Copy
Klikk her for å se e-posten i nettleseren din.
NR. 1 2019

Hvor eksentrisk kan en kvinne være før hun avskrives som gal? Ikke så veldig, konkluderer Marta Breen. Hennes nye bok Om muser og menn lanseres på Ingensteds torsdag 7. februar. Velkommen!

Kvinnekampen har i stor grad handlet om å bryte seg inn i menns lukkede rom – enten det er arbeidslivet, politikken, utelivet, idretten eller kunsten. De kvinnene som har gått foran og sparket inn dørene, har ofte gjort det med store personlige omkostninger.

Med utgangspunkt i sitt eget liv som forfatter og debattant tar Marta Breen for seg historien om kvinner i offentligheten, og skriver om den evige kampen for å skaffe seg et eget rom. Om eksentriske kulturmenn – av begge kjønn. Om Ingmar Bergman, Amalie Skram og Bjørn Afzelius. Om groupies, muser og stalkere. Om det mannlige blikket, brystvorter og viktigheten av å ha nok vin.
 

Når kvinner i kulturlivet snakker om kulturmannens privilegier, betyr det heller ikke at vi hater ham og fantaserer om å utrydde ham. Absolutt ikke. Vi kjøper bøkene hans og leser det han skriver. Vi lytter når han snakker. Noen ganger applauderer vi, andre ganger protesterer vi. Iblant ler vi av ham. Har vi tatt et glass for mye, hender det at vi ligger med ham. Det eneste som aldri skjer, er at vi overser ham – slik han overser oss.
 

Her kan du lese hele første kapittel i boka

Lenge før internett og datingappene tok over markedet, var kontaktspaltene redningen for dem som søkte kjærlighet, vennskap eller bare et lite eventyr. Tusenvis av kvinner, menn, pensjonister, fengselsfugler, uforskyldt skilte og ulykkelig gifte prøvde lykken i norske blader og magasiner. 

Innimellom alle klisjéene dukket det opp annonser som ikke fulgte oppskriften. De rare, de oppfinnsomme, de klønete, de håpløse, de vulgære, de fordomsfulle og de med total mangel på selvinnsikt.

De som på forskjellig vis skilte seg ut og som fortsatt får oss til å le. Det er dem denne boka handler om.

Eirik Lande driver Instagram-kontoen «Tinder i gamledager», som har titusener av følgere.
 

FRA BOKA:

Hvis du lærer deg å overtale en katt, kan du overtale hvem som helst. Retorikkekspert Jay Heinrichs viser hvordan du kan få det som du vil overfor kollegaer og sjefer, familie og venner – til og med de staeste og mest egenrådige hårballene blant dem.

Kunsten å overtale en katt samler Jay Heinrichs det han har lært om retorikk og forhandlinger gjennom en lang karriere. Du vil blant annet lære å perfeksjonere timingen så du vet akkurat når du skal slå kloa i noen, og å lokke motstanderne dine dit du vil ha dem, ved å få dem til å tro at det er de som har makta.
 
Kunsten å overtale en katt tilbyr en underholdende måte å lære seg de retoriske triksene på, og hjelper deg å vinne enhver diskusjon – helt uten kloremerker.
 

Da folk spurte meg om å lage en begynnerguide til overtalelseskunsten, tenkte jeg: «Katter.» Deretter tenkte jeg: «For en forferdelig idé.» Det er vanskelig å overtale mennesker. Å overtale katter? Mye, mye vanskeligere, fordi de er blant verdens beste forhandlere. De er mestere i overtalelsens mørke kunst.

Jeg er selv en katteelsker og har personlig erfaring med å diskutere med dem. Selv om jeg har skrevet en bestselgende bok om overtalelse, taper jeg fremdeles de fleste diskusjonene jeg har med de to kattene mine, Maturin og Killick.

Så skjedde noe som gjorde at jeg ombestemte meg. Jeg ledet et seminar om overtalelse hos et reklamebyrå i London. I en pause for å sjekke e-post lånte jeg kontoret til byråets art director, Natalie Palmer-Sutton. Veggene hennes var dekket av mesterlig kattekunst. Bildene så ut som om Natalie hadde sett rett forbi kattenes pene ansikter og inn i deres utspekulerte små sjeler. Hvis hun kunne få til det, tenkte jeg, burde kanskje jeg også være klar for utfordringen. Kanskje kunne jeg avsløre de utspekulerte knepene de bruker for å sjarmere og overbevise. Det ville være verdt forsøket. Hvis du kan lære å overbevise en katt, vil ethvert menneske – venn, kjæreste, sjef, ja, til og med en tenåring, for svingende – underkaste seg magien din.

Jeg bønnfalte Natalie om å slå seg sammen med meg. Vi skulle prøve å få folk til å le samtidig som vi lærte dem de beste hemme­lighetene for å overtale hvem som helst. Inkludert en katt. Denne boka er resultatet.
 

Her kan du lese hele første kapittel i boka

NYHETER I POCKET
Du kan melde deg av nyhetsbrevet ved å klikke her.