Copy

Het is eind mei. Ik ben in Portugal voor mijn mindfulnessretreat. Op de vijfde dag maken we een prachtige bergwandeling. Als we de laatste steile helling afgedaald zijn, zeg ik 'we're safe'. Dan verzwik ik in een mini-kuiltje mijn voet. Het ziet ernaar uit dat ik mijn enkelband heb gescheurd.


Het plan was dat ik na het retreat zou uitrusten van een aantal hectische, maar mooie maanden. NA die week. Niet tijdens mijn retreat. Menno, de eigenaar van de locatie, haalt en brengt me een aantal keer met de jeep van en naar mijn lodge, maar al snel strompel ik zelf de berg weer op. Het gaat best.

6 weken rust. Bam. Die komt binnen. Niet meer 2 tot 3 keer per week hardlopen, niet wandelen. Rustig aan oké, maar zitten? Niks doen? Hoezo? Hoe werkt dat? Gelukkig is het snel vakantietijd. Voor het eerst sinds jaren op vakantie zonder hardloopschoenen. Weet je hoe leuk het is om langs een boulevard te rennen of een bergje te pakken? Deze keer gaan de zojuist aangeschafte wandelschoenen mee.
 
Na de vakantie wil ik weer lekker opstarten. Niks. Geen ideeën. Geen inspiratie om mijn voornemens om te gaan schrijven in praktijk te brengen. Als mindfulnesstrainer weet ik natuurlijk als geen ander hoe belangrijk 'zijn' is. Het brengt balans in je leven. Nu is er geen balans. Er is vooral zijn. En dat blijkt lastiger dan ik dacht.

Zo lang ik bezig ben, zo lang ik doe, succes heb, gaat het goed. Wat gebeurt er als er alleen 'zijn' overblijft? En dan heb ik het niet over een dagje-lekker-niks-doen. Juist in de lastigste tijd heb ik in een week tijd drie afspraken met verschillende vriendinnengroepjes waarin ik deel hoe het met me gaat. 

Groepje 1: Iemand uit groepje 1 vraagt of ik geen burn out heb. Slik. Anderen vallen bij: 'misschien moet ik even lekker niks doen, naar het buitenland gaan, iets spannends doen. Mijn opleiding kon wel worden uitgesteld. Had ik die keuze wel vanuit mijn hart gemaakt?' Aan het eind van de avond voelde ik me miserabeler dan ervoor. De dag erna stond ik -vol vuur- op. Hoezo burn out? Hoezo lekker nks doen? Hoezo mijn opleiding even uitstellen? Fuck alle verhalen, alle labels. 

Ik merk dat ik nogal wat overtuigingen heb over wat ze hebben gezegd. In mijn opschrijfboekje schrijf ik ze allemaal op. Daarna volgen mijn verlangens en tekorten. Ik kijk nog eens naar mijn tekorten: zijn die er eigenlijk wel? 

Groepje 2: Vriendin 1 vraagt naar mijn belangrijkste overtuiging (ik voel me pas waardevol als ik wat doe), vriendin 2 geeft aan dat deze periode me vast helpt te verdiepen: 'je bent gewoon een kleine boeddha'. Plots gebeurt er iets heel onverwachts. Een van de vrouwen zegt: 'Ik heb behoefte om Karin even vast te houden.' Oei, ik en vrouwen en intimiteit. Slik. What to do? Maar jee, wat is dat mooi en fijn. Ik realiseer me dat ik dat enorm heb gemist: liefde vanuit mijn vrouwenlijn. En nu krijg ik het van andere vrouwen letterlijk in mijn schoot geworpen. Geraakt. 
 
Groepje 3 komt met oplossingen. 'Misschien is het goed om een baantje te zoeken voor erbij, voor de inspiratie. Lekker aan de slag gaan.' Een baantje? Zodat ik de leegte kan opvullen? Zodat ik dit niet hoef aan te gaan?  

Het mooie is dat al deze prachtige vrouwen precies reflecteren wat er allemaal in mij leeft. Mijn angsten, mijn verlangens, mijn oordelen. Ik besef me ook dat alles waar is en ook niet waar. De verhalen waardoor ik me naar voelde (burn out) en de verhalen die me goed lieten voelen (boeddha). Het is precies wat ik ervan maak. 

Wie ben ik als ik niks 'doe'? Dan 'ben' ik dus. Ik hoef er niks van te maken, niks van te vinden. Ik hoef niet te vechten, me niet te verzetten. Ik hoef alleen maar te voelen wat er nu is. Alleen dat al geeft ruimte. En ja, dat is rete-moeilijk. En ja, natuurlijk wist ik dit al lang. Maar soms heb anderen nodig om je hieraan te herinneren. Vriendinnen die je prikken en knuffelen. 

En dan? Luisteren naar de fluister. En ontdekken wat in die stilte, in die ruimte verborgen ligt (en wat als er niks ligt? Dan is dat wat er is).
Mindfulness to the max.

Pareltje!
Gelukkig waren er in deze periode ook voldoende andere pareltjes. Dit werkpareltje was wel erg bijzonder.

Mooi hoe snel dingen kunnen gaan als het de bedoeling is.. 

Soms is iets 'gewoon' de bedoeling. Eind juni reden we met vier vrouwen naar de begrafenis van de vader van een gemeenschappelijke vriendin. Jose kende ik niet, ze blijkt manager te zijn bij een ziekenhuis. We praten over de zorg, over de verandering waarin het ziekenhuis zit, over mindfulness. Het ziekenhuis wil werken 'vanuit de bedoeling'. Doen waar het echt om gaat en de mens centraal stellen. 

Een dag later belt ze. Ze geeft aan hoe belangrijk de medewerkers zijn. Het begint bij hen. Hoe kan mindfulness en aandachtscoaching hierbij helpen? Een prachtige vraag. Zo'n verandering vraagt nogal wat van medewerkers: meedenken, over hun eigen grenzen heenkijken, hun eigen patronen onder de loep nemen, flexibel zijn, verantwoordelijkheid nemen. En heel belangrijk: ze zorgen altijd voor de ander maar hoe zit het met henzelf? Genoeg redenen om met mindfulness aan de slag te gaan. 

Dan zegt ze: "Voor mij is het het belangrijkste dat het goed met de mensen gaat." Een mooiere insteek kan ik niet bedenken. 

We overleggen wat we gaan doen. Het wordt een 8-weekse 
mindfulnesstraining in combinatie met individuele coaching. Coach Roos en ik werken een voorstel uit, we pakken de interne communicatie er meteen bij en Jose gaat de boer op en enthousiasmeert afdelingshoofden en medewerkers. Met elkaar zorgen we dat het aanbod staat als een huis. Nog geen 6 weken na ons eerste contact is alles in kannen en kruiken. Roos is al volop gestart, ik start in november 3 trainingen. Tja, als het de bedoeling is...

Misschien heb jij ook van die momenten. Leuk als je ze met me deelt. 

8 weken begeleiding van mij 
Ik geef niet meer zo vaak 8-weekse mindfulnesstrainingen aan particulieren. Maar: vanaf 3 november wel! Op een superfijne, lichte plek aan het water in Amsterdam IJburg. Doe je mee?

8 weken intensieve begeleiding van mij, van de groep. Met jezelf aan de slag gaan. Steeds weer met openheid en liefdevolle aandacht kijken naar wat er hier en nu is (ja, heel lastig, dat heb ik maar eens te meer weer ervaren). Wie je bent. Wat je denkt, voelt en doet. Als je je hier bewust van bent, ontstaat ruimte om een ander perspectief in te nemen of andere keuzes te maken. Je ontdekt wie je in essentie bent.

Praktische informatie
Locatie: Naar Zee, Bert Haanstrakade 102, Amsterdam 
Data: vrijdag 3/11, 10/11, 17/11, 24/11, 1/12, 8/12, 15/12, 22/12 
Tijdstip: 11.15 uur -13.15 uur 
Stilteochtend: 25/11 van 9.00 uur -13.00 uur
Kosten: 395,- (excl. btw voor ondernemers), incl. werkboek en usb-stick met de oefeningen.

Als je mee wilt doen of vragen hebt, stuur me dan een berichtje: karinhoens@gmail.com. Wil je weten wat anderen over mij en mijn trainingen & workshops zeggen, kijk dan op 
www.karinhoens.nu.
Oefening: meer ruimte in slechts 2-5 seconden
Deze oefening hou ik er even in want hoe vaker je deze doet, hoe vaker je rust en ruimte voelt.
De oefening is heel simpel: adem in en laat -tijdens je uitademing- alles wat er nu speelt in 2 tot 5 seconden los. Zo makkelijk is het. Dus nooit meer zeggen dat je geen tijd hebt om je even bewust te zijn. 

Tip: voor deze oefening is de 'recognition app' gemaakt (gratis te downloaden in de appstore). Je krijgt dan een aantal keer per dag een reminder. Ik zet de telefoon op stil maar ik zie het bericht wel. En iedere keer neem ik dan even een pauze. 
Agenda
Vanwege het gebrek aan inspiratie heb ik nog geen planning gemaakt voor 2018. Er komt vast nog een stilteochtend, een weekend, een retreat (misschien in Andalusie dit keer) dus hou de nieuwsbrief in de gaten. 
  • 3 november: 8-weekse mindfulnesstraining in Amsterdam IJburg 
  • Week van de werkstress: mindfulnessworkshops (nog ruimte voor 1 workshop)
  • Overige workshops en trainingen zijn besloten.

    Mail of bel me me als je interesse hebt in: 
  • een incompany mindfulnesstraining en/of workshop/lezing rond leiderschap, duurzame inzetbaarheid, stress, vitaliteit, verandering, cultuur etc.
  • individuele mindfulness (zie ook www.karinhoens.nu)
  • individuele familieopstelling (zie ook www.karinhoens.nu)
Wil je meedoen aan de mindfulnesstraining of heb je interesse in een 1-op-1-traject? Klik dan hier.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
karin hoens · zwanebloemlaan 180 · amsterdam, MA 1087 GD · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp