365 dana pred nama želimo pozitivnom energijom doprijeti do što više članova naših zajednica, potaknuti i druge da sa nama prave promjene koje ćemo ponosno ostaviti drugima.

Mi znamo kako! Vi imate tu energiju koja pokreće! Zajedno možemo napraviti magične promjene velikih razmjera!

Koliko predano radimo na tome govore naša djela, ali i naš ljetni preglednik nedavnih aktivnosti.  
FILANTROPIJA NA DJELU
1 KM za zajednicu

Juli 2016. – U cilju namicanja sredstava za poboljšanje lokalnih zajednica, Fondacija tuzlanske zajednice pokrenula je novu kampanju naziva „1 KM za zajednicu“. Osnovni cilj kampanje jeste da motiviše ljude u Tuzlanskom kantonu, Bosni i Hercegovini, ali i dijaspori, da preuzmu inicijativu i doniraju simboličan iznos koji udružen sa donacijama svih nas može riješiti probleme lokalnih zajednica.

Kada bi svaki građanin Tuzlanskog kantona donirao samo 1 KM mjesečno tokom jedne godine prikupila bi se sredstva dovoljna za rješavanje nekih od dugogodišnjih problema u našim lokalnim zajednicama. Na taj način bi, doniranjem samo 1 KM mjesečno, posredstvom Fondacije, bili u prilici svake godine distribuirati više od pet miliona maraka u naše lokalne projekte i neprofitne organizacije.


Samo jedna marka mjesečno može unaprijediti naše živote, omogućiti značajnija ulaganje u sport, dječije parkove, obrazovanje, zdravstvo, privredu i sve ono što sami odredimo kao prioritet svoje zajednice.

Vjerujmo u sebe, u svoje zajednice, u naše zajednice! Pridružite nam se da zajedno ostvarujemo naše vizije!
Za našu ljepšu i bolju zajednicu!
Pročitajte više:
PODRŠKA MLADIMA
Junaci naše zajednice u 2016.

Juni 2016. – Treću godinu u kontinuitetu Fondacija tuzlanske zajednice realizuje kampanju za mlade „Budi junak svoje zajednice“ kojom lokalne aktiviste i volontere imenuje u istinske junake unaprijeđene zajednice.

Ovogodišnjom kampanjom akcenat je stavljen na jačanje omladinskog sektora kroz podršku njihovom radu ili zakonskom regulisanju autonomnih omladinskih organizacija na lokalnom nivou. Tako je u pet gradova Tuzlanskog kantona, regije u kojoj djeluje Fondacija tuzlanske zajednice sa Omladinskim bankama, podržano 15 grupa, od čega će njih sedam preći iz neformalnog u formalno djelovanje kao omladinska organizacija.

Podstrek mladima u ovoj godini dalo je 14 društveno odgovornih kompanija, brojni individualni donatori, gradske i općinske administracije, kao i međunarodni donatori. Obezbjeđena sredstva, njih 61%, su iz lokalnih izvora čime se vidno povećava interes zajednica za ulaganje u mlade. Raduje nas da postoji porodica kompanija koje redovno podržavaju Fondacijine programe za mlade i, istovremeno, promovišu filantropiju unutar lokalne zajednice.

Ko su mladi aplikanti u Tuzli, Srebreniku, Živinicama, Kalesiji i Lukavcu, šta su okosnice njihovih projekata te sa koliko su dukata bili podržani od strane biznisa tokom „Potraga za blagom“, događaja koji je sastavni dio kampanje „Budi junak svoje zajednice“, pročitajte u izvještajima tih gradova, a tuzlansku završnicu kampanje donosimo u nastavku.
Pročitajte više:
Prvi 365 dana „LABIRINT-a“

Maj 2016. - Poduzetnička ideja pretočena u prvu trening kuću za mlade u regiji sjeveroistočne Bosne i Hercegovine - „LABIRINT“, jedinstvenog koncepta usluge i kao takva nagrađena za najbolji projekat u zajednici 2015 godine na VI YEPP međunarodnoj konferenciji „Dream Machine: Toward Social Changes“ u Finskoj, proslavila je svoj rođendan. Prvi, najvažniji, simboličan i po svemu specifičan.

U toku svoje prve godine djelovanja, tačnije prvih 365 dana, „LABIRINT“ je ugostio 665 zadovoljnih korisnika usluga, člana 31. organizovane grupe iz 13 različitih organizacija koje djeluju u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Švedskoj, Njemačkoj i, naravno, Bosni i Hercegovini.

Svi oni uspješno su sproveli jednodnevne i višednevne edukacije, treninge i seminare, a „LABIRINT“ je ugostio i učesnike „Mirovnog kampa za mlade sa Balkana“, kao i one koji su bili dio „Radnog kampa za mlade iz Njemačke i Bosne i Hercegovine“.

Iako se „LABIRINT“ tokom zimskog perioda morao zatvoriti uslijed nemogućnosti da obezbijedi tople prostorije za boravak i rad, spretnim potezima Upravnog odbora i namicanjem sredstava od strane biznisa i onih koji vjeruju u omladinsko poduzetništvo, ovaj problem je riješen. Od sada u prostorijama Trening kuće za mlade nema zime!

Tim „LABIRINT-a“ sastoji se od sedam mladih osoba koje čine sve da se boravak u njihovim prostorijama pamti,a planirane aktivnosti implementiraju na najbolji način. Činjenica da se korisnici usluga vraćaju „LABIRINT-u“, uz odlične kritike koje ostavljaju u Knjizi utisaka, najbolji su pokazatelj kvaliteta usluga koje se tamo mogu dobiti. Uvjerite se i Vi!

Kontakt: treningkucalabirint@gmail.com i tel: +387 35 277 480 i +387 62 145 929.
Pročitajte više:
RAZVOJ LOKALNE ZAJEDNICE
Naša pozitivna priča

Članovi Udruženja mladih „Par Selo – Dubrave“ su, uz pomoć svojih i sredstava Fondacije tuzlanske zajednice, ali i angažmanom lokalnih aktivista, rekonstruisali autobusko stajalište Pijesak u svojoj mjesnoj zajednici.

Kako su istakli vrijedni aktivisti, radi se o najprometnijem autobuskom stajalištu u zajednici koje nije bila natkriveno. Uzevši u obzir da u blizini autobuske stanice nema objekata u kojem bi se građani sakrili od kiše kada čekaju autobus, a što predstavlja veliki problem za vrijeme kišnih dana, to je bio njihov argument više da se angažuju i pokrenu zajednicu.

Tako su aktivisti Par Sela kroz Fond za aktivne zajednice Fondacije tuzlanske zajednice i uz pomoć stručnih majstora, projektom „Autobuska stanica kakvu želim“ obezbijedili nadstrešnicu za sve mještane i putnike, a čekanje autobusa učinili ugodnim i komfornim.
RAZMJENA ISKUSTAVA
Učimo jedni od drugih

Maj 2016. - Protekli period iskoristili smo u upoznavanju naših dragih gostiju iz Freudenberg stiftung (Njemačka) sa aktivnostima i planovima koje tim Fondacije tuzlanske zajednice sprovodi radi poboljšanja uslova života građana u saradnji sa aktivistima lokalnih zajednica.

Slične posjetu upriličili smo švedskim studentima i nastavnicima Srednjih narodnih škola (Folkhögskola) u Västerås-u i Köping-u kao i predstavnicima fondacija iz Obrenovca i Novog Pazara. Dobrodošlicu smo pretočili u radne i edukativne sate, ali i iskoristili gostovanje za upoznavanje sa znamenitostima našega grada i zemlje.

Ovo posjete su bile prilike da gostima predstavimo programe rada sa fokusom na sve ono što je odlika community fondacija. Fokus rada pomenutih fondacija su mladi tako da oni mapiraju njihove potrebe, udružuju sredstva i čine da programi podrške omladinskim volonterskim inicijativama budu realizovani za dobrobit zajednice, a što je okosnica rada Omladinske banke pri Fondaciji tuzlanske zajednice.

Jačanje kapaciteta mladih, socijalno poduzetništvo, ali i saradnja postojećih mreža omladinskih banaka samo su neke od tema treninga Omladinske banke u Zrenjaninu, u sklopu aktivnosti Fondacije Ana i Vlade Divac, gdje su predstavnici Fondacije tuzlanske zajednice bili gostujući predavači.

Od brojnih posjeta vrijedno je istaknuti i učešće u INSPIRE konferenciji u Bukureštu „Philanthropy for Social Change Conference“ koja je fokusirana na resurse i znanja u cilju unapređenja strateške filantropije u regionu.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Web stranica
Web stranica
E-mail
E-mail
*Copyright © Fondacija tuzlanske zajednice 2016
All rights reserved.


Dobili ste ovaj mail jer ste se pretplatili na naš newsletter.

Our mailing address is: fondtz@fondacijatz.org
 
Fondacija tuzlanske zajednice
Pozorišna 13,
Tuzla 75000
Bosnia and Herzegovina