Copy
BD Boerderij Ruimzicht.

CHAUFFEUR. Ik zoek een chauffeur voor de bezorging op donderdag. Eéns in de tweeweken. Wie helpt mij?
Het is rijden van de Boerderij via Duiven en Westervoort naar Arnhem, Velp en Rheden. Het is vrijwilligerswerk waar je een groentepakket voor kunt krijgen.

Voor het  Groentepakket van deze week heb ik ingekocht 1) Bosbietjes. Verder oogsten wij uit eigen tuin: 2) Kropsla, 3) Paksoy uit mijn eigen kas en 4) Raapsteeltjes. En als toevoeging (kruid) een bosje Radijsjes. 
Als er van deze groenten te weinig blijkt te zijn dan is er Knolvenkel of,,,,,,,,,,,,,,,,ja,ja,,,,,,,,,,,,,de eerste komkommers zijn er, als vervanging/aanvulling  mogelijk.

RECEPT voor spaghetti met RAAPSTEELTJES VOOR 2 personen.1 bosje raapstelen, 1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden, 2 tomaten, 150 g spaghetti, 3 eetl. tomatenpuree, 2 eieren, hard gekookt, een scheutje (zonnebloem)olie, peper en zout, bieslook en/of peterselie naar smaak. Was de raapsteeltjes, snijd de worteltjes eraf en snijd de groente in 3 cm. brede stukken. Fruit de ui met knoflook in olie en voeg er dan de gesneden raapsteeltjes en stukjes tomaat bij. Laat het mengsel 15 min. zachtjes stoven en voeg daarna de tomatenpuree erbij. Kook ondertussen de spaghetti gaar. Snijd de gekookte eieren in stukken en meng die door de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Dien de spaghetti op met de saus erover en strooi verse bieslook en/of peterselie erover.

Recept voor paksoy-salade met appel voor 2 personen.  1 struikje paksoi, in fijne reepjes gesneden
1 appel, in stukjes gesneden, evt. 1 wortel, grof geraspt, 1 uitje, fijngesnipperd, 2 eetl. zonnebloempitten, geroosterd, Dressing: 1 teen knoflook, geperst, 2 eetl. citroensap of azijn, 1 eetl. sojasaus, 3 eetl. olijfolie, 1 theel. zachte honing, scheutje sinaasappelsap, evt. 1 theel. verse gember, geraspt. Klop de dressing en meng deze door de gesneden paksoi, appel, ui en evt. wortel. Laat de dressing een kwartiertje intrekken. Strooi er de geroosterde pitten over en serveer.

RECEPT voor BOSBIETEN met feta voor 2 personen. het loof van 1 bos bieten, 2 bieten, 200 g feta, 2 teentjes knoflook, vers gemalen koriander of peper, een scheutje olijfolie.  Loof van de bieten snijden. Bieten gaar koken in ruim water. Feta in blokjes snijden. Loof wassen en klein snijden. Bieten laten afkoelen. Knoflook pellen, fijn hakken en fruiten in olie. Bietenloof toevoegen aan de knoflook en in 5 à 10 min. gaar stoven. evt. een klein scheutje water toevoegen. Bieten schillen, in blokjes snijden en samen met de feta toevoegen. Op smaak brengen met koriander. Lekker met rijst.

RECEPT voor SLA met RADIJS, komijnekaas en abrikozendressing voor 2 personen. 1/2 krop sla
1/2 bosje radijsjes, 100 g oude komijnekaas, 1 volle eetl. abrikozenjam, 3 eetl. olijfolie, 1 eetl. (appel)azijn. Slabladeren lostrekken, wassen en uit laten lekken. Loof van de radijsjes snijden. Jonge, malse blaadjes wassen en fijn snijden. Kaas in kleine blokjes snijden. Radijsjes in dunne plakjes snijden en daarna in dunne reepjes. (Julienne) Jam, olie en azijn mengen tot een gladde dressing. Dit gaat goed met een kleine garde. Sla bladeren over een platte schaal verdelen. Kaas, radijsjes en het fijn gesneden loof over de sla strooien. Dressing over de salade schenken. Tip: Vervang een gedeelte van de olijfolie voor lijnzaadolie. Lijnzaadolie is gezond vanwege de meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze omega-3 vetzuren komen naast in lijnzaadolie ook in vette vis voor. Lijnzaadolie nooit verhitten. Bewaar een flesje aangebroken lijnzaadolie in de koelkast, maximaal drie weken.
SONSBEEKMARKT. 
IS DIT HET CIRCUIT VAN ZANDVOORT OF ZIJN DE BUURMANNEN HUN HONDJES AAN HET UITLATEN?
Zie verder: Klein Logboek.

DE BOER IS TROEF.  Dit is een programma van Omroep Gelderland. Vrijdagmiddag hebben ze in de tuin gefilmd. http://www.omroepgelderland.nl/deboeristroef .  ‘De boer is troef’ brengt in kaart hoe de agrariër uit Gelderland onderneemt. Woensdavond 25 mei was ik (en Gerard, en Carolien en Sarajanne) in de uitzending. Misschien nog op uitzending gemist te zien?

KLEIN LOGBOEK. Alle containers zijn weer volgepompt met water. De Komkommers zijn ingebonden en gediefd. De eerste Komkommers zijn oogstrijp. Er is Sla, Koolrabi, Paksoy en Rode Basilicum geplant.
Een onkruidramp is voorkomen: zaterdag hebben Henny en ik de hele dag met twee trekkers gefreesd. Bijna de hele tuin! De Courgettes en Pompoenen die we in de kas hadden opgekweekt zijn buiten uitgeplant. Eén rij Courgettes hebben we als proef in Stro (mulch) geplant. Er zijn meer Bieten gezaaid.

SONSBEEKMARKT. Op zondag 6 juni sta ik weer met mijn kraam op de markt in het Sonsbeekpark. Ben je al eens geweest? Je mag ook even komen helpen, zodat ik koffie kan halen. De markt is jarig en in Sonsbeek komt een kunsttentoonstelling dus het is extra feest.  

De Sonsbeekmarkt is de lekkerste markt in het mooiste park van Nederland

 

De Sonsbeekmarkt is uitgegroeid van een markt met enkele kramen naar een maandelijks feest, waar heel veel bezoekers van komen genieten.
De goede sfeer, het mooie park en het prachtige product aanbod zijn zonder meer het meest aantrekkelijk voor Arnhemmers maar inmiddels ook voor veel bezoekers daar buiten.

De juni editie wordt extra feestelijk om meerdere redenen.
Want ondertussen wordt er in het Sonsbeekpark hard gewerkt door ongeveer 45 kunstenaars uit verschillende landen aan de 11e Internationale Beeldententoonstelling: T r a n s a c t i o n
De officiële opening vindt plaats op 3 juni door Koning Willem Alexander. 
De interactieve kunstwerken zijn tot 18 september in het park te bewonderen.
Vier van de 12 kunstwerken bevinden zich rechtstreeks op de Sonsbeekmarkt.

Dan hebben we voor de gelegenheid de Arnhems live band Okesweer uitgenodigd.
Zij rocken gedurende de dag naast zelfgemaakte nummers ook covers van andere Nederlandse helden zoals oa "Stiekem Gedanst". Gezellig de voetjes van de vloer dus


HET AANTAL ABONNEES.  
Ik geef een telling gebaseerd op de leverlijsten van de laatste/vorige week: dus een telling van actuele (betalende) klanten. De vorige week waren er: 115 klanten.  

OPEN DAG. Dit jaar geen Open Dag in het ‘Lekker naar de Boer’ weekend maar een week later op Zaterdag 25 juni tussen 12 tot 17 uur.
In samenwerking met Milieudefensie georganiseerd, en in het teken van 100% lokaal produceren.
Hoor en zie er meer over tijdens de rondleidingen die gehouden zullen worden op het erf en in de tuin.
Maak kennis met de familiekudde en hun heuvelstal.
Aurora, de kaasmakerij zal er zijn om te laten zien hoe de melk van Boerderij Ruimzicht verwerkt wordt en de veevoerfabrikant Agruniek Rijnvallei laat zien hoe het lokale krachtvoer gemaakt wordt.
Kinderen kunnen de kalfjes knuffelen, een koe met de hand melken en trampoline springen tussen de strobalen (en psst…, er zijn ook jonge poesjes).
 
Verder zijn er natuurlijk lekkere biologische hapjes en drankjes en muziek.
 
Rondleidingen: 
Vee:                13 uur
                        15 uur
 Tuin:                13.45 uur
                        15.45 uur

En een aparte mail gericht aan:
Dag vrienden, familie, vrijwilligers, medewerkers, (ex)stagaires en bekenden van Boerderij Ruimzicht,

Op Zaterdag 25 juni houden wij een Open Dag.  Die organiseren we dit jaar is samenwerking met Milieudefensie i.v.m. hun 'Allemaal Lokaal' campagne en de Lentekaas die daarin een grote rol speelt. Zie hun website en ook onze (vernieuwde) website.

 Deze dag  kunnen we natuurlijk hulp gebruiken. Dat kan bestaan uit het regelen van het verkeer op de parkeerplaats,  koffie zetten, toezicht bij de trampoline, begeleiden bij de kalfjes, hulp in de catering of de winkel, afwassen enz enz.

Om te beginnen eerst maar de vraag of je tijd en zin hebt om ons die dag te komen helpen en zo ja wanneer; de hele dag, ochtend of middag?

We horen graag van je.
Groeten, Gerjo, Fred, Annet.

Ik doe de flyer van de Open Dag deze week in het kratje. 

Er zijn nog veel meer ideeen in de maak voor het programma. Oa. proeverij van madam Mikmak, stand van de veevoerleverancier (lokale grondstoffen), Lokale economie en Lokaal Geld. Lokaal opgewekte zonnestroom. enz.
Ik vul elke keer wel verder in.

Verwachting: Sla, Paksoy, Komkommer.


Met vriendelijke groet,
Fred
 
 
Postadres: Brinkweg 21, 6991 JN Rheden.
e-mail: f.beijleveld@planet.nl. Website: www.boerderijruimzicht.nl.
Bedrijfsadres: Bielemansdijk 11a, Halle. Tel: 06-24170890, bank­ 
­rekening: NL88SNSB0907408451
 tnv Biologische Tuinderij Ruimzicht in Rheden
 
 
 
Copyright © 2015 Biologische Tuinderij Ruimzicht, All rights reserved.

Our mailing address is:
Biologische Tuinderij Ruimzicht
Brinkweg 21 Rheden
Bielemansdijk 11 Halle
Rheden, GL 6911 JN
Netherlands

Add us to your address book


unsubscribe from this list    update subscription preferences