Copy

Met andere ogen kijken 

MIndfulness leert me met andere ogen naar de wereld te kijken: naar mezelf, naar andere mensen, situaties. Wat we zien is ontegenzeggelijk bepalend voor wie we zijn. Wat zie jij? Hoe kijk jij naar de wereld?
In mijn nieuwsbrieven wil ik laten zien hoe ik naar de wereld kijk via filmpjes, boeken, gave initiatieven.
Als iets tegenkom dat me raakt, zet ik dat in mijn notities in mijn iphone. Deze  notities zijn dan weer input voor mijn nieuwsbrieven. Soms snap ik mijn schrijfsels niet meer helemaal, de andere keer verbaas ik me erover wat ik heb geschreven. De nieuwsbrief vult zich dan eigenlijk vanzelf - terwijl ik me ook de vraag stel: waar gaat het heen? Wat wil ik zeggen? Deze keer tekent zich langzaam maar zeker een duidelijk thema af: de tijd. Als je anders tegen de tijd aankijkt, kunnen er heel mooie dingen gebeuren.  'Stil de tijd', zoals Joke Hermsen het zo mooi noemt.

Wat is jouw Cadaquez?

In Spanje las ik het boek 'Ook dit gaat voorbij' van Milena Busquets. Het gaat over een 40-jarige vrouw die na de dood van haar moeder terugkeert naar Cadaquez, haar tweede huis. In het verhaal wisselen rouw en verlangen elkaar af. Cadaquez speelt een belangrijke rol in het boek. Vooral vanwege het persoonlijke, het thuis voelen, de herinneringen. 

Mooi vind ik dat want hebben we niet allemaal een Cadaquez: een plek waar we gelukkig zijn geweest, van de vrijheid hebben geproefd, iets hebben meegemaakt dat we nooit zullen vergeten. Doe je ogen eens dicht. Wat is jouw Cadaquez? Hoe zag het eruit? Hoe voelde de plek? Weet je nog hoe het rook? Wat maakt dat het jouw Cadaquez is? 


Wil je weten wat mijn Cadaquez is? En wanneer ik eraan terugdenk? Lees dan hier verder. http://karinhoens.nu/2015/09/13/wat-is-jouw-cadaquez/
We staan in Seasons & Flow Magazine!
Mindfulness retreat Turkije: 10-17 oktober 2015
Vorige keer vertelde ik al van de geweldige retreat die ik organiseer bij Emel Pension. Heel gaaf: in het najaarsnummer van Seasons staat een artikel van 8 pagina's over Emel. Zie hieronder enkele foto's. En dat is nog niet alles: afgelopen week plaatste Flow Magazine een blog op hun site waarbij ze de retreat tippen als 'a place we want to go'. Heel gaaf. Zeker omdat Flow vaak en leuk over mindfulness schrijft. Nieuwsgierig? 
http://www.flowmagazine.nl/places-we-want-to-go/mindfulnessretreat-turkije.html

Meer weten over de retreat? 
Van 10-17 oktober vindt mijn eerstvolgende mindfulnessretreat plaats in Emel pension, omringd door een prachtige tuin vol oleanders, olijbomen en bougainville. Waar je via een schapenpaadje in 3 minuten naar het strand loopt en waar de Turkse kok de sterren van de hemel kookt. Waar het in oktober is nog vaak 25 graden is. En waar alle deelnemers nieuwsgierig zijn naar wat mindfulness voor hen kan betekenen.
Vrijwel iedere dag is er een mindfulnessworkshop in de olijfboomgaard en we passen mindfulness dagelijks toe: via oefeningen, via natuurmeditaties in de bergen en aan zee, en (stilte)wandelingen in de omgeving. Ook maken we een boottocht naar veraf gelegen baaitjes met mooie stranden. Wie weet zwemmen de dolfijnen met ons mee! Natuurlijk is er volop tijd naar het strand te gaan, te relaxen in de hangmat en voor mooie gesprekken. Tijdens de vrije dag kun je zelf Turkije verkennen. Wat dacht je van een bezoek aan de antieke steden Ephese of Priene of een jeepsafari door het nabijgelegen Milipark?


Wil je ook mee? Mail me dan snel via een klik op de roze balk onderaan.
STIL DE TIJD
Tegenwoordig kennen we een soort tijd: de chronische, de kloktijd. De Grieken hadden nog een tijd: de duurtijd - Kairos. De tijd die stilstaat, een moment van flow, de tussentijd. De creativiteit die ontstaat als je mediteert, tuiniert, wandelt. Tien seconden lijken dan wel tien minuten - of andersom. Momenten die je niet kunt meten in kloktijd.
Bij gebrek aan Kairos raken mensen uit balans.

Joke Hermsen in een interview met NRC juli 2015: "Liefst wil ik mensen verleiden die andere tijd binnen te gaan, omdat het aangenamere, meer empathische en creatieve mensen van ze maakt." Ervaar jij vaak genoeg Kairos? 


Joke Hermsen is schrijfster van Stil de tijd en Kairos en geeft ook lezingen, bijvoorbeeld:
22 oktober - Your Lab - Amsterdam
24 oktober - Brainwashfestival - Amsterdam
5 november - Fluxus - Zaandam
Over Kairos gesproken!

Janne Plukt had een leuk geluksexperiment vorige maand: #momentweek. De opdracht was heel simpel: 'Teken iedere dag een mooi moment. Dat hoeft geen groots moment te zijn, gewoon een lach, een foto, een toevallige ontmoeting. Wie wil mag 'm delen op facebook'. Hoe mooi is dat: je beleeft het moment opnieuw, je leert nog meer mooie momenten herkennen en je bent even helemaal verdiept in je tekening.

Binnenkort start Janne weer een #momentweek. Ook leuk om haar persoonlijke verhaal te lezen. Janne heeft namelijk met behulp van crowdfunding de wereld rondgereisd om mooie momenten te verzamelen. Meer weten: 
http://www.seizeyourmoments.com/
 Ruimte maken via de 3-minuten ademruimte
Een heel kleine en eenvoudige, maar krachtige mindfuness-oefening die je kan helpen om de automatische piloot uit te schakelen en contact te maken met het huidige moment is de '3-minuten ademruimte'. De oefening bestaat uit drie stappen.
 

Stap 1. Bewustzijn
Ga zitten, sluit je ogen en voel heel bewust je lichaam. Vraag jezelf af: Wat ervaar ik op dit moment, welke gedachten en gevoelens heb ik, wat voel ik in mijn lichaam, waar voel ik dat? Je hoeft niets te veranderen, opmerken is genoeg.
 

Stap 2. Aandacht voor de ademhaling
Breng daarna je volle aandacht naar de ademhaling, naar het in- en uitademen. Je ademhaling leidt je naar het hier & nu en kan je helpen aandachtig en stil te zijn.
 

Stap 3. Uitbreiding
Breid dan je aandacht uit naar je lichaam als geheel, je houding en je gezichtsuitdrukking.
 
Open hierna rustig je ogen. Neem de tijd en ervaar hoe de wereld nu op je overkomt. Misschien voel je iets van afstand en zelfs een gevoel van rust. Gebruik dit gevoel om bewust te kiezen hoe je je dag verder gaat voortzetten. 
Agenda
  • Mindfulnessretreat Emel Pension Turkije: 10 t/m 17 oktober 2015
  • Mindfulnesstraining voor leerkrachten uit het basisonderwijs: 19 augustus 2015 (besloten)  
  • Meditatie: iedere donderdag bij de gemeente Zaanstad (besloten)
  • Mindfulnessretreat Vinha Da Manta Portugal: 23 t/m 29 mei 2016
  • Schrijfretreat kinderboek-schrijven Vinha Da Manta Portugal: 23 t/m 29 mei 2016 
  • Verder kun je me benaderen voor:
    • mindfulnesstrainingen, - workshops of -retreats voor groepen
    • samenwerking (workshops/retreats) rond onderwerpen waarover ik schrijf
Wil je mee naar Turkije? Heb je een vraag of tips voor de nieuwsbrief? Klik dan hier.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website