Copy
heading-emago.png
 
5032e4b7-7036-4e04-bb3e-c0af0ef1ea3f.png 91f556c1-df37-4828-ad85-85a52099cd62.png a263be07-9719-4f62-8d28-371756e986a6.png

26 maart 2020

 

 

Inschrijvingen tijdens coronacrisis

De lessen blijven nog even geschorst, maar ondertussen gaat de tijd wel verder. Hierdoor worden scholen met nieuwe vragen geconfronteerd, onder meer over inschrijvingen voor volgend schooljaar. Wij hebben deze en andere veelgestelde vragen nog eens op een rijtje gezet.

>> Lees de veelgestelde vragen

 

Webinar gemist? Geen probleem!

Heb je een van onze webinars over afstandsonderwijs gemist? Geen zorgen, je kan deze ook achteraf bekijken en delen met al je collega's.

>> Bekijk webinars op onze website
 
 

Lokaal bestuur coördineert opvang tijdens paasvakantie

Tijdens de paasvakantie krijgen de lokale besturen de regie voor de opvang van leerlingen basisonderwijs zonder opvang thuis. Het is mogelijk dat ze daarvoor o.a. een beroep doen op scholen, maar de inzet van onderwijzend personeel gebeurt uitzonderlijk en steeds op vrijwillige basis. Het is de bedoeling om de maatregelen die het onderwijsveld nu rigoureus toepast, consequent verder te zetten in de strijd tegen het coronavirus. Of scholen na de paasvakantie de lessen weer kunnen opstarten, is nu nog niet duidelijk.

Onze collega’s werken momenteel in samenwerking met VVSG aan een draaiboek voor opvang tijdens de paasvakantie. Zodra dit klaar is, zal je dit terugvinden op onze website en op ons extranet. 

 

Op zoek naar 10.000 laptops voor leerlingen

Kwetsbare kinderen mogen niet uit de boot vallen nu afstandsleren opgang maakt, daar focust onze pedagogische begeleiding op in ons webinar van 2 april. Daarom verspreiden wij graag mee deze oproep van Onderwijs Vlaanderen. Is jouw school op zoek naar laptops? Laat het ons weten via logistiek@ovsg.be.

Er zijn ondertussen al 1 000 toestellen verzameld en er komt nog 200.000 euro vrij om nog eens 2.000 toestellen in orde te brengen. Verspreid deze oproep zeker ook naar bedrijven die je kent of doe zelf een bijdrage.

>> Doneer jouw laptop of doe een financiële bijdrage

 

Nieuwe aanvraagformulieren AGION

Voor een subsidieaanvraag bij het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) gebruik je de voorziene standaard aanvraagformulieren. AGION heeft deze formulieren recent aangepast. De nieuwe formulieren vind je op de website van AGION

AGION vraagt ook de naamgeving van de formulieren op een uniforme manier te doen. De instructies over deze naamgeving vind je hier

  IN DE KIJKER    
 

Schooliveroo levert aan huis in Molenbeek

Bij SG1080 in Sint-Jans Molenbeek laten ze ook in deze tijden niemand in de kou staan. Leerlingen die geen toegang hebben tot een computer, krijgen bezoek van de fietskoeriers van ‘schooliveroo’ die hen pakketjes huiswerk leveren. Leerkrachten behouden het contact met hun leerlingen en de ouders en bellen hen desnoods thuis op om te kijken of alles ok is. De scholen blijven nadenken hoe ze ook in de toekomst hun (digitaal) materiaal voor iedereen beschikbaar kunnen maken.

Wil jouw school ook elke leerling bereiken? In ons webinar van deze middag leer je er alles over. Meld je aan vanaf 15.30 uur. Om 16 uur gaan we van start.
 

Gavertje Vier ontwikkelt coronawebsite

Het team van stedelijke basisschool Gavertje Vier uit Belsele ontwikkelde een speciale corona-website. Elke dag nieuwe info maar ook tips van directeur Sanne, waarin ze tegelijk het lokale verhaal van Boerke Naas verwerkt. 
Hoe bereikt jouw school leerlingen in deze tijden? Laat het ons weten via sociale media of communicatie@ovsg.be 

  VOOR JE AGENDA    
 

Webinar 26 maart: onderwijs op afstand, zo bereik je elke leerling

Niet alle leerlingen hebben thuis computers of een internetverbinding. En zeker hen willen we eveneens bereiken in crisistijden. Dit webinar is bedoeld voor leraren, directeurs, clb-medewerkers en ouders. Zij krijgen adviezen over hoe ze kwetsbare groepen kunnen bereiken. Directeurs en leraren kunnen op hun beurt de ouders hierin versterken. Met medewerking van o.a. prof. Martin Valcke (UGent), Hannelore Lambrighs (coördinator KOOGO), Tom Billiet (coördinator CLB-chat), de Vlaamse Scholierenkoepel en voorbeelden van projecten uit Antwerpen, Gent en Brussel.  

Aanmelden kan vanaf 15.30 uur, om 16 uur gaan we van start.

>> Meld je aan
 

Webinar 2 april: hoe prioriteren en evalueren bij afstandsleren?

We staan stil bij vragen van leraren, directies, leerlingen over hoe het verder moet na de coronacrisis. De onderwijstijd staat onder druk. Welke mogelijkheden hebben scholen om daarmee om te gaan?
- zorgzaam prioriteren: hoe gaan we de rest van het schooljaar om met leerstof? Wat bieden we nog aan dit schooljaar? Hoe spreken we af om leerstof te herverdelen? Wat met leerlingen voor wie de eerste maanden van het schooljaar niet van een leien dakje liepen?
- breed evalueren: hoe evalueren we in deze periode ‘breed’ en wat zijn methodieken om alternatief te evalueren en/of op lange afstand te evalueren?
- kansrijk delibereren: hoe gaan we om met doorstroming naar een volgende klas? welke mogelijkheden heeft de delibererende klassenraad?

Aanmelden kan donderdag vanaf 15.30 uur, om 16 uur gaan we van start.

>> Meld je aan

 

  EXTRA    
 

#vrijwilligvanuitjezetel

Hoe kan je er de komende weken thuis met je kinderen of in de opvang het beste van maken? Zitten er in deze crisis kansen om van de wereld een betere plek te maken? Wat kan je zelf doen? Welke leerkansen zijn er?

Djapo werkt rond kinderen en jongeren bewuste keuzes leren maken voor een duurzamere samenleving, rond zorgen voor de aarde en de mensen die er wonen, rond creatief denken en constructieve oplossingen bedenken in een wereld die zeer snel verandert. 

>> Ontdekt het aanbod

 

  Delen met
een collega
Inschrijven Uitschrijven Adresgegevens
aanpassen
 
Redactie: OVSG, communicatie@ovsg.be
Copyright © Mar. 2020 OVSG, alle rechten voorbehouden.
Archief: de verschenen edities vind je als je het e-zine in je browser leest en vervolgens ‘Past Issues’ aanklikt.