Copy
juli 2015


30 augustus bij de Vlierhof

3e Ecodorpenfestival

Ben je betrokken bij, of geïnteresseerd in, een ecodorp(initiatief)? Kom dan op zondag 30 augustus a.s. naar de Vlierhof bij Nijmegen (net over de grens, in Duitsland) om elkaar te ontmoeten, te inspireren en kennis uit te wisselen. Dromen, doen en vieren! Het thema is dit jaar 'Bevrijding'! Er is volop ruimte voor eigen inbreng, door workshops, muziek of door zelfgemaakte producten te verkopen. Lees meer.. 
Volg het laatste nieuws via facebook.
Meld je aan via dit formulier.

Het EcodorpenNetwerk weekend

Het laatste weekend van juni was er bij de Meewerkplaats van Het Levende Dorp in Dalfsen het tweede netwerkweekend van ecodorpen van dit jaar. Dit weekend was geld en grond het thema. Er waren interessante sprekers en leuke activiteiten.

Organisatie en Contributie

 
Het EcodorpenNetwerk is een netwerk van ecodorpen en duurzame ecologische gemeenschappen. Het is een informeel netwerk van initiatieven die samen werken aan het oprichten van ecodorpen in Nederland en het verspreiden van kennis over het oprichten van en leven in ecodorpen. In verschillende kringen wordt gewerkt aan het verzamelen en delen van kennis en ervaring (onderzoekskring, PRITkring (Public Relations
/Informatie/Technologie), het geven van educatie aan verschillende doelgroepen (educatiekring), het leren samenwerken van ecodorpen met overheden (overheidskring) en leren van elkaar (netwerkkring: netwerkweekenden en jaarlijks festival). De stichting Ecodorpennetwerk Nederland ondersteunt het netwerk en beheert het beschikbare budget. Ook vertegenwoordigd zij Nederland bij GEN-Europe. In de komende weken zal de opzet van dit netwerk verder uitgewerkt worden en met de kringen en de ecodorpen besproken worden.
 
We hebben met consent besloten dat elk ecodorp lid kan worden van het ecodorpennetwerk door het betalen van een contributie. De contributie voor deelname aan dit netwerk is afhankelijk van het aantal leden van het dorp, met een minimum van tien euro per persoon met een adviescontributie van 100 euro. Voor mensen die niet bij een ecodorp zijn aangesloten is het mogelijk lid te worden vanaf 10 euro per jaar. Het bankrekeningnummer is NL84TRIO390912794 tnv Ecodorpennetwerk te Varik ovv 'donateur [naam][ecodorp]2015'. 

Presentatie Ad Vlems, ecodorp Boekel

Over holarchie en over overheden

Holarchische coöperatie
Onze organisatievorm is de coöperatie. Dat werd ons geadviseerd door onze toenmalige ecodorpadviseur, Rolf Grooten. Dat is logisch voor een ecodorp; in de documentaire  ‘A New We’ worden 10 Europese ecodorpen bezocht. Het zijn allemaal coöperaties en allemaal blijken ze rendabel te zijn. Lees meer hier over holarchie.

Ecodorpen en overheden:

Ecodorp Boekel is samen met meer dan 100 innovatieve projecten gevraagd door het Ministerie van Economische Zaken (EZ) om mee te denken over de inhoud van de Innovatie-estafette 2016, op 14 april 2016. Noteer het maar vast in je agenda, want als het een beetje lijkt op vorige keer, is het zeker de moeite en tijd waard om te bezoeken. Ik vond het vorige keer inspirerend en hoopgevend. Lees hier meer over overheden.

Presentatie Marieke van Ouwerkerk van De Verandering


Veel ecodorpen zitten met de vraag: wat is een rechtsvorm die past bij onze doelstellingen en deze nieuwe tijd. Marieke van Ouwerkerk gaf een inleiding over mogelijke rechtsvormen en een verdiepende workshop voor specifieke vragen. Een interview met haar staat op pagina 24-25 van het eerste ecodorpen magazine: NewWe

Presentatie Cosmo Volente en Humalaya op ENW


Tijdens het EcodorpenNetwerkWeekend presenteerde 3 oprichters van Cosmo Volente en Humalaya hun ideeën over hoe een probleem aan te pakken.

Als basiscoöperatie biedt Cosmo Volente een platform voor mensen en organisaties die sociale vernieuwing willen realiseren. Zij gaan voor een sociale, duurzame, zelf organiserende samenleving en streven naar een nieuwe economie waarin de menselijke maat centraal staat.

Leden van basis coöperatie Cosmo Volente dragen verantwoordelijkheid voor hun eigen denken, voelen en handelen. Dat betekent dat ieder lid verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen inkomen en opdrachten als (zelfstandig) ondernemer of freelancer. Leden dragen een percentage van de opbrengst af aan de coöperatie om de basiskosten te dekken. Winst die niet direct in de organisatie wordt geïnvesteerd wordt uitgekeerd aan de leden en/of geïnvesteerd in goede doelen of specifieke sociaal vernieuwende initiatieven.


Cosmo Volente en Humalaya zijn erg geïnspireerd door Theorie U van Otto Scharmer. Deze heeft het U.Lab opgericht met als doel 'transforming business, society and Self. Zij willen net de meeste leden van de ecodorpen een verandering in de manier van omgang met ecologie, economie en het spirtuele zelf. Zij bekijken problemen in het algemeen, vanuit de gedachte, open mind, open heart en open will. Onderstaand plaatje symboliseert de 'U'. Er staan hierover een aantal filmpjes op YouTube, bv from ego to ecosystem' uit 2014. Op 20 september begint er een wereldwijd online webinar, aanmelding via EdX Presence Institute.

Tijdens de presentatie deden we een workshop, waarbij we een zelf geformuleerd probleem op de manier van Theorie U gingen benaderen. Het resultaat was dat er een collage werd gemaakt van mogelijke oplossingen die werden ingegeven door de omgeving. Dit stukje omgeving werd opgenomen in een 3D collage. Op de eerste foto is één van de collages te zien. 

Bronnen en Tips

Naar aanleiding van de presentatie van Cosmo Volente, hebben Bas, Renske en Jan een aantal bronnen en tips gegeven. Wilt u weten welke?
Klik dan hier

20 jaar bestaan Global Ecovillage Network

GEN+20 Summit: Living the New Story - 6-10 juli

GEN (Global Ecovillage Network) bestaat dit jaar 20 jaar en Gaia Education bestaat 10 jaar. Dit wordt groots gevierd bij de GEN-conferentie van dit jaar in Findhorn. Ruim 500 gasten worden verwacht, waaronder GEN-pioniers van het eerste uur en ecodorpen van alle vijf continenten. 
Voor alle thuisblijvers is het voor het eerst mogelijk om live de bijeenkomst te volgen, via live streaming. Wil je hier zelf of met je ecodorp aan deelnemen, schrijf je hier dan in.
Het is mogelijk GEN financieel te ondersteunen middels donaties. Wil je GEN algemeen of een van de continenten steunen, kan dat via dit formulier.
Bekijk hier een filmpje over de GEN+20 Summit!

Agenda 

 

10-19 juli 2015

Workshop ecohuis bouwen met stro en leem,
georganiseerd door Anastasia Limareva.
Lees meer hier

 

1-15 augustus 2015

In de eerste week van augustus gaat de cursus Ecovillage Design Course EDE van start. Er zijn nog plaatsen voor deze cursus: Lees meer hier


 

1- 31 Augustus  2015

EDE in Damanhur, Italie, lees hier meer.


 

14-30 augustus 2015

Ecodorp Zomerweken
Voorafgaand aan het festival organiseert de Vlierhof 14- 30 augustus een tweetal zomerweken rond het thema Ecodorp. Naast inhoudelijke uitwisseling en ontmoeting wordt dan ook het festival verder voorbereid. Kom een paar dagen ecodorp proeven, met naast workshops en klussen ook voldoende tijd voor kampvuur, sauna, muziek en samen-zijn. Deelname is € 25 per dag (kamperen, alle maaltijden en sauna) met een maximum van € 175 voor een week of langer. Toeslag per nacht voor binnen slapen: € 5 (slaapzaal), € 10 (meerpersoonskamer) of € 20 (eenpersoonskamer). Wil je meedoen aan de zomerweken? Mail info@vlierhof.nl of kijk op www.facebook.com/events/665318850267593
 

30 augustus 2015

Ecodorpenfestival.
Op zaterdag 30 augustus vindt al weer het derde ecodorpenfestival plaats, dit keer bij de Vlierhof. Het thema is dit jaar: bevrijding! Bevrijding van de aarde en het land,bevrijden van regelgeving, bevrijding van je eigen twijfels en belemmerende overtuigingen. Meer informatie via de website www.ecodorpennetwerk.nl .
Hierop staat een aanmeldingsformulier.


8-10 januari 2016

Het volgende EcodorpenNetwerkWeekend wordt begin volgend jaar georganiseerd bij Aardehuis Olst.

New We

WEten WElke WEreld WEl WErkt?  

New WE het magazine voor de kantelaar. Als proef heeft de educatiekring van het EcodorpenNetwerk een magazine uitgebracht wat niet alleen educatief is maar ook nog eens lekker leesbaar. Het staat vol met artikelen over zaken die interessant zijn voor alle “kantelaars” van Nederland. In dit nummer wordt aandacht besteedt aan "de deeleconomie", "het nieuwe poepen" en "Nieuwe vormen van Landgebruik".

Lees hier het eerste nummer. 

Milieu bewust zoeken


Ecosia is een zoekmachine op internet die als doel heeft juist door bomen het bos niet meer te kunnen zien. Ofwel ze planten bomen door reclameïnkomsten die ze krijgen. Hoe meer je zoekt hoe meer bomen worden geplant. De zoekmachine werkt op basis van google search.
www.ecosia.org

Boekenrubriek


Between earth and straw

Dit boek gaat over het bouwen met stro en leem. Hierin wordt de techniek van Tom Rijven beschreven. Hij bouwt in hexagonvorm en heeft jarenlange ervaring in heel Europa met het bouwen met stro. Ook in Nederland heeft hij diverse projecten gedaan. Opmerking het boek is in het Frans en Engels niet in het Nederlands.
hier te bestellen

Ecodorpen in de Media

 
Bekijk hier het filmpje van Jeroen over het netwerkweekend bij de meewerkplaats van Het Levende Dorp in Dalfsen.

Getoond tijdens het weekend:
From Apartheid to Ecovillages | Kosha Joubert | TEDxFindhorn
Ecodorp Bergen bij De IJzeren Eeuw (begint rond 21 min)
 
Veerhuis zoekt duurzame crowdfunders: zie hier

Adopteer een boom in Het Levende Dorp

Adopteer een vierkante meter in Ecodorp Bergen - zie hier
 
Op Tegenlicht is het crowdfunded basisinkomen geïntroduceerd - zie hier
Wageningen loopt niet achter en heeft hetzelfde initiatief

Om biobased huizen te kunnen bouwen van
maanhout en kalkhennep heeft Ecodorp Boekel 
een bouwcentrum nodig. Doe jij mee?

 

Gezocht Journalist


Voor het volgende NetwerkWeekend begin januari zoeken we een gedreven journalist/ notulist die notulen wil maken van het weekend zodat we de informatie op een gestructureerde manier kunnen verwerken in de nieuwsbrief en op de website.
Mail organisatiekring@ecodorpennetwerk.nl als je het Netwerk wilt ondersteunen.
Heb je nieuws of een initiatief wat je wil delen met ons, stuur dat naar:
Nieuwsbrief@ecodorpennetwerk.nl
Copyright © 2015 Global Ecovillage Network Nederland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp