Copy
ATS NIEUWSBRIEF 1 - 8 februari 2015
View this email in your browser

Nieuwsbrief Abel Tasman Struuntocht met het laatste nieuws, een leuke winactie, verhalen rondom de struuntocht & vrijwilligers gezocht!

U ontvangt de eerste nieuwsbrief van de vierde Abel Tasman Struuntocht. Deze editie van de Struuntocht was binnen no-time uitverkocht en daar willen wij u allen voor bedanken! Door het grote enthousiasme van alle deelnemers en betrokkenen, hebben wij - de organisatie - er weer ontzettend veel zin in om de tocht te organiseren!

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent aangemeld als deelnemer of omdat u zichzelf aangemeld heeft voor de nieuwsbrief via onze website. 

In onze nieuwsbrief brengen wij u het laatste nieuws, geven een kijkje achter de schermen richting ons gezamenlijke einddoel op 12 september 2015. Het is de bedoeling om iedere maand een nieuwsbrief te sturen tot en met september 2015. Wij wensen u veel leesplezier!


 Meer informatie op onze website


De Abel Tasman Struuntocht is een wandeltocht van ongeveer 25 kilometer door het coulisselandschap van het Groninger Westerkwartier, georganiseerd vanuit Lutjegast. 

De tocht wordt in 2015 voor de vierde keer georganiseerd en heeft inmiddels de nodige bekendheid verworven doordat er veel aandacht is voor verrassende kunst en cultuur onderweg! 

De wandeltocht wordt gehouden op zaterdag 12 september 2015.

Vierde Abel Tasman Struuntocht is uitverkocht!
 
Na iets meer dan een week is de inschrijving voor de vierde Abel Tasman Struuntocht stopgezet. Er kunnen in 2015 maximaal 4.500 mensen deelnemen aan de tocht en dit aantal is nu bereikt. Direct nadat nummer 4.500 zicht meldde, is de inschrijfmodule van de website gehaald en is inschrijven niet meer mogelijk! Het aantal van 4.500 is gekozen omdat de organisatie logistiek niet meer aan kan, want de aanvoerwegen naar het parkeerterrein en het startterrein zijn niet op meer deelnemers berekend. Ook onderweg kunnen er niet meer mensen bij, de organisatie wil voorkomen dat er bij paden en plekken waar overgestoken moet worden opstoppingen ontstaan. 
 
Het is heel bijzonder in de geschiedenis van de Abel Tasman Struuntocht dat de inschrijving zo snel moet worden gestopt. In 2011 werd de inschrijving na iets meer dan een maand gestopt en in 2007 drie weken voordat de tocht werd gehouden. Nu duurt het nog acht maanden voordat op 12 september 2014 de vierde editie van de struuntocht plaatsvindt. 

“De Abel Tasman Struuntocht heeft zich in het verleden drie keer bewezen door het uitgebreide programma, dit verklaard waarschijnlijk ook het succes van deze snelle aanmeldingsprocedure.” denkt voorzitter Piet Miedema. “Ik vind het geweldig dat er zoveel enthousiasme is! Het motiveert ons nog meer om voor al deze wandelaars een geweldige dag te organiseren.”
Win-actie: bedenk een spreuk over water! 

Wij vinden het geweldig dat we van alle kanten positieve reactie krijgen over de Abel Tasman Struuntocht! De meningen en ideeën van onze struners horen we dan ook graag. 

Het thema van de vierde Abel Tasman Struuntocht is 'Water stroomt en neemt je mee, met Tasman overzee." De hele tocht gaan we dan ook inrichten naar het thema water. Nu zijn we nog op zoek naar leuke spreuken, uitdrukkingen en gezegden die bij dit thema passen. 

Weet u een leuke spreuk? Laat ons dit dan weten! Alle spreuken kunnen ingezonden worden naar het mailadres: info@abeltasmanstruuntocht.nl met in het onderwerp 'Spreuk'. 

De bedenker van de origineelste, leukste en/of grappigste spreuk kan een Abel Tasman Struuntocht polo winnen en misschien... zien we de leukste spreuken ook nog terug op 12 september...! 
Vrijwilligers gezocht! 

Vanaf 1 februari is er een nieuw aanmeldformulier op de website geplaatst. Namelijk het aanmeldformulier voor de vrijwilligers!

Wie op of rond 12 september 2015 graag de handen uit de mouwen steekt en zelf niet gaat wandelen, is van harte welkom als vrijwilliger. We zullen er zeker rond de 200 nodig hebben, dus alle hulp is welkom. Al die vrijwilligers hebben we nodig om de wandelaars van een onbezorgde dag te laten genieten, dat kan als verkeersregelaar, parkeerhulp, bemensing infostand, uitdelen herinnering, zegels plakken op deelnemerskaart, uitdelen versnaperingen etc. etc..

Zin om mee te doen? Meld je meteen aan! Vertel het ook gerust aan vrienden, familie en kennissen die ook vrijwilliger willen worden.


 Aanmelden als vrijwilliger
Alle vrijwilligers op de vrijwilligersavond in 2011! 
Met elkaar op weg naar de struuntocht!

Elke nieuwsbrief gaan we met deelnemers of groepen deelnemers vast vooruit kijken naar 12 september 2015. Hoe bereiden de deelnemers zich voor en wat verwachten ze van de tocht?! Deze keer beginnen we met een groep van tien vrouwen die zich opgegeven hebben als 'Famkes ut de Peen'

Nog 8 maanden, dan mogen we weer….
Via een berichtje op facebook werd ik eind december 2014 geattendeerd op de start van de inschrijving van de Struuntocht.  Wat vliegt de tijd, in september 2015 is het alweer zover.

Dus op de bewuste ochtend van de inschrijving meteen maar achter de computer gekropen, een groepsapp aan gemaakt (lange leve de moderne communicatiemiddelen) en een start gemaakt met de inschrijving. Mail adressen? O jee, niet van ieder bekend…groepsapp weer actief. Een teamnaam, wederom een snelle app en de groepsnaam ‘Famkes ut de Peen’ was snel geboren. 

Voor ons is het de derde keer dat we deel gaan nemen. De samenstelling van het groepje wijzigt soms een beetje, maar de harde kern is hetzelfde. Vier jaar geleden heeft een van ons in Grootegast moeten afhaken, maar vol goede moed start zij dit jaar poging twee.

De meesten van ons wandelen en sporten regelmatig en zorgen er wel voor dat ze regelmatig een aantal kilometers in de benen hebben en houden.  Zo is er door enkele groepsleden al deelgenomen aan wandeltochten in o.a. Harkema en Beetsterzwaag. Dat is dan ook onze tip aan al die deelnemers; op www.wandel.nl staat een hele complete wandelagenda voor heel Nederland. En er worden erg veel mooie tochten georganiseerd. Een goede oefening en vaak langs de mooiste routes. Een aanrader wat ons betreft en wie weet komen we elkaar de komende maanden eens tegen!

Namens ‘Famkes ut de Peen,
Albertha Kuperus
Wandelen, Wotter, Westerkwartier! (door Geert Zijlstra)

Alles wat je wieten willen omtrent de Struuntocht staait vanzelf op www.abeltasmanstruuntocht.nl. Mor woar de ‘www’ normoal sproken betrekken het op world-wide-web, kon t dit joar beter stoan veur Wandelen-Wotter-Westerketier, drie veurnoame ingredienten van de Struuntocht.  Dizze drie dingen kommen ien september weer bijnander as we op struun goan vanuut Lutjegast. Ik werd vroagd, ‘Kinstoe ien t Westerketiers schrieven wat schrieven over Wandelen en Wotter?’  Vanzelf, dat doe ik groag.
 
De verbienden tussen Lutjegast en t wotter is ok niet zo vremd. Eerdoags lag het dörpke aan de raand van zee, op de leste hoge zaandrug veurdat je op t sompige sliek van t Wad uutkwammen. Lutjegast lijt  op een grens van zaand, tussen veen en klei. Kiek je vanòf de kerktoren van Hervormde Kerk noar t zuuden, dan zigst een hiel anner landschap, dan dastoe dij een haalf slag draaist. In het noorden t ruume kleilandschap met grote boerderijen en ien t zuuden de typische koliessen, met boompkes, struuken, lutje perceeltjes en keuterboerkes.
 
Hadden je dat trouwens  6 eeuwen terug doan, dan hadden je bij haarfsdag aan weerskaanten nog wotter zien. De dieken aan te Wad overstroomden regelmoateg en het leegveen tussen Lutjegast-Westerzand en Grootegast-Sebaldeburen was dan sompenat en onbegoanboar. Oapelaand! Mor vanzelf  bennen we een volkje van diekers en polderoars en zo hemmen we de wereld noar ons eigen  haand zet, met as resultoat dat we ien september met dreuge voeten op paad kennen.
 
Deur dat verschil van zand, veen en klei, zien de wandeloars ok hiel verschillende landschapkes, wat dat betreft is t Westerketier net Madurodam. Net as veurgoande keren zil de organisoatie van de Struuntocht heur stinkende  best doen  om het Westerketier  zo gevarieerd mogelek aan bod te loaten kommen. En dizze keer zil  t wotter, dat we ooit verdreven hemmen, veur één dag weerom kommen.

Nou is wandelen over t wotter niet zo’n veur de haand liggende combinoatie. Joa, dan zol t aal vriezen moeten ien september, moar doar reken ik niet op. Ze zillen vast wel met een loos idee kommen en  we loaten ons moar weer verassen die dag!
 
As t een bietje mooi weer is,  zil het wotter die dag rijkelijk vloeien. Spoelwotter, kovviewotter, de frisse douche noa òfloop om nog mor te zwiegen over de liters zwit die over de verhitte kopkes van de wandeloars lopen.  Van lopen krieg je dörst en as 4500 lopers elk 2 liter wotter drinken dan hemmen je al een mooie zwembadje vol.
 
Natuurlek moet al dat wotter der ok weer uut, bij een Dixie, stiekum achter n boske of aans vroagst toch aan e veurdeur  van één van die vrundeleke Westerketierders. Mag vast wel eefkes!
Wat doe ik voor de Abel Tasman Struuntocht?

Iedere nieuwsbrief zal een bestuurslid van de Stichting Promotie Lutjegast zich voorstellen en vertellen wat hij of zij doet voor de Abel Tasman Struuntocht. We beginnen deze serie met Bert van der Vaart, bestuurslid cultuur!

Medio vorig jaar werd ik door de voorzitter Piet Miedema gevraagd of ik eens wilde nadenken over een rol in het bestuur van Stichting Promotie Lutjegast. In eerdere instantie was ik al betrokken geweest bij de oprichting van de stichting in 2002 en was ik zijdelings betrokken bij de plannenmakerij voor de eerste tocht in 2003. Omdat ik de sfeer ken van eerdere edities van de Struuntocht en omdat ik vertrouwen heb ik een bestuur wat de zaken goed op orde heeft hoef ik niet zo lang na te denken.
 
De portefeuille was bekend; Cultuur zou het worden. En ik mag Hannie Engels en Greetje Gemmink opvolgen binnen het bestuur. Omdat ik niet in mn eentje kan wat deze dames gezamenlijk hebben neergezet hebben we ervoor gekozen om een werkgroep cultuur op te tuigen. Samen met Dineke Scheffer, Mirjam Notebomer, René Jager en Henry Solle geven we vorm en inhoud aan alle culturele zaken rondom de 4e Abel Tasman Struuntocht. Ik vorm daarin de link met het bestuur en de cirkel is rond. Veel energie heb ik de afgelopen periode gevoeld bij de mensen om me heen, en dat is lekker. Veel energie en enthousiasme om van de 12e september een grootse feestdag te maken. Daar gaan we voor!
 
Van de werkgroep cultuur wordt verwacht dat ze alle festiviteiten, zang, dans, muziek, theater, langs de route organiseert en coördineert. Daarnaast betreft onze opdracht het inrichten / aankleden van het start en finishgebied. De uitwerking van het thema “water” zal op alle plekken langs de route zichtbaar worden. Omdat dit thema een breed thema is biedt het ons veel mogelijkheden en veel creativiteit. Recentelijk hadden we een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de verschillende dorpen waardoor de route loopt en ook op hen wordt een beroep gedaan. Daarmee krijgt ieder dorp de gelegenheid zichzelf op een unieke wijze te presenteren. Uiteraard zorgen we voor een stuk afstemming in de gekozen thema’s zodat u als wandelaar een gevarieerd aanbod gaat krijgen.
 
In het dagelijks leven ben ik bedrijfsleider van de arbeidsmatige dagbesteding bij Noorderbreedte in Nieuw Toutenburg (Noorderbreedte). Ik ben getrouwd met Laura, we hebben samen 4 kinderen in de leeftijd van 12, 13, 16 en 18 en we wonen op het mooiste plekje van Lutjegast. Naast dat ik graag klus en bezig ben met mn handen is mn grote passie hardlopen. De laatste maanden gaat daar iets minder tijd naar toe dan ik graag zou willen maar na september kan dat weer volop opgepakt worden.
 
Ik hoop dat u op 12 september een geweldige dag beleeft en ik wens u veel trainingsplezier de komende maanden.
 
Een sportieve groet,
Bert van der Vaart
Blijf op de hoogte!

Wij proberen zoveel mogelijk betrokken te zijn en blijven bij onze wandelaars, vrijwilligers en betrokkenen. Daarom zijn we naast onze website, ook actief op Facebook en Twitter.

Op Facebook hebben we nu 1000 likes! Het zou geweldig zijn als we op 12 september 4.500 likes hebben. Jullie kunnen ons hierbij helpen! Like onze pagina en blijf op de hoogte van al onze vorderingen en activiteiten.

Hieronder kun je met één klik naar onze Twitter, Facebook en website gaan!


 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
ABEL TASMAN STRUUNTOCHT | 12 SEPTEMBER 2015

Wanneer u wilt, mag u deze nieuwsbrief doorsturen naar uw familie of vrienden.
 
De Abel Tasman Struuntocht wordt georganiseerd door de Stichting Promotie Lutjegast. Het bestuur van de stichting is te bereiken via de website www.abeltasmanstruuntocht.nl .


unsubscribe from this list    update subscription preferences