Copy
Winter 2018
 

Ecodorpen Netwerkweekend in 't Veerhuis in Varik

Na Olst, Teuge, Winterswijk en Michaëlshof, was het ons vijfde Ecodorpen Netwerkweekend van 12-14 januari 2018.
Het is weer een fantastische ervaring geworden: leerzaam,  inspirerende workshops  waarbij we weer prachtige Ecodorpers hebben ontmoet!
 
 ‘Ik heb een nieuwtje’ zei gastheer Henry Mentink en voorzitter van de organiserende Ecodorpen Netwerk. ‘Mijn achternaam is voortaan Veerman’. Een naam die helemaal past bij de sympathieke zestiger, die in zijn jonge jaren een Wereldwinkel runde in Grootebroek en later met succes MyWheels opzette. Per toeval kwam hij in contact met Pieter Kooistra (kunstenaar en auteur over het basisinkomen) die in Veerhuis woonde. Op de foto's zie je de co-creatie van een gezamelijk schilderij met alle ecodorpen verbonden in een boom.
Lees meer hier


Pieter Kooistra 1990: Verbonden aan de essentie

Deelgenootschap

Op het netwerkweekend presenteerde Henry Mentink het Deelgenootschap. Veel rechtsvormen zijn gebaseerd op angst en controle, het deelgenootschap gaat uit van organiseren vanuit onszelf en vanuit eenheid en vertrouwen Je hebt idealen waar je mee aan de slag wilt; tegelijk staat het je tegen om er een structuur (stichting of coöperatie) voor op te zetten. Er zijn ook mensen, die met idealen aan de slag gaan en deze juist in de structuur willen zetten en daar dan vervolgens in vastlopen.

Hier vind je het hele handboek, zoals ontwikkeld door Het veerhuis en Economy Transformers. 
 

Een vreedzame economie:

Het UNO Wereld Marshallplan

In het netwerkweekend van 12-14 januari 2018 vermelde Henry Mentink ook het bijzondere plan van de vorige bewoner van het Veerhuis, Pieter Kooistra.
Iedere wereldbewoner - man, vrouw en kinderen - krijgt jaarlijks een gegarandeerd en gelijk basisinkomen. Pieter Kooistra werkte dit plan uit en beschreef het in zijn boek 'Het ideale eigenbelang. Een UNO-Marshallplan voor alle mensen. Lees meer hier.

Mieke Elzenga een nieuwe afgevaardigde van de Educatie Kring

Even voorstellen:
Sinds ik in mei 2016 vanuit de Vlierhof in Keeken (samen met Sarah Licher, toen betrokken bij Akasha en Feike Alewijnse van ecodorp Boekel) een EVS training heb gedaan in Suderbyn in Zweden, ben ik betrokken geraakt bij GEN NL.

In september 2016 ben ik vervolgens naar Denemarken gegaan voor een EU training om jongerenprojecten te ontwikkelen. Daar leerde ik veel inspirerende mensen kennen die in de EU in ecodorpen (willen) wonen en het gedachtegoed omarmen. Ook leerde ik het project Bridgdale360 kennen. Daarover schrijf ik waarschijnlijk later meer.

Deze trainingen inspireerde me om de kennis en ervaringen die er in Europa is rond ecodorpen verder te verspreiden. Dit gaat dan met name over duurzaamheid. Ook de Verenigde Naties hebben hiervoor doelen gesteld. Daarom lever ik graag een actieve bijdrage aan de Educatiekring van GEN NL. Mijn rol zal m.n. organisatorisch zijn en ik zal de Educatiekring vertegenwoordigen in de Algemene Kring van GEN-NL.

Komende tijd gaat de Educatiekring zich met name inzetten om Clips-trainingen te organiseren. Ook het resultaat van een EU project. Door GEN Europe is hard gewerkt aan het Europese samenwerkingsproject Community Learning Incubator Programme for Sustainability, kortweg CLIPS
. Ben je net aan het opstarten met een ecodorp- of ander gemeenschaps-initiatief, draai je al een tijdje met een groep en ben je op zoek naar wat de volgende stap moet zijn, en/of loop je misschien vast op bepaalde onderdelen in dat proces? Dan kan Clips je wellicht inspireren.We organiseren komend jaar introductiedagen en op verzoek verdiepingstrainingen.

Ik ben (zijdelings) betrokken (geweest) bij de ecodorp initiatieven van Eco aan de Zaan en Samenbeleving. Vanuit de Stichting Liberta Care (opvang en begeleiding van Vluchtelingen in Zwolle e.o.) ben ik ook betrokken bij diverse EU projecten en EVS.


Ik ben blij met de mooie contacten die ik afgelopen tijd binnen GEN NL en de GEN EU heb gekregen en verheug me op de samenwerking.


Onderzoek naar een optimale ondersteuning
voor opschalende bottom-up duurzaamheidsinitiatieven


Als onderdeel van het Transitielab is een onderzoek gedaan naar de relatie tussen bottom-up duurzaamheidsinitiatieven (BDI’s) en systeemspelers, met de focus op de facilitering van de BDI’s.

Het onderzoek is een PDF en kun je hier lezen.

Verslag CLIPS-training 8 januari 2018

Wat hebben een hamer, schroevendraaier, meetlint, vijl en lijm met gemeenschapsvorming te maken? Op de trainingsdag in Amersfoort werden de deelnemers meegenomen langs de vier kringen van de CLIPS-training: individu en gemeenschap, intentie en structuur.

Bestel het handboek

voorintekenprijs 8,- (later 10,-)

Het CLIPS handboek over het opzetten en ondersteunen van ecodorp- of andere initiatieven wordt gedrukt. De kosten van dit 64 pagina's dikke handboek gaan 10,- worden. Als voorintekenprijs rekenen we echter 8,-. Heb je interesse, stuur dan een email naar het ecodorpennetwerk. Het staat ook voor free download op de CLIPS website. Handboek free download

Agenda open middag Noordeland
24 februari

Ieder die zich geroepen voelt en meer wil weten is welkom.

Plaats: Woonhuis aan de Onnerweg 41, 9751VB, Haren
Start: 13 uur (inloop vanaf 12.30 uur), we eindigen om ongeveer 17 uur
Wil je laten weten dat je komt via onze mail noordeland@gmail.com ?
klik hier voor de complete uitnodiging.

_______________________________________


Cursus permacultuur: bodemleven, voedselbossen en moestuinen
Op zondag 25 februari zal de eerste cursus plaatsvinden in Tilburg over permacultuur: bodemleven, voedselbossen, en moestuinen. Deze wordt gegeven door Marc Siepman in en om een sfeervolle yurt in een bosrijke omgeving. De eerste cursus zal vooral gaan over de bodem en het leven hierin (het hart van de natuur) en voedselbossen.
 
De cursus duurt van 10:00 uur tot max. 17:00 uur.
Kosten zijn 20 euro.
Voor meer informatie klik hier.
_________________________________________________Bouw je eigen woongemeenschap 
Wegens grote belangstelling voor hun startbijeenkomsten vorig jaar hebben de mensen van Bureau Viertel 2018 uitgeroepen tot het jaar van de Zet je dromen in de steigers-Academy’. Vanaf begin maart organiseren ze elke maand een bijeenkomst.
De eerste bijeenkomst is 3 maart. Strowijk IEWAN Nijmegen. 
meer informatie klik hier.
_________________________________________________

GEN-Russia:  March 8-12 2018 in Arkhangelsk region, Russia This year's Immersion Theme: "Ecophilosophy. On the edge"
We invite people from different countries, practitioners and researchers in education, ecology, science and philosophy:

Full description and application is here:

futuref.org/immersion2018

________________________________________________


Scholingstraject Gedragen besluitvorming


Op de donderdagen 8 maart, 29 maart en 12 april tussen 10.00 uur en 17.00 uur
wordt in de ontmoetingscentrum Enkidoe in Zutphen (loopafstand van het station),
het scholingstrajecte gedragen besluitvorming aangeboden. 
Begeleiding: Jan Saal en Ingrid Busink van Scholingswerkplaats
voor gemeenschapsontwikkeling en in initiatief.
Meer info klik hier. 
_____________________________________________________


10 maart Zadenmarkt: Edanz, Van Oldenbarneveldlaan 6, Groningen 
http://noordelijkzadennetwerk.nl/

____________________________________________________

Seminar programma Sieben Linden 2018 online

_____________________________________________________


20 - 27 april
Non violent communication training in Slovenia. 
Georganiseerd door Javor Skerlj Vogelnik en Dmitriy Kopina 
Meer informatie op facebook.

____________________________________________________


Ecodorpennetwerkweekend 25 - 27 mei 


Het tweede Ecodorpennetwerkweekend.vindt plaats in het weekend van 25- 27 mei.
Deze keer vindt het plaats op het Land van Een in Surhuizum.
 Dit weekend is voor alle initiatieven.
_________________________________________________

18 - 25 Juni 2018

The Living Village Festival 2018
Gathering of the tribes
Na een fantastisch magisch en legendarisch eerste festival in 2017 zijn we klaar om samen met jullie een nog mooier evenement neer te zetten in Dalfsen!
8 dagen camping, 5 dagen festival, 13 gebieden op het terrein
Lees meer en blijf op de hoogte via:
https://thelivingvillagefestival.org
https://www.facebook.com/events/207020233168441/
De kaartverkoop start in December
Music - Community - Sustainability - Awareness - Art

_________________________________________________

10-14 Juli 2018
GEN-conference 2018 
 in Lilleoru, Estonia
voor meer info facebook, website of gen2018

“The Wisdom of Conscious Communities”

Erasmus+ jongerenprojecten 2017/2018


Sieben Linden training november 2017
‘Ontwikkelen Youth Exchanges’

In november 2017 reisden Manouk Eenig en Mieke Elzenga naar ecodorp Sieben Linden in Duitsland voor een training ‘ontwikkelen en aanvragen van Youth Exchanges’.
Resultaat is een mooie uitbreiding van contacten in Europa, met inspirerende jongeren en andere EU netwerken. Tevens zijn er een flink aantal Youth Exchanges ontwikkeld en zal een training ontwikkeld worden om ‘youthleaders’ te trainen om YE te begeleiden. Deze wordt bij de EU aangevraagd voor de deadline van 15 februari 2018. De training is gepland in Spanje, in de zomer 2018.
Er zal tevens een aanvraag worden gemaakt om ook in 2018 een training te organiseren om YE te ontwikkelen. Dit conform het concept van Sieben Linden, november 2017.
Er is een Ye exchanges ontwikkeld in samenwerking met Nederland.
We zijn een zendende organisatie, naar Findhorn in Schotland, YE met de titel ‘Empowerment through Entrepreneurship’. Deze wordt aangevraagd door Schotland, voor de deadline van 26 april 2018. Partners zijn naast Schotland en Nederland, Servië, Italië en Finland Op de website Yes to Sustainability  staan de YE die gehouden zijn en waarvoor ingeschreven kan worden. Nog een leuk filmpje:Youth exchange "From I to we" in Lakabe ecovillage.
Nadere informatie bij Manouk Eenig en Mieke Elzenga.
 

2018 Nieuwe projecten voor jongeren!


Ben je onder de 30 jaar en heb je interesse in een onvergetelijke ervaring met jongeren uit allerlei landen een ecodorpervaring op te doen deze zomer?
Voor 2018 staan weer allerlei jongerenprojecten in Europese ecodorpen op stapel.
Kijk op alle aanbod op de website van Yes to Sustainability en geef je op bij contactpersoon Manouk Eenig van NEXT-GEN-Nederland.
 
Erasmus Youth Exchange Zweden 2018: voor jongeren tussen de 16-21 jaar
 

Van 20 tot en met 31 juli 2018 vindt voor de tweede keer een jongerenuitwisseling naar Zweden plaats. Ben je tussen de 16 en 21 jaar of ken je iemand, dan kun je je opgeven voor deze geweldige ervaring. In de wilde natuur wordt de Vikingtijd nagespeeld, met oefeningen en spellen om andere jongeren uit Europa te leren kennen en vrienden te maken. Middels improvisatie en energizers ontwikkel je allerlei sociale vaardigheden. Opgave bij jongerenleider en contactpersoon Giovanni Hagen.
 

Nieuws uit Europa

 

Duurzame Ontwikkeling Doelstellingen van de VN:
Gaia kaarten

 


De Sustainable Development Goals (SDG's), zijn de duurzaamheidsdoelen van de VN.
Gaia-educatie heeft prachtige kaarten ontwikkeld om te gebruiken bij trainingen om deze doelstellingen bespreekbaar te maken bij allerlei lokale groepen. 

De SDG's Flashcards bevatten meer dan 200 vragen gestructureerd in de vier dimensies van Gaia Education's van duurzaamheid; sociaal, ecologisch, economisch en wereldbeeld.

De kosten van een set kaarten zijn £ 18.00

Voor meer informatie over de kaarten of over het bestellen ervan klik hier.
 


Een nieuw logo voor GEN


De Global Ecovillage Network heeft een nieuw logo ontwikkeld. In deze tijd van grote overgang, verandering en onzekerheid evolueert de organisatie om zich aan te passen aan hoe we het collectief het best kunnen dienen. Om dit krachtig weer te geven is een nieuwe visuele identiteit ontworpen.

De vleugels van de vlinder representeren transformatie, schoonheid en vlucht. De lotusbloem in het centrum omringd door een cirkel die de wereld symboliseert.
De lotus groeit uit de modder, creeërt schoonheid en leven. Op dezelfde wijze zijn ecodorpen over de hele wereld voorbeelden van radicale voorbeelden van wedergeboorte. De doorlopende lijnen staan voor het netwerk, dat de alle continenten omvat.BLOOM heeft een vacature communication officer

We are seeking a web-savvy and well-organised communications professional to help deliver the Horizon2020 BLOOM project on bioeconomy. The ideal candidate will have an interest in science and innovation, and experience using graphic design and video editing software.More information.

Nieuws uit de ecodorpen:

Ecodorp Noorderland wint prijs voor beste pitch


Op 4 december deed ecodorp Noordeland mee met een prijsvraag over de thema's cultureel erfgoed, ruimtelijke kwaliteit en landschap van de provincie Groningen. Tot vreugde en verrassing kreeg het ecodorp als enige van de tien voorgedragen projecten 70% van de stemmen van de jury van de stemmen en 51% van de publieksstemmen. De beloning: 25.000,-.

Anastasiadorp in de krant


Ben Baak en Marga van Leersum willen in de gemeente Borger Odoorn (Drenthe) starten met de bouw van een Anastasiadorp, er is 1,5 hectare grond aangekocht. In november 2017 stond er in het dagblad van het Noorden een krantenartikel over hun plannen.
Lees hier het artikel.

Ecodorpen in de Media


Floortje naar het einde van de wereld reisde op 11 januari naar Colombia naar een inspirerende ecologische leefgemeenschap.

9 januari was de Living village te zien bij Lauren! en het geld.

Boekenrubriek

Reïnventing Organizations, Frederic Laloux. 
De Belgische hoogleraar Frederic Laloux beschrijft een totaal nieuwe visie op organisaties, gebaseerd op een volgens hem volgende evolutionaire stap van menselijk bewustzijn. Zelforganiserende teams als de Nederlandse Buurtzorg en andere voorbeelden worden uitgebreid besproken. Een zeer inspirerende aanrader voor elk gemeenschapsproject!
"This is truly pioneering work. In terms of integral sophistication, there is simply nothing like it out there."
Ken Wilber
"Everything you need to know about building a new paradigm organization!"
Richard Barrett
reinventingorganizations.com


Lidmaatschap 2018

Ben je geïnspireerd door het netwerk en wil je de groei van ecodorpen in Nederland steunen? Wordt dan (weer) vriend van het netwerk voor 2018. Je ontvangt 3x per jaar de nieuwsbrief, een uitnodiging voor het festival en je steunt de ecodorpen in Nederland. Als ecodorp(-initiatief) krijg je een uitnodiging voor 2 netwerkweekenden per jaar en kun je actief deelnemen aan kringen. Voor € 10 per jaar ben je individueel vriend. Als ecodorp-initiatief ben je vriend vanaf € 100 per jaar (of bij minder dan 10 leden €10 per persoon per jaar). Ecodorpen die € 100 of meer betalen, krijgen voor 2 personen 50% korting op de netwerkweekenden. Maak het bedrag over op IBAN: NL84 TRIO 0390 9127 94 o.v.v. lidmaatschap 2018 en stuur een mail naar ecodorpennetwerk.
Deze nieuwsbrief bevat bijdragen van Mieke Elzinga, Wim Gersteling, Jeroen de Groot en Monique Wijn

De volgende nieuwsbrief komt uit rond juni 2018.
Heb je nieuws of een initiatief dat je wil delen, stuur een mail naar:
nieuwsbrief@ecodorpennetwerk.nl
Copyright © 2018 Global Ecovillage Network Nederland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp