Copy
Informativni bilten
Fondacije tuzlanske zajednice
 
Dragi prijatelji i partneri,

Na pragu nove godine želimo da uspjeh bude vaša svakodnevna priča sa kojom ćete druge činiti sretnima, pozitivnima i motivisanima da skupa mijenjamo okruženje na bolje. Godina iza nas je bila puna izazova i njihovih prevazilaženja, ali sve to nas čini jačima da još osnaženiji krenemo dalje. Mi vjerujemo u sve nas, a sa tim uvjerenjem smo završili i 2015. godinu. Kako i na koji način, čitajte u nastavku našeg zimskog newsletter-a.
 
RAZVOJ LOKALNE ZAJEDNICE
Obnova društvenih domova

Novembar 2015 - Funkcionalni društveni domovi važan su resurs svake lokalne zajednice. To su inkubatori ideja i mjesta otvorenih vrata za razna okupljanja mještana, razmjenu informacija i diskusije o budućem razvoju njihove zajednice. S ciljem da se devastirane prostorije ovih objekata urede kako bi postale okosnica društvenog života i centri za jačanje lokalne domokratije i otvorenog obrazovanja, te njegovanje pozitivnih društvenih vrijednosti, Fondacija tuzlanske zajednice je u ovoj godini izdvojila 41.520,00 KM za sanaciju pet društvenih domova u aktivnim mjesnim zajednicama Tuzle, Srebrenika, Kalesije, Živinica i Lukavca, koje su ujedno i članice Mreže aktivnih zajednica.

Obzirom da odabrane zajednice praktički nisu imale adekvatna mjesta za okupljanje i aktivno djelovanje građana u zajednici, ili su postojeći objekti bili u vrlo lošem stanju, to su se članovi/ce Mreže aktivnih zajednica angažovali u obnovi društvenih prostora s ciljem stvaranja uslova za organizovano djelovanje i veći angažman građana u razvoju zajednice.

Do kraja 2015. godine, renoviranje i opremanje Doma mladih Tinja je već realizovano, dok će se ostala četiri društvena doma obnavljati u prvom kvartalu 2016. Devastiran prostor u Domu mladih Tinja postao je funkcionalan za više od 250 korisnika mjesečno, od kojih su najčešći korisnici članovi Udruženja mladih Tinje, kao i drugih udruženja koja okupljaju penzionere, lovce i pčelare..
Pročitajte više:
Edukacija na polju zagovaranja

Oktobar 2015. – Fondacija tuzlanske zajednice pomaže jačanje kapaciteta članica „Mreže aktivnih zajednica“, a u svom članstvu ima 18 aktivnih zajednica iz Tuzle, Srebrenika, Kalesije, Živinica i Lukavca. Predstavnici aktivnih zajednica djeluju kroz rad Lokalnih grupa za razvoj zajednice te u svoje članstvo, uključuju mlade, žene, predstavnike formalnih udruženja koja djeluju u zajednici, ali i predstavnike javnih institucija poput škola, ambulanti i društvenih domova.

Članovi/ce „Mreže aktivnih zajednica“ su pozvane na učešće u naprednom treningu za jačanje kapaciteta u oblasti zagovaranja za rješavanje dugoročnih problema u zajednici. Trening je organizovan u periodu 24-25. oktobar 2015. na kojem je učestvovao 41 predstavnik iz sedam Lokalnih grupa za razvoj zajednice. Svaka grupa je, nakon treninga, dobila priliku da kandiduje projekat prema Fondaciji kako bi zagovarala prema donosiocima odluka za rješavanje dugoročnih problema u svojim zajednicama. Upravni odbor Fondacije je odobrio šest ovakvih projekata koje će provoditi Lokalne grupe za razvoj zajednice iz Gornje Tuzle, Soline i Simin Han sa područja Grada Tuzle, Prokosovića u Općini Lukavac, Šerića i Priluka u Općini Živinice, kao i Donjih Vukovija u Općini Kalesija. Više o podržanim zagovaračkim projektima možete pogledati ovdje.

U cilju osnaživanja žena i njihovog djelovanja i uključivanja u procese razvoja zajednice, Mreža aktivnih zajednica je 23.12.2015. organizovala građanski forum na temu „Uloga žene u razvoju zajednice i stavaranju društvenih promjena“ na kojem je učestvovalo 56 žena, predstavnica iz 15 članica Mreže. Na ovom jedinstvenom događaju, učesnice su imale priliku da razgovaraju o svojim planovima, ciljevima, načinima organiziranja žena, ali i o problemima i izazovima na tom putu. U narednom periodu slijedi praćenje povećanja procenta uključivanja žena u radu Lokalnih rupa za razvoj zajednice.
PODRŠKA MLADIMA
Budućnost je u rukama mladih

Decembar 2015. - „Budi junak svoje zajednice” naziv je kampanje koja se već drugu godinu organizuje od strane Fondacije tuzlanske zajednice, s ciljem animiranja domaćih biznisa i lokalnih vlasti za pružanje podrške mladima koji svoju budućnost žele izgraditi u svojoj zemlji, u svojoj zajednici.

Svojim finansijskim učešćem, 15 društveno odogovornih preduzeća te 500 pojedinaca iz pet lokalnih zajednica Tuzlanskog kantona, uvećalo je Fond za mlade Fondacije tuzlanske zajednice u ukupnom iznosu od 8.900 KM. Fondacija je lokalna sredstva udružila sa sredstvima odobrenim od strane partnerskih fondacija iz inostranstva i općinskim administracijama Tuzle, Lukavca, Srebrenika, Živinica i Kalesije. Time je osigurano 33.628,00 KM za podršku 25 omladinskih projekata sa područja pomenutih gradova od čije će realizacije korist imati više od 1.500 mladih osoba.

Put od prepoznavanja problema u mikro zajednici, pisanja projektne aplikacije, odlučivanja, razrade i borbe za naklonost dobre vile u svakoj od pet opština za naše mlade aktiviste nije uopšte bio lagan, ali se njihova istrajnost isplatila kroz društveno korisne projekte koji će zaisgurno poboljšati kvalitet života svih nas.

O našoj završnoj konferenciji, na kojoj su inspirativnim govorima i stariji učili od mlađih, čitajte u nastavku.
Pročitajte više:
PROJEKTI OD VITALNOG ZNAČAJA
Humanitarni telefon za napuštene pse

Decembar 2015. - Sa ciljem poboljšanja uslova rada tuzlanskog azila u kome su smješteni napušteni psi sa područja Grada Tuzla, Fondacija tuzlanske zajednice je, u saradnji s Udruženjem za zaštitu životinja Nirina, pokrenula jedinstven humanitarni broj telefona. Samo jedan poziv na broj 090 291 055 znači 2 KM za one koji su napušteni, čiji su vlasnici odlučili da im uskrate topao dom i hranu.

Sredstva prikupljena na ovaj način usmjeravaće se isključivo za uređenje kućica, nabavku hrane i svih potrepština koje su neophodne za stvaranje sigurnog okruženja malim njuškicama prije udomljavanja. Trenutno su kapaciteti azila preopterećeni jer je namjenjen za mnogo manji broj pasa od trenutnih 750.

Posjete građana azilu su dobrodošle jer se tako priča o odgovornom vlasništvu nad psima, a koju podržava Fondacija tuzlanske zajednice kroz projekat „Zbrinjavanja pasa u Gradu Tuzla“, širi i dolazi do onih koji zdravog i privrženog psa mogu naći upravo tamo.
Pročitajte više:
RAZVOJ FILANTROPIJE
Znanje se množi kada se dijeli

Novembar 2015. - Fondacija tuzlanske zajednice bila je aktivan sudionik TACSO‬ regionalne konferencije „Philanthropy in the Western Balkans and Turkey: Investment for the future“ koja se održavala u Beogradu sa ciljem poboljšanja lokalne filantropije u zemljama zapadnog Balkana i Turske.

Učesnici, uključujući predstavnike delegacije EU, vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, predstavnici ministarstava financija /i/ili Poreske uprave, predstavnici medija, individualnih i korporativnih donatora, kao i organizacije civilnog društva razgovarali su o novim načinima za unapređenje lokalne filantropije, stvaranju povoljnijeg okruženja - pravnog i fiskalnog okvira za filantropiju u regiji.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Web stranica
Web stranica
E-mail
E-mail
*Copyright © Fondacija tuzlanske zajednice 2016
All rights reserved.


Dobili ste ovaj mail jer ste se pretplatili na naš newsletter.

Our mailing address is: fondtz@fondacijatz.org
 
Fondacija tuzlanske zajednice
Pozorišna 13,
Tuzla 75000
Bosnia and Herzegovina