Copy
BD Boerderij Ruimzicht.

KRATTEN. Er komen te weinig kratten terug. Onze logistiek loopt spaak! Wil je svp nog eens in de schuur kijken? Dankjewel! Maandag vond ik nav deze oproep op één adres 22 kratten(!?!?). Ellen,,,,,,,,,,,het werkt om de oproep helemaal bovenaan te zetten. Veel lezers komen niet tot het eind van deze brief.

CHAUFFEUR. Ik zoek een chauffeur voor de bezorging op donderdag. Eéns in de tweeweken. Wie helpt mij?
Het is rijden van de Boerderij via Duiven en Westervoort naar Arnhem, Velp en Rheden. Het is vrijwilligerswerk waar je een groentepakket voor kunt krijgen. Pas als de klantenkring groot genoeg is geworden kan er een vergoeding tegenover komen te staan.

Voor het  Groentepakket van deze week heb ik ingekocht 1) Knolvenkel, 2) Koolrabi uit Warnsveld, 3) Aardappelen (Rode Raja) en ik oogst uit de tuin 4) de eerste Raapsteeltjes. En als toevoeging (kruid) een bosje Radijsjes. 

RECEPT VENKEL-RADIJS SALADE voor 2 personen.venkel - radijs - olijfolie, citroensap, peper en zout. Snijd de venkel en de radijs na schoonmaken in heel dunne plakjes. Gooi het radijsblad en evt. venkelbladsprietjes als het er nog fris uitziet niet weg maar gebruik het ook gesneden in de salade. Maak een dressing van olijfolie, citroensap, peper en zout. Heerlijke voorjaarssalade. Deze moest ik wel uitkiezen omdat we deze week ook Radijsjes hebben!

Recept voor OMELET met KOOLRABI voor 2 personen.  1 koolrabi, aardappelen voor 2 personen, 2 eieren
1/2 dl room, 1 theel. milde kerrie, peper en zout, evt. stukjes augurkKook de aardappelen met een snufje zout beetgaar en snijd ze in blokjes. Schil de koolrabi, snijd ze in blokjes en stoof ze in een laagje water met een klontje boter in 10 min. beetgaar. Klop de eieren met de room los. Roer hier door de kerrie, peper en zout en bak er een omelet van. Snijd de omelet in reepjes. Schep de omeletreepjes bij de overige ingrediënten in een grote pan en laat het gerecht op een laag vuur even doorwarmen. Variaties: Meng een potje gekookte erwten of maïs door deze schotel. Gebruik in plaats van aardappelen een gekookte graansoort of pastasoort.

RECEPT voor lentestamppot met RAAPSTEELTJES voor 2 personen. 600 g aardappelen, 1 bosje raapsteeltjes, 1 ui, 1 teen knoflook, geperst, evt. 2 tomaten, klontje boter, kopje melk, scheutje olijfolie, 3 eetl. pijnboompitten of gehakte noten, peper en zout, een kopje Parmezaanse kaasKook de aardappelen gaar, giet ze af en maak er met boter en melk puree van. Was de raapsteeltjes en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm. Rooster de pijnboompitten of noten. Snijd de ui in ringen en fruit ze samen met knoflook in olie. Snijd de tomaten in kleine stukjes, voeg ze toe aan ui en knoflook en laat het geheel doorwarmen. Schep alle ingrediënten behalve de Parmezaanse kaas door elkaar. Maak op smaak met peper en zout. Bestrooi met de kaas. Serveer evt. met een gebakken kaasplak of braad- of rookworst.

RECEPT voor Lenteknolletjes (RADIJSJES) met sinaasappels  voor 2 personen. 1/2 bosje radijs, 2 sinaasappels, 150 g komijnekaas, 3 eetl. olijfolie, 1 eetl. honing, 1/2 theel. gedroogde tijm. Kaas in kleine blokjes snijden. Sinaasappels schillen en in kleine stukjes snijden. Radijsjes wassen en fijn snijden of raspen op een grove rasp. Deze ingrediënten mengen. Olie, honing en tijm mengen tot een dressing. Dit gaat goed met een kleine garde. Dressing over de salade schenken.
DIT IS EEN ANDERE TREKKER VAN HENNY. IK HEB HEM IN BRUIKLEEN. HIJ HEEFT ER EEN CULTIVATOR ACHTER GEHANGEN. IN PLAATS VAN DE FREES. ZATERDAG HEBBEN WE DE HELE DAG OVER HET LAND GERAGD. MET DE TANDEN TREK JE DE KWEEKWORTELS LOS.

DE BOER IS TROEF.  Dit is een programma van Omroep Gelderland. Vrijdagmiddag hebben ze in de tuin gefilmd. http://www.omroepgelderland.nl/deboeristroef .  ‘De boer is troef’ brengt in kaart hoe de agrariër uit Gelderland onderneemt. Woensdavond 25 mei ben ik in de uitzending. Dit wordt elk uur herhaald!.

KLEIN LOGBOEK. (Er is vast heel veel gedaan, maar mijn hoofd zit vol met kweekwortels (een geestelijk gevecht)). We moesten vroeger voor de boekenlijst "De Croton" lezen. In dit boek wordt een huis met zijn bewoner volledig overwoekerd door een kamerplant. Toch lijkt de plant niet op kweek; rare gedachtenspinsels !

ZINGEVING. Ik schreef al eerder over Dries de Moor, student filosofie en theologie. Hier een stukje uit zijn concept scriptie.
In de Achterhoek bezoek ik nog een bijzondere plek waar landbouw en zorg samenkomen. Boerderij Ruimzicht combineert op een biologisch dynamische grondslag een melkveebedrijf, een tuinderij, een zorgboerderij, een winkel en educatieve activiteiten. Gerjo Koskamp leidt het melkveebedrijf, Fred Beijleveld de tuinderij en Annet Kranenburg richt zich vooral op de zorg, winkel en de organisatie van educatie. In 2004 besloten Gerjo en Annet, die al jaren het boerenbedrijf van de familie van Gerjo leidden, dat zij een tuinderij aan het bedrijf wilden toevoegen, passend bij hun idee over een gezond  en compleet landbouwbedrijf. Op een open dag van Ruimzicht ontmoetten zij Fred, die zijn leven als milieukundige een geheel andere wending wilde geven. Hij ambieerde om een biologisch dynamische tuinderij te leiden. Tijdens het bezoek wordt mij duidelijk dat de verdeling van taken met name iets zegt over de aanwezige expertise en de praktische uitvoering, maar dat voor de boeren op Ruimzicht alles met elkaar samenhangt in een gedeelde verantwoordelijkheid om de aarde als geheel. 

Gerjo leidt me over zijn erf naar de kantine. De kantine is een prachtige, met hoofdzakelijk ecologische materialen, verbouwde varkensstal tot een gezellige ruimte met een hippe kachel en een lange houten tafel waar je met een flinke groep mensen kunt zitten. Een fusie van nostalgie en modern strak gemak. Gerjo vertelt me dat deze ruimte ook verhuurd wordt aan groepen. Volgens mij een perfectie locatie voor een teamdag of een samenzijn met familie of vrienden. Na een gemakkelijk welkom en gezelligheid met een kopje koffie gaan de aanwezige tuinders weer aan de slag met pompoenen zaaien, boerin Annet heeft werk aan de winkel en ik ga in gesprek met veeboer Gerjo en tuinder Fred. Ik ben bijzonder nieuwsgierig naar de motieven en idealen achter de positieve energie en gemakkelijke openhartigheid in het eerste contact met de boeren en tuinders op Ruimzicht.

VOLKSKRANT. Deze week waren zowel een verslaggever als een fotograaf van de Volkskrant bij de Boerderij op bezoek. Over ongeveer 3 weken staat de Boerderij in de zaterdagkatern.

SONSBEEKMARKT. Op zondag 6 juni sta ik weer met mijn kraam op de markt in het Sonsbeekpark. Ben je al eens geweest? Je mag ook even komen helpen, zodat ik koffie kan halen.

FOLDEREN IN bURGEMEESTERSKWARTIER. Ellen heeft flyers ontworpen en laten drukken die we in het Burgemeesterskwartier gaan verspreiden. En een tafelbanner die we in de promotiekraam kunnen gebruiken. Deze aktie zal ik ook op de Sonsbeekmarkt uitdragen.

BOERDERIJSCHOOL. Vandaag waren de kinderen van de Looschool in Zelhem bij ons op bezoek (Boerderijschool). Ze hebben boter gemaakt en stal uitgemest, de planten in de kassen water gegeven en bonenstaken naar de tuin gesleept. Ook hebben ze gekeken of de Aardappels die ze de vorige keer pootten al boven de grond kwamen. Met de tafel van vier konden ze uitrekenen hoeveel stokken ze voor de bonenstaken nodig hadden.

HET AANTAL ABONNEES.  
Ik geef een telling gebaseerd op de leverlijsten van de laatste/vorige week: dus een telling van actuele (betalende) klanten. De vorige week waren er: 115 klanten.  

OPEN DAG. Schrijf maar alvast in je agenda: zaterdag 25 juni houden wij OPEN DAG. Uitgebreid nieuws en programma komt uiteraard komende tijd. NB: Het is een week later als de landelijke Open Dagen!

Verwachting: Raapsteeltjes.
IN aantocht: Sla, raapstelen, Koolrabi, Paksoy en Komkommer.


Met vriendelijke groet,
Fred
 
 
Postadres: Brinkweg 21, 6991 JN Rheden.
e-mail: f.beijleveld@planet.nl. Website: www.boerderijruimzicht.nl.
Bedrijfsadres: Bielemansdijk 11a, Halle. Tel: 06-24170890, bank­ 
­rekening: NL88SNSB0907408451
 tnv Biologische Tuinderij Ruimzicht in Rheden
 
 
 
Copyright © 2015 Biologische Tuinderij Ruimzicht, All rights reserved.

Our mailing address is:
Biologische Tuinderij Ruimzicht
Brinkweg 21 Rheden
Bielemansdijk 11 Halle
Rheden, GL 6911 JN
Netherlands

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences