Copy
Bekijk via uw browser

KOSTENPOST

2e jaargang
nummer 8 
13 oktober 2016
oplage 400
 

Bestuurscolumn door Ron van den Berg: PPS of niet?
In de onuitputtelijke drang om te veranderen heeft onze sector ook te maken gehad met een andere aanpak. Onder de bezielende leiding van de overheid zijn PPS, DBFMO en andere afgeleiden contractvormen in de markt gezet.


Zijn we op de goede weg of is het tijd voor bezinning?

Lees meer>>

Dag van de Bouwkostendeskundige 2016

Op donderdag 8 december is de jaarlijkse Dag van de Bouwkostendeskundige. De locatie is definitief vastgelegd in Veghel.
Ook zijn er sprekers bekend die in het thema Herbestemmen van gebouwen en gebieden een lezing zullen geven. Onder andere Tom Bergevoet, architect en mede-auteur van het boek De Flexible Stad met oplossingen voor leegstand en krimp. 
Wil je aanwezig zijn bij de Dag van de Bouwkostendeskundige? Meld je dan hier aan.
 

Netwerkbijeenkomst op 3 november: Value Management

Wilt u naast netwerken en contact onderhouden met collega’s ook eens aan de slag met met Value Management? Kom dan naar de netwerkwerkbijeenkomst van NVBK op 3 november 2016. Tijdens deze netwerkbijeenkomst gaan we met een casus verkennen wat de mogelijkheden zijn om gemeentelijke huisvesting beter en goedkoper te organiseren. De uitdaging is erom vanuit de invalshoeken ruimte, gebruik en techniek de beste oplossingen te verkennen!  Klik hier voor meer informatie of om je aan te melden.

Heb je de discussie gevolgd op LinkedIn?

Jan Rip heeft op LinkedIn een oproep gedaan om te reageren op de stelling: 

Wil de echte bouwkostendeskundige opstaan?

Al zo’n 25 jaar bestaat de opleiding Kostendeskundige Bouw, in het begin basisopleiding Bouwkosten deskundige geheten. Een forse renovatie van die basisopleiding werd in de jaren 2006-2008 uitgevoerd, in het kader van de NVBK-ontwikkeling van de loopbaantrap Calculator – Allround Calculator – Kostendeskundige Bouw – Kostenadviseur Bouw. De beroepscompetentieprofielen daarvan staan op de NVBK-site. In de huidige opleidingsgroepen en in de markt tooien medewerkers van bureaus en bedrijven zich met tal van verschillende beroepsnamen. In principe kan een calculator zich gedragen als een soort van (interne) kostenadviseur.
Wordt het niet eens tijd voor de renovatie van dat trapje competentieprofielen?

Laat van je horen via LinkedIn, ga na inloggen naar de LinkedIn Groep van NVBK, hier kun je je reactie achterlaten en de andere reacties ook lezen. 

Geef je mening op de nieuwe ICMS

In mei van dit jaar hebben wij bericht dat Creon Swaghoven en Tom de Jonge de NVBK vertegenwoordigen in de ICMS-coalitie. Deze coalitie (International Construction Measurement Standards) vraagt nu om terugkoppeling bij de classificatie van de ICMS. Door internationale standaardisatie wil de coalitie komen tot effectievere kostenvergelijkingen, betere kostenvoorspellingen, eenvoudigere en consistentere administratie, alsmede betere bedrijfsvoering. Uw inbreng is nodig bij de totstandkoming van een norm waar ook Nederland aan mee wil werken. De vergelijkbare norm in Nederland is de NEN 2699. Als belanghebbende kun jij invloed uitoefenen op het concept door je mening te geven en opmerkingen te plaatsen.

Lees meer>>

KOBO Opleiding start in januari

Toe aan nieuwe uitdaging in het bouwkostenvak?
In januari 2017 start een nieuwe editie van de opleiding Kostendeskundige Bouw (KOBO). De opleiding is erkend door de NVBK en gecertificeerd door de Stichting Post HBO. Hier word je opgeleid tot een echte bouwkostendeskundig adviseur. Het beroepsprofiel vind je hier. Voor de brochure, klik hier.

Terugblik bijeenkomst 29 september jl.

Op 29 september was de gezamenlijke netwerkbijeenkomst van NVBK & DACE. 
De Special Interest Group High Complexity Buildings (SIG HCB) ontving ons in het in het Nationaal Militair Museum in Soest. Het onderwerp van de bijeenkomst was: Hoe functioneel specificeren, samenwerking en life cycle costing bijdragen aan succesvolle ontwikkeling van complexe gebouwen. Het museum is een toonbeeld van een geïntegreerde contractvorm waarbij ontwerp, uitvoering, beheer en exploitatie bij één partij zijn.
Vooraf aan de bijeenkomst was er ook de mogelijkheid om het resultaat te bewonderen. Interessant om eens stil te staan bij de verschillende kostencomponenten van een tentoonstelling. Het gaat verder dan het gebouw alleen en dus ook over meer dan alleen materiaal, arbeid en onderaanneming. De kostendeskundigen uit de bouw, de procesindustrie, grond-, weg- en waterbouw (GWW) en machinebouw & maakindustrie waren in groten getale gekomen om naar de presentaties te luisteren, maar vooral ook om met elkaar van gedachten te wisselen tijdens de borrel.

Laat van je horen!

KM Bouw en Infra haakt dit jaar aan bij het thema van de Dag van de Bouwkostendeskundige. Wil je nog een column indienen voor deze uitgave, neem dan contact op met ons via km@nvbk.nl!

Rubriek: Installatiekosten, waaromhttps://gallery.mailchimp.com/79f480e395892280fb95fe1fb/images/e6353499-12ca-4595-a589-e572d2c153fb.jpg werken die euro/m2 kengetallen niet altijd?

Deel 5: lichtniveau
Vaak worden budgetten in euro/m2 vastgesteld, echter blijken achteraf kleine, of erger, grote aanpassingen op dit budget bedrag noodzakelijk. Hierdoor ontstaan vaak de nodige uitdagingen vroeg of laat in het project die tot kwaliteitsvermindering leiden. Om dit te voorkomen en de bewustwording te vergroten, wordt er in meerdere delen toegelicht waarom euro/m2 kengetallen in de installatietechniek niet altijd werken.

Lees meer>>

Partners van NVBK

NVBK biedt bedrijven de mogelijkheid partner van NVBK te worden. Het partnerpakket is voor bedrijven die zich in de bouwkostenbranche willen profileren en/of zich op andere wijze betrokken voelen bij NVBK.
Lees meer>>
        
  
    
  
Twitter
LinkedIn
Website
Email
NVBK LID WORDEN

Het NVBK-lidmaatschap fungeert als een gezaghebbend keurmerk en geeft toegang tot een bron van kennis en informatie en een interessant netwerk van vakprofessionals. Leden profiteren daarnaast van allerlei voordelen. Kortom, onze leden hebben een streepje voor op niet-leden.

WORD LID
Copyright © 2016 Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen.

Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen
Postbus 1058
Nijkerk, 3860 BB
Netherlands

Voeg ons toe aan je adresboek


uitschrijven    instellingen 

Email Marketing Powered by Mailchimp