Copy
Winter 2017

Verslag NetwerkWeekend Winterswijk

In het weekend van 7 en 8 januari heeft er weer een ENW plaatsgevonden in Winterswijk/Huppel.
Van dit weekend zijn een tweetal sfeerverslagen geschreven. Hieronder staan de linkjes naar de sfeerverslagen van Cor Zwaag en Andreas Janssen
Voor een fotoverslag klik hier
Rondleiding op het terreinvan "De Zwerm"
Voorbeeld van een "Geefmunt"

Onderzoek communicatie en besluitvorming in Ecodorpen

Op het ecodorpennetwerk heeft Ilonka Marselis een workshop gegeven over haar afstudeeronderzoek. Haar onderzoek ging over de communicatie en besluitvorming binnen ecodorpen in Nederland. In het onderzoek heeft ze gekeken naar 5 ecodorpen: Ecodorp Bergen, Boekel, Olst, Iewan en de Hobbitstee. Een presentatie van haar onderzoek kun je hier vinden.  Het onderzoek vind je hier

Tijdens de inspirerende workshop op het netwerkweekend, waarbij in kleine groepjes kennis werd uitgewisseld over de vragen: 
• Wat voor organisatiestructuur en besluitvorming gebruiken jullie?
• Hoe actief en op wat voor manier wordt er bij beslissingen teruggekoppeld naar de visie of kernwaarden?
• Hebben jullie regelmatige activiteiten voor persoonlijke ontwikkeling en/of communicatie?

Wil je ook dat burgerinitiatieven serieus genomen worden? Word je ook zo blij van samen duurzaam leven? Wordt dan lid van het EcodorpenNetwerk!


Lidmaatschap 2017


De contributie voor 2017 is hetzelfde als in 2016: € 10 per jaar individuele leden. Ecodorpen en -initiatieven betalen € 100 per jaar of - bij minder dan 10 leden - € 10 per lid per jaar. Het IBAN-nummer is IBAN: NL84 TRIO 0390 9127 94, aan Stichting EcodorpenNetwerk. Vermeld graag 'lidmaatschap 2017'.

9-11 juni 2017

Netwerkweekend in de Michaelshof

Van 9-10-11 juni is het 10de en volgende ecodorpennetwerkweekend plaats in Michaelshof in Den Oever, in de kop van Noord-Holland aan de WaddenzeeHet weekend is voor alle ecodorpinitiatieven, die elk 1-2 afgevaardigden kunnen sturen.

Dit keer is het weekend een dag langer, op vrijdag is er speciaal een training voor ecodorpen, gebaseerd op de internationale CLIPS training. De rest van het programma is nog in ontwikkeling, maar een uitgebreide kennismaking met deze mooie en al lang bestaande plek is in de planning. Aanmelding via email naar netwerkweekend@ecodorpennetwerk.nl

25 maart 2017

EDE-kennismakingsdag

Op zaterdag 25 maart organiseert het Nederlandse Ecodorpen Netwerk in samenwerking met ecodorp Bergen een kennismakingsdag over de internationale en gecertificeerde Ecovillage Design Education training, die komende zomer in ecodorp Bergen en in Aardehuizen in Olst plaatsvindt. Klik hier voor meer informatie. Internationale informatie vind je hier: gaia-educatie.

Nationale Netwerkbijeenkomst GEN-EUROPE

3e Europese Netwerkbijeenkomst

In januari was de derde bijeenkomst van Europese Nationale Netwerken, in het vorig jaar nieuw gestarte ecodorp Lebensbogen in Duitsland.. Een schitterende locatie, bij het Keltische heiligdom de 'Helfensteinen'.  Inspirerend waren de presentaties van Rusland en Frankrijk, met respectievelijk 450 en 350 nieuwe ecodorp-initiatieven. Inmiddels hebben een groot aantal landen in Europa een nationaal ecodorpennetwerk. Hier kunt u een verslag lezen van deze netwerkbijeenkomst.

5e CLIPS meeting in Ecodorp Lebensbogen in Duitsland

Van 16-20 januari was de vierde bijeenkomst van het CLIPS-project (voorheen SCIPP).
Het project komt in de communicatiefase. Een nieuwe website-design werd gepresenteerd en is in de maak. Uitgebreid werd gesproken over een vervolgproject, waarbij een spel ontwikkeld gaat worden, meer landen betrokken worden (Finland, Hongarije, Zwitserland) en meer trainers getraind gaan worden. 

Train-de-Trainer bijeenkomst in Duitsland 

Van 20 t/m 24 januari 2017 werd in het ecodorp Lebensbogen in Duitsland een Train-de-Trainer bijeenkomst van het CLIPS-project. Het CLIPS-trainingsprogramma is bedoeld voor ervaren ecodorpentrainers en opgebouwd rond 5 hoofdthema's: het 'ik/individu', de 'wij/community', 'intentie', 'structuur' en 'praktijk'. Voor Nederland gingen twee trainers: Fredjan Twigt en Roos Kanis, beiden van ecodorp Bergen. 
Een persoonlijk verslag van Roos: 'Het was een zeer inspirerende week in Duitsland. Wat meteen duidelijk werd, was dat een ecodorp bouwen niet alleen over huisjes bouwen gaat. Maar vooral gaat over het bouwen van een innerlijk huis.  Het Clips team had een paar symbolen aangedragen waarin dat meteen zichtbaar werd gemaakt. Deze symbolen zijn op de Clips website direct terug te zien. Het nest symboliseert de bedding,  waarin een diepte en warmte voelbaar is waarin de mensen veilig en geborgen zijn. Het nest is gemaakt van twijgjes waar onze visie en missie in uiting  komt. De eieren zijn de mensen en de veren het contact met spirit. Aho!'
In het voorjaar wordt een weekend georganiseerd voor trainers en bij het netwerkweekend in juni komt een speciale dag over CLIPS.

Nieuwe internationale projecten: 
jongeren gezocht!

De zomer 2017 een aantal reizen naar ecodorpen aangevraagd voor jongeren: naar Zweden, Spanje en Slovenië. Jongeren tot 30 jaar die hierin interesse hebben kunnen zich aanmelden via netwerkweekend@ecodorpennetwerk.nl

 

1-10 juli 2017

The LARP - avontuur and fantasie in Zweedse natuur

Een survival project in Zweden is toegekend! 1 Jongerenwerker en 7 jongeren uit Nederland kunnen van 1-10 juli naar Hästekasen Farm association (HFA) in Zweden. Aankomstdag 30 juni, vertrekdag 11 juli. Voertaal is Engels. Er komen jongeren uit 8 Europese landen bijeen, uit Estland, Griekenland, Duitsland, Nederland, Slovenie en Roemenie.

Projecten in aanvraag zijn: 


1-10 juli 2017 & 5-15 augustus 2017

“From the I to the we, from the we to the I”

Youth Exchanges in European Ecovillages and Rural Projects
5 Nederlandse jongeren kunnen van 1-10 juli naar het ecodorp Lakabe in Spanje en 5-15 augustus naar Farm Veles (Svinjsko) in Slovenië. Manouk Eenig is contactpersoon en zal als begeleider meegaan. Heb je interesse, laat het weten..

Permacultuur design course (PDC)

Voor jongeren tot 30 jaar in ecodorp Arterra in Noord-Spanje. De workshop wordt gegeven in het engels.


En voor jongeren uit het buitenland in Nederland: 

Youth EDE 2017

Parallel aan de EDE 2017 vindt een jongerenuitwisseling plaats voor jongeren uit Europa. Contactpersoon Jan Cuperus van ecodorp Bergen.

Overige projecten die in aanvraag zijn: 
- Bridges, vervolg op het inspirerende jongerenproject Bridgedale. Nederland zal bijdragen op het onderdeel 'economie'. Dit project is gepland voor 2018-2019. Contactpersoon voor het EcodorpenNetwerk is Mieke Elzinga van Liberta Care.
- CLIPS2, vervolg op CLIPS.
 

European Voluntarily Service 

 

GEN-NL heeft accreditatie aangevraagd om EVS-zender te worden. Heb je als ecodorp of als jongere belangstelling? Meld je dan aan via info@ecodorpennetwerk.nl o.v.v. 'EVS aanvragen'. Een beschrijving van het doen van een EVS-aanvraag lees je hier.

16 - 21 Juli GEN Europe Conference

In ecodorp Angsbacka in Zweden is deze zomer de GEN-conferentie.
Ontmoet inspirerende mensen uit Europese ecodorpen die hun kennis en oplossingen delen. Duik in de goede vibes van het Zweedse zomerlicht en de natuur rond de magische plaats van Angsbacka.
Angsbacka is bekend van grote festivals in meditatie, tantra, duurzaamheid en persoonlijke ontwikkeling. Het is een ontmoetingsplek voor mensen die meer bewust willen leven en zorg dragen voor de aarde. Aanmelding hier.
Je kunt ook als vrijwilliger je aanmelden voor de conferentie.

Nieuws uit de ecodorpen

The Living Village Festival
18, 19, 20, 21 Mei 2017, Dalfsen

Wij zijn een Experimenteel Festival in Nederland, een Levend Dorp en Flowtown. Wij creëeren een nieuwe, schone en gelukkige toekomst! Gedreven door bewustwording en bewustzijn, wij brengen oplossingen en voorbeelden om de mensheid haar zelfvoorzienendheid terug te helpen vinden en te zoeken naar nieuwe manieren van wonen en samen gemeenschappen te vormen.
Het is tijd om de vorige eeuw achter ons te laten en plaats te maken voor een nieuw tijdperk, waarin we delen, zorgen voor de aarde en elkaar en onze eigen werkelijkheid van overvloed en Liefde te leven. Laten we onze kennis en wijsheid delen en vreugde en schoonheid terug in de wereld te brengen.
Vier het Leven!

Op zoek naar Milieuproject 2.0
Milieuproject Stoutenburg 


Het milieuproject zit in een achtbaan tussen hoop en vrees, tussen dromen en beperkingen. Eind december heeft het milieuproject Hoger Beroep aangetekend tegen het vonnis van de kantonrechter dat ze bedrijfsruimte zijn en dus geen beroep kunnen doen op huurbescherming. Een groot voordeel van dit hoger beroep is dat ze niet per 31 december het pand hoeven te verlaten, maar dat het nog wel even kan duren. Inmiddels kijken ze uit naar alternatieven. Er is al contact geweest met zo'n 15 andere locaties, waarvan een aantal mogelijkheden lijkt te bieden. Het onderzoek gaat door... 
Het veerhuis: workshops en lezingen

Het Veerhuis heeft een nieuwsbrief uitgebracht met daarin allemaal workshops en lezingen: hieronder een korte opsomming:

21 februari - Zakenman wordt levenskunstenaar
25 februari: Workshop reeks De verborgen dynamiek van ons voedselsysteem
5 maart mini-workshop: De pijnappelklier middelaar tussen binnen en buiten
8 maart: Social media expert Madina over Instagram
12 maart: Oranjefonds – Vrijwilligers dag in het Veerhuis
21 maart Vuuratelier.
28 maart: The success of ecovillage Damanhur
8 april: Zet bewust je cellen in voor je eigen evolutie.
20 & 21 mei Stoei – met Inge Knoope


Voor nog meer informatie over deze workshops en lezingen klik hier

AGENDA

26 maart: Lothlorien inspiratiedag

 

De jaarlijkse inspiratiedag van Centre Lothlorien wordt gehouden op
zondag 26 maart in Het Veerhuis te Varik (Betuwe). Een prachtige en inspirerende plek aan de Waal. Lees meer hier.

29 maart: Damhur workshop

In Het Veerhuis te Varik wordt deze workshop gehouden. Er wordt de diepte in gegaan over alle aspecten van wat Damhur is en hoe het werkt. De meester is Quaglia Cocco van Damanhur. Lees meer hier.

24 september: Training Dragon Dreaming 

In ecodorp Sieben Linden in Duitsland wordt op 24 september 2017 een cursus Dragon Dreaming gegeven.  Lees meer hier.

11 februari: Volle maan ceremonie 

In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 februari komt Henry Menting naar Dalfsen voor de volle maan ceremonie. Hij heeft van de vorige ceremonie kooltjes die zo van vuurplek naar vuurplek reizen. Wil je ook komen naar Dalfsen, mail of bel dan met

Bouwie bouwie@thegreenmanproject.nl telnr: (06) 23 31 40 55 Het zou een mooi gebaar naar elkaar en de natuur zijn om op het moment van Volle Maan even stil te staan rond het vuur. Daarmee respect tonend voor de natuur en bekrachtiging naar elkaar om ons goede werk voort te zetten, gesteund door het universum. Wil je de volgende vollemaan meedoen, neem contact op met Henry Mentink van Veerhuis Varik. info@veerhuis.nl

Scrum-methode

Wim Gersteling heeft een artikel geschreven over de Scrum-mehode. Scrum is een interactieve manier om projecten te organiseren. De werkmethode houdt in: een open en transparante manier van samenwerken, oprecht dienstbaar zijn aan een dichtbij gelegen doel als onderdeel van een groter doel. Het bestaat uit een zelforganiserend projectteam dat flexibel en wendbaar producten en processen kan bijstellen en verbeteren tijdens de voortgang. Voor meer info klik hier

Hennep Kalkbouw


Kalkhennep is een isolerend bouwmateriaal bestaande uit zuiver natuurlijke producten; hennephout, kalk alles op basis van natuurlijke mineralen. Wanneer deze componenten met de juiste specificaties op voorgeschreven wijze worden verwerkt  kunnen daar mooie woningen van gebouwd worden.  In deze folder wordt deze bouwtechniek uitvoerig beschreven. 

 


Gemeentes en tiny houses


Tiny houses zijn in opkomst en steeds meer gemeentes experimenteren met deze manier van wonen. Het zijn geen ecodorpen maar het zijn wel woningen die prima passen binnen een Ecodorp. Hier kun je meer informatie vinden over bouwers en  gemeentes die voor deze woonvorm openstaan. 

Grond in de aanbieding


Kansen in Ravenswaaij
In het dorp Ravenswaaij, Gelderland heeft een projectontwikkelaar jaren geleden een vergunning gekregen om 28-48 huizen te bouwen (project Zandekkers).
Daar is door de crisis niets van terecht gekomen en een andere ontwikkelaar heeft de grond gekocht. De gemeente dreigt deze ontwikkelaar van de bouwbestemming af te halen. De gemeente lijkt open te staan voor een flexibele invulling van het project. Het perceel van ruim 1 ha en is al bouwrijp gemaakt, het ligt aan de zuidkant van het dorp.

Dit is misschien een kans voor een groep om een wooninitiatief te starten. 
Mogelijk kan  onderhandeling met de projectontwikkelaar tegen een schappelijke prijs de grond overnemen. Voor het dorp zou het een verrijking zijn als er een enthousiaste groep iets moois van maakt. Voor meer informatie mail naar: laurens@fruitproeverij.eu


Bonaire
Op Bonaire bieden we vrijblijvend een terrein met bestemming eco woningen aan in omgeving Yatu Bato. De Grootte is 107.606 M2.

Vraagprijs: us $ 1.000.000,-

Voor meer informatie: rsalas@abcgroep.com

 

Buitenkansen in Stegeren:
Buitenkansen is een experiment van de provincie Overijssel. Zij zijn op zoek naar initiatiefnemer(s) die een vernieuwende invulling willen geven aan een leegstaande boerderij in Stegeren. Voor meer informatie klik hier.

 

Media


Eco woning met ronde vormen op de Veluwe

Dinsdag 24 januari is er op de tv (Binnenste Buiten18.45 uur) een ecowoning te zien geweest zoals wij als ecodorp Noordeland ons dat voorstellen. Alleen wat kleiner. Kijk maar eens door op de link hieronder te klikken.

Boeken


De volle oogst
De mensen in dit boek zijn de wegbereiders van een nieuwe tijd. Volle oogst geeft hen een gezicht, verwoordt hun strijdlust en hun passie. Zij geven praktische tips aan ieder die dezelfde weg zou willen inslaan en laten zien wat de kritische succesfactoren zijn om een onderneming te laten slagen. Lees meer hier.

Wonen in de 21e eeuw
“Dit boek wordt een referentiewerk voor wie niet enkel droomt van meer betrokken te wonen, maar er ook wil aan bouwen, en dat op allerlei manieren. Je vindt er een brede waaier aan woonvormen en verwante initiatieven, die vaak op elkaar inwerken. Je vindt er vooral een hoop inspiratie en het fijne gevoel dat het met onze wereld nog goed komt.” Lees meer hier.

Oproep

Journalisten gezocht, vind je het leuk om af en toe een stukje te schrijven over ecodorp-nieuwsberichten, stuur dan een mail naar info@ecodorpennetwerk.nl o.v.v. van 'facebook beheren' of 'journalist'.
Aan deze nieuwsbrief werkten mee: Cor Zwaag, Andreas Janssen, Henry Mentink, Monica Petter, Wim Gersteling, Jeroen de Groot en Monique Wijn. Redactie en opmaak: Wim Gersteling, Jeroen de Groot, Bouwie Greenman en Monique Wijn.
Deadline volgende nieuwsbrief: 15 juni 2017. 

Heb je nieuws of een initiatief wat je wil delen met ons, stuur dat naar:
Nieuwsbrief@ecodorpennetwerk.nl
Copyright © 2017 Global Ecovillage Network Nederland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp