Copy
Informativni bilten
Fondacije tuzlanske zajednice
Ljeto, 2015.
Dragi prijatelji i partneri,

U ljetnjem izdanju našeg tromjesečnog biltena pozivamo vas da, ako to već ranije niste učinili, pročitate neke od izdvojenih vijesti Fondacije tuzlanske zajednice u periodu april – juni 2015.

 
Labirintu nagrada „Best Community Project“

Juni - „LABIRINT – Multifunkcionalna trening kuća za mlade“ osvojila je prvo mjesto u kategoriji „Best Community Project“ na VI YEPP konferenciji Međunarodnog resursnog centra u Finskoj. Na međunarodnoj konferenciji „Dream Machine: Toward Social Changes“ u Kristineštadu jedinstven projekat Grada Tuzle predstavljen je kao izvanredan primjer omladinskog socijalnog poduzetništva koji je zahvaljujući mladima, a uz doprinos donatora i razumjevanje insititucija vlasti, omogućio da se (ne)formalna edukacija vrši kontinuirano u prilagođeno prostoru i uz mogućnost spavanja.

Dobre ideje i boje naše zemlje na ovoj konferenciji branili su predstavnici Fondacije tuzlanske zajednice i UG Agora: Sanela Karić, Sabina Sinanović - Ćatibušić i Emir Bašić zajedno sa Vedranom Lakićem, pomoćnikom gradonačelnika Grada Tuzle.
Pročitajte više:
Registracija pasa u Gradu Tuzla

Maj - Prvi korak u implementaciji sveobuhvatnog projekta „Program kontrole populacije pasa u Gradu Tuzla“ jeste početak registracije vlasničkih pasa. Višemjesečne aktivnosti zagovaranja na polju rješavanja ovog problema rezultirale su da je Bosna i Hercegovina dobila prvi jedinstven Registar čipovanih pasa, a koji se odnosi na Grad Tuzlu.

Registar pasa omogućava brojne benefite, između ostalog: uvid u brojčano stanje pasa u Gradu Tuzla, identifikovanje životinje i njenog vlasnika, uvid u zdravstvenu zaštitu  psa sa ciljem očuvanje javnog zdavlja. Promocija odgovornog vlasništva i sprovođenje zakonskog okvira koji reguliše ovu oblast, realizovano je kroz „Šetnju pasa“ i niz uličnih akcija kako bi se lakše i brže izvršio pasa u jedinstveni Registar.

Jedan od ciljeva Projekta je i smanjenje broja napuštenih pasa na ulicama. S tim u vezi, u narednom periodu akcenat će biti na promociji udomljavanja pasa iz gradskog azila i animiranja volontera na pružanju pomoći u radu Udruženju za zaštitu životinja „Nirina“.
Pročitajte više:
Prevazilaženje posljedica poplava i klizišta

April - Ukupno 35 učenika, od predškolskog uzrasta do četvrtog razreda, novu će školsku godinu pohađati u saniranoj područnoj školi Modrac, opština Lukavac. Sanacija krova ovog objekta ocjenjena je kao prioritet u ovoj opštini koja je uz Kalesiju, Srebrenik, Tuzlu i Živinice aplicirala za sredstva iz drugog kruga podrške u ukupnoj vrijednosti od 104.305 KM.

Sredstva su namjenjena za saniranje posljedice prošlogodišnjih poplava i klizišta na način da se građanima omoguće bolji uslovi za život. Od 27 odobrenih projekata najviše njih se odnosi na saniranje oborinskih i otpadnih voda koje su građanima pričinile velike štete i brojne probleme.

Osim infrastrukturnih projekata, podrška je namjenjena i za saniranje šteta malim poljoprivrednim proizvođačima i stočarima kupovinom sjemena i stočne hrane ili nadoknadom izgubljene živine i sitne stoke. Ukupno 12 aplikanata će dobiti 30.000 KM po ovom osnovu jer nam je cilj praktično i egzistencijalno pomoći najugroženijima.
Pročitajte više:
Naša pozitivna priča:
Atletičar koji je odlučio biti najbolji

Fondacija tuzlanske zajednice podstiče individualnu filantropiju jer vjeruje da i mala ulaganja daju velike rezultate. To pokazuju i stipendisti Vitalis fonda pri Fondaciji čiji je osnivač Nermin Čolić odlučio stipendirati mlade talentovane sportiste i tako vratiti stari sjaj Tuzli kao sportskom gradu.

Atletičar Mahir Kurtalić, jedan je od tih stipendista koji svojom predanošću, disciplinom i odricanjima želi biti najbolji u sportu koji se sa razlogom zove kraljica sportova. Mahir je skoncentrisan na učešće na Evropskom prvenstvu za atletičare do 23 godine, ali i druga takmičenjima gdje će svoju zemlju predstaviti na najbolji način.

U njegov uspjeh vjeruje i Fondacija tuzlanske zajednice koja najuspješnijeg juniora Grada Tuzle i stipendistu Vitalis Fonda od ranije podržava.
Pročitajte više:
Projekti jačanja lokalnog organizovanja građana

April - U proteklim mjesecima krenula je realizacija projekat pod nazivom „Jačanje lokalne demokratije“, u okviru kojeg Fondacija nastavlja promovirati aktivno građanstvo, organiziranje i uključivanje građana u razvoj svojih naselja i cijele zajednice.

Projekat se naslanja na rezultate dvogodišnje saradnje sa građanima Tuzle, Srebrenika, Kalesija, Lukavca i Živinica, te njihovih lokalnih administracija, ostvarene kroz projekat „Razvoj ugroženih naselja i osnaživanje mladih u TK“. Oba projekta su finansirana od strane njemačkog Ministarstva za međunarodni razvoj i saradnju, Balkanskog fonda za demokratski razvoj, redovnih donatora Fondacije, a dijelom i od lokalnih vlasti, preduzeća i pojedinaca.

Projekat „Razvoj ugroženih naselja i osnaživanje mladih na području Tuzlanskog kantona“ je realiziran u vremenskom periodu od 01.02.2013. godine do 31.01.2015. godine na području već pomenutih pet općina Tuzlanskog kantona.  Projektne aktivnosti su realizirane u 20 aktivnih zajednica od čega je njih 16 je sa području Općine Tuzla dok su ostale: Vukovije Gornje i Donje (Kalesija), Seona (Srebrenik), Prokosovići (Lukavac), te Šerići, Suha i Priluk (Živinice).
Pročitajte više:
In Memoriam - Angelina Hodžić

April - Naša draga kolegica Angelina Hodžić iznenada je preminula 8.4.2015. godine. Njen lik i djelo ćemo zauvijek nositi u našim srcima jer smo njenim odlaskom izgubili humanistu, plemenitu i dobru osobu velikog srca.

Angelina je bila uposlenica Fondacije tuzlanske zajednice od marta 2005. godine i tokom svih ovih godina predano je radila na tome da naše okruženje bude bolje mjesto življenja za sve. Sretni smo što smo je imali, sa njom dijelili uspjehe i radovali se nekim novima koji su tek trebali da se ostvare.

Pamtićemo je kao osobu koja je imala osmijeh i lijepu riječ za sve i brižno ćemo čuvati sve lijepe uspomene na nju.
Pročitajte više:
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Web stranica
Web stranica
E-mail
E-mail
*Copyright © Fondacija tuzlanske zajednice 2015
All rights reserved.


Dobili ste ovaj mail jer ste se pretplatili na naš newsletter.

Our mailing address is: fondtz@fondacijatz.org
 
Fondacija tuzlanske zajednice
Pozorišna 13,
Tuzla 75000
Bosnia and Herzegovina