Copy

Met andere ogen kijken

'That is what mindfulness is all about'

Mindfulness heeft mij met andere ogen naar mijn leven laten kijken. Veel van wat ik tot dan toe geloofde, bleek helemaal niet zo te zijn. Wat een vrijheid gaf dat! 
Als je anders naar jezelf gaat kijken, zul je merken dat je ook anders naar de wereld gaat kijken. 
Dan ontmoet je ineens heel andere mensen, ontdek je steeds vaker gave initiatieven en mooie filmpjes die je inspireren en weer nieuwe, waardevolle lessen leren!  
Over al deze dingen gaan mijn nieuwsbrieven! Zoveel moois om te delen. Deze keer een prachtfilmpje over verbinding en een filmpje van Roman Krznaric over empathie. Beide filmpjes gaan voor mij over: begin bij jezelf en zie de ander. Dat maakt een wereld van verschil! 


PS: Als je me nog niet persoonlijk kent: ik sta op de foto rechtsonder.

Wat is mindfulness eigenlijk?
Mindfulness is kijken naar je ervaringen zoals je nu zijn, zonder oordelen, zonder ze te willen veranderen. Vaak vinden we dat dingen anders moeten zijn dan ze zijn: we willen ander werk, gelukkiger zijn, geen gedachten meer hebben over het verleden. We gaan extra hard werken, hard nadenken, gevoelens wegduwen. Wat als je alles zou toelaten en probeert oké te zijn met alles wat er is? 
Mindfulnessretreat Portugal 
Eind mei was ik met een groep van 10 mensen voor een mindfulnessretreat bij Vinha Da Manta in Portugal. Wat een geweldige week was het! De verbinding die zo snel ontstaat, de lol, de tranen, het genieten...
Op dit soort bijzondere plekken is het geweldig om de oefeningen in de natuur te doen: op een enorme steen in de rivier die altijd stroomt, in de bergen die zich door niks van hun plaats laten brengen, onder de prachtboom waar je je heel beschermt voelt.
Tegelijk gaat mindfulness ook en vooral over het dagelijks leven: ook die prachtige bloem in de tuin zien, je kop thee met aandacht drinken, even stil zijn, met aandacht luisteren. Mindfulness is eigenlijk heel simpel, maar soms zo moeilijk om jezelf er steeds aan te 
herinneren. Zie deze nieuwsbrief ook als reminder. Vraag jezelf af: hoe gaat het NU met me, zijn er overheersende gedachten of emoties? Waar voel ik het in mijn lijf? Mag het er zijn? 
Roman Krznaric - De 6 gewoonten van empathische mensen

Tijdens het Brainwashfestival vorig jaar ging ik naar een lezing van Roman Krznaric over empathie. Zijn verhaal was zo eenvoudig maar zo treffend. In dit filmpje vertelt hij over 'de 6 gewoonten van empathische mensen'. Echt kijken want de voorbeelden die hij geeft zijn prachtig!
1. Wees nieuwsgierig naar vreemden.
2. Laat je vooroordelen varen en ontdek waar de overeenkomsten zitten.
3. Experimenteer: ga eens in andermans schoenen staan!
4. Oefen de kunst van het voeren van een gesprek: luisteren, de dialoog aangaan, je kwetsbaarheid tonen. 
5. Kijk of je sociale veranderingen op gang kunt brengen door empathie. Het voorbeeld dat Roman noemt, doet me denken aan de bootvluchtelingen van nu! Ga eens in hun schoenen staan!
6. Wees ambitieus in je empathie: kijk of je ook empathie kunt hebben voor bankiers, kijk of je 20 jaar vooruit kunt kijken... 
Ken jezelf, ken de ander!

Het 2e Brainwashfestival is op 24 oktober. Kaarten zijn alweer te koop: www.brainwashfestival.nl.
'Waar is de verbinding tussen mensen gebleven? Kijk elkaar 1 minuut in de ogen en zie wat er gebeurt'.- Experiment door The Liberators International.
 
De kracht van woorden
Wat me in steeds weer raakt bij Mindfulness-trainingen, is hoe hard we voor onszelf zijn. We gebruiken voor onszelf woorden als 'dom', 'ik kan het niet', 'ik ben niet goed genoeg'. Nee, meestal zeggen we het niet hardop, maar we denken het wel. Ik hoop altijd dat mensen dit uitspreken in de lessen. Ik kan dan niet vaak genoeg benadrukken: geloof die woorden niet! Ze zijn 'maar' bedacht, ze zijn niet waar! En hoe vaker je die woorden herhaalt, hoe meer je je ermee gaat identificeren en erin gaat geloven. Ze zijn als het ware je kompas geworden. Welke woorden gebruik jij? En kun je er andere woorden voor in de plaats zetten? Liefdevolle woorden. En kijk dan eens hoe je kompas verandert!
Ik ga weer! Mindfulness retreat Turkije: 10-17 oktober 2015
Wat dacht je van een mindfulnessretreat in Emel pension, omringd door een prachtige tuin vol oleanders, olijfbomen en bougainville, waar je via een schapenpaadje in 3 minuten naar het strand loopt en waar de Turkse kok de sterren van de hemel kookt? Waar het in oktober is nog vaak 25 graden is? En waar alle deelnemers nieuwsgierig zijn naar wat mindfulness voor hen kan betekenen.
Vrijwel iedere dag is er een mindfulnessworkshop in de olijfboomgaard en we passen mindfulness dagelijks toe: via oefeningen, via natuurmeditaties in de bergen en aan zee, en (stilte)wandelingen in de omgeving. Ook maken we een boottocht naar veraf gelegen baaitjes met mooie stranden. Wie weet zwemmen de dolfijnen met ons mee! Natuurlijk is er volop tijd naar het strand te gaan, te relaxen in de hangmat en voor mooie gesprekken. Tijdens de vrije dag kun je zelf Turkije verkennen. Wat dacht je van een bezoek aan de antieke steden Ephese of Priene of een jeepsafari door het nabijgelegen Milipark?
Meer informatie over deze reis vind je hier. Voor de locatie: kijk op www.emelpension.nl.

 
Ga je mee naar Turkije? Of heb je nog vragen? Mail me gerust!
Agenda
  • Mindfulnessretreat Emel Pension Turkije: 10 t/m 17 oktober 2015
  • Mindfulnesstraining voor leerkrachten uit het basisonderwijs: 19 augustus 2015 (besloten)  
  • Meditatie: iedere donderdag bij de gemeente Zaanstad (besloten)
  • Meditatie: iedere laatste zondag van de maand - behalve in juli - van 20.00-21.00 uur in de Tempel van Alledag
  • Mindfulnessretreat Vinha Da Manta Portugal: 23 t/m 29 mei 2016
  • Schrijfretreat kinderboek-schrijven Vinha Da Manta Portugal: 23 t/m 29 mei 2016 
  • ook mogelijk: 1 op 1 mindfulness/coaching, mindfulnesstraining/meditatiebegeleiding of retreat op maat.

Ik ben bezig met weekendworkshops in Nederland. Zodra de data bekend zijn, zal ik die op facebook en mijn website zetten.

Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © - 2015 - www.karinhoens.nl - All rights reserved.
Mailadres: karinhoens@gmail.com

Ik wil de nieuwsbrief niet meer ontvangen    Ik wil mijn gegevens aanpassen