Copy
Informativni bilten
Fondacije tuzlanske zajednice
 
Dragi prijatelji i partneri,

U nadi da ste iza sebe imali uspješnu 2016. godinu, te da ćete u Novoj biti još uspješniji želimo vam se i ovom prilikom zahvaliti na dosadašnjoj saradnji i praćenju naših aktivnosti koje smo realizovali u zajednicama Tuzlanskog kantona. S vjerom u sve nas želimo krenuti dalje, osvrčući se na posljednju četvrtinu prošle godine u kojoj smo dosegli mnoge ciljeve. Kako, uz čiju pomoć i na koji način – čitajte u nastavku novog zimskog Newslettera vaše Fondacije...
Uspješne priče
Dobrnjani znaju šta znači građanski aktivizam

Decembar 2016. - U potrazi za pozitivnim pričama koje svakodnevno kreiraju obični ljudi, put nas je naveo u Dobrnju – jednu od četrdeset mjesnih zajednica koliko ih broji Grad Tuzla. Mala je to sredina, ali bogata velikim aktivistima koji su u svakom trenutku spremni pomoći. Svojim komšijama, zajednici, gradu.

U posljednje dvije godine mnogo toga smo uradili zahvaljujući povjerenju i podršci Fondacije koja je prepoznala važnost ulaganja u ovaj dio Tuzle. Iako se u Dobrnji život odvija skromno, mještani opet vrlo rado izdvajaju određena sredstva i doniraju svojoj zajednici. Marku na marku. Samo zato što vide pomake. Vide da njihovim parama rukovodimo savjesno i odgovorno, baš kao i sredstvima različitih fondova na koje smo do sada aplicirali.“ – ponosno ističe predsjednik ove mjesne zajednice Hazrudin Kišić i dodaje kako u tom povjerenju leži ljepota građanskog aktivizma. „Ponosni smo jer iza sebe ostavljamo promjenu kojoj zajedno doprinosimo. Čitaonica Čanići je jedna od tih promjena u kojoj s nestrpljenjem čekamo proslaviti sve dosadašnje ali i buduće uspjehe. Svi stanovnici Dobrnje.

Projekat renoviranja čitaonice u Čanićima, koji potpisuju Lokalna grupa za razvoj Dobrnja i istoimena mjesna zajednica, najbolje je pokazao ljubav lokalnog stanovništva prema mjestu u kojem žive.

„„Da je lako, nije. Ali da je lijepo raditi za zajednicu koja itekako zna pokazati zahvalnost, apsolutno jeste!“ – kaže nam to Mirsada Baraković, jedna od učiteljica Područne škole „Dobrnja“. „Kada znate da u nekim svojim zamislima imate podršku kompanije Bingo, pa zatim podršku Fondacije tuzlanske zajednice, pa podršku stanovništva, kao i gradskih vlasti – od ljepote vam je sanjati i stvarati” – zaključuje gospođa Mirsada.

Odavno Dobrnjani znaju šta znači mir, ljubav i suživot i nerijetko to primjenjuju u svojim životima i odnosima jedni s drugima. Pravim porodičnim, familijarnim odnosima u kojima je važno da svi budu sretni i zadovoljni.
Pročitajte više:
Mjesna zajednica Kiseljak na dlanu

Decembar 2016. - Da se stanovnici tuzlanske mjesne zajednice Kiseljak mogu pohvatili sjajnim rezultatima uspješno realizovanih aktivnosti, pokazali su na svečanosti koja je održana u mjesnoj čitaonici. Bila je to prilika da se premijerno prikaže film „Ključ uspjeha je u aktivnim građanima“ čiju produkciju potpisuje Fondacija tuzlanske zajednice, a režiju Damir Pirić.

On govori o snazi ljudi koji žive u Mjesnoj zajednici Kiseljak kod Tuzle, koji čine promjene koristeći se resursima iz zajednice, ne čekajući da pomoć dođe od drugih“ – istakla je Melisa Grebović, koordinatorica ovog projekta.

Mjesna zajednica Kiseljak je također, dobila i zvaničnu web stranicu www.mzkiseljak.ba koja će grupisati sve aktuelnosti iz zajednice i služiti za promociju potencijala Kiseljaka kojeg svi građani Tuzle i Kantona poznaju po sjajnim izletima, pecanju, druženju, ali i prirodnoj mineralnoj vodi.
Pročitajte više:
Pogledajte kratki film o razvoju zajednice Kiseljak
Mreža aktivnih zajednica razmijenila iskustva sa organizatorima zajednica iz Slovačke

“Bitno nam je čuti mišljenja drugih, kako bismo znali da li smo usitinu na pravom putu u našoj misiji osnaživanja zajednica…”

Oktobar 2016 - U okviru plana razmjene iskustava dobre prakse u radu lokalnih zajednica Fondacija tuzlanske zajednice je za aktiviste Mreže aktivnih zajednica organizovala studijsku posjetu slovačkom gradu Zvolenu. Kolege iz tamošnjeg Centra za organizovanje zajednice i organizacije „Građanske inicijative“, zajedno sa članovima iz jedanaest lokalnih grupa za razvoj Mreže aktivnih zajednica, razmijenili su primjere rada, kako u Zvolenu, tako i u Tuzli, ali i izazove s kojima su se susretali u proteklom periodu. „Na ovaj način naši aktivisti imaju priliku da se upoznaju sa aktivistima koji rješavaju iste ili slične probleme u svojim zajednicama, iako žive u mnogo razvijenijim zajednicama od naših“, kazala je koordinatorica programa za razvoj zajednice Fondacije Anita Šimić Kasumović. U potrazi za pozitivnim primjerima rada u zajednici, aktivisti MAZ-a su po povratku iz Slovačke boravili i u Srebrenici gdje su se upoznali sa tamošnjim modelom organizovanja zajednica. Obje posjete su, zaključili su naši aktivisti, izuzetno značajne za planiranje budućih aktivnosti kojima se u Mreži aktivnih zajednica FTZ-a žele baviti.
SLAVIMO MLADE
Omladinska banka proslavila „12 godina prilika za mlade“

Decembar 2016. - Konferencija „12 godina prilika za mlade“ kojom je Fondacija tuzlanske zajednice proslavila postojanje i rad omladinskih banaka održana je 9. decembra u tuzlanskom Narodnom pozorištu. Konferencija koja je bila motivirajućeg karaktera obuhvatila je govore aktivista koji su u periodu od 2004. godine od kada Omladinska banka i postoji, pa sve do danas uspjeli izgraditi vlastite karijere i postati prepoznatljivi u našem kantonu. „Moramo se vratiti unazad i pogledati šta smo do sada uradili kako bismo znali u kojem pravcu trebamo ići dalje.“ – kazao je koordinator programa za mlade FTZ-a Mirza Ćatibušić.

Još 2004. godine kada smo pokretali program Omladinske banke vodili smo se ciljevima koji se odnose na osnaživanje kapaciteta mladih u svim sferama njihovog djelovanja. Od osnaživanja mladih za samostalno donošenje odluka i djelovanje u lokalnoj zajednici, pa do osnaživanja omladinskog sektora kroz jačanje programskih i organizacionih kapaciteta omladinskih organizacija.“ – prisjetila se Jasna Jašarević, izvršna direktorica Fondacije tuzlanske zajednice.

Omladinska banka jeste program podrške idejama i inicijativama mladih koji na poseban način uključuje mlade u život zajednice, te ih motiviše na učešće u pozitivnim promjenama unutar iste, što su najbolje potvrdili i mladi govornici koji su kroz svoje kratke, ali inspirativne govore istakli kako im je učešće u ovom programu utjecalo na život.
Pročitajte više:
Edukacijom do efikasnog upravljanja populacijom pasa u TK
Započeo Program edukacije Fondacije Dogs Trust u Tuzlanskom kantonu

Novembar 2016. - U skladu sa Programom kontrole populacijom pasa u Gradu Tuzla, nastao kroz saradnju sa Gradom Tuzla i JP Veterinarskom stanicom Tuzla, UG Nirina i drugim relevatnim subjektima u Gradu Tuzla, otvorena je saradnja sa Fondacijom Dogs Trust. Naime, sredinom prvog polugodišta školske 2016/2017. godine, njihov Program edukacije za djecu je proširen ne samo na Grad Tuzlu, nego i cijeli Tuzlanski kanton u saradnji sa Fondacijom tuzlanske zajednice.

Ovaj program se već petu godinu uspješno provodi u Kantonu Sarajevo, treću godinu u Kantonu 10, te drugu godinu u regiji Zvornik i gradu Banja Luka. Edukacija djece je od velike važnosti za cijelu zajednicu jer ih uči o vlastitoj sigurnosti kada se nađu u dodiru sa psom, ali i o potrebama pasa, kao i o odgovornom vlasništvu nad psima. Pored edukacija školske djece u TK, saradnja sa Dogs Trust fondacijom će se ogledati i u skorom otvaranju Programa besplatnih sterilizacija uličnih i vlasničkih pasa u našem kantonu.
Naša podrška za vašu podršku
Regionalni direktor Mott fondacije posjetio FTZ

Novembar 2016. - U okviru studijske posjete Bosni i Hercegovini, regionalni direktor za srednju i istočnu Evropu američke Charles Stewart Mott fondacije, gospodin J. Walter Veirs posjetio je Fondaciju tuzlanske zajednice i projekte koje realizujemo u Tuzlanskom kantonu. U pratnji menadžera za razvoj programa FTZ-a Emira Bašića, gospodin Veirs je između ostalog posjetio Lokalnu grupu za razvoj Šerići – Priluk, Organizaciju za djecu I mlade “Osmijeh za Osmijeh” Tuzla i Otvoreni “Agora” centar Simin Han.

Walter je po završetku posjete izrazio zadovoljstvo i podršku Fondacijinom strateškom opredjeljenju za kontinuirano ulaganje u razvoj civilnog društva na ovim prostorima. Također je uputio i poruku svim našim sugrađanima o važnosti doniranja zajednici za ljepšu i bolju budućnost.
ZAMISLI: Walter Veirs, regionalni direktor Mott fondacije - 18.11.2016.
Uživo o temama od vitalnog značaja za naše živote
Vitalni znaci u programu RTV TK

Novembar/Decembar 2016. - Metodologija istraživanja pod nazivom „Vitalni znaci“ omogućava periodično ispitivanje opće vitalnosti zajednice, kroz praćenje stanja, potreba i prilika za djelovanje u oblastima koje utječu na kvalitet života svih nas. Ovo istraživanje, koje je Fondacija tuzlanske zajednice započela u novembru 2015., a okončala u julu 2016. godine bazirano je na licenciranoj metodologiji istraživanja „Vital Signs“ preuzetu od strane kanadskih „community“ fondacija.

U želji da gradimo našu zajednicu, mi je moramo istinski poznavati prateći njene potrebe kroz kontinuirano prisustvo na terenu i direktne kontakte sa građanima“ kaže Melika Mulaosmanović, koordinatorica projekta „Vitalni znaci“. Upravo zbog toga, ističe Mulaosmanović, pokrenuli smo novo istraživanje o kvalitetu življenja koje se temelji na „multidisciplinarnom pristupu“. Vitalni znaci su pored ostalih uključili lokalne eksperte iz svih oblasti koje su istraživali, a čiji su rezultati dali realnu sliku o kvaliteti života u Tuzlanskom kantonu. Barem u četiri opštine i Gradu Tuzli, budući da je istraživanje ovoga puta provedeno i u Lukavcu, Kalesiji, Živinicama i Srebreniku.

Analizom istraživanja stavova građana i statističkih podataka, istraživanje daje punu sliku o vitalnosti zajednica u Tuzlanskom kantonu i poslužilo je kao polazna osnova za kreiranje pet televizijskih emisija u kojima će se prezentovati rezultati sa terena i stvarni podaci do kojih smo došli“ - dodala je koordinatorica Mulaosmanović.

Set od pet televizijskih emisija producira RTV TK, a iste se emituju uživo već od novembra 2016. godine i to svakog drugog utorka sa početkom u 18:00 sati. Prve tri emisije su obuhvatile teme poput uloge civilnog sektora u razvoju zajednice, promocije obrazovanja i cjeloživotnog učenja, te uspješnih modela osnaživanja mladih. Na samom početku 2017. godine, ostalo je prostora za još dvije emisije posvećene temama koje su se prema Vitalnim znacima istakle kao najkritičnije za djelovanje, poput poduzetništva i životne sredine i okruženja u kojem živimo.
Pročitajte više:
Filantropija kao polazna tačka svih naših aktivnosti
Fondacija tuzlanske zajednice razvija filantropiju i lokalno darivanje u namjeri da dugoročno pruža podršku civilnom sektoru u tuzlanskoj regiji i podstiče građansko učešće u razvoju zajednice. Zbog toga se uposlenici Fondacije stalno usavršavaju putem edukacija, konferencija i seminara koji govore o razvoju filantropije i kulture darivanja.
Selma Memišević, asistentica za filantropiju i razvoj fondova je učestvovala u studijskoj posjeti njemačkim „community“ fondacijama u Berlinu, Dresdenu i Halleu u periodu od 29. septembra do 01. oktobra. U Njemačkoj je pokret „community“ fondacija veoma razvijen i djeluje preko 300 građanskih fondacija. Posjeta je okončana učešćem na proslavi 20te godišnjice njemačkih community fondacija.
Melisa Grebović, projekt koordinatorica, na Međunarodnom samitu o filantropiji za zajednicu, predstavila je proces organiziranja građana na Kiseljaku i njihov rad na rješavanju ključnih pitanja za razvoj zajednice. Samit je održan od 1. do 3. decembra u Johannesburgu u Južnoj Africi, a okupio je 360 ljudi iz 60 zemalja. Više o samitu saznajte na #Shift the power.
Jasna Jašarević, izvršna direktorica, prisustvovala je tematskom sastanku na temu „Budućnost pokreta community fondacija na Balkanu“.  Sastanak je organizovan u Zrenjaninu od 23-25. Novembra u organizaciji Zaječarske inicijative i njihove lokalne fondacije za razvoj lokalne zajednice „Iskorak“.  Pored FTZ-a, sastanku su se priključile hrvatske Zaklade za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Osijeka i „Zamah“ iz Zagreba, te „Trag“ fondacija iz Beograda. Cilj sastanka je kreiranje dugoročne strategije razvoja „community“ fondacija na Balkanu.
Dodatno je od 1. do 3. novembra u Berlinu održan još jedan sastanak na temu podrške i jačanja pokreta „community“ fondacija, ali ovaj put u cijeloj Evropi. Organizator sastanka je bila Evropska inicijative za razvoj „community“ fondacija koja je istakla da mreža „community“ fondacija u Evropi stalno raste i da trenutno u Evropi egzistira preko 600 ovakvih fondacija u 23 zemlje Evrope. Svima je zajednička promocija filantropije i pružanje podrške civilnom sektoru, ali i stalna promocija filantropije u cilju prikupljanja finansijskih sredstva za građanske projekte i inicijative.
Od 9. do 11.11.2016. Jasna Jašarević, izvršna direktorica FTZ-a i Sabina Sinanović-Ćatibušić, izvršna direktorica Agora centra su posjetile švedskog partnera, VolkHighSchool u Vesteras u Švedskoj u cilju predstavljanja dugogodišnje saradnje sa Olof Palme Centrom studentima i nastavnicima škole. Sa menadžmentom škole smo razgovarali o ideji uspostavljanja Centra za demokratiju i aktivno građanstvo u Tuzli, kao i promociji obrazovanja odraslih.
Nastavljamo raditi iz ljubavi prema zajednicama
Donirajte za svoju zajednicu

Donacijske kutije Fondacije tuzlanske zajednice u koje mnogi građani naših zajednica doniraju određena novčana sredstva za podršku građanskom aktivizmu sada su dostupne i na više lokacija u Tuzlanskom kantonu. Evo gdje ih sve možete pronaći, slučajno ili namjerno...
  • Supermarket „Bingo“ Krečanska bb (Nekadašnji „Tuš“ market)
  • Hipermarket „Bingo“ Šićki Brod
  • Supermarket „Bingo“ Srebrenik (Nekadašnji „Tuš“ market)
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Web stranica
Web stranica
E-mail
E-mail
Pratite nas na socijalnim mrežama
*Copyright © Fondacija tuzlanske zajednice 2016
All rights reserved.


Dobili ste ovaj mail jer ste se pretplatili na naš newsletter.

Our mailing address is: fondtz@fondacijatz.org
 
Fondacija tuzlanske zajednice
Pozorišna 13,
Tuzla 75000
Bosnia and Herzegovina


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fondacija tuzlanske zajednice · Pozorišna 13 · Tuzla 75000 · Bosnia and Herzegovina

Email Marketing Powered by Mailchimp