Copy
  Fuck it Fuck it Fuck it

Het is alweer bijna lente. Ik ben alweer ruim een jaar 'zelfstandige'. Wat is dat jaar omgevlogen. Wat is er veel gebeurd. Van superdrukke periodes naar periodes van (gedwongen) rust - weet je nog vorig jaar zomer? Mindfulness to the Max was dat. Afgelopen periode had ik juist weer een enorm gevoel van 'open space'.

Ruimte om alles te doen wat ik leuk vind. Meebewegen met wat langskomt. Heerlijk die vrijheid. De ene dag een relaxte mindfulnesstraining, de andere dag een enerverende communicatie-workshop, dan weer een inspirerende brainstorm over een nieuwe samenwerking rond organisatie-opstellingen. Dit afgewisseld met kopjes koffie met leuke mensen, intervisie, opleidingsdagen. En dan heb ik nog mijn gezin en vrienden. Vol en leuk. En ik ben ongelooflijk dankbaar. 

Toen was er een Veldwerkers-avond. En moest ik mijn open-space-bubble even verlaten. 'Veldwerkers' is een initiatief dat ik samen met Linda Osnabrug gestart ben. We hadden behoefte aan mensen die net als wij met bewustzijn bezig zijn én die dit graag praktisch willen toepassen. Een keer in de maand onderzoeken we met elkaar wat ons bezig houdt. Wat we van elkaar leren nemen we mee naar onze gezinnen, families, vrienden en naar onze werkomgeving.

De laatste keer dat we samenkwamen waren er nieuwe mensen. Het was chaotisch, ongemakkelijk en mijn gedachten vlogen alle kanten op. De een gaf aan niet te veel te willen praten en kletste met gemak een kwartier vol. Een ander zei helemaal niks. Iemand bracht iets in. Dat sloeg al snel dood. Weer een ander vroeg om structuur. Hellup. Wat nu? 

Ook na die avond begonnen mensen om me heen te 'muiten'. Ze gaven heel duidelijk aan wat ze zelf wel of niet wilden. Maar wat wilde ik? Ik was daar helemaal niet mee bezig in mijn 'open space'. Ik voelde aan alles dat ik me moest uitspreken. Toen kwamen er twee woorden naar boven: 'fuck it'. 

Fuck it, ik ga me niet conformeren. Fuck it, ik ga niet alles wegpoetsen. Fuck it, ik ga niet alles oplossen voor de ander. Fuck it, ik hou mijn mond niet. Fuck it. 

Spannend. Want als je je uitspreekt, kunnen er ook mensen weggaan. Dat risico zou ik vroeger nooit genomen hebben. Times are changing...

Om het bij Veldwerkers te houden: het voelde alsof mensen structuur wilden als oplossing voor het ongemak en de chaos. En Linda en ik voelden heel sterk dat we dat niet (meer) wilden. Want dat dat is precies wat er in onze gezinnen en vooral op ons werk ook gebeurt. Het gaat mis omdat er geen ongemak mag zijn, we proberen te sussen, te betrekken, te helpen, weg te nemen. 

Wat als we dat nou allemaal laten gebeuren? Het gebeurt namelijk al. Hoe fijn is het als er ongemak mag zijn, als er fouten gemaakt mogen worden? Als je mag blijven, maar ook mag weggaan. Ineens voelde ik heel sterk: als dit allemaal mag, is er verdere groei mogelijk.

Dat was precies wat er bij verschillende Veldwerkers gebeurde. Tegelijk was er wel iets nodig. Maar wat? Veiligheid. Een basis. Juist op dat moment las ik op Facebook een tekst over 'open space' (jawel) en daarna over the cirkel way. Precies wat we wij voor ogen hadden. Het bestaat al. In een mum van tijd maakte Linda hier een Veldwerkers Manifest van. Ik las het voor tijdens onze maandelijkse avond. Nog even spannend. Toen was het alsof er een onhoorbare zucht door de ruimte ging. Ik kon weer terug in mijn open-space-bubbel.

Een paar regels die wij hebben afgesproken, deel ik graag met je. Wie weet kun je er iets mee in jouw eigen (werk)omgeving. 

 • De mensen die er zijn, zijn de juiste mensen

 • Datgene dat gebeurt, is het juiste dat moet gebeuren

 • De uitwisseling vindt plaats op de juiste plek en het juiste moment

 • We laten ons verrassen

Het mooie hieraan vind ik hieraan dat deze regels vooral aangeven dat alles oké is. En hiermee is de cirkel weer rond.
 


Verder in deze nieuwsbrief:
-  Experience Nature: dit jaar twee mindfulness retreats! 
Je kunt kiezen tussen Andalusië of de Algarve. Tussen de maanden april en mei. Tussen slapen in een huis of in een tipi. Zwemmen in een zwembad of in een meer. Kies maar waar je heen wilt. Beide locaties zijn heerlijk en liggen in een ruige omgeving. Het mindfulnessprogramma is in beide retreats hetzelfde. 

- Lilith Ontwaakt:
Een workshop over mannelijke en vrouwelijke waarden met Herman Wijffels en Noor Bongers. 


Experience Nature

Mindfulnessweken voorjaar 2018
 
 
 
El Rio de la Cueva - Andalusie Spanje – 27 april–4 mei

Ben je gebonden aan schoolvakanties? Bijvoorbeeld omdat je in het onderwijs werkt. Ben je benieuwd naar mindfulness? En/of ben je toe aan een week voor jezelf? Dan is deze week een fijne optie. We logeren in een huis aan de rivier El Rio de la Cueva. Weer in contact komen met jezelf is niet moeilijk op deze plek.

Stel je voor: ’s morgens word je wakker in jouw huis voor deze week. Je loopt naar buiten, geniet van het uitzicht. Maakt een korte wandeling. Ontbijt in alle rust. In de yogashala of buiten op het terras volg je een mindfulness-sessie: je leert hoe je met meer rust en energie kunt leven. Hoe je je eigen pad kunt volgen in plaats van geleefd te worden. Bewuste keuzes maken. Leren en ervaren via workshops, meditaties, yoga, mini-opstellingen, mooie twee-aan-twee-oefeningen.

Rond het middaguur lunchen we samen op het terras. ’s Middags is er volop ruimte om te genieten van het landgoed en de omgeving. Gewoon waar jij zin in hebt. Alleen of met anderen. Je kunt een duik nemen in het (verwarmde) zwembad, een heerlijke lange wandeling maken over de Camino del Rey of in een van de natuurparken in de omgeving. Het is ook heerlijk om een roadtrip te maken door Andalusië met een stop aan zee of in een prachtige stad als Granada of Cordoba. De grotten van Nerja zijn ook prachtig. Luieren kan natuurlijk ook. Daar is alle rust en ruimte voor. Heerlijk een boek lezen aan het zwembad of je lekker laten masseren.

‘s Avonds schuif je weer aan voor een heerlijke maaltijd. De avonden bestaan uit lekker lang tafelen, mooie gesprekken en vallende sterren spotten. Of nog een duik in het zwembad. Net waar we zin in hebben. Een week om nooit te vergeten.

 
 
Into the Wild - Algarve Portugal - 25 mei-1 juni 2018

Into The Wild, alleen die naam triggerde me al. Net zoals het verhaal van de Nederlandse eigenaren die kozen voor een leven 'off the grid'. 'The luxury of having less', is hun credo. En kijk hoe dat eruit ziet.

Stel je voor: ’s morgens word je wakker in je tipi. Je loopt naar buiten, geniet van het uitzicht. Je stapt in de buitendouche. Ontbijt in alle rust. In de prachtige yogashala of bij het meer volg je een mindfulness-sessie: je leert hoe je met meer rust en energie kunt leven. Hoe je je eigen pad kunt volgen in plaats van geleefd te worden. Bewuste keuzes maken. Leren en ervaren via workshops, meditaties, yoga, mini-opstellingen, mooie twee-aan-twee-oefeningen.

Rond het middaguur lunchen we samen op het terras. ’s Middags is er volop ruimte om te genieten van het landgoed en de omgeving. Gewoon waar jij zin in hebt. Alleen of met anderen Je kunt een duik nemen in het zwemmeer, een heerlijke lange wandeling maken over de Algarviana of een roadtrip maken langs de Atlantische kust en stoppen bij een van de geweldige surfspots in de omgeving. ’s Morgens kun daar je suppen, ‘s middags surfen. Luieren kan natuurlijk ook. Daar is alle rust en ruimte voor. Heerlijk een boek lezen in je hangmat of je lekker laten masseren door Petra.

‘s Avonds schuif je weer aan voor een heerlijke maaltijd. Eten uit eigen moestuin, verser kan niet. De avonden bestaan uit lekker lang te tafelen, mooie gesprekken of een film te kijken in de buitenlucht. Net waar we zin in hebben. Om daarna heerlijk rozig onze comfortabele tipi in te duiken. 

Meer informatie over de retreats vind je op http://karinhoens.nu/mindfulness-retreats/  

16 maart - Lilith Ontwaakt - Amsterdam IJburg

Iets heel anders. Ik las een bijzonder artikel op Facebook over het herstellen van de balans van de mannelijke en vrouwelijke krachten en waarden.. Het triggerde me. Het verhaal an sich: hoezo deed Herman Wijffels een ceremonie over mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten? Mijn interesse werd pas echt gewekt toen de schrijvers het koppelden aan wat er nu in de wereld gebeurt. Aan de onbalans die er is. Langzaam maar zeker komt dit naar buiten. Denk maar aan #metoo. Goed dat er aandacht voor is, maar voor een werkelijke verandering moet er meer gebeuren. 

Velen voelen dit. Maar hoe dan? Juist dat kaarten Noor Bongers en Herman Wijffels aan. Ze onderzoeken en vragen zich af wat er nu nodig is van zowel mannen als vrouwen. Ze gebruiken de metafoor van Lilith om aan te geven hoe we de kracht van Lilith kunnen ontdekken en benutten. En hoe mannen deze kracht kunnen verwelkomen. 

Ook bij Veldwerkers was dit al eens een thema. Dus nodigden Linda en ik Noor uit om haar workshop in Amsterdam IJburg te komen geven. Intussen heeft Herman Wijffels aangegeven dat hij ook komt. Voor ons de kers op de taart. Wil je ook onderzoeken hoe je dit thema vorm kunt geven op een manier die past bij wie jij bent en wat je doet in deze wereld, dan moet je zeker komen. Vrouwen én mannen zijn van harte welkom.

Voor meer informatie zie het facebookevent. Het artikel van Noor Bongers en Herman Wijffels vind je in het event: https://www.facebook.com/events/2089372114674583/
 
Oefening: meer ruimte in slechts 2-5 seconden
Dat is alles wat je nodig hebt om ruimte te maken. Doe maar meteen mee. Adem in en laat -tijdens je uitademing- alles wat er nu speelt in 2 tot 5 seconden los. Zo makkeijk is het. Dus nooit meer zeggen dat je geen tijd hebt om je even bewust te zijn. 

Tip: voor deze oefening is de recognition app gemaakt (gratis). Je krijgt dan 12 keer per dag een reminder. Ik zet de telefoon op stil maar ik zie het bericht wel. En iedere keer neem ik dan even een pauze. 
Agenda
 • 16 maart: Lilith Ontwaakt
 • 27 april - 4 mei: Mindfulness retreat Andalusie
 • 25 mei -1 juni: Mindfulness retreat Algarve

  Op dit moment bestaat mijn werk uit het begeleiden van:
 • In company mindfulnesstrainingen 
 • Mindfulnessworkshops rond persoonlijk leiderschap, duurzame inzetbaarheid, stress etc. 
 • Organisatie-opstellingen 'Van gedoe naar flow' samen met Linda Osnabrug (website volgt)
 • Communicatietrajecten op het gebied van bewustzijn (en andere leuke onderwerpen)

  De workshops en opstellingen kunnen ook onderdeel zijn van een teamdag, leiderschapstraject of themaweek (Week van de Mobiliteit, Week van de werkstress).
  Ik vind het altijd leuk om mee te denken. Mocht je interesse hebben:  06 15 47 26 76.

   
Wil je mee naar Spanje of Portugal? Of heb je interesse in een workshop of opstelling? Klik dan hier.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
karin hoens · zwanebloemlaan 180 · amsterdam, MA 1087 GD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp