Copy


 

Biologische Tuinderij Ruimzicht.
KRATTEN. Er komen te weinig kratten terug. Onze logistiek loopt spaak! Wil je svp nog eens in de schuur kijken? Dankjewel!

CHAUFFEUR. Ik zoek een chauffeur voor de bezorging op donderdag. Eéns in de tweeweken. Wie helpt mij?
Het is rijden van de Boerderij via Duiven en Westervoort naar Arnhem, Velp en Rheden. Het is vrijwilligerswerk waar je een groentepakket voor kunt krijgen. Pas als de klantenkring groot genoeg is geworden kan er een vergoeding tegenover komen te staan.

Voor het  Groentepakket van deze week heb ik ingekocht 1) Andijvie uit Deventer, 2) Chinese Kool (NL), 3) Oesterzwammen van de Middelwaard bij Westervoort en ik oogst uit de tuin (de eerste groenten van de volle grond): 4) Ruccola en/of Snijbiet. We oogsten ook een bosje Bosknoflook.

RECEPT geblancheerde SNIJBIET voor 2 personen.300 g snijbiet,1 sjalotje, 2 eetl. olijfolie, 2 knoflookteentjes, 1 snufje nootmuskaat, zout, peper. Stelen en bladeren van de snijbiet fijnsnijden. Het sjalotje en de knoflook fijnsnijden. De olijfolie verhitten in een pan. De stelen van de snijbiet in de olie laten stoven, ui en knoflook toevoegen en kort laten meestoven. Wat water toevoegen en nu ook de bladeren van de snijbiet erbij doen. Kort laten meestoven tot ze gaan slinken. De pan van het vuur halen. Nootmuskaat, zout en peper naar smaak toevoegen. Deze Snijbiet is vorig jaar gezaaid. In een zachte winter overleeft de plant. In het tweede jaar loopt de plant opnieuw uit, kan nog een keer worden gesneden alvorens hij gaat schieten om te bloeien. In dit recept kun je mooi de bijgevoegde Bosknoflook gebruiken!

RECEPT voor GEBAKKEN EI MET OESTERZWAM. Eieren klutsen met kruidenzout en kruiden erdoor ( bijv. basilicum/ bieslook). Oesterzwammen scheuren van de rand van de hoed naar de steel toe. (en kleinsnijden indien nodig). Een uitje snipperen (en evt. een teentje knoflook). Bak de zwammen kort in boter of olie in de koekenpan.
Geklutst ei erover en op een laag pitje de omelet laten gaar worden


Basisrecept oesterzwam. Scheur de zwammen van de rand van de hoed naar de steel toe in reepjes. Als het grote zwammen zijn snijd je ze ook nog overdwars doormidden of in stukjes . Laat een koekenpan goed heet worden en laat de boter daarin bruin worden. Bak daarin de zwammen onder voortdurend omscheppen in 3 minuten bruin. Niet teveel zwammen tegelijk bakken, als je ze bruin wilt bakken.Op het laatst zout en kruiden toevoegen.

Recept voor RUCCOLASTAMPPOT met witte bonen.  1 bosje rucola, 750 g kruimige aardappelen, 1 potje witte bonen in tomatensaus (370 ml), 200 g jong belegen kaas, 1 teen knoflook, scheutje ketjap manis, zeezout naar smaak, olijfolie. Aardappelen schillen en gaar koken. Knoflook fijn hakken en fruiten in olie. Witte bonen opwarmen. Kaas in blokjes snijden. Rucola wassen en kleiner snijden. Aardappelen stampen. Alle ingrediënten mengen. Tip: Vervang de helft van de aardappelen voor pastinaak. Het geeft de stamppot een zacht zoete smaak, waardoor je de zoete ketjap kunt vervangen voor tamari.

RECEPT voor CHINESE KOOLSALADE met walnoten voor 2 personen. 250 g Chinese kool, in reepjes
1 kleine appel of mandarijn, in stukjes, 40 g rozijnen, een flinke handvol walnoten, grof gehakt, Dressing:
een scheutje yoghurt, 2 eetl. olijfolie, 2 eetl. (walnoten)olie, 2 eetl. citroensap, 2 eetl. sinaasappelsap, 1 theel. zachte honing, 1 theel. mosterd, peper en zout. Was de rozijnen en laat ze een kwartiertje wellen in lauw water. Meng kool met rozijnen. Voeg het fruit toe. Klop de dressing en meng deze door de salade. Rooster de walnoten even in een droge pan en meng ze door de salade. Laat de salade minimaal een kwartiertje staan om de dressing er in te laten trekken.

RECEPT voor ANDIJVIESLA met gesmolten boter voor 2 personen.350 gr andijvie, 2 eetl. citroensap
2 eetl. sinaasappelsap, 3 eetl. gezouten boter, zwarte peper, vers gemalen, 1/2 theel. rozemarijn of dille. Was de groente en snijd ze in heel smalle reepjes. Neem een klein pannetje en smelt hierin de boter en voeg de overige ingrediënten er aan toe. Laat iets afkoelen en giet het over de sla of andijvie. Hussel de salade een aantal malen goed door tot de andijvie mooi glimt. Bak spekjes uit en gebruik het spekvet in plaats van de boter om met de overige dressing ingrediënten te mengen.

BOSKNOFLOOK. Knoflook die in het bos groeit?! Neeeeee, knoflookplantjes die in een bosje bij elkaar zijn gebonden (zoals bospeen, bosbiet, bosui). Je kunt het geheel gebruiken, maar vooral het bolletje met de stengel.
 

DE BOER IS TROEF.  Dit is een programma van Omroep Gelderland. Vrijdagmiddag hebben ze in de tuin gefilmd. http://www.omroepgelderland.nl/deboeristroef .  ‘De boer is troef’ brengt in kaart hoe de agrariër uit Gelderland onderneemt. De uitzending is altijd woensdagavonds. Waarschijnlijk as woensdag.

KLEIN LOGBOEK.  
Er is Sla en Paksoy geplant in de vollegrond. Er zijn meer Capucijners en Doperwten gezaaid. De Ruccola is mooi schoon gewied. Er is een begin gemaakt met het ophangen/inbinden van de Komkommerplanten in de kas.

HET AANTAL ABONNEES.  
Ik geef een telling gebaseerd op de leverlijsten van de laatste/vorige week: dus een telling van actuele (betalende) klanten. De vorige week waren er: 113 klanten.  

OPEN DAG. Schrijf maar alvast in je agenda: zaterdag 25 juni houden wij OPEN DAG. Uitgebreid nieuws en programma komt uiteraard komende tijd. NB: Het is een week later als de landelijke Open Dagen!

Nederland ondermijnt Europese voorzorgsbeginsel volgens Foodwatch
"Financiële belangen boven volksgezondheid gesteld bij toelating glyfosaat"

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken zal deze week in Brussel waarschijnlijk voor hernieuwde toelating van het omstreden landbouwgif glyfosaat stemmen. Een motie in de Tweede Kamer om dat te voorkomen haalde dinsdag 17 mei geen meerderheid. Voedselwaakhond foodwatch vindt het besluit onbegrijpelijk en stelt dat Nederland hiermee het Europese voorzorgsbeginsel, dat de gezondheid van consumenten moet beschermen, ondermijnt. Met dit besluit worden de financiële belangen van grote chemiebedrijven die glyfosaat produceren boven de volksgezondheid gesteld, aldus foodwatch.
Onderzoek naar veiligheid nog niet afgerond
Staatssecretaris Van Dam wil het gebruik van glyfosaat al toestaan terwijl het Europees Chemicaliënagentschap (ECHA) nog bezig is met haar onderzoek naar de veiligheid van het middel. De uitslagen van dit onderzoek worden echter pas in 2017 verwacht terwijl de huidige Europese vergunning voor het gebruik van glyfosaat komende maand afloopt. Van Dam wil glyfosaat daarom in elk geval toestaan tot de resultaten van ECHA binnen zijn. Indien uit het onderzoek blijkt dat het landbouwgif risico's met zich meebrengt voor de volksgezondheid wil Van Dam de mogelijkheid hebben om de vergunning alsnog in te trekken.

Volgens foodwatch is dit de wereld op zijn kop en in strijd met het voorzorgsbeginsel. Mogelijk schadelijke stoffen als glyfosaat mogen in Europa niet toegelaten worden zolang er twijfel bestaat over de veiligheid ervan. Met het aanvragen van het onderzoek bij ECHA erkennen Europese leiders dat zij twijfelen aan de veiligheid van glyfosaat. foodwatch vindt daarom dat Nederland en andere Europese lidstaten het voorzorgsbeginsel moeten respecteren en de resultaten moeten afwachten. Tot die tijd dienen zij in het belang van de gezondheid van de consument juist tegen hernieuwde toelating te stemmen.
Honderdduizenden ondertekenen oproep tegen glyfosaat
foodwatch roept Europese leiders al geruime tijd op om het voorzorgsbeginsel te respecteren en glyfosaat niet toe te laten in Europa zolang de veiligheid ervan niet is vastgesteld. Een petitie met deze oproep is inmiddels door 135.000 mensen ondertekend.

Bijeenkomst over zelf starten van voedselcoöperatie
Vers, echt en eerlijk eten, van een boer uit de buurt, wie wil dat nou niet? De Ulebelt organiseert avonden om iedereen die dat wil, daarmee op weg te helpen. Op woensdag 25 mei is de eerste bijeenkomst over voedselcoöperaties, in de Ichtuskerk in Colmschate.

Er is
een initiatief opgezet om voedselcoöperaties te helpen starten in Salland. Een voedselcoöperatie is niet meer dan een afspraak met een groepje mensen uit de buurt, om samen in te kopen bij een lokale boer. Bestellingen, logistiek en distributie houd je in eigen hand en regel je onderling. Dat hoeft niet ingewikkelder te zijn dan af en toe een ritje naar Lettele voor een achterbak vol verse piepers, die vervolgens vanuit iemands garage worden uitgedeeld aan iedereen die besteld heeft. Heerlijk eten, voor de laagst mogelijke prijs en toch een eerlijk inkomen voor de boer! Maar hoe regel je dat? En wat levert het op?


Dit soort coöperaties zijn elders in het land al heel succesvol, is inmiddels bekend uit het afstudeeronderzoek van Saxionstudente Desiree van Wijnen hierover. Maar de start hangt wel af van óf een boer óf een groepje consumenten die het initiatief neemt en in Salland is dat nog weinig aan de orde. Misschien wil jij dit ook, maar weet je niet waar je moet beginnen. De Ulebelt helpt je graag op weg.
Deze avond staat in het teken van de praktische kant van het opzetten van een voedselcoöperatie: welke afspraken maak je met elkaar, hoe kun je beginnen, en wat is er eigenlijk te koop in de regio, buiten de supermarkten om? En hoe smaakt dat? Er wordt zeker ook geproefd!

Verwachting: Raapsteeltjes en Radijsjes en ingekochte groenten.
Vooruitzicht voor mei: meerdere malen diverse soorten sla, raapstelen, ruccola, radijs, koolrabi, snijbiet, bieslook en bosknoflook en Paksoy.


Met vriendelijke groet,
Fred
 
 
Postadres: Brinkweg 21, 6991 JN Rheden.
e-mail: f.beijleveld@planet.nl. Website: www.boerderijruimzicht.nl.
Bedrijfsadres: Bielemansdijk 11a, Halle. Tel: 06-24170890, bank­ 
­rekening: NL88SNSB0907408451
 tnv Biologische Tuinderij Ruimzicht in Rheden
 
 
 
Copyright © 2015 Biologische Tuinderij Ruimzicht, All rights reserved.

Our mailing address is:
Biologische Tuinderij Ruimzicht
Brinkweg 21 Rheden
Bielemansdijk 11 Halle
Rheden, GL 6911 JN
Netherlands

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences