Copy
ATS NIEUWSBRIEF 6 - 5 juli 2015
View this email in your browser

Nieuwsbrief Abel Tasman Struuntocht met het laatste nieuws, winnaars van de acties, belangrijke informatie en verhalen rondom de struuntocht. 

Beste struners, 

Vandaag is het alweer tijd voor de zesde nieuwsbrief van de Struuntocht, wat vliegt de tijd. De zomervakantie is voor de basisscholen alweer begonnen en wat hebben we ook heerlijk weer gehad afgelopen week! Misschien wel een beetje te warm voor het wandelen. Hoe gaat het met het oefenen? Bent u er al helemaal klaar voor? Of moet u juist in de vakantie nog wat kilometers in de benen krijgen? 

Misschien krijgt u door het lezen van deze nieuwbrief weer nieuwe energie om de wandelschoenen uit de kast te plukken! Deze nieuwsbrief staat weer vol met nieuwe verhalen en informatie. Ook staat er in deze nieuwsbrief belangrijke informatie over de verzending van de startkaarten. Vooral als u zich als groep opgegeven heeft, is het van belang deze informatie zorgvuldig door te lezen. Veel leesplezier! 

Wij wensen u alvast een ontzettend fijne vakantie met veel wandelplezier. De volgende nieuwsbrief verschijnt op zondag 16 augustus, want ook wij gaan even op vakantie! 


De Abel Tasman Struuntocht is een wandeltocht van ongeveer 25 kilometer door het coulisselandschap van het Groninger Westerkwartier, georganiseerd vanuit Lutjegast. 

De tocht wordt in 2015 voor de vierde keer georganiseerd en heeft inmiddels de nodige bekendheid verworven doordat er veel aandacht is voor verrassende kunst en cultuur onderweg! 

De wandeltocht wordt gehouden op zaterdag 12 september 2015.

Abel Tasman Struuntocht Ruilpagina op Facebook!
Als je nog een kaartje zoekt of over hebt kun je in contact komen met andere mensen via de volgende link. Lees goed alvorens je tot actie overgaat en post daarna je vraag of je aanbod. Bij een nieuw verkregen startkaart altijd je gewijzigde mailadres doorgeven aan de organisatie. (dus het emailadres wat vervalt en het nieuwe)

Veel succes en plezier!

 ATS Ruilpagina

Abel Tasman Speldag: topdag voor de kinderen! 
 
Afgelopen zaterdag 27 juni vond de eerste Abel Tasman Struuntocht speldag plaats. De speldag was georganiseerd door een aantal studenten van de Hanze Hogeschool.

Op deze speldag werden de kinderen langs de verschillende spelletjes geleid door 'piraten'. Zo moesten de kinderen, net als Abel Tasman, zeeslag spelen. Dit vond plaats in de moordenaarsbaai van Stateneiland. Nadat de kinderen de verscheidene zeeslagen hadden overleefd was het de bedoeling om ongeschonden aan land te komen. Ze moesten hiervoor, geblinddoekt, de kwallen van Fiji ontwijken. De kwallen boden dapper weerstand maar ze konden niet voorkomen dat er toch een grote groep kinderen ongeschonden aan land kon komen.

Aangekomen op het eiland (Anthony van Diemensland) waren er een aantal vlaggen veroverd door inboorligen. Aan de kinderen de dappere taak om deze vlaggen te heroveren. Hierbij werden enkele piraatjes gevangen genomen (getikt) maar de meeste vlaggen zijn gelukkig weer in veilige handen. Samen met de vlaggen moesten de schatkisten veilig aan land gebracht worden (Nieuw-Guinea). Veel groepen hadden dit snel voor elkaar en de schatkisten waren dan ook veilig. 


Uiteindelijk was team 4 de sterkste en snelste! De kinderen kregen dan ook een lekkere medaille en een passend spel (piratenkwartet) als beloning. Al met al een geslaagde middag waarbij de kinderen hebben genoten van de verschillende spellen.

Op de foto's ziet u de kinderen een dolfijn beschilderen. Deze dolfijn is op 12 september weer te zien op het start- en fnishterrein van de Abel Tasman Struuntocht! 

 
Waterproject: Water for Life
 
Het goede doel dat gekoppeld is aan de Abel Tasman Struuntocht is het waterproject: Water for Life. Tijdens de speldag zijn we hier mee begonnen en dit project wordt afgesloten op 12 september met een heuse waterput! 


Schoon water om te drinken en te wassen: in Nederland de normaalste zaak van de wereld. Voor 1 miljard mensen in de wereld een ongekende luxe! 

Water for Life maakt zich sterk voor schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen op de wereld. Wi verbeteren de situatie in ontwikkelingslanden heel concreet door nieuwe tappunten aan te leggen, het leidingennet uit te breiden en toiletten te bouwen. Elk jaar helpen we op die manier tienduizenden mensen! 
Bestel nu een exclusieve ATS Polo! 

U heeft nog maar 10 dagen om de exclusieve Abel Tasman polo's te bestellen! Deze polo's zijn heerlijk om tijdens de struuntocht in te wandelen, maar zijn ook een geweldige herinnering aan de dag van de Abel Tasman Struuntocht! Wacht niet langer en bestel vandaag nog een polo en laat zien dat u een vriend van de Abel Tasman Struuntocht bent! 

Let op: polo's bestellen is nog mogelijk tot 15 juli. Hierna worden de polo's besteld en verzonden. 
  
 
Belangrijke informatie voor deelnemers! 

Mailing startbewijzen
Eind augustus ontvangt u via de email uw startbewijs. Op dit startbewijs staan de starttijd en de startgroep vermeld. Voor elk startbewijs wordt een aparte mail verstuurd. Als u een groep heeft opgegeven van 10 personen, ontvangt u dus 10 mailtjes met 1 bijlage. Het is belangrijk dat u alle afzonderlijke bijlagen slechts EENMAAL
 uitprint.


Elke bijlage bevat een UNIEKE barcode die gescand wordt bij de start en elke barcode kan slechts één keer gescand worden.

Het is belangrijk dat u het startbewijs (de bijlage) uitprint en meeneemt op 12 september.
 Bij de start ontvangt  u in ruil voor uw startbewijs een zegelkaart. Op de zegelkaart staat de route aangegeven en wetenswaardigheden over de omgeving welke u deze dag doorkruist. Op de routekaart staan bovendien; de parkeerplaats, de zegelkramen, de pleisterplaatsen, de catering, de toiletten, de watertappunten en de Rode Kruisposten.

Wijzigingen startkaarten
Mocht u nog wijzingen willen aanbrengen voor op de startkaart, dit moet u dan vóór 15 augustus doorgeven aan ons! 

Vakantie!
De organisatie van de Abel Tasman Struuntocht is op dit moment bezig om alles af te ronden voor de vakantie. Dit betekent de laatste puntjes op de i zetten voor de culturele activiteiten, de routekaarten afmaken en zorgen dat het op 12 september helemaal goed gaat komen voor u als wandelaar. Ook nemen wij even vakantie. Daarom ontvangt u de volgende nieuwsbrief op zondag 16 augustus. 
Het laatste nieuws

Winnaar laatste kaarten Abel Tasman Struuntocht
De winnaars van de laatste kaarten van de Abel Tasman Struuntocht zijn bekend! Lees hier het artikel van de Streekkrant: http://bit.ly/1eYoxByStruuntochtlied opgenomen
Piet Buist en Geert Zijlstra hebben de opnames van het struunlied  ‘Struunen met dij’ achter rug. Na een flink lange dag in de studio, waren ze tegen middernacht tevreden over de takes en konden ze samen met drummer Ruud Noordhof en bassist Ivar Blomsma voldaan terug naar huis. Voor studiobaas Folkert-Hans Tolsma was het verhaal nog niet ten einde. Hij moet muziek nog afmixen en zal ook nog een partijtje meeblazen.

 Zo’n liedje opnemen lijkt een kleinigheid maar de tijdsbesteding valt altijd tegen. Voordat de microfoons precies goed staan en de technicus tevreden is met het binnenkomend geluid ben je al gerust een uurtje verder en dan begint een proces van laagje voor laagje opnemen. Eerst de drums en de bas, dan de gitaren, daarbovenop de zang en tenslotte de extraatjes. En dan lukt het soms ook nog niet in één keer. Naast ‘Struunen met dij’ werd ook het liedje ‘Bloaren op e voeten’ opgenomen. Dat is speciaal voor de afternoon-party als je lekker voldaan thuis zit na het Struunen en het Bloarenbal.

Naar verwachting is het resultaat rond half juli klaar en zal het te horen zijn op de radio. U kunt het dan vast ook ergens downloaden, zodat de tekst er tijdens de Struuntocht helemaal ‘in’ zit.


Met elkaar op weg naar de struuntocht!

Sommige deelnemers zijn al hard aan het oefenen, maar andere struners zijn met andere dingen bezig. Gerrie Kuipers en haar zus Antje Huisman vinden het ook belangrijk om er mooi uit te zien tijdens de Abel Tasman Struuntocht. Zelf hebben ze prachtige truien laten maken! Bekijk hieronder snel de foto's. Hartstikke leuk dames, we zullen jullie zeker spotten de 12e september in jullie mooie truien!

Heeft u nou ook iets speciaals gedaan of laten maken voor de vierde Abel Tasman Struuntocht? Vertel het ons via het contactformulier op de website! 
Water Verlet (door Geert Zijlstra)

As ik dit schrief, zitten we midden ien een ‘Hiete Periode’. Het weer is tropisch worden en we wieten host niet meer woar we ons verkruupen moeten. Des te vremder…,  want tot op heden hemmen we host gien mooie warme doagen had en boeren kloegen ok al over dreugte.

Zunder wotter bennen de boeren naargens. Suukerbieten stoan dun op laand as t noa t zaaien niet flink nat west is en eerpels lusten ok met regelmoat een slikje. As wij mensen niet genog drinken hol we t moar een dag of wat uut en bij  onze voedselindustrie is het gebruuk van ‘veul’ wotter een ‘must’! Gien wotter is een ramp!

Mor met te veul wotter bennen we ook naargens. Eerpels verrötten ien t noajoar ien de klei, kelders lopen vol  bij flinke buien en de Maas treedt bij een natte periode uut de oevers. Dus we moeten extra wotterbaarging ienrichten, veur natte tieden, zodat we een buffer hemmen En let op: as we weerprofeten leuven moeten kriegen we niet alleen minder regen, moar ok nog es zeer heftige buiten en dus extra wotteroverlast.

Wat we dus neudeg hemmen is een systeem om wotter te bewoaren en lös te loaten as we het neudeg hemmen. Een wottermanagement-systeem.  Loat ons keuning Willem-Alexanders doar nou net es veur leert hemmen. Ik reken der op, hij het vast al een plan uutdokterd. Uut eerbied veur zien eega nuumde er t verhoal ‘WaterMaximalisatie’ en het idee is simpel. De NAM boort nou al joaren diepe goaten ien e grond veur t gas en doar pompen we wotter ien as we t over hemmen ien natte periode. Met een bietje druk onder ien de grond loaten zitten, dat geft drekst ok stabiliteit. Bij dreugte worden de ventieltjes weer wat open draait en loat we het wotter terug stromen, noar woar we het bruuken moeten. As we over een poar joar van t gas òf bennen, kennen we die olde leidings misschien ok wel bruuken veur t transport. Het plan is ok mooi veur de waarkgelegenheid ien het ‘Aardbevingsgebied’. Noast Brug- en Sluuswachters krieg je doar straks dan ok WotterWachters, die de haand aan de knoppen/ventieltjes hollen. En hemmen we echt wotter over, dan pomp we het toch richting Sahara en het Verre Oosten. Doar kennen ze ok wel wat wotter bruuken. 

Dat is op de laange termien, eerst moar weerom noar nou. Boven de daarteg groaden rusteg aan doen en as t ken uut de zun blieven. De huud goed iensmeren en om de 20 minuten ‘Omkeeren’ roepen tegen de buurvraauw, aans verbraand ze leemendeg. Petje op de koale kop  en dropkes eten veur  t zolt. Ik heb alle tuntjes en voaten op e tuun vol zet met regenwotter om de eerdbeien en gruunte te besproeien. Wordt het al te waarm dat hip ik de Lauwers wel ien en wees moar gerust ik drink liters en liters koel, helder …………

Mor geniet er moar van, veur we t wieten hemmen we de winterjas weer aan en regent t elke dag. Wat mij betreft hol we mooi weer tot noa 12 september.
Winnaar van de spreuk over water!

Afgelopen maanden hebben jullie actief mee gedaan met spreuken insturen! De winnaar van deze actie is Ina Ketler. Van harte gefeliciteerd met het winnen van een exclusieve Abel Tasman Polo! 

De winnende spreuk: 

Wat met tranen is betaald, betaal je niet terug met zout water. 
Wat doe ik voor de Abel Tasman Struuntocht?

Iedere nieuwsbrief zal een bestuurslid van de Stichting Promotie Lutjegast zich voorstellen en vertellen wat hij/zij doet voor de Abel Tasman Struuntocht. Deze maand aan het woord: Hein Wijbenga, bestuurslid logistiek en vrijwiligers. 

Hallo struners, maar zeker ook vrijwilligers,

Als laatste in de rij aan mij, Hein Wijbenga coördinator logistiek en vrijwilligers, de eer om een stukje te schrijven. Bij de vergaderingen is het ook al niet anders. Net voor de rondvraag komen deze twee punten nog even aan de orde. Maar wat wil je ook. Je moet eerst duidelijkheid hebben wat wel en niet kan (financiën), wat wel en niet mag (secretariaat) hoe enthousiast de dorpen zijn (pr en cultuur) en waar we langs komen (route).

Allereerst de route. Met de ervaring van de vorige keer, bepalen waar de verkeersregelaars moeten komen en vervolgens tellen hoeveel het zijn. Dan in overleg met de gemeente(n).

Ten tweede de logistieke benodigdheden inventariseren. Hierbij rekening houdend wat er allemaal door de cultuurcommissie is bedacht. Want als er bijvoorbeeld appels worden uitgedeeld, is het toch raadzaam dat er na 750 meter ook een kliko staat voor de klokhuizen. Doe je dat niet dan staat er over 20 jaar wellicht een boomgaard, als gevolg van een bult van 4500 klokhuizen.

Dan zijn er nog de primaire voorzieningen, benodigd om ook deze tocht weer tot een succes te laten worden. Hierbij moet je denken aan de parkeerplaats, het evenemententerrein, de finish, de pleisterplaatsen, toiletten, strunerskieken. Naast dat dit tijdens de tocht bemand moet zijn, moet alles vooraf maar ook na die tijd weer opgebouwd en afgebroken worden. Maar nog een stap eerder is; wat hebben we nog, en wat moet er nog extra bij geplust worden. En als we het hebben moet het nog aan het thema worden aangepast? Dus niet nadenken, maar voordenken! Ik heb de route in mijn hoofd nu al wel 9 x gelopen, en iedere keer bedenk je weer praktische oplossingen.

Gezamenlijk, maar dan bedoel ik niet alleen het bestuur met de culturele commissie, maar ook met de hulp van de omliggende dorpen, wordt alles weer ingevuld. Want je kan nog zoveel bedenken, alleen kun je dit niet voorelkaar krijgen. Je kan alles  willen automatiseren (van inschrijving, startkaart, polsbadjes, scanners etc.) gelukkig zijn het wij met elkaar die er wat moois van gaan maken. 

Tot de 12e september!

Hein Wijbenga

Oproepje! We nog steeds op zoek naar oude (wandel)schoenen en zwemkleding. Dit om de route mooi aan te kleden. Heeft u nog oude schoenen en zwemkleding liggen? Dit mag u brengen naar de Frans Visscherstaat 18. De spullen mogen hier onder de overkapping gezet worden. Alvast hartelijk bedankt voor het meesparen!
Blijf op de hoogte!

Wij proberen zoveel mogelijk betrokken te zijn en te blijven bij onze wandelaars, vrijwilligers en betrokkenen. Daarom zijn we naast onze website, ook actief op Facebook en Twitter. Hieronder kun je met één klik naar onze Twitter, Facebook en website gaan. Daarnaast kun je je ook aanmelden voor onze Facebook Evenement om te laten zien dat je mee doet! 
 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
ABEL TASMAN STRUUNTOCHT | 12 SEPTEMBER 2015

Wanneer u wilt, mag u deze nieuwsbrief doorsturen naar uw familie of vrienden.
 
De Abel Tasman Struuntocht wordt georganiseerd door de Stichting Promotie Lutjegast. Het bestuur van de stichting is te bereiken via de website www.abeltasmanstruuntocht.nl.


unsubscribe from this list    update subscription preferences