Copy
heading-emago.png
 
5032e4b7-7036-4e04-bb3e-c0af0ef1ea3f.png 91f556c1-df37-4828-ad85-85a52099cd62.png a263be07-9719-4f62-8d28-371756e986a6.png

5 maart 2020

 

 

Coronavirus: wat met onze sneeuwklassen?

Je hebt als school een sneeuwklas geboekt en wil deze afzeggen? Dat kan als je sneeuwklassen een pakketreis zijn, de reisorganisator moet je in dat geval terugbetalen. De kans is dan wel groot dat je een schadevergoeding betaalt. De enige manier om hier onderuit te geraken zijn ‘onvermijdbare en uitzonderlijke omstandigheden’. Met andere woorden, je sneeuwklassen zijn voorzien in een periode waarin de coronavirusepidemie woedt en de bestemming ligt in het getroffen gebied.  

Als je school beslist om de reis niet te annuleren, raden wij aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de verzekeringsagent of -makelaar van het schoolbestuur, of met een gespecialiseerde reis(bijstands-)verzekeraar, om te bekijken welke mogelijkheden er zijn om het risico op een verlengd verblijf als gevolg van het coronavirus te beperken.  

 >> Meer info over de gevolgen van het coronavirus voor reizigers 

 

Coronavirus: nog steeds waakzaam zonder paniek

Deze week haalden al enkele scholen de actualiteit met een al dan niet vermeende infectie door het coronavirus. Mogelijk komen daar nog scholen bij. Dat verandert de situatie niet: de richtlijnen van het departement Onderwijs die we eerder deze week verspreidden, blijven dezelfde en het voorziene materiaal blijft bruikbaar. Sluiting van scholen is voorlopig niet aan de orde. Dit wordt zo nodig geval per geval bekeken in overleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid en Onderwijs en Vorming. Om paniek onder ouders bij een nog niet geverifieerde besmetting te voorkomen, is er een FAQ waarnaar bij communicatie naar ouders kan verwezen worden. Verder komt er ten laatste eind deze week een vertaling in 9 talen van de brief voor scholen waar er geen besmetting is vastgesteld.  

>> Lees de richtlijnen van het departement Onderwijs 
>> Bekijk de veelgestelde vragen over het coronavirus 

 

Inschrijving deeltijds kunstonderwijs van start

Sinds 1 maart kunnen de inschrijvingen voor het deeltijds kunstonderwijs voor volgend schooljaar starten. De geïndexeerde tarieven van het inschrijvingsgeld zijn bekend. Het schoolbestuur legt de startdatum zelf vast en maakt deze tijdig bekend. Bij de inschrijving moet de academie de leerling/ouders informeren over een aantal verplichte elementen. Alle informatie over de tarieven en deze verplichte elementen vind je terug op onze website. Vergeet niet om waar nodig de capaciteit van de opleidingen te verlagen. 

>> Lees meer

 

Vlaamse parlement neemt OVSG-toets onder de loep

Op donderdag 20 februari was OVSG te gast tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement in de commissie Onderwijs over gevalideerde toetsen. Met de OVSG-toets is OVSG een van de drie aanbieders van wetenschappelijk gevalideerde toetsen voor het basisonderwijs. Het bereik is opmerkelijk groot: 99% van de OVSG-scholen en 94% van de GO!-scholen doen mee. Algemeen directeur Patriek Delbaere, Steven De Laet en Elias Hemelsoet lichtten de troeven en de toekomstplannen toe. 

>> Lees ons persbericht 

 

Geef je mening over de leerplannen basisonderwijs 

Binnenkort start de overheid gesprekken over nieuwe eindtermen voor het basisonderwijs. Na de eindtermen volgen nieuwe leerplannen. Nieuwe eindtermen en nieuwe leerplannen hebben invloed op de manier waarop leraren dagelijks werken op hun school. Daarom wil OVSG de mening kennen van zo veel mogelijk leraren en directies basisonderwijs. 
 
Al onze basisscholen kregen de enquête in hun mailbox. Je kan deze nog invullen tot en met 9 maart. Wacht dus niet te lang meer! 
 

i-Learn bevraging over gepersonaliseerd digitaal leren

i-Learn lanceert een grootschalige bevraging van de Vlaamse leerkrachten over gepersonaliseerd digitaal leren (secundair en basisonderwijs). Het doel van deze bevraging is om de huidige situatie van digitaal gepersonaliseerd leren in kaart te brengen en daarnaast bezorgdheden en barrières te identificeren

>> Ga naar de bevraging
>> Lees meer over i-Learn 

 

  Voor je agenda    
 

Nascholing

Basisonderwijs 

10/03 Frans Evalueren 
23/03 Moeilijk gedrag: preventief werken aan gedragsproblemen in de brede basiszorg 
21/04 Coaching voor zorgcoördinatoren en zorgleraren: verdiepingsmodule 'vragen stellen en zelfzorg' 

Niveauoverstijgend 

12/03 Inzichten in kleuteronderwijs 
16/03 Timemanagement 
25/03 Effectief inspelen op diversiteit in de klas 
27/03 Ontmoetingsdag voor secretariaatsmedewerkers van het Deeltijds Kunstonderwijs 
01/04 Seminarie buitengewoon onderwijs ‘Samen sterk in kwaliteit’ 
02/04 Organiseren van basisonderwijs 
03/04 Seminarie buitengewoon onderwijs ‘Samen sterk in kwaliteit’ 
23/04 De gemeente maakt school  
27/04 Intervisie en coaching 

 

Slimme oplossingen voor het lerarentekort

Niet alleen Vlaanderen worstelt met een lerarentekort. De 23 Europese landen die meededen aan het TALIS-onderzoek in 2018 zullen een derde van hun lerarenkorps moeten vernieuwen in de komende tien jaar. Samen met VLEVA zoekt OVSG inspirerende oplossingen in binnen- en buitenland. Schepen Jinnih Beels van Antwerpen komt vertellen hoe de stad Antwerpen hiervoor een beleid voert. Daarnaast nodigen we sprekers uit Finland, Zweden en Ierland uit die het probleem kaderen of de effectieve oplossingen die ze zelf hebben uitgewerkt komen voorstellen. De voertaal van deze studievoormiddag is Engels. Meer info en een volledig programma volgen. 

Save the date: 30 april 2020

Waar? VLEVA, Kortenberglaan 21, 1000 Brussel. 

 

Ook voor je agenda

Op maandag 27 april organiseert het departement Onderwijs en Vorming een studiedag in samenwerking met het project 'Samen Tegen Onbetaalde Schoolfacturen (STOS)'. De aanleiding voor deze dag is de studiekostenmonitor die wordt afgenomen door het steunpunt SONO. De dag zal plaatsvinden in Brussel (H. Teirlinckgebouw) van 9u tot 16u. De uitnodiging met gedetailleerd programma volgt later, onder meer via de website van het departement. 

 

Inspiratiedagen: BEWEEG!

In september organiseert OVSG opnieuw de Inspiratiedagen. Ditmaal met als thema BEWEEG! We spreken daarmee alle leraren lichamelijke opvoeding aan en bij uitbreiding elke leraar die bewegen in functie van leren belangrijk vindt. Blokkeer alvast een van deze data in je agenda: 

  • 21 september in Oordegem 

  • 22 september in Brugge 

  • 25 september in Hofstade 

  • 29 september in Tongerlo 
     

 

  Extra    
 

Hoe veilig is de schoolkeuken?

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen werkte een webpagina uit die alle informatie over voedselveiligheid op scholen bundelt. Met onder andere links naar nuttige documenten zoals toelatingen en registraties, een brochure voor scholen en recente informatie over pedagogische activiteiten waar voedsel aan te pas komt (zoals een pannenkoekendag of een kookles).   

>> Bekijk de pagina
  Delen met
een collega
Inschrijven Uitschrijven Adresgegevens
aanpassen
 
Redactie: OVSG, communicatie@ovsg.be
Copyright © Mar. 2020 OVSG, alle rechten voorbehouden.
Archief: de verschenen edities vind je als je het e-zine in je browser leest en vervolgens ‘Past Issues’ aanklikt.