Copy
Informativni bilten
Fondacije tuzlanske zajednice
 
Dragi prijatelji i partneri,

Pred vama je proljetni newsletter Fondacije tuzlanske zajednice u kojem smo sumirali sve ono što smo zajedno radili u prva tri mjeseca 2017. godine. 
PODRŠKA ŠKOLAMA U TK
Djeca u 44 osnovne škole Tuzlanskog kantona dobila pitku vodu

Znak „Voda nije za piće“ uklonjen je u Područnoj osnovnoj školi „Dokanj“ u kojoj su učenici, ugradnjom UV filtera za pročišćavanje vode, dobili ispravnu i pitku vodu. Ova škola je samo jedna od 44 osnovnoškolske obrazovne ustanove u Tuzlanskom kantonu koje su zahvaljujući projektu „Kontrola ispravnosti vode školskih vodovoda“ riješile problem vodosnabdijevanja.

Do implementacije ovog projekta, djeca su u školskim slavinama imala bakteriološki upitnu vodu zbog čega su direktno bila izložena opasnosti. Kako bi se to riješilo Fondacija tuzlanske zajednice je u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, te Zavodom za javno zdravstvo TK, obezbijedila filtere za pročišćavanje vode u 44 osnovne škole. Riječ je o školama u kojima su i djeca i osoblje, sada apsolutno sigurni prilikom konzumiranja vode.

Iako su ovim projektom obuhvaćene 44 osnovne škole Tuzlanskog kantona, nastavljamo raditi dalje. Cilj nam je u narednom periodu doći do novih donatora koji bi bili spremni uložiti sredstva za projekte poput ovog, a kojima bi se riješila i druga bitna pitanja u našim zajednicama.“ – kazala je Jasna Jašarević, izvršna direktorica FTZ-a.
Pročitajte više:
JAČANJE OMLADINSKOG SEKTORA U GRADU TUZLA
Počeo proces osnivanja Vijeća mladih Grada Tuzla

Mladi u Tuzli, zahvaljujući registrovanim omladinskim udruženjima čiji su predstavnici krenuli u proces osnivanja, uskoro dobijaju Vijeće mladih. Proces koji je podržan od Grada Tuzla i Fondacije tuzlanske zajednice, povjeren je Organizaciji za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“.

Podatak da preko 65% mladih nije zainteresovano za lokalnu politiku bio je ključan za ovu organizaciju kada su, zajedno sa drugim organizacijama, krenuli u proces osnivanja Vijeća mladih, kazala je njihova predsjednica Asja Dizdarević. „Mladi iz svih registrovanih tuzlanskih udruženja kroz naš projekat jačaju svoje kapacitete iz različitih oblasti društvenog angažmana, gdje su vodeći se Zakonom o mladima Federacije BiH kreirali institucionalne mehanizme za jasniju komunikaciju mladih sa donosiocima odluka na lokalnom nivou. To će, uvjereni smo, stvoriti dovoljno prostora da mladi pokažu kako su bitna karika u našem društvu.“ – kazala je Dizdarević.

Organizacija za djecu i mlade „Osmijeh za Osmijeh“ je kroz ovaj projekat okupila mlade iz Udruženja „Mladi Tuzle“, Udruženja „Multi“, Omladinskog pokreta „Revolt“, KUD-a „Pasci“, Odreda izviđača „Krin“, Udruženja „akustikUM“, Udruženja „Ekosol“, Udruženja „Medicus“, Pozorišta mladih Tuzle, Tuzlanskog otvorenog, kao i Omladinskog resursnog centra Tuzla.

Projekat „Mladi u akciji“ će trajati do maja ove godine, kada bi mladi u ovom gradu zvanično trebali dobiti svoje predstavničko tijelo.
Pročitajte više:
RAZVOJ DEMOKRATIJE I AKTIVNOG GRAĐANSTVA
Aktivni građani o "Demokratiji na djelu"

Fondacija tuzlanske zajednice je u saradnji sa Mrežom aktivnih zajednica organizovala desetu po redu građansku konferenciju koja je okupila aktiviste iz lokalnih zajednica širom Tuzlanskog kantona. Ovoga puta, konferencija koja je organizovana 3. februara 2017. godine, ponijela je naziv „Demokratija na djelu“. Upravo taj naziv, kako su istakli govornici i simbolizuje rad Mreže aktivnih zajednica.

Koordinatorica Programa za razvoj zajednice FTZ-a, Anita Šimić Kasumović kazala je „da je Konferencija bila prilika da se promovišu demokratske vrijednosti, kao i da se predstave sve uspješne priče koje su se desile u protekloj godini“.

Govornici na konferenciji bili su istaknuti društveni aktivisti u zajednicama u kojima djelujemo. Pored ostalih, publici se obratila nekadašnja jedina, i trenutno aktuelna žena predsjednica Savjeta Mjesne zajednice Gornja Tuzla Maida Mehmedović koja je na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u organizovanju zajednice, govorila o načinima unapređenja života u istoj. Kao mentor u zajednicama sa područja općine Živinice, Elvir Fejzić prenio je svoju viziju otvorene škole prema zajednici. Također, polučena iskustvima kvalitetnog vođenja društvenog centra i širenja vizije cjeloživotnog, kao i neformalnog učenja, Sabina Sinanović Ćatibušić je govorila o društvenim domovima kao „odličnim prostorima za demokratiju“. Gospodin Salim Halilbašić, inače profesor matematike je kao jedan od govornika građanske konferencije govorio o cjeloživotnom učenju kao provjerenom modelu za stvaranje lidera. Dalje je o ženi u procesu organizovanja jedne zajednice govorila i predsjednica Udruženja žena „Srce i duša“ Amira Avdić, dok je o građanskom aktivizmu riječ preuzeo Damir Nikšić, konceptualni umjetnik i aktivista iz Sarajeva, koji je ujedno bio i specijalni gost ovogodišnje konferencije.
Pročitajte više:
DAMIR NIKŠIĆ O GRAĐANSKOJ KONFERENCIJI „DEMOKRATIJA NA DJELU“:
U SARADNJI SA FONDACIJOM „DOGS TRUST“
Počeo projekat besplatne sterilizacije pasa lutalica u Tuzlanskom kantonu

Da su besplatna kastracija i sterilizacija pasa lutalica itekako potrebni u Tuzlanskom kantonu pokazuje i činjenica da je zajedno sa Fondacijom tuzlanske zajednice u saradnju ušlo 11 od 13 općina. Riječ je o Gradu Tuzla, te općinama Lukavac, Kladanj, Živinice, Banovići, Doboj Istok, Srebrenik, Gračanica, Kalesija, Čelić i Gradačac, koje su do sada potpisale protokol o saradnji na projektu “Besplatna sterilizacija i kastracija pasa lutalica" koji FTZ realizuje uz podršku Fondacije „Dogs Trust“.

U testnoj fazi od 10. aprila do 31. jula obrađivat će se isključivo ulični psi, a nakon toga, od septembra, počinje besplatna kastracija i sterilizacija i vlasničkih pasa. Fondacija „Dogs Trust“ će finansirati čitav projekat dok će FTZ koordinisati svim aktivnostima na istom, kroz nadgledanje zahvata, prikupljanje podataka, vođenje evidencije i izvještavanje općina o broju sterilisanih/kastriranih pasa po završetku projekta.

"Iako u projekat, nažalost, neće biti uključene općine Teočak i Sapna, raduje nas činjenica da su ostale administracije prepoznale važnost ove problematike i službeno potvrdile našu saradnju.” - kazala je Andrijana Čajić, koordinatorica pomenutog projekta FTZ-a.
Djeca Tuzlanskog kantona naučila kako postupati sa psima

Tokom prvog polugodišta u osnovnim školama Tuzlanskog kantona obučeni edukatori Fondacije tuzlanske zajednice Aleksandar Todorović i Faruk Hodžić, realizovali su niz, za djecu prilagođenih radionica o temama poput zbrinjavanja i postupanja sa psima. O kvaliteti istih i stvarnoj potrebi za ovakvim aktivnostima koja postoji u našem društvu, govore podaci o broju odazvanih osnovnih škola koje su željele svojim učenicima omogućiti dodatne edukacije iz oblasti kojima se bavimo.

Preko 350 realizovanih radionica smo u proteklom periodu održali u pedesetak osnovnih škola.“ – ističu naši edukatori i dodaju kako je „bilo zadovoljstvo raditi sa oko 10.000 djece koja su sa velikim interesovanjem učila sve o čemu smo govorili.“ – zaključili su Aleksandar i Faruk.

Osim postupanja sa psima, radionice su pomogle djeci da nauče i kako prepoznati pseće potrebe, te kako na njih adekvatno odgovoriti. Radionice su realizovane u osnovnim školama u Tuzli, Lukavcu, Gračanici, Doboj Istoku, Živinicama, Gradačcu, Srebreniku i Kalesiji.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Web stranica
Web stranica
E-mail
E-mail
Pratite nas na socijalnim mrežama
*Copyright © Fondacija tuzlanske zajednice 2017
All rights reserved.


Dobili ste ovaj mail jer ste se pretplatili na naš newsletter.

Our mailing address is: fondtz@fondacijatz.org
 
Fondacija tuzlanske zajednice
Pozorišna 13,
Tuzla 75000
Bosnia and Herzegovina
+387 35 362 830
+387 35 362 831