Copy


 

Biologische Tuinderij Ruimzicht.

Voor het  Groentepakket van deze week oogsten wij 1) Aardpeertjes, 2) Prei (deels ingekocht) 3) ingekochte Rode Bieten uit Wehl en 4) uit mijn kas Winterpostelein. De ingekochte groenten komen van Biologische Tuinderij Klein Broekhuizen in Wehl.

RECEPT voor AARDPEERTJES in knoflook voor 2 personen.30 g boter of 2 eetl. olijfolie, 75 g fijngehakte, gerookte bacon / tofu, 400 g aardperen, 6-8 gepelde knoflookteentjes, 90 g gesnipperde sjalotjes / rode ui
3 eetl. water, 1 eetl. olijfolie, 20 g vers broodkruim, 2 eetl. fijngehakte peterselie. Smelt de helft van de boter in een zware koekenpan. Voeg de bacon of tofu toe en bak deze bruin en knapperig. Schep de helft uit de pan en zet deze apart. Voeg aardperen, knoflook en sjalotten toe en roerbak het geheel tot de aardperen en knoflook bruin worden. Breng dit op smaak met peper en zout en voeg het water toe. Kook dit met een deksel op de pan 8 – 10 min. Neem het deksel van de pan en kook nog 5 min. door met extra vuur om al het vocht te laten verdampen. Verhit de andere helft van de boter met 2 el olijfolie in een andere koekenpan. voeg het broodkruim toe en bak dit bruin en knapperig. Voeg de peterselie en achtergehouden bacon / tofu toe. Meng de aardperen nu met het broodkruimmengsel en serveer het gerecht in een schaal met wat extra peper en zout.

RECEPT voor PREItoast met mosterdsaus voor 2 personen. 250 g prei, in ringen, 4 plakjes belegen kaas
2 sneden brood, geroosterd, mosterdsaus, peper, versgemalen, olijfolie. mosterdsaus, voor 1,5 dl. 1-2 eetl. gezeefd tarwemeel, 1-2 dl. melk (en/of het groentekookvocht), muskaatnoot, peper en (kruiden)zout
1 eetl. olijfolie, 2 eetl. mosterd. Mosterdsaus: De olie verhitten en er het meel doorroeren. Dit mengsel 2 min. zachtjes laten pruttelen (niet donkerbruin laten worden!) Onder voortduren roeren, de melk toevoegen. Nog ruim 10 min. zachtjes laten doorkoken. Op smaak brengen met nootmuskaat, peper en zout. Voeg op het laatst de mosterd toe. Oven voorverwarmen op 180 graden. De prei gaar stomen en het kookvocht voor de mosterdsaus bewaren. Elke geroosterde boterham met een plakje kaas beleggen. Daarop de prei leggen, bestrooid met wat versgemalen peper. Opnieuw afsluiten met een plakje kaas. Een ovenplaat oliën en de toast erop leggen. 5 min. grillen. Serveren: op elk bord een lepel mosterdsaus naast de toast.

Recept voor RODE BIETjes met witte bonen voor 2 personen. 400 g rode bieten, 1 ui, gesnipperd, scheutje olie, 1 potje witte bonen in tomatensaus of 1 potje gekookte kikkererwten of linzen, een handvol rozijnen, scheutje azijn, 2 kruidnagelen, fijngemalen, sap van 1 sinaasappel, 1 eetl. verse tijm of 1 theel. gedroogde tijm, evt. salami, in kleine stukjes gesneden. Fruit ui in olie en voeg kruidnagel toe. Schil de bietjes en snijd ze in kleine blokjes. Voeg ze met het sinaasappelsap aan de ui toe en kook ze in ongeveer 15 min. gaar. Voeg nu alle overige ingrediënten toe in een ruime pan en schep de massa een paar maal om. Laat het geheel nog even goed doorwarmen en serveer er gekookte aardappel, gierst of rijst bij.

RECEPT VOOR maaltijdsalade met feta, bieten en WINTERPOSTELEIN voor 2 personen.  6 aardappelen
3 à 4 middelgrote rode bieten, 75 g. winterpostelein, 200 g. feta, 2 eetl. mayonaise, 3 eetl. olijfolie, 1 eetl. lijnzaadolie, 2 theel. mosterd, 2 theel. honing. Aardappelen en bieten gaar koken en af laten koelen. Winterpostelein wassen, uit laten lekken en kleiner snijden. Feta in blokjes snijden. Dressing maken door mayonaise, olie, mosterd en honing te mengen. Meng de ingrediënten eerst met en vork of kleine garde en schud de dressing daarna goed in een afgesloten potje of mengbeker. Bieten schillen en in kleine stukjes snijden. Aardappelen in kleine stukjes snijden. Alle ingrediënten mengen.
AKTIE FOTO. Niek laat de mest door de lucht vliegen!

KLEIN LOGBOEK.  Op een droog en koud (bevroren grond) moment konden we met de bemesting beginnen. Met het trekkertje en de kar rijden we de mest naar de tuin. Eén kar is 200 kg. Deze verspreiden we op éen baan van 2 meter breed en 40 meter lang uit. Op die manier, 20 karren op 20 banen krijg je 4 ton op éen blok. Al gauw gooide de regen weer roet in het eten. Misschien donderdag weer. Met z'n allen hebben we een paar dagen alle klimop van de daken van de stallen en schuren geknipt, gezaagd en getrokken. De daken (asbest) moeten worden vervangen. Bij het werk is Niek door het dakraam gezakt en heeft zich bezeerd. Beterschap Niek! De klimop kan ik als mulch in de tuin gebruiken. Door een dikke laag afdekking kan de kweek geen licht meer krijgen en gaat het dood. Ik hoop binnen 1 of 2 weken de eerste Tuinbonen, Raapstelen en Snijbiet te kunnen zaaien. In de ene kas kan Sla worden geplant.

HET AANTAL ABONNEES.  
In het vervolg geef ik een telling gebaseerd op de leverlijsten van de laatste/vorige week: dus een telling van actuele (betalende) klanten. De vorige week waren er: 106 klanten.

LOPENDE KLANTENWERFAKTIES ZIJN: de actie in het ACHTERHOEKNIEUWS. Het artikel in de regionale huis aan huis krant heeft op de website van de krant 50 reakties gehad. De krant heeft hieruit 10 mensen geselecteerd. Deze nodig ik uit om een groentepakket op te komen halen. Het idee is om ook hiervan een foto in de krant te zetten. 
 

VLUCHTELINGEN. Ik heb gevoeld dat ik hier meer mee moet gaan doen. Toevallig (is dat zo?) kom ik vervolgens dit tegen:
Uit een stuk van Hans: Tevens kunnen we een verzoek uit doen gaan naar het COA = Centrale Opvang Asielzoekers en of st. Welkom Doetinchem, voor activiteiten alhier voor asielzoekers uit de Kruisberg.
en uit mijn mailbox: 

Maandag 14 maart ◆ Rode Hoed, 20:00-22:00 uur

Europa heeft te maken met een groeiende stroom vluchtelingen uit het Midden Oosten en Afrika, maar ook in deze regio’s zelf zijn veel mensen op drift. De belangrijkste oorzaken zijn burgeroorlogen en armoede, gecombineerd met een snelle bevolkingsgroei en geopolitieke belangen. Maar er is nog een derde, onderbelichte oorzaak: verval van de landbouw en voedselgebrek.
Welke rol spelen landbouw, voedsel, erosie, water, klimaat en bevolkingsgroei in deze problematiek? Welke invloed hebben het Europese landbouwbeleid, het handelsbeleid en ontwikkelingsbeleid daar op? Wat kunnen we vanuit de Europese Unie doen om de boeren in deze regio’s weer perspectief te geven?


Keynote speaker:
dr. Henk Breman, agrobioloog, consultant van o.a. Afrikaanse regeringen

Reacties van:
Bram van Ojik, migratiegezant ministerie van Buitenlandse Zaken
Edie Mukiibi: Uganda, vice president Slow Food International
Mohamad al Haj Ali, groenteteler en vluchteling uit Syrië.

 
Zie je wat de laatstgenoemde persoon doet?

PERSOONLIJKE ONTWIKKELING in de BIOLOGISCH-DYNAMISCHE LANDBOUW.
Boeren in ontwikkeling

Als biologisch-dynamisch boer stel je zware eisen aan je bedrijf en aan jezelf. Je wilt, al dan niet Demetergecertificeerd, steeds meer naar 100% biologisch. En steeds meer naar 100% dynamisch. Je bedrijf steeds verder ontwikkelen kan alleen wanneer je ook een persoonlijke ontwikkeling doormaakt. Je idealen blijven voeden en je inspiratie blijven volgen. Dat vraagt gevoel, inzicht en daadkracht.

Voorbeelden van wat daarbij komt kijken zijn:

  • De dagelijkse beslommeringen vragen veel tijd en energie. Hoe geef ik toch vorm aan mijn idealen? Want juist daardoor krijg ik zelf energie.
  • Biologisch-dynamisch werken was voor mij belangrijk. Maar nu ben ik "mijn idealisme" even kwijt. Hoe kom ik weer bij mijn inspiratie?
  • Hoe maak ik keuzes tussen mijn idealen en de economische mogelijkheden?

    De BD-Vereniging neemt professionalisering van de bd-boeren serieus en wil het bd-vakmanschap en de persoonlijke ontwikkeling ondersteunen. Bd-landbouw in de praktijk brengen is geen weg van de minste weerstand. Samen gaan we de uitdagingen aan. Boeren bespreken vragen of knelpunten met een coach of met collega's. En zo kom je samen verder.

Waarom is de landbouw zo geschikt voor mensen om zich in/aan te ontwikkelen? Ken jij nog meer vakgebieden waar dat kan?

LIED VAN DE AARDE.  Een stukje PASSIE!
 Bij Voedsel Anders en bij de LANDmarkt zong Jan Diek van Mansvelt zijn 'Lied voor de aarde'. Hieronder staat de tekst.

Kijk hier voor het videoverslag met  Lied, live gezongen! (zie vanaf minuut 0046.20... de controleknop zit piepklein wit links helemaal onderaan).  http://wurtv.wur.nl/p2gplayer/Player.aspx?id=b0fEGl

Mijn Lied voor de Aarde - BD
Jan Diek van Mansvelt


Wat ik zing is een lied voor de aarde
Onze aarde gaat iedereen aan,
Zij 's uniek in 't heelal en zó kwetsbaar
En zij is er voor ons allemaal

Dat wij overal aarde vernielen,
En met landbouw dat doen bovenal,
Dat is toch wel bijzonder beschamend
Onze hebzucht vernielt haar totaal

Onze kunstmest verziekt 't bodem leven
De gewassen gedijen niet goed
En dan gaan we ze ook nog gif geven
Dat verziekt ons milieu en ons bloed

Wil je zelf je verantwoording nemen:
Koop dan eten van boeren alleen,
Die met hart en ziel landbouw bedrijven
Bodemvruchtbaarheid op nummer één

Wil je wérkelijk ménswaardig boeren,
Sluit de aarde dan diep in je hart
Houdt natuur, zon en sterren in ere,
Heb met hoofd hart en handen ze lief.

27 febr. 2016

LEVERINGEN. De tweewekelijkse levering is nu gestart en deze gaat door tot mei. 

LET OP: IVM PASEN is de bezorging van maandag naar dinsdag 29 maart verplaatst.

De VOLGENDE LEVERING  is op donderdag 24/3 en op dinsdag 29/3 en zo steeds 2 weken verder. Ik verwacht dan WINTERPOSTELEIN, AARDAPPELEN en ingekochte groenten. De Winterposteleinoogst stopt begin april.   


Met vriendelijke groet,
Fred
 
 
Postadres: Brinkweg 21, 6991 JN Rheden.
e-mail: f.beijleveld@planet.nl. Website: www.boerderijruimzicht.nl.
Bedrijfsadres: Bielemansdijk 11a, Halle. Tel: 06-24170890, bank­ 
­rekening: NL88SNSB0907408451
 tnv Biologische Tuinderij Ruimzicht in Rheden
 
 
 
Copyright © 2015 Biologische Tuinderij Ruimzicht, All rights reserved.

Our mailing address is:
Biologische Tuinderij Ruimzicht
Brinkweg 21 Rheden
Bielemansdijk 11 Halle
Rheden, GL 6911 JN
Netherlands

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences