Copy
juni 2017

The Living Village Festival


 Ecodorpentent op Living Village Festival 2017
 

In Dalfsen, op 35 hectare langs de Overijsselse Vecht, vond dit jaar voor het eerst het Living Village festival plaats. Het werd georganiseerd door Het Levende Dorp, een eco-gemeenschap in een bos bij Dalfsen, met hulp van 400 vrijwilligers uit binnen- en buitenland. Ze maken een ongekend spektakel mogelijk, 4 dagen lang muziek, feest, workshops, kraampjes, healings, kinderactiviteiten, biologisch eten in een entourage van levende kunstwerken en organische kunst. Het ecodorpennetwerk was aanwezig met een eigen tent en een non-stop programma van workshops, infostands en huiskamercafé.

Lees hier het gehele sfeerverslag.

Ecodorpennetwerkweekend Den Oever


Den Oever aan de Waddenzee

In den Oever was in het weekend van 2 tot 4 juni weer een Ecodorpennetwerkweekend. Een uiteenlopend programma, van wadlopen tot aan lezingen over coöperaties. Er zijn diverse sfeerverslagen geschreven en er is een film gemaakt. Hieronder vindt u de verslagen en de film. 

Sfeerverslag Monique
Sfeerverslag Cor

Sfeerfilm Jeroen

Lezing de Blije B


Roland Benard lezing blije B.

Ronald Bernard, één van de oprichters van De Blije B was een van de sprekers in de Michaelshof. Een dapper iemand die het heeft aangedurfd om zijn verhaal te vertellen. Hij doet een boekje open over wat er werkelijk speelt op wereldniveau in het financiële systeem. In zijn levensloop waarin hij steeds meer in de wereld van het grote geld terecht kwam was hij van tevoren gewaarschuwd dat hij zijn geweten in de diepvriezer moest zetten.
Lees hier meer.

Coöperatie en de verdiepingsdag

lezing van Onno Bekkum

De titel van de lezing luidde "coöperatief de aarde beheren". “Mensen gaan op zoek naar een gemeenschapsgevoel en een ondernemerschap, waarin ze zelf iets te zeggen hebben”. Lees hier meer.

Naar aanleiding van de lezing van Onno van Bekkum op het ecodorpnetwerkweekend  werd er besloten om een verdiepingsdag op maat te organiseren. Deze gaat plaats vinden rond eind oktober in Amersfoort. Als je interesse hebt, stuur een mail naar ecodorpennetwerk.

veelmensen.nl

Het goed hebben met elkaar en met jezelf. Dat kan in principe overal maar waar kan je daadwerkelijk heen om iets samen te doen? Dit is de vraag die Raoul Witsenburg zichzelf stelde. Hij ging met deze vraag aan de slag en bedacht het proefparadijs.  Lees hier meer.

Raoul doet ook veel met touwknopen. Op het ecodorpennetwerk deden we de touwknoop. Hier een filmpje ervan.

8 juni 2017

INTRODUCTIEDAG CLIPS


Een hamer om mee te spijkeren, een nijptang om los te maken, een schroevendraaier om schroeven vast te draaien en een grote roze bril. Met een gereedschapskist vol tools opende Paul Hendriksen de eerste CLIPS-dag in Amersfoort. CLIPS, een gloednieuw Europees programma ter ondersteuning van opstartende of vastlopende gemeenschappen: ofwel 'eerste hulp bij bijna-ecodorpongelukken'.

Verschillende initiatieven en trainers waren aanwezig om de verschillende aspecten van CLIPS: het 'ik of individu', het 'wij of de gemeenschap', de 'intentie' en de 'structuur' te ervaren. Afwisselend verzorgden Monique Wijn, Paul Hendriksen, Roos Kanis en Fredjan Twigt het programma. Veel ervaringsgerichte oefeningen, uit de deep ecology, deep democracy en process work, uit sociocratie en andere bronnen. 'Wat bijzonder dat dit bestaat, een programma om groepen te ondersteunen', was de ontroerende feedback van een deelnemer na afloop.

Ben je ook net aan het opstarten met een ecodorp- of ander gemeenschaps-initiatief, draai je al een tijdje met een groep en ben je op zoek naar wat de volgende stap moet zijn, en/of loop je misschien vast op bepaalde onderdelen in dat proces? Het Nederlandse CLIPS-team gaat de komende tijd meer dagen organiseren en kan ook op maat trainingen verzorgen. Heb je interesse, stuur dan een email onder vermelding van CLIPS.

23-27 mei 2017

 CLIPS in Estland


De laatste en afsluitende bijeenkomst van de CLIPS was in Estland. Lang door allerlei naties overheerst, voelen de Esten zich toch een onafhankelijk en uniek volk, volgens eigen zeggen meer dan 10.000 jaar oud. Ondanks de kerstening is voor de Esten niet de kerk, maar de natuur heilig. De bomen, grote stenen, water en wolken. Elke midzomer en midwinter trekken mensen de natuur in om bij  krachtplekken de wendes te vieren.
Lees hier het artikel. 

Erfdelen

In Nederland komen dagelijks vijf boerderijen leeg. De verwachting is dat dit in de komende jaren nog zal toenemen. Tevens zijn er vele mensen die op een andere manier willen wonen, werken, sociale contacten onderhouden en een duurzame levensstijl ambiëren. Een en ander zou gecombineerd moeten kunnen worden, dacht Pieter Parmentier. Lees hier meer.

Agenda 

 


1 of 2 juli cursus off grid

Ga je een tiny house bouwen, wil je driekwart van het jaar gratis douchen, ecologisch verantwoord (ver)bouwen aan je huis of in een ecodorp, of meer energieneutraal en klimaatbewuster leven? Dan is deze cursus voor jou.

De cursus zelfvoorzienend off grid is een vrij volle eendaagse cursus. U bent van harte welkom vanaf 09:30 en les is tussen 10:00-13:00 en 13:45-17:00. De kosten zijn 65 euro, koffie en thee zijn inbegrepen. Er zijn maximaal 16 plekken per dag beschikbaar, wees er dus op tijd bij. meer info klik hier.3 en 4 juli 2017
Lezing: THE SUCCES OF ECOVILLAGE DAMANHUR
Het Veerhuis organiseert op maandag 3 juli een lezing over "the succes of ecovillage Damanhur. Het begint om 20.00 en duurt 2 uren. de lezing is in het Engels en is gratis. Lees meer hier
Op 4 juli organiseert Damanhur een workshop op het Veerhof. De kosten hiervan zijn 25 euro voor ecodorpers ipv 45 euro. Lees meer over de inhoud en contact hier.5-8 juli 2017
Gimleby

De eerste twee weken van juli kunnen 7 jongeren en een jongerenbegeleider vanuit het EcodorpenNetwerk naar Zweden voor een LARP-project (life action role play). 2 weken kamperen met 75 jongeren uit 8 Europese landen, er worden allerlei rollen nagespeeld uit de Vikingtijd. Er zijn nog een paar plekken! Jongerenleider en contactpersoon is Giovanni Hagen.


16-20 juli 2017

De Europese Ecovillage Conferentie 2017
Deze is dit jaar in Zweden, in het ecodorp Ängsbacka.
Het thema van dit jaar is 'Living the Future Today: Solidarity, Resilience & Hope'. Veel door workshops en presentaties, maar ook kunst, muziek, dans, film en tentoonstellingen. Wat betekent het om vandaag de toekomst te leven?  Hoofdspreker is Charles Eisenstein. Vroeg-boek-korting tot 30 april!

16-20 juli 2017
E.S.T.Expo - Ecovillage Sustainable Technology Exposition
The most powerful and evolved technologies are those that do not destroy the very basis on which we liveVandana Shiva
Parallel aan de conferentie is voor de tweede keer een grote expositie van technologische oplossingen binnen ecodorpen. Leden van ecodorpen worden gevraagd om de technologische oplossingen of oplossingen uit traditionele kennis te delen, te demonstreren of te presenteren. Ecodorpers die hieraan mee willen doen kunnen zich hier inschrijven. 
 

27 juli - 20 augustus 2017
Ecovillage Design Education bij ecodorp Bergen en Hof van Moeder Aarde in Neede.
meer info: www.dutch-ede.nl


28 juli - 8 augustus 2017

Ecovillage Design Youth Exchange in ecodorp Bergen!
25 jongeren uit Finland, Slovenië, Spanje en Nederland komen 12 dagen bij elkaar op ecodorp Bergen. Jongeren kunnen zich nog aanmelden om mee te doen!

5-15 augustus 2017
'From I to we: Youth Exchange in European Ecovillage and Rural Projects'
Het ecodorpennetwerk heeft een Europese subsidie gekregen voor 5 jongeren om in augustus 10 dagen naar het project Zavod Veles in Slovenië te gaan en in dit ecodorp mee te leven. Doelen zijn: persoonlijke ontwikkeling, versterken van internationale contacten en kennismaken met ecodorpen. Ben je tussen de 18 en 30 jaar en lijkt het je wat hieraan mee te doen? Meld je aan bij de jongerenleider en contactpersoon: Manouk Eenig5 augustus - 2 september
EDE in Damanhur 
Gaia Education is nu een actief lid van het Unesco 'Global Action Programm on Education for Sustainable Development. De UNESCO GAP on ESD is een programma om alle niveaus en gebieden van onderwijs en leren op te schalen naar duurzame ontwikkeling. Damanhur is een Partner in the implementatie van dit Global Action Programme on Education for Sustainable Development.
 

September 2017

Symposium Ecodorpen en Gemeenten (vooraankondiging)
Het EcodorpenNetwerk organiseert in september een conferentie in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) en de Levende Stad. Doel is om de samenwerking tussen ecodorpen en gemeenten te versterken, van elkaar te leren en te onderzoeken waar kansen liggen om meer ecodorpen in Nederland te realiseren. Alle ecodorp-initiatieven in Nederland en hun gemeenten zijn van harte uitgenodigd. Nadere aankondiging volgt.

Overig nieuws

 


Triodosbank organiseert workshops zelf huizen bouwen:
LEER EEN DROOMHUIS BOUWEN


Steeds meer mensen zetten de stap om zelf hun huis te bouwen. Deze groeiende groep zelfbouwers verenigt zich steeds vaker, constateert de Triodosbank in hun nieuwsbrief 'de kleur van geld'. Deze groep wordt dan opdrachtgever via  Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Het samenwerken als groep heeft voordelen, maar ook uitdagingen. Niet elke groep lukt het om tot realisatie te komen. 
De Triodosbank gaat elke maand een workshop zelfbouw organiseren om deze groepen te steunen. Een hypotheekadviseur en een specialist zelfbouw gaan het proces begeleiden, van idee tot gesprekken met de gemeente over vergunningen. Van aankopen van de grond tot afsluiten van de hypotheek en de bouw. Inclusief tips om zo duurzaam mogelijk te bouwen. Aanmelden doe je hier


CIRCULAIR GELD

Koffie en biologisch brood kopen, een auto leasen en een schoonmaakbedrijf betalen met circulair geld? Bedrijven bij United Economy betalen elkaar onderling met Uniteds. De Triodosbank, congrescentrum Antropia, koffiebranderij Peeze, bakkerij De Driekant, allemaal voorbeelden van bedrijven die zich hebben aangesloten bij het netwerk van United Economy. Een United is evenveel waard als 1 euro. Dit circulaire geld blijft tussen waarden-gedreven bedrijven en organisaties, in plaats van dat het wegstroomt naar (vaak) speculatieve markten.. Elk bedrijf kan zich aanmelden, ook iets voor ecodorpen?

Symposium 'De meerwaarde van ecodorpen'

 

Veel ecodorpen zijn onbekend met politiek, bestuurders en ambtenarij of lopen daar tegenaan bij het verwezenlijken van hun dromen. Maar tegelijkertijd zijn die partijen ook onbekend met het fenomeen ecodorp. Tijd dus voor een informatief en inspirerend symposium. Koen, Monique en Kyra hebben als kernteam deze handschoen opgenomen en zijn, met ondersteuning van een brede groep betrokken vrijwilligers, bezig om dit voor te bereiden. 

Het plan is een dag begin 2018, liefst bij een bestaand ecodorpproject. Het voorlopig programma omvat lezingen, het delen van ervaringen en succesverhalen, matchmaking en een rondleiding over het bestaande project.

Wil mee meehelpen, heb je suggesties?

Mail die graag naar: kyrakuitert@hotmail.com

Deelnemersgroep EDE wordt wereld in het kleinDe aanmeldingsperiode voor de Nederlandse EDE (Ecovillage Design Education) is in volle gang. De deelnemersgroep belooft tijdens de drie cursusweken (27 juli t/m 20 augustus) de wereld in het klein te worden, voor meer info klik hier. 

Gaia Nederland

Op 19 juni 2017 is de stichting GAIA Nederland opgericht. Deze stichting zet zich in voor duurzaamheidseducatie in de breedste zin van het woord en wil daarmee duurzame gemeenschappen en ecodorpen stimuleren. Lees meer hier

de omgevingswet

Deze wet is waarschijnlijk in 2019 van kracht. Zij gaat een hele reeks wetten op het gebied van ruimtelijke ordening, wonen en bouwen vervangen. Met de komst van de Omgevingswet moet iedere gemeente samen met de bewoners een eigen omgevingsplan gaan vaststellen. Dit plan vervangt dan het bestemmingsplan. Belangrijke voorwaarden voor de gemeente zijn veiligheid en gezondheid. Op alle andere vakgebieden zijn er meer soepelere “ja-mits”normen en basisnormen gekomen. Uiteindelijk beslist in laatste instantie de gemeenteraad. Lees meer hier.

Nieuws uit de ecodorpen:

Nieuw lid: Land van Een

Land van Een ligt in het buitengebied van Surhuizum, noordoost Friesland, vlakbij de grens met Groningen.

Het is een plek, die door ons in 2015 is aangekocht, maar het voelt niet dat dit stuk aarde ons bezit is. We proberen zo respectvol met het Land om te gaan. Het bestaat uit een grote woonboerderij (energielabel A) met 3 ha grond inclusief een oud meer van een kleine 1/2 ha. Het terrein is omzoomd met bomen, struiken en stukjes bos. Er is een sfeervolle strobalen/ecohuis, die dient als ontmoetingsplaats en activiteitencentrum. Er is een grote vuurplaats, zweethutplek, composttoilet, schuren en stallen. moestuinen, voedselbos/boomgaard (i.o.) en in het meer kunnen we zwemmen. Het geheel ligt binnen het Friese coulisselandschap. lees meer hier.

Aardehuizen Olst:
Gemeente Olst-Wijhe heeft smaak te pakken

 

Nu de Aardehuizen in Olst gebouwd en bewoond zijn, heeft de gemeente Olst-Wijhe de voordelen van het hebben van een ecodorp-initiatief binnen de gemeentegrenzen vol in het vizier. 'Het is overduidelijk dat we meer hebben binnengehaald dan alleen een 20-tal bezienswaardige woningen'. Liet een lid van het College van B en W zich onlangs ontvallen. 'Met de Aardehuizen heeft de Olster samenleving een bijzondere impuls gekregen op sociaal, ecologisch, economisch en cultureel vlak. Lees meer hier.

 

Ecodorp Boekel, als natuurgebied is dat te meten?

Het is mogelijk om in balans te leven met wat de natuur ons te bieden heeft, door zoveel mogelijk gebruik te maken van ecosysteemdiensten, waardoor ze versterkt en beschermd worden.

Door onze woonomgeving zo in te richten dat de biodiversiteit verhoogd wordt en onze manier van leven zo te ontwerpen dat de natuur in onze omgeving versterkt wordt, hebben we een positieve impact op de Aarde. Lees meer hier.

Ecodorpen in de Media


Het BNR-nieuwsradio programma Bouwmeesters besprak een half uur het concept Ecodorpen met vertegenwoordigers van Regen Villages en Brainport Smart City district. Dus, leden van Ecodorpen netwerk en andere geïnteresseerden, ga naar hun website en luister gratis het programma.

Boekenrubriek

Sacred Economics van Charles Eisenstein
De nieuwsbrief heeft een financieel tintje, daarom een boek dat daarbij aansluit. De rode draad in dit boek is de problemen die door rente worden veroorzaakt. Het is in het systeem ingebouwd dat geld van arm naar rijk stroomt. Het bezitten van geld is voldoende om steeds rijker te worden, terwijl arme mensen (en landen) niet in staat zijn om hun schulden ooit af te lossen. En zolang je schulden hebt, ben je niets minder dan een slaaf van het systeem. Ben je geïnteresseerd, je kunt dit boek gratis downloaden en in het Nederlands klik dan op Dutch.
 

Vriend worden in 2017

Ben je geïnspireerd door het netwerk en wil je de groei van ecodorpen in Nederland steunen? Wordt dan vriend van het netwerk. Als individueel persoon krijg je 3x per jaar de nieuwsbrief, een uitnodiging voor het festival en steun je de ecodorpen in Nederland. Als ecodorp(-initiatief) krijg je een uitnodiging voor 2 netwerkweekenden per jaar en kun je actief deelnemen aan kringen.
Voor € 10 per jaar ben je individueel vriend. Als ecodorp-initiatief ben je vriend vanaf € 100 per jaar (of bij minder dan 10 leden € 10 per persoon per jaar). Ecodorpen die € 100 of meer betalen, krijgen voor 2 personen 50% korting op de netwerkweekenden. Stuur een mail om lid te worden naar ecodorpennetwerk.
Deze nieuwsbrief bevat bijdragen van Theo Theunissen (artikels), Wim Gersteling (artikel en correcties), Cor Zwaag (sfeerverslag), Sandra Zwerver (artikel), Ad Vlems (artikel), Paul Hendriksen (artikel), Kyra Kuitert (artikel) , Koen de Kruif (artikel), Henk Petter (artikel), Bouwie Greenman (beeldredactie), Jeroen de Groot (sfeerfilm, eindredactie), Monique Wijn (artikels en redactie)

De volgende nieuwsbrief komt uit eind oktober 2017.
Heb je nieuws of een initiatief dat je wil delen, stuur een mail naar:
Nieuwsbrief@ecodorpennetwerk.nl
Copyright © 2017 Global Ecovillage Network Nederland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp