Copy
ATS NIEUWSBRIEF 1 - 7 juni 2015
View this email in your browser

Nieuwsbrief Abel Tasman Struuntocht met nieuwe informatie over de tocht, een reportage van de perspresentatie & verhalen rondom de struuntocht!

Beste struners,

We hebben een sportieve én zomerse week achter de rug! Het was namelijk wandelvierdaagse in Lutjegast. Lekker na het eten 5, 10 of 15 kilometer wandelen. Een goede oefening voor de Struuntocht vinden we! 

Dat er nog meer geoefend moet worden staat vast.. Later in deze nieuwsbrief leest u namelijk meer informatie over de route! Het wordt een prachtige route op 12 september. Zo loopt de tocht deze editie veel door de natuur, op zoek naar de mooiste en waterrijkste omgevingen in het Westerkwartier. 

Afgelopen vrijdag hebben wij de perspresentatie gehad! De opkomst was groot en de presentatie was een groot succes. In deze nieuwsbrief kunt u daarom ook veel nieuwe informatie lezen. 


Wij wensen u veel lees en wandelplezier!


 Meer informatie op onze website


De Abel Tasman Struuntocht is een wandeltocht van ongeveer 25 kilometer door het coulisselandschap van het Groninger Westerkwartier, georganiseerd vanuit Lutjegast. 

De tocht wordt in 2015 voor de vierde keer georganiseerd en heeft inmiddels de nodige bekendheid verworven doordat er veel aandacht is voor verrassende kunst en cultuur onderweg! 

De wandeltocht wordt gehouden op zaterdag 12 september 2015.

Abel Tasman Struuntocht Ruilpagina op Facebook!

Als je nog een kaartje zoekt of over hebt kun je in contact komen met andere mensen via de volgende link. Lees goed alvorens je tot actie overgaat en post daarna je vraag of je aanbod. Bij een nieuw verkregen startkaart altijd je gewijzigde mailadres doorgeven aan de organisatie. (dus het emailadres wat vervalt en het nieuwe)

Veel succes en plezier!


 ATS Ruilpagina

Perspresentatie Abel Tasman Struuntocht groot succes!
 

Afgelopen vrijdag 5 juni vond de perspresentatie plaats van de Abel Tasman Struuntocht. Tijdens deze perspresentatie hebben wij onze plannen over de route, culturele activiteiten en het thema naar buiten gebracht!

Tijdens de perspresentatie heeft Lolke van der Veen (route) de gehele route onthuld, verteld over de pleisterplaatsen en gesproken over de prachtige natuurplaatsen waar de route langskomt. Bert van der Vaart (cultuur) heeft uitgelegd waarom we voor het thema water hebben gekozen. Voorzitter Piet Miedema heeft verteld over alle nieuwe ontwikkelingen binnen de struuntocht, zoals de unieke barcodes, de bussen en vrienden van de Abel Tasman Struuntocht. Dineke Scheffer & Mirjam Notebomer (werkgroep cultuur) hebben als twee toiletjuffrouwen een ludieke act gedaan. Tijdens deze act hebben ze wat culturele activiteiten onthult! Nico Boele van Staatsbosbeheer heeft als gastspreker verteld over alle prachtige wateren in het Westerkwartier. Als laatste hebben Geert Zijlstra & Piet Buist het officiële struuntochtlied gezongen! 

Het was een prachtige middagdag met mooi weer en een grote opkomst! U kunt het hele verslag lezen op onze website: 
http://www.abeltasmanstruuntocht.nl/nieuws

Route expert Lolke van der Veen over de route!

De route van de Abel Tasman Struuntocht heeft deze editie een aantal verrassingen in petto.

Er is gekozen voor één wandelafstand van 26,5 kilometer. Op deze manier kunnen alle wandelaars volop genieten van de activiteiten onderweg. De traditie is dat er wordt gestart vanaf de ‘Torenkamp’ in Lutjegast. Dus na een “warming-up” van 2,5 kilometer worden alle wandelaars met bussen naar het begin van de route gebracht: Strandheem. Vanaf Strandheem begint de tocht pas echt. In het begin van de tocht kunnen de wandelaars de prachtige natuur rondom de Jilt Dijksheide zien. En daarna lopen alle wandelaars van de Struuntocht voor het eerst door de gemeente Marum met een veelbelovende pleisterplaats langs het Dwarsdiep in Boerakker! De route neemt de wandelaars mee langs vele watergangen en brengt ze achtereenvolgens langs Opende, Kornhorn, Boerakker, Grootegast weer terug naar Lutjegast.

De vierde Struuntocht wordt een belevenis en voor veel wandelaars een ontdekkingstocht in de voetsporen van Abel Tasman!


 Bekijk hier de routekaart 

Bekijk de prachtige plaatsen vol water waar de tocht langsloopt!
 
Struuntochtlied van Geert Zijlstra & Piet Buist

Tijdens de perspresentatie lieten Geert & Piet voor het eerst het officiële struuntocht lied 'Struunen met dij' horen. Lees hieronder de songtekst. Binnenkort duiken de heren de studio in om het nummer op te nemen. We houden jullie natuurlijk op de hoogte! 

Ok al is de weg nou zwaart van t volk, heb alleneg oog veur dij
De bloemen en bomen ik zie ze niet , allenig oog veur dij
Eén weg om  op te lopen, één richting woar noartoe
Alleneg oog veur dij
 
Net as Tasman alsmoar deur, ik ben op koers met dij
De schaarpste klippen, gien gezeur, soamen op koers met dij
We voaren der om henne,  ons doel  is vast ien zicht
Vast  op koers met dij
 
As twee polen Noord en Zuud, trekken we al aan mekoar
Wij lopen nou soamen t leven deur,  en dat blift zo joar noa joar
 
Struunen met dij, dat is het mooiste wat bestijt.
Soamen met dij, woar noar toe,  ben zo  benijd.
Struunen over t plattelaand, deur ons dörp of  deur de Stad.
De brede weg  of t smalle pad
 
We delen ons wotter en ons brood , tot aan t end met dij
Lief en leed, tot aan de dood , noar het end met dij
Loop met mij noar de hoaven, loop met mij weerom noar huus
Tot aan t end met dij
 
As twee polen Noord en Zuud, trekken we al aan mekoar
Wij lopen nou soamen t leven deur,  en dat blift zo joar noa joar
 
Struunen met dij, dat is het mooiste wat bestijt.
Soamen met dij, woar noar toe,  ben zo  benijd.
Struunen over t plattelaand, deur ons dörp of  deur de Stad.
De brede weg  of t smalle pad
 
Struunen met dij, dat is het mooiste wat bestijt.
Soamen met dij, woar noar toe,  ben zo  benijd.
Struunen over t plattelaand, deur ons dörp of  deur de Stad.
De brede weg  of t smalle pad,
de brede weg  of t smalle pad,
de brede weg  of t smalle pad.

 
Tekst: Geert Zijlstra
Muziek: Geert Zijlstra & Piet Buist
Laatste kans! Bestel de exclusieve Abel Tasman Struuntocht polo! 

Het is nog maar even mogelijk om de exclusieve Abel Tasman polo's te bestellen! Deze polo's zijn heerlijk om tijdens de struuntocht in te wandelen, maar zijn ook een geweldige herinnering aan de dag van de Abel Tasman Struuntocht! Wacht niet langer en bestel vandaag nog een polo en laat zien dat u een vriend van de Abel Tasman Struuntocht bent! 

Let op: polo's bestellen is nog mogelijk tot 15 juli. Hierna worden de polo's besteld en verzonden.  
 
Vrijwilligers in actie! 

Hieronder staan een aantal foto's van onze vrijwiligers in actie tijdens de vorige Abel Tasman Struuntocht! 

Begint het bij deze foto's ook te kriebelen? Meld je meteen aan als vrijwilliger! 


Op 31 augustus is de vrijwilligersavond, waar alle vrijwilligers te horen krijgen wat zijn/haar taak wordt! Zet de datum vast maar in uw agenda. 

 Aanmelden als vrijwilliger
Abel Tasman Speldag op 27 juni!

Belangrijke mededeling over de Abel Tasman Speldag! De datum moet helaas gewijzigd worden. Door omstandigheden wordt het evenement verplaatst van zaterdag 20 juni naar zaterdag 27 juni aanstaande.

Verder zijn de voorbereidingen in volle gang. Wij zijn langs geweest bij de Torenkamp om te kijken hoe de spellen het beste tot hun recht komen en hoe de kinderen het beste de ontdekkingsreis kunnen maken. Om de kinderen alvast enthousiast te maken voor de speldag is afgelopen week Piraat Jort langs geweest bij de school in Lutjegast. Groepen 3 tot en met 8 zijn hiervoor benaderd. De kinderen waren gelukkig erg enthousiast en voor 27 juni hebben wij er een aantal ontdekkingsreizigers bij. Hier zijn wij erg blij mee.

Het goede doel dat gekoppeld is aan het evenement is Aqua for All, Water for Life. Dit project helpt een basisschool in Nakuru (Kenia) aan betere water- en sanitatievoorzieningen. Dit is hier hard nodig, aangezien deze school geen wc’s of schoon drinkwater heeft. De kinderen weten bovendien vaak niet hoe belangrijk het is om je handen te wassen na een toiletbezoek. Door de Abel Tasman Speldag hopen wij een steentje hieraan bij te kunnen dragen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar het evenement en wil je de tocht van Abel Tasman ook herbeleven? Je kunt je nog steeds opgeven als vrijwilliger! Mail je naam en telefoonnummer naar studenten.hanze@outlook.com. Een eventpagina is ook aangemaakt op Facebook. Meld je hier aan voor de Abel Tasman Speldag!

Wij gaan nog even door en hopen dat jullie er zin in hebben!
Met elkaar op weg naar de struuntocht!

Elke nieuwsbrief gaan we met deelnemers of groepen deelnemers vast vooruit kijken naar 12 september 2015. Hoe bereiden de deelnemers zich voor en wat verwachten ze van de tocht?! Deze maand Janny Reitsma van de camping De 4 Elementen uit Gerkesklooster/Stroobos aan het woord! 

Janny Reitsma:

en de Abel Tasman Struuntocht……..  hebben dezelfde overeenkomsten,

Water, Aarde, Lucht en Vuur zijn de benodigdheden om de Abel Tasman Struuntocht  goed uit te kunnen lopen. Deze 4 Elementen zijn ook volop aanwezig op onze Camping & Haven in Stroobos.

Onze deelnemers welke  wonen, werken en leren op De 4 Elementen,voeren met passie de vele werkzaamheden  uit om het terrein er zo mooi mogelijk uit te laten zien voor onze gasten en bij verschillende klussen in het dorp. Dit ter ondersteuning  om mensen langer zelfstandig te kunnen laten wonen.
Naast het werken  staan ontspanning en beweging ook bij ons hoog in het vaandel.

In het weekprogramma is sport een vast onderdeel. Naast onze normale sportmiddag gebruiken wij de Struuntocht om extra te bewegen. 2 Avonden in de week zijn we nu aan het wandelen en hopen op 12 september met jullie allen mee te lopen om deze bijzondere tocht tot een goed einde brengen.
Dit vergt natuurlijk veel discipline en oefening.  Een prachtig leerproces! Niet voor iedereen een makkie……Om een Struuntocht uit te kunnen lopen moet je dus van goede huize komen!!

Voor de één zo vanzelfsprekend en een makkie maar voor velen een grote prestatie. Wij wensen iedereen een héél goede tocht en veel kracht en discipline bij het oefenen!!! 

Tot 12 september! 

Janny Reitsma namens De 4 Elementen

Bekijk hier onder wat sfeerfoto's van de camping De 4 Elementen!
Wotter Waark! (door Geert Zijlstra)

Een dikke 150 joar leden ston vervoer nog ien de kienderschoenen. Je gingen te voet, reden op peerd of ien koets over blubberige poaden en je verboasden je over het dunderend geroas van e eerste trein die met een gang van wel 30 kilometer van Grunnen noar Friesland vloog……, of je gingen met t schip.

Ien die tied had elk dörp een lut hoaventje met een kade en een beurtvoarder die joen vrachtje van en noar de markt ien de Stad kon brengen. Ien de kajuit van t beurtschip was ok plak veur reizegers, die noar Stad mossen om een nij jurkje te kopen veur n bruuloft, om veurroad te kopen veur t boerenbedrief of veur een belangriek bezoek aan notoaris, arts of advocoat.

 Zo’n reiske was een hiele belevenis, want je zatten een mooi schoftje op de boot en mos je moar vermoaken met een kop kovvie, het roken van een piepke en het uutwisselen van nijs uut de buurt. Op tied uut de veren en loat ien de oavend weer thuus, al werd er dan wel een borrel schonken. As de boot weerom kwam uut de Stad ston de kade ien Lutjegast vol met nijsgierg volk. Wat zol der nou weer veur nijs weeden.  de eerste Lutjegastmer had een fiets kocht en de zeun van boer Visser kwam weerom van zee. Die had dikke verhoalen over zien reis noar de Oost. 

Lutjegast was riek want t lag noast twee belangrieke Oost-West wotterverbiendingen tussen Grunnen en Friesland. Aan de zuudkant het Casper de Robles Diep, nou gewoon een brede sloot, moar woarlangs ien de Tachtegjoarege  Oorlog de schepen met soldoaten werden vervoerd, noast turfkes uut Friesland.

Aan de noordkant liep al eeuwenlang het Hoendiep, de wottersnelweg met drokke voart en dat kanoal werd 100 joar leden tiedens de waarkverschaffing uutgroaven tot het Van Starkenborgkanoal. Een monsterklus wat dat gebeurde met t schopke en de krode. De Hoge Brug bij Eibersburen werd bouwd en der kwam een aparte lösploats veur zwoare goederen. Ligging langs t wotter betekende waark. Kiek moar es goed noar zo’n lut dörpke as Stroobos of Hoogkerk met  melkfabrieken, Scheepsbouwers noast lutje negotie as een bakker en winkeltje en de parlevinkers, die met hun bootjes vol boodschappen langs de vrachtboten kwammen. Wotter was handel!

Vroeger werd mij verteld dat het bedrief Phillips veur het ploatsen van een fabriek keken het bij Eibersburen, omdat dat dicht bij de trein was en aan t kanoal lag. Uuteindelijk hemmen ze kozen  veur Drachten, toen een lut dörpke nou een flinke stad.

Kist nogoan, dan hadden der ien Lutjegast nou 30.000 man woont. Het Kompas had een grote zoal had woar Daniel Lohues, Herman van Veen, Paul de Leeuw en Bert Visscher zollen speulden. C&A, Bakker Bart, de Mediamarkt stonden aan de Wieren en ien de Mieden huusden de Gamma, de Praxis en de Formido gebroederlijk noast mekoar.

Mor of we dan ok genog ‘dorpsgemeenschap’  hadden om een Struuntocht te organiseren? Ik betwievel t, dus loaten we wies weten met wat we hemmen en soavends lekker laangs t kanoal kieken noar de grote boten die dag en naacht deurvoaren. Languut ien t graas, kauwend met een sprietje ien de mond en de voetjes ien t diep!

Wat doe ik voor de Abel Tasman Struuntocht?

Iedere nieuwsbrief zal een bestuurslid van de Stichting Promotie Lutjegast zich voorstellen en vertellen wat hij of zij doet voor de Abel Tasman Struuntocht. Deze maand: Paulien Jongsma, bestuurslid PR!

Paulien Jongsma: 


Deze maand ben ik aan de beurt om mezelf voor te stellen! Jullie hebben al heel wat geschreven stukken van mij gelezen, maar ik heb me nog nooit officieel voorgesteld.
 
Ik ben Paulien Jongsma en doe sinds deze editie mee met het organiseren van de Abel Tasman Struuntocht. Toen voorzitter Piet Miedema me afgelopen zomer benaderde om de PR te doen van de Struuntocht, was ik gelijk enthousiast en had eigenlijk al ‘Ja’ gezegd voordat ik er goed over nagedacht had. Dat ik dit jaar ook nog een scriptie moest schrijven en moest afstuderen, daar had ik even niet aan gedacht..
 
De Abel Tasman Struuntocht ken ik als echte Lutjegaster natuurlijk erg goed. Mijn ouders hebben alle edities meegelopen en zo werd ik zelf ook enthousiast. In 2007 was ik bloemenmeisje en heb ik alle wandelaars een bloemenkrans gegeven vlakbij de finish. In 2011 moest ik toch ook zelf eens meelopen en dat is me –ondanks wat blaren- goed gelukt!
 
Deze editie ben ik geen vrijwilliger, geen wandelaar, maar juist bestuurslid. Dus de Struuntocht heb ik straks, na 12 september, van alle kanten meegemaakt!
 
De PR van de Struuntocht houdt meer in dan alleen de 4.500 wandelaars binnen slepen. Dat was namelijk binnen 10 dagen al gebeurd! Dat had ik nooit durven hopen. Mijn taken in het  bestuur zijn onder andere het bijhouden van de website, de nieuwsbrieven schrijven, contacten onderhouden met de pers en het maken van de zegelboekjes en startkaarten. Daarnaast heb ik (niet helemaal alleen hoor) de perspresentatie georganiseerd.
 
Ik kijk erg uit naar 12 september en hoop dat jullie allemaal een geweldige dag gaan krijgen. Als laatste sluit ik af met een tip: als je op onze website kijkt zie je dat de struuntocht over minder dan 100 dagen al is! Oefenen maar dus..
 
Graag tot dan! 

Let op: unieke barcode

Eind augustus worden de startkaarten via de e-mail naar alle deelnemers gestuurd. De Abel Tasman Struuntocht gaat dit jaar de startkaarten digitaal controleren. Om alles op 12 september soepel te laten verlopen heeft iedere wandelaar een unieke barcode die belangrijk is bij het starten. Na het scannen van de barcode krijgt elke wandelaar een zegelboekje (inclusief routekaart) met en armbandje. Het armbandje geeft toegang tot het vervoer met de bussen en versnaperingen onderweg. Let op: meerdere personen hebben zich ingeschreven onder het zelfde mailadres. Als u de startkaarten gaat printen, denkt u er dan om dat u niet DEZELFDE startkaart twee keer print. Ieder persoon dient zijn eigen startkaart ter controle aan te bieden! 

Blijf op de hoogte!

Wij proberen zoveel mogelijk betrokken te zijn en blijven bij onze wandelaars, vrijwilligers en betrokkenen. Daarom zijn we naast onze website, ook actief op Facebook en Twitter.

Op Facebook hebben we nu 1100 likes! Het zou geweldig zijn als we op 12 september 4.500 likes hebben. Jullie kunnen ons hierbij helpen! Like onze pagina en blijf op de hoogte van al onze vorderingen en activiteiten.

Hieronder kun je met één klik naar onze Twitter, Facebook en website gaan!


 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
ABEL TASMAN STRUUNTOCHT | 12 SEPTEMBER 2015

Wanneer u wilt, mag u deze nieuwsbrief doorsturen naar uw familie of vrienden.
 
De Abel Tasman Struuntocht wordt georganiseerd door de Stichting Promotie Lutjegast. Het bestuur van de stichting is te bereiken via de website www.abeltasmanstruuntocht.nl .


unsubscribe from this list    update subscription preferences