Copy
Kom in actie voor Doofblinden tijdens Music for Life. Vormingsaanbod najaar 2018. Russisch Doofblindentheater in Brussel.
View this email in your browser

Kom in actie voor Doofblinden tijdens Music for Life

2 handen houden elkaar vast met de vlam van Music for Life op de achtergrond.
In december organiseert Studio Brussel Music for Life, haar jaarlijkse campagne voor een goed doel. Na het succes van de vorige jaren heeft Anna Timmerman zich opnieuw ingeschreven. We doen een warme oproep om ook dit jaar Anna Timmerman te steunen met een eigen georganiseerde actie. 

Ken je een school, een vereniging of een chirogroep die graag een goed doel willen steunen? Vraag of ze een actie voor Anna Timmerman vzw willen organiseren tijdens Music for Life 2018.

De initiatiefnemer mag zelf kiezen waaraan de opbrengst wordt besteed: voor de werking van Anna Timmerman vzw, wetenschappelijk onderzoek naar doofblindheid of een ander project rond doofblindheid. Tot  24 december kan je een actie organiseren. Heb je een leuke actie bedacht? Registreer je actie op www.musicforlife.be

Meer informatie of inspiratie nodig? Bekijk de volledige oproep.

Steun onze acties tijdens Music for Life

De eerste acties voor Anna Timmerman vzw zijn al bekend. Steun onze vzw met een fuif of een massage.

Rebound for Life

Op zaterdag 22 september kan je je beentjes op een spetterende fuif ten voordele van Anna Timmerman vzw en andere goede doelen. 

Praktisch

 • Fuifzaal Bevegemse Vijvers, Bevegemse Vijvers 2. 9620 Zottegem
 • Van 21 uur tot 5 uur ‘s morgens kan je je beentjes strekken.
 • Tickets: 5 € (vooraf of aan de kassa)
 • Steunbandjes: 5 € (deze kan je nog kopen tot 24 december bij Kato Merchiers)
 • Overschrijven op bankrekeningnummer BE84 7360 0965 1059 op naam van Kato Merchiers met mededeling: Anna Timmerman Steunkaart met het aantal erbij
 • Meer informatie en tickets: info@annatimmerman.be
 • Rebound for Life op facebook

Massage for life

Van 30 oktober tot 21 december kan je terecht bij Massagepraktijk Time 4 Me in Lier voor een heerlijke massage. 10% van de opbrengst wordt tijdens de Warmste Week geschonken aan Anna Timmerman vzw.

Boek je massage

Op de hoogte blijven? Volg de acties via onze facebookpagina.

Vormingsaanbod najaar 2018

In het najaar kan je deelnemen aan zeer interessante infosessies over doofblindheid en communicatie met Doofblinden. De plaatsen zijn beperkt, dus snel inschrijven is de boodschap!

Beleef Doofblindheid bij Xinix

Ervaar Doofblindheid aan den lijve tijdens de module Doofblindheid bij XiNiX. Je krijgt een algemene introductie over Doofblindheid, gevolgd door praktische workshops in groepjes.

Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor XiNiX op 7 december. Snel inschrijven is de boodschap!

Meer informatie en inschrijven

Initiatiecursus Haptics mobiliteit

Leer hoe je Haptic signs gebruikt bij het begeleiden van Doofblinden en  hoe je de omgeving beschrijft: Deze tweedelige workshop vindt telkens plaats van 14 tot 17 uur.

 • Zaterdag 17 november
 • Zaterdag 15 december

Meer informatie en inschrijven

Russisch Doofblindentheater in Brussel

Acteurs van Inclusion dragen een actrice op hun handen.

Op woensdag 5 december kan je deelnemen aan een workshop en 's avonds een theatervoorstelling bekijken van een Russische theatergoep met doofblinden. In dit theater spelen op één podium professionele doofblinde acteurs samen met bekende Russische theatersterren.

Behalve voorstellingen, organiseert de theatergroep workshops en openbare repetities voor doofblinden, hun docenten/begeleiders, voor publiek en journalisten. De creatieve ontwikkeling van doofblinde mensen wordt hierbij geprikkeld. Er wordt gewerkt met de methode van aanraken en voelen.

We willen de voorstelling toegankelijk maken voor alle doofblinden. Begeleiders van Inter brengen je van het station naar het Russisch Centrum. Er zijn tolken VGT en een scherm met ondertiteling. We onderzoeken ook of audiodescriptie mogelijk is.

De workshop start om 15:30 uur en de voorstelling om 19 uur.
Beide vinden plaats in het theater van het Russische Centrum in Brussel - Centre culturel et scientifique de Russie 21, Rue du Meridien - 1210 Brussel.

Meer informatie

WFBD-congres in Spanje

De World Federation For the DeafBlind (WFBD) een conferentie waar doofblinden van heel de wereld samen kwamen om tal van lezingen en workshops te kunnen volgen. De conferentie vond plaats van 19 tot 27 juni in Benidorm (Spanje). Er waren meer dan 150 Doofblinden aanwezig, samen met hun assistenten, begeleiders en/of tolken.

Ideeën en getuigenissen

Het doel is vooral de ontwikkeling van Doofblinden versterken en hen een betere plaats in de samenleving te geven. Er werden nieuwe ideeën uitgewisseld over technologie (hulpmiddelen e.d.) voor derdewereldlanden of landen waar doofblinden in armoede leven en hierdoor in een isolement terecht kunnen komen. Doofblinden en/of hun begeleiders moeten in deze landen jarenlang knokken om betere rechten en voldoende toegankelijkheid te krijgen.

Er waren ook getuigenissen van Doofblinden die vertelden over hun leven en de problemen waar ze over struikelen in hun land. Ze spraken ook over de ontwikkelingen in hun land op gebied van communicatie en technologie.

Ongeveer 70% van de aanwezigen was slechthorend en heeft geen behoefte aan gebarentaal. De rest raadt toch aan om toch gebarentaal te leren voor een vlotte communicatie als het gehoor nog achteruit gaat. Zonder gebarentaal kan je dan niet meer communiceren, of de communicatie verloopt erg traag.

Verrijkende ontmoetingen

Naast het volgen van workshops en lezingen was er ook veel ambiance. Het zwembad en de bar waren de ideale ontspanning en je leerde er nieuwe mensen kennen. Ons bestuurslid Bert Van de Sompele had een aangename ontmoeting met een Zuid-Koreaanse doofblinde. De man is slechthorend en volledig blind. Hij kan een beetje Amerikaanse gebarentaal, wat Bert zeer vloeiend kan. Bert en zijn Zuid-Koreaanse vriend deelden samen een kamer. Bert leerde aan zijn nieuwe vriend hoe hij met meer zekerheid door het leven moet gaan en met betere beslissingen een goede weg naar het geluk vinden, alsook (deel van zin weglaten) hoe hij het best met gebarentaal kan communiceren en ook communiceren met Haptisc en ProTactile. Deze kennis kan hij verder verspreiden in Zuid-Korea en Japan.

Verslag: Bert Van de Sompele

Meer informatie over WFBD

Half gehoord, half gezien

Blijf op de hoogte van wat er gebeurt in de Doofblinde wereld. Hieronder kan je interviews met Doofblinden lezen, artikels over nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap en techniek,...

Hand onder hand-contact

'Hand onder hand contact' is een techniek waarmee doofblinden hun tast leren inzetten, nieuwe situaties ontdekken en communiceren met de buitenwereld. Het draagt ook bij aan het opbouwen van een persoonlijke relatie en een gevoel van veiligheid. De hand onder hand contact-techniek is geschikt voor doofblinden en voor andere mensen die op het tastzintuig zijn aangewezen om informatie op te doen, bijvoorbeeld  mensen met een visuele en verstandelijke beperking, ouderen en jonge kinderen met een visuele beperking.

In de publicatie 'Hand onder hand-contact' van het Bartiméus expertisecentrum Doofblindheid wordt de techniek uitgelegd.

Meer weten over hand onder hand-cpntact? Bekijkhet volledige artikel

Doofblinden winnen medaille tijdens eerste PK stokopen

Op 2 september vonden de Provinciale Kampioenschappen stoklopen plaats op de atletiekpiste in Lier. Dit jaar was het de eerste keer dat blinden en slechtzienden deelnamen. Onder de atleten bevond zich ook een groep van vier doofblinden.

De atletiekclub schreef een mooi verslag van de wedstrijd op haar website: "In deze reeks liepen ook onze slechtzienden mee. Bart W. met Sven als begeleider, nam de 1ste bocht voor zijn rekening gevolgd door Jeroen en menner Vincent. Als 3de loper kwam Johan in actie begeleid door Bo, waar hij de stok aan slot loopster Lizzy feilloos kon doorgeven met mezelf als begeleider. PRACHTIG geslaagd! Met nog wat emotionele opwerpingen moest ik aanstonds aan de slag in de reeks van de doofblinden met Bert als startloper die wat last had met de kleur schakeringen door wel of geen schaduw op de piste, om binnen zijn baan te blijven. Toch kon hij de stok feilloos doorgeven aan Tinne die tezamen met begeleider Sven de stok zonder diskwalificatie kon doorgeven aan Kurt die op zijn beurt gemend werd door Vincent. Ook de laatste stokwissel was kei goed en dus kon Bart K. met begeleider Bo deze unieke wedstrijd met succes afsluiten wat goed was voor een zilveren en een gouden medaille voor het vorige team slechtzienden."

Bekijk het volledige verslag 

Verslag internationaal symposium Ushersyndroom

Van 19 tot 21 juli vond in Mainz (Duitsland) een internationaal symposium over #Ushersyndroom plaats. De eerste twee dagen was een wetenschappelijk congres waar wetenschappers over de hele wereld hun bevindingen deelden. De laatste dag was een dag voor de patiënten. Zij kregen dan een samenvatting van wat besproken werd tijdens het wetenschappelijk congres, gevolgd door een discussie.

Stichting Ushersyndroom maakte enkele mooie verslagen van dit congres. Je kan ze hieronder bekijken:

 1. Verslag van het wetenschappelijk deel van het congres:
 2. Verslag van de patiëntendag op 21 juli:

Apple onderzoekt slim alternatief voor blindengeleidehond en blindenstok

Met slimme kleding heeft Apple een ambitieus doel voor zichzelf gesteld: een stok of blindengeleidehond overbodig maken. Apple heeft plannen voor een nieuw product voor mensen met een beperking, dat draadloos kan worden gekoppeld aan een iPhone, iPad of Apple Watch.

Op tekeningen ziet het apparaat eruit als een serie van sensoren die in kleding verwerkt zit, zoals een shirt of een jas. Op de rug zit een grote strook met daarin alle benodigde sensoren, en op de voorkant van het shirt zit een kleine camera. Door een scan te maken van de omgeving kan deze vervolgens tot in detail gecommuniceerd worden aan de gebruiker. Dat kan via de gekoppelde iPhone, maar ook via trillingen. Deze sensoren en camera geven de drager vervolgens belangrijke informatie over zijn of haar omgeving. Deze ontwikkeling is ook zeer interessant voor doofblinden.

Bekijk het volledige artikel

Noteer in je agenda

Helen Keller Club

 • 22 september: Werelddovendag in Kortrijk
 • 27 oktober: 21e verjaardagsfeest + yoga
 • 10 november: Curling met de HKPioniers
 • 24 november: Algemene Vergadering 
 • 29 december: Kerstfeest

Meer informatie en inschrijven

WereldDovendag 2018: Doven in beweging

Werelddovendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 22 september in Kortrijk. Anna Timmerman vzw zal aanwezig zijn met eens stand op de infobeurs, in samenwerking met Helen Keller Club. Kom zeker eens langs onze stand! Ons bestuurslid Bert Van De Sompele geeft zelfs een workshop haptic communication om 10:30 en om 14:30 uur. Wil je meedoen? Snel inschrijven is de boodschap!

Meer details over het programma van WDD vind je op www.werelddovendag.be.

Logo Annna Timmmerman vzw


InschrijvenUitschrijven  |  Update subscription preferences 


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Anna Timmerman vzw · Snaggaardstraat · 9 · Brugge 8000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp