Copy
ATS NIEUWSBRIEF 3 - 5 april
View this email in your browser

Nieuwsbrief Abel Tasman Struuntocht met het laatste nieuws, spreuken over water, exclusieve ATS polo's en achtergrondverhalen!

Beste struners, vrijwilligers en lezers,
 
Op het moment dat ik de nieuwsbrief schrijf is de lente nog ver te zoeken! De wind waait om het huis en het ziet er nog niet zo zonnig uit.. Hopelijk komt de zon snel weer om de hoek kijken, zodat we weer kunnen genieten van het mooie weer. Dan kunnen de wandelschoenen weer uit de kast en moeten er weer kilometers gemaakt worden!
 
In deze nieuwsbrief hebben we weer een hoop te vertellen. Zo is er een project opgestart met studenten van de Hanze Hogeschool in Groningen. Samen met Ben Vegter hebben zij leuke ideeën om de Struuntocht op de kaart te zetten in combinatie met een goed doel. Daarnaast zijn onze exclusieve polo’s weer te bestellen, dus als u deze unieke herinnering vast in huis wil halen.. Sla nu uw slag! Verder staan de eerste waterspreuken in de nieuwsbrief en hebben we weer een nieuw verhaal van Geert Zijlstra.
 
Nieuwsgierig geworden? Lees maar gauw verder. Fijne paasdagen en tot volgende maand! 


 Meer informatie op onze website


De Abel Tasman Struuntocht is een wandeltocht van ongeveer 25 kilometer door het coulisselandschap van het Groninger Westerkwartier, georganiseerd vanuit Lutjegast. 

De tocht wordt in 2015 voor de vierde keer georganiseerd en heeft inmiddels de nodige bekendheid verworven doordat er veel aandacht is voor verrassende kunst en cultuur onderweg! 

De wandeltocht wordt gehouden op zaterdag 12 september 2015.

Enthousiaste studenten van Hanze Hogeschool denken mee over Abel Tasman Struuntocht!

Achter de schermen zijn vijf derdejaars studenten van de Hanze Hogeschool in Groningen samen met Lutjegaster Ben Vegter druk bezig met het organiseren van een promotiedag voor de Abel Tasman Struuntocht. De studenten doen de minor ‘Event Management’ en voor deze minor moeten zij twee evenementen organiseren in de maand juni. Eén van deze twee evenementen moeten zij organiseren voor een opdrachtgever, in dit geval de Abel Tasman Struuntocht.
 
Het evenement dat zij organiseren moet gekoppeld zijn aan een goed doel. Het goede doel voor de promotie dag van de Abel Tasman Struuntocht staat nog niet vast. Als bestuur van de Abel Tasman Struuntocht vinden wij het belangrijk om onze naam te verbinden aan een goed doel, dit doen wij dan op deze manier. Uiteraard heeft dit goede doel te maken met ons terugkerende thema water.
 
Vorige week hebben zij samen in het dorpshuis een presentatie gegeven over acht verschillende ideeën voor deze promotiedag. Het bestuur van de Abel Tasman Struuntocht en de cultuurgroep was hierbij aanwezig. De studenten kwamen met leuke ideeën en het was erg prettig om ze zo enthousiast te zien!
 
Op dit moment zijn we met elkaar nog aan het bedenken wat we gaan kiezen en hoe we deze dag gaan vormgeven. Op zaterdag 20 juni vindt het evenement plaats! Wat we gaan doen blijft nog eventjes een verrassing, maar dat het leuk wordt staat vast!
 
Op de eerste foto van links naar rechts de studenten met tussen haakjes hun eigen opleiding: Ben Vegter (coach), Michiel Hofsteenge (Small Business en Retail Management), Jort Bollen (Facility Management). Daaronder: Carolien Gomarus (MER Management Economie en Recht), Marjolein Oost (Commerciële Economie) en Berdien Hovinga (Communicatie). 
Bestel nu de exclusieve Abel Tasman Struuntocht polo! 

Het is weer mogelijk om de exclusieve Abel Tasman polo's te bestellen! Deze polo's zijn heerlijk om tijdens de struuntocht in te wandelen, maar zijn ook een geweldige herinnering aan de dag van de Abel Tasman Struuntocht! Wacht niet langer en bestel vandaag nog een polo en laat zien dat u een vriend van de Abel Tasman Struuntocht bent! 
 
Leukste spreuken! 


Door de win-actie hebben wij behoorlijk wat spreuken via de mail binnen gekregen. Hartstikke leuk en positief, daarvoor heel veel dank! Wij vinden het als organisatie geweldig dat er zoveel mensen betrokken zijn bij het hele proces. Jullie mening horen we graag en we zijn blij dat jullie deze ook hebben laten horen! 

 
Een waterloop van 25 kilometer zet Lutjegast weer op de kaart

Met mien drinkfles ien de haand, struun ik deur het Tasman laand

Geen zee te hoog, geen rivier te lang, Abel tasman was niet bang.

Al zijn de wegen nog zo nat,de echte wandelaar gaat altijd op pad

De stroom van wandelaars vormt een rivier door het natuurschoon van het Westerkwartier.


Weet u ook nog een leuke spreuk? Laat ons dit dan weten! Alle spreuken kunnen ingezonden worden naar het mailadres: info@abeltasmanstruuntocht.nl met in het onderwerp 'Spreuk'. 

De bedenker van de origineelste, leukste en/of grappigste spreuk kan een Abel Tasman Struuntocht polo winnen en misschien... zien we de leukste spreuken ook nog terug op 12 september...! 
Vrijwilligers gezocht! 

Wie op of rond 12 september 2015 graag de handen uit de mouwen steekt en zelf niet gaat wandelen, is van harte welkom als vrijwilliger! We hebben dit jaar zeker veel vrijwilligers nodig, dus alle hulp is van harte welkom!
 
Tijdens de vierde editie van de Abel Tasman Struuntocht op 12 september worden alle wandelaars met bussen naar een waterrijke omgeving gebracht, om daar te starten. Hierdoor hebben we extra vrijwilligers nodig! Al die vrijwilligers hebben we nodig zodat de wandelaars kunnen genieten van een onbezorgde dag. Dat kan als verkeersregelaar, parkeerhulp, bemensing infostand, uitdelen herinnering, zegels plakken op deelnemerskaart, uitdelen versnaperingen, logistiek busvervoer etc. etc..

De minimale leeftijd voor vrijwilligers is 16 jaar. Als vrijwilliger wordt u uitgenodigd voor de vrijwilligersavond, u krijgt tijdens uw werkzaamheden een lunch aangeboden en samen met elkaar maken we er een fantastische dag van!

Zin om mee te doen? U kunt zich meteen aanmelden via onze website! Aanmelden als vrijwilliger
Met elkaar op weg naar de struuntocht!

Elke nieuwsbrief gaan we met deelnemers of groepen deelnemers vast vooruit kijken naar 12 september 2015. Hoe bereiden de deelnemers zich voor en wat verwachten ze van de tocht?! Deze maand een groep wandelaars uit Boerakker die zich opgegeven hebben als 'Boerakker en Omstreken'. 

We zijn zo enthousiast dat we ons in de nacht van 27 december al om 2.15 uur hebben in geschreven als “Boerakker en omstreken”.

We wandelen met een groep van 15 personen waarvan de meeste mensen in Boerakker wonen en worden we verder aangevuld met enkele familieleden van elders. In deze samenstelling lopen we geen andere tochten. Voor enkelen van ons is dit de vierde keer dat de struuntocht gelopen gaat worden. Daarentegen wordt het voor een enkeling de primeur.

De meerderheid heeft vier jaar geleden ook met veel plezier meegelopen. We hebben bewust voor de 25 kilometer gekozen om het voor iedereen vooral ook gezellig te houden. De meesten onder ons wandelen wel vaker maar er lopen er ook een paar mee die maar zeer incidenteel wandelen.

Op de voorgaande keren kijken we met veel plezier terug. Het was erg leuk om in je eigen omgeving zo’n gevarieerde tocht te lopen en op plaatsen te komen waar je, ondanks dat het in de buurt is, eigenlijk nooit komt. En ook alle activiteiten er omheen geven een mooie afleiding.

Het wandelen met zo’n grote groep gaat erg gemoedelijk. Je kletst de hele route wat met elkaar en na 25 kilometer heb je iedereen gehad.

We zijn echter wel mooi weer wandelaars en rekenen er dus op dat het zonnetje schijnt op 12 september. Wij hebben er zin in.


Namens ‘Boerakker en Omstreken',
Gert-Jan Zuidema
Kletspoot! (door Geert Zijlstra)

As lutje jonge was er niks mooier dan knoeien met wotter. Het begon al ien de zandbak op t Helmhuus. Ik groef lutje kenoaltjes van hoog noar leeg en goot er dan met een emmertje wotter ien. om een ‘stroming’ te kriegen. Moar al gauw wil je meer. As het flink regent had en het land ston vol met plassen, togen we met schep en steevels het veld ien om de òfwottering te regelen. Hier een geutje, doar een diekje, een klein wottervaltje. Dan t leste diekje deursteken en met de haanden ien de ziede tevreden kieken hoe t wotter vot liep. Of de boer eileks ok zo wies was met ons gegroaf? Ik durf het te betwiefelen. 
 
Eier zuuken met de polsstok op de scholders. Slootje hippen. Eerst lutje slootjes, woar je ok zunder pols over springen konnen, om de slag te pakken te kriegen. Moar algedureg bredere poldersloten, die je alleneg konden hoalen met een aanloop.  De polstok as een hoogspringer ien de lucht balancerend.  ‘De grote plons’, een monsterproef. t Eindegde host altied met die leste sloot, net eefkes n half meter te breed en jongens, die het wotter uut de steevels goten en de sokken uutwrongen.
 
Met een koppeltje jongen deur de Mieden. Ien de petgatten werd vulles gooit. Van olde fietsen tot kachels, van theepotten tot ik wiet niet wat. Spullen wat wij vanzelf bruuken konnen,, moar ….  dan mos je wel de courage hebben om diep ien t ‘moeras’ deur te dringen. Met olde planken en dikke flinten moakten we ons aaigen geheime pad deur de Petten. Zo wissen wij allenig  woar we krekt laangs mossen om ons te verkruupen as plizie Veenstroa der aan kwam. Sums legden we een plaank met zin zo del, dat anner rötjongen dochten dat t vertraauwd was. Moar zodroa ze der op stoan gingen, zakte de plaank vot en hadden ze kletspoot. Mossen ze ok moar niet ien ons territorium moeten kommen. Eigen schuld, dikke bult!
Moar we wollen alsmoar meer. Bij haarfstdag ston het lege land tussen Grootegast en Lutjegast altied blank. Het wotter was er niet diep, moar met een platbodem kon je der hiel  mooi voaren, van eilandje noar eilandje. Moar hoe kom je aan een platbodem, een vlöt?
 
Veur een poar centen ‘kochten’ we bij een autosleuper in Seballeburen het dak van een olde Ford. Aan de veur en achterkaant knupten we n  eulievatje (ok van de sleuper)  en ons ‘schip’ kon te wotter. Twee lange stokken as voarbomen en de raais kon begunnen. Prachteg deur de ‘woest wilde’ natuur van t Westerketier.  Hiele middoagen brochten we deur ien de polder. We hadden zelfs een potkacheltje bij ons, om vissen te bakken die we onnerweegs vongen. We  vochten der om, wie dizze moal de kieker mocht hemmen om as roerganger noar de horizon te turen en de koers uut  te zetten. Aan het ende van de raais werd het vlöt zorgvuldeg opborgen achter de schuur van een kennis.  Aans zollen die rötjongen t vlot vast en zeker stelen.  
Op de fiets noar huus dikke verhoalen over de oaventuren van die middag op zee. Bij thuuskomst vroeg Moeke; ‘Wat hemmen jim de hiele middag weer uutspookt’. Dan keek ze noar mien bloode voeten en wis wat er aan de haand was. ‘Oh, ik zie het al weer, een kletspoot’.
 
Een dag loater wadden de sokken en de steevels wel weer dreug. We staken de neus dan weer ien de lucht en snoven. Het wotter lokt… , net as  bij Oabel!

 
Oranjerun organiseert Dorpentocht Middag-Humsterland

Op zaterdag 5 september organiseert Oranjerun de "Dorpentocht Middag-Humsterland". Dit is een wandeltocht van ongeveer 20 kilometer, door de dorpen Ezinge, Feerwerd en Garwerd. Dorpen die gelegen zijn op wierden en waar vele kunstenaars wonen. Deze wandeltocht kan gezien worden als een voorbereiding op de Abel Tasman Struuntocht! Kijk voor meer informatie en opgave op www.oranjerun.nl.
Wat doe ik voor de Abel Tasman Struuntocht?

Iedere nieuwsbrief zal een bestuurslid van de Stichting Promotie Lutjegast zich voorstellen en vertellen wat hij of zij doet voor de Abel Tasman Struuntocht. Deze maand aan het woord onze secretaris Annelies van der Velde. 

Annelies van der Velde: 
Of ik me voor wil stellen in de nieuwsbrief? Nee liever niet. Eigenlijk vind ik het zonde van mijn tijd en het secretariaat is voor wandelaars niet zo interessant (denk ik). Maar ja ieder commissielid krijgt een beurt, dus ik ontkom ik er niet aan.

Waarom ben ik secretaresse geworden voor de Struuntocht?
2 jaar geleden ben ik afgetreden als bestuurslid van Dovo/Hujades. Ik denk dat ik in totaal meer dan 10 jaar in het bestuur heb gezeten van deze volleybalclub.
Dan komt er een soort sleur in en zakt de energie wat weg.  Ik volleybalde al heel lang met Henny Oldenburger en die heeft mij enthousiast gemaakt voor de Struuntocht. Ik heb een keer tegen haar gezegd dat het organiseren van de Struuntocht mij ook wel wat leek. 1 keer per 4 jaar alles geven, om een 4500 wandelaars en nog meer toeschouwers een fantastische dag bezorgen. Dat soort dingen hoef je meestal maar 1 keer hardop uit te spreken.  Niet veel later suggereerde de voorzitter van de Struuntocht (die inmiddels ook mijn overbuurman is), dat het toch wel heel handig is dat de secretaris en de voorzitter zo dicht bij elkaar wonen. Dat was het officieuze verzoek. Het officiële verzoek kwam niet veel later. Mijn antwoord laat zich raden.

Wat heb ik met wandelen?
Niks eigenlijk. Ten tijde van de eerste Struuntocht, vond ik wandelen ronduit vervelend. Ik was van mening dat mijn lichaam niet gebouwd is om te lopen. Dus heb ik me samen met een vriendin opgegeven als vrijwilliger. Een prachtige dag hebben we gehad. Leuk al die enthousiaste mensen die genieten van een leuke wandeldag.  En ook voor de vrijwilligers werd goed gezorgd. De tweede editie werd ik uitgedaagd door mijn broer om mee te lopen. 40 km, voor minder ging hij niet. Schoenen gekocht, getraind en de 40 km uitgelopen. Een fantastische dag was het. Mooi weer en veel gezien langs de route. De derde Struuntocht heb ik de 25 km gelopen, toen kon ik nog meer genieten van alles wat er wordt georganiseerd langs de route.  

Wat doe ik voor de Struuntocht?
Als secretaris van de Abel Tasman Struuntocht ben ik verantwoordelijk voor de verslaglegging en alle overige administratieve taken. Verder heb ik me tot nu toe bezig gehouden met de subsidieaanvragen, ICT, zoals het meehelpen ontwikkelen van de website en het stroomlijnen van het mailverkeer en de archieven. Verder probeer ik bij te springen waar nodig. Bij alle drie de edities heb ik gemerkt wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van de Struuntocht en ik vind het erg leuk dat ik daar nu een deel van mag uitmaken.  We zijn met een enthousiaste groep en we hopen er met zijn allen, weer net zo’n mooie dag van te maken.Het onderwerp is vragen om problemen: Water.  Maar zelfs als het met bakken uit de lucht valt, wordt het wij mij betreft weer een prachtige dag, die je niet wilt missen.

Een stukje schrijven voor de nieuwsbrief……………..verschrikkelijk.
Meeorganiseren van de Abel Tasman Stuuntocht………….erg inspirerend.

Tot ziens op 12 september!
Blijf op de hoogte!

Wij proberen zoveel mogelijk betrokken te zijn en blijven bij onze wandelaars, vrijwilligers en betrokkenen. Daarom zijn we naast onze website, ook actief op Facebook en Twitter.

Op Facebook hebben we nu 1100 likes! Het zou geweldig zijn als we op 12 september 4.500 likes hebben. Jullie kunnen ons hierbij helpen! Like onze pagina en blijf op de hoogte van al onze vorderingen en activiteiten.

Hieronder kun je met één klik naar onze Twitter, Facebook en website gaan! Voor Twitter gebruiken wij de hashtag #ATS2015. 

 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
ABEL TASMAN STRUUNTOCHT | 12 SEPTEMBER 2015

Wanneer u wilt, mag u deze nieuwsbrief doorsturen naar uw familie of vrienden.
 
De Abel Tasman Struuntocht wordt georganiseerd door de Stichting Promotie Lutjegast. Het bestuur van de stichting is te bereiken via de website www.abeltasmanstruuntocht.nl .


unsubscribe from this list    update subscription preferences