Copy
Herfst 2017

Wintermeeting ecodorpen in Veerhuis Varik

Van 12-14 januari 2018 zal het 11e netwerkweekend alweer plaatsvinden.
Het thema: 'Verbinden met jezelf, elkaar, het netwerk en vooral de omgeving'.
We gaan deze keer op bezoek bij Veerhuis Varik, de inspirerende plek van onze voorzitter, Henry Mentink. Het Veerhuis is opgericht door Pieter Kooistra, die ideeën voor een nieuwe economie ontwikkelde, die wereldwijd opgepikt zijn, o.a. het basisinkomen.  We zijn nog volop bezig met het programma met inspirerende inleiders zoals: 'Hoe financier je je project', 'Deep Democracy', 'Hoe kun je je droom realiseren', vuurceremonie, deelgenootschap, oprichting Next Gen en als afsluiting het gezamenlijk creëren van een kunstwerk als 'klus' voor het Veerhuis.
Lees meer hier. 

De weekenden zijn speciaal voor initiatieven, ieder mag 2 vertegenwoordigers sturen. Prijs 30,-.Aanmelding info@ecodorpennetwerk.nl o.v.v. 'netwerkweekend Varik' en de naam van je initiatief'.


Oprichting NEXT-GEN Nederland

Op dit moment is het ecodorpen netwerk bezig om een jongeren Platform op te richten. Manouk Eenig is initiatiefnemer en samen met een groep jongeren wil ze zich inzetten om andere jongeren/jongvolwassenen in Nederland een plek te bieden binnen het Ecodorpennetwerk. Dit platform of werkgroep wordt Next Gen Nederland (GEN=Global Ecovillage Network) genoemd. 
Mocht je interesse hebben om eens een kijkje te nemen in deze werkgroep, neem dan contact op via contactnextgennederland@gmail.com of hou de Facebookpagina van ecodorpennetwerk in de gaten voor evenementen, voor meer informatie.De eerstvolgende meewerkdag zal plaatsvinden op 24 november. De locatie is nog onbekend. Lees meer hier.

Nieuw bestuurslid:
Even voorstellen: Manouk Eenig


In de zomer van 2016 ben ik in aanraking gekomen met het Ecodorpennetwerk. Het begon als een nieuwe uitdaging na beëindiging van een hele drukke baan en is uitgegroeid tot een nieuwe levenswijze.

Ik werd uitgenodigd om in september naar Denemarken te gaan, samen met 3 andere mensen om jongerenprojecten te ontwikkelen binnen Europa op het gebied van duurzaamheid, zelfvoorzienend leven en het leven in een ecodorp of gemeenschap.
Lees meer hier. 

Website en Handboek klaar:

De  afgelopen anderhalf jaar  is door GEN Europe hard gewerkt aan het Europese samenwerkingsproject Community Learning Incubator Programme for Sustainability, kortweg CLIPS. Ook het Nederlandse Ecodorpennetwerk heeft hierin deelgenomen. Het project is nu afgerond en een 'CLIPS2'-programma zit in de pijplijn, om nog meer landen en gemeenschappen te ondersteunen. 
Maar op de website staat veel informatie, deels ook in het Nederlands, en er is een fantastisch handboek, vertaald in het Nederlands van 60 pagina's gratis te downloaden! 
Handboek free download


12 januari 2018

Introductiedag CLIPS

Ben je net aan het opstarten met een ecodorp- of ander gemeenschaps-initiatief, draai je al een tijdje met een groep en ben je op zoek naar wat de volgende stap moet zijn, en/of loop je misschien vast op bepaalde onderdelen in dat proces? Dan is 12 januari 2018 een datum om te reserveren: deze werkdag van CLIPS gaat je zeker weten verder helpen. Aansluitend kun je desgewenst samen doorreizen naar het Ecodorpen-Netwerkweekeinde in Varik.
 
De dag duurt van 10:30 tot 16:00 uur, deelname is op basis van een vrije gift (niet gratis). Lunchen doen we volgens de potluck-methode. De lokatie is centraal gelegen, namelijk schuin tegenover station Amersfoort. Aanmelden kan via dit formulier. Lees meer hier.

Agenda 


Verplaatst van 5 november naar het voorjaar: 
Anastasiadorp open dag

Anastasiadorp heeft dit jaar land gekocht in Exloërveen, de overdracht was op 31 maart 2017. Ze zijn bezig een open dag te organiseren  in het voorjaar van 2018. Houdt de agenda in de gaten en kijk voor meer informatie op Anastasiadorp
 

11 t/m 12 november 2017
Workshop Voedselbossen: theorie, ontwerp & aanleg

Leer in een weekend de basis van het aanleggen van je eigen voedselbos en pluk de komende jaren de vruchten in je eigen gevarieerde en onderhoudsarme eetbare tuin. Op 't Landje te Borculo.
Door: Bouwie Greenman, oerboer/ voedselbosspecialist bij Het Levende Dorp
Linda Timmermans, wilde kruiden kunstenaar bij Natuurlijk gegroeid
Monique Falk, inspirator op avontuur bij Leef je natuur
https://www.facebook.com/events/1703016453103589/


17 november 2017
Lancering Deelgenootschap
Je hebt idealen waar je mee aan de slag wilt; tegelijk staat het je tegen om er een structuur (stichting of coöperatie) voor op te zetten. Gedoe denk je dan. Er zijn ook mensen, die met idealen aan de slag gaan en deze juist in de structuur willen zetten en daar dan vervolgens in vastlopen.Herken je dat? Het veerhuis en economy transformers hebben hier een nieuwe organisatievorm voor bedacht: Deelgenootschap. Op 17 november is er een feestelijke lancering en een seminar over deze organisatievorm. Lees meer hier.
 

19 november 2017
Workshop  sociale permacultuur
Het Aardehuisproject in Olst bekeken door de bril van sociale permacultuur. Dagvullende workshop onder leiding van Paul Hendriksen over sociale permacultuur waarbij met name wordt gekeken naar he tAardehuisproject als case. Ook krijgt u een rondleiding over het terrein. Tevens geeft Wilco Machielse die dag een presentatie over zijn te realiseren droom: de Woongezond-Experience. Lees meer hier. 
Datum: zondag 19 november
Tijd: 10:30 - 16:30 uur (deur open vanaf 10:00 uur)
Deelname: 15 euro (incl. koffie en thee); zelf lunch meenemen.2  januari t/m 24 february 2018
EDE Schloss Glarisegg, Switzerland
http://www.edeglarisegg.info

12 januari 2018
Introductiedag CLIPS12 t/m 14 januari 2018
netwerk weekend GEN-NL8 februari t/m 11 maart 2018
EDE Angsbacka

www.ecovillagedesign.se

The Ängsbacka Ecovillage Design Education is an experiential training in community design, whole-systems thinking and holistic solutions for social, cultural, economic and ecological regeneration. It takes place at the Ängsbacka course centre and community, Sweden, and is certified by both Gaia Education and the Global Ecovillage Network.

18 - 25 Juni 2018
The Living Village Festival 2018

Gathering of the tribes
Na een fantastisch magisch en legendarisch eerste festival in 2017 zijn we klaar om samen met jullie een nog mooier evenement neer te zetten in Dalfsen!
8 dagen camping, 5 dagen festival, 13 gebieden op het terrein
Lees meer en blijf op de hoogte via:
https://thelivingvillagefestival.org
https://www.facebook.com/events/207020233168441/
De kaartverkoop start in December
Music - Community - Sustainability - Awareness - Art

Erasmus+ jongerenprojecten 2017
Erasmus Youth Exchange Zweden 2017

Van 30 juni tot en met 11 juli was de Jongerenuitwisseling naar Zweden. Hier hebben jongeren tussen 16 en 21 oefeningen en spelletjes gedaan om andere jongeren beter te leren kennen en vrienden te maken. Daarnaast zijn ook veel energizers uitgevoerd die focussen op het ontwikkelen van improvisatie en sociale vaardigheden. Lees meer hier. 

Volgend jaar zal opnieuw dezelfde uitwisseling plaatsvinden, dit keer van 20 tot en met 31 juli. Jongerenleider en contactpersoon is Giovanni Hagen.
 

Erasmus Youth Exchange Slovenië 2017

Lars Dorsselaer heeft een mooi sfeerverslag geschreven over deze ervaring.

Aankomst en eerste dag

Op maandag, na een warm welkom door een lange termijn vrijwilliger bij het station van Sevnica, reden we naar de Eco boerderij Zavod Veles in Svinjsko, Slovenië. Ik arriveerde er om 23.00 uur en werd voorgesteld aan een paar andere deelnemers en de eigenaren die bij het kampvuur zaten. Na een korte kennismaking werd ik naar mijn tent geleid en moe van de reis, viel ik direct in slaap. Lees meer hier.

Erasmus Youth Exchange Spanje 2017

Jeugduitwisseling Lakabe 1 tot 9 oktober. De Youth Leaders bereiden zich voor en genoten van de Spaanse zon. Toen op 30 september het verhaal begon. De aankomst dag zat vol met vragen, in het bijzonder twee: Kwamen de Nederlanders op tijd met hun reis door België, Frankrijk, met TGV? En konden de Duitsers nog op tijd mee? Lees meer hier.


Erasmus Youth Exchange Nederland 2017

Gedurende 12 dagen in de zomervakantie waren 20 jongeren (17-28 jaar) en 5 internationale jeugdleiders bijeen gekomen voor een jongerenuitwisseling in Ecodorp Bergen. De jongerenen jeugdleiders kwamen uit vier verschillende landen: Slovenië, Finland, Spanje en Nederland. Voor de meeste betrokkenen, ook de voor de jeugdleiders, was het de eerste keer in deze rol. Voor dit project was Erasmus+ subsidie aangevraagd en gekregen. Lees meer hier. 


Verslag GEN-conference 2017

De Europese Ecovillage Conferentie 2017
In Zweden, in het ecodorp Ängsbacka kwamen over de 600 mensen bij elkaar voor de conferentie met als thema 'Living the Future Today: Solidarity, Resilience & Hope'. Veel workshops en presentaties, maar kunst, muziek, dans, film en tentoonstellingen. Wat betekent het om vandaag de toekomst te leven? 
Klik hier voor  de foto's en een nieuwsbrief verslag.

Verslag Ecolise 2017

23 sept 2017: 1st European Day of Sustainable Communities

 

Van de Balkan tot de Baltische zee en langs de westkust van Europa hebben groepen van pioniers de eerste European Day of Sustainable Communities gevierd.

Een indrukwekkende verscheidenheid aan activiteiten waar mensen aan konden deelnemen!

Hier lees je meer over alle activiteiten.


Verslag Transit-conference 2017

'Learning for Change' 


A Journey through the Theory & Practice of Transformative Social Innovation

14-15 september was de eindconferentie van een 4-jarig onderzoeksproject naar sociale innovatie in het experimentele Bluecity in Rotterdam.Deelnemers kwamen uit heel Europa en de wereld, van ecodorpen, green enterprise, van Transition Towns en universiteiten. Een van de key speakers was Robert Hall van Global Ecovillage Network en van Ecolise. Ecodorpen bleken een van de toonaangevende voorbeelden te zijn van sociale verandering. Voor meer informatie lees hier de nieuwsbrief en het foto-verslag.

 

Vooraankondiging:
Symposium 'De meerwaarde van ecodorpen'

 

Veel ecodorpen zijn onbekend met politiek, bestuurders en ambtenarij of lopen daar tegenaan bij het verwezenlijken van hun dromen. Maar tegelijkertijd zijn die partijen ook onbekend met het fenomeen ecodorp. Tijd dus voor een informatief en inspirerend symposium. Koen, Monique en Kyra hebben als kernteam deze handschoen opgenomen en zijn, met ondersteuning van een brede groep betrokken vrijwilligers, bezig om dit voor te bereiden. 

Het plan is een dag begin 2018, liefst bij een bestaand ecodorpproject. Het voorlopig programma omvat lezingen, het delen van ervaringen en succesverhalen, matchmaking en een rondleiding over het bestaande project.

Wil mee meehelpen, heb je suggesties?

Mail die graag naar: kyrakuitert@hotmail.com

Open brief van Dieter Duhm

medeoprichter van Healing Biotope Tamera


onbekend.jpgAls de goddelijke schepping meerdere blauwdrukken heeft, bestaat er tenminste één van liefde en vreugde. Dit is geen illusie maar een ervaring, een objectieve perceptie. De wereld is gericht op eenheid, vreugde en liefde in de kern. Dit is een objectieve en haalbare utopie die overal beschikbaar is. Lees meer hier.

Nieuws uit de ecodorpen:

Update Ecodorp Noordeland      
Spannende tijden… meer mensen....    
 

Sinds juni 2015 is ecodorp Noordeland de mogelijkheden aan het onderzoeken een oud fabriekscomplex aan te kopen in ter Apel. Deze oude aardappelzetmeelfabriek staat sinds 30 jaar leeg en bestaat uit 4,2 ha. waterzuiveringsvelden waar wij ons dorp zien verschijnen en bijna 5 ha. fabrieks terrein met monumentale fabrieksruines, loodsen en gebouwen.
Het rijk, de provincie en de gemeente verlenen alle medewerking om onze droom daar waar te maken maar de uitdagingen zijn niet gering. Lees meer hier.

Bewoner gezocht voor ecodorp Boekel    

     Ecodorp Boekel is een ecodorp van 18 volwassenen en 8 kinderen. Volgend jaar gaan we beginnen met de bouw van de eerste tien zonnebloemwoningen, houtskelet met kalkhennep.  We hebben nog één kamer in een tijdelijke woning vrij voor een alleenstaande. Heb je interesse? Bekijk dan eens onze documentaire:

https://www.ecodorpboekel.nl/documentaire/ 

Daarin wordt een gezin gevolgd in hun reis naar het ecodorp.En kom naar onze infomiddag, elke derde zondag van de maand. Ook leuk om geïnspireerd te worden.

 

investeren in Ecodorp Boekel
 

Inspirerend voorbeeld voor duurzaam leven.Binnenkort starten we een grote crowdfundingactie, waarbij je certificaten kunt kopen en je er jaarlijks 2% rente op ontvangt. Na 5-10 jaar kopen we het certificaat weer terug. Interesse om mee te doen? Stuur dan een mailtje aan certificaten@ecodorpboekel.nl en je krijgt snel informatie. Komende maanden gaan we thematische nieuwsbrieven over ons ecodorp rondsturen, dus meld je aan op onze website voor de nieuwsbrief.


 

Nieuwe initiatieven:
De Buitenschool Glimmen


 

Met groot enthousiasme zijn 4 mensen in 2016 van start gegaan om van de monumentale Buitenschool één van de markantste en energieneutrale toplocaties van de regio te maken! Alle activiteiten die ze nu al dagelijks met veel passie uitoefenen brengen ze naar deze plek om gezamenlijk de toekomstige gasten te verwelkomen.

Zij wonen op dit moment al voor Carex in de prachtige Buitenschool. Deze mooie speling van het lot bracht ze als tijdelijke bewoners bij elkaar. Hoewel ze elkaar voordien al (veel) langer kenden waren ze ineens buren geworden en realiseerden ze zich hoe uniek deze plek is, en hoe logisch het is om hun ervaring, netwerken, talenten en visies te koppelen. Lees meer hier

Het gaat landen: twee ecodorpen in Gelderland


In Gelderland zijn wij, de Coöperatieve Vereniging Ecodorpen in Gelderland (CVEG) bezig met het ontwikkelen van twee ecodorpen: in Nijmegen-Noord en bij het dorp Heteren. De CVEG bouwt aan zorg-ecodorpen: ecologische woongemeenschappen, waarbij ongeveer een vijfde deel bestemd is voor bewoners met een zorgvraag. Die andere bewoners verlenen dan een groot deel van die zorg. Zorg-ID, een bedrijf dat vastgoed voor zorg ontwikkelt, helpt ons met het realiseren van de dorpen. Nu hebben we heel goed nieuws: voor beide projecten mogen we voorstellen indienen. We hebben dan wel - veel - nieuwe leden nodig, die mee gaan helpen met de opzet van de dorpen. Hoe wil jij wonen, en hoe kan jij bijdragen daaraan? Dat kan door een bericht te sturen naar facebook (https://www.facebook.com/groups/cvegelderland/) of ons emailadres, woon@cveg.nl.

De dorpen zijn wel verschillend. Hier een korte beschrijving van de dorpen.

Heteren
In Heteren, in de gemeente Overbetuwe ligt het voormalig onderzoeksinstituut voor de Oecologie (het NIOO). Dit terrein ligt net buiten het dorp aan de westkant. We hebben daar al gesproken met omwonenden en de dorpsraad. Iedereen die we tot nu toe gesproken hebben zijn positief over het project. We zijn in onderhandeling met de eigenaar van de grond om tot een goede verkoopprijs te komen. Het land is 8 hectare groot en er staat al een grote kas. Er is ruimte voor ca 100 bewoners op het voorste deel en ook nog 3 velden van 2 hectare voor verschillende vormen van landbouw en ander gebruik. Heteren als dorp is goed toegankelijk met het openbaar vervoer en ligt op 15 km van Arnhem.

http://cveg.nl/index.php/gemeente-overbetuwe/heteren 

Nijmegen
Nijmegen-noord is een onderdeel van de noord-oostelijke ontwikkeling van Nijmegen, grenzend aan het dorp Oosterhout. We ontwikkelen hier een ecodorp op ongeveer 1 hectare, samen met wooncorporatie Talis uit Nijmegen. Talis realiseert 50 woningen in de sociale sector (tot 710 euro). Dit is een ecodorp-wijk in een grotere wijk, met er naast een park, waar mogelijk een voedselbos aangelegd kan worden. Er is een station (Lent) op 3 km en er is een goede busverbinding met het centrum van Nijmegen. Wellicht zijn er nog meer mogelijkheden met het verbouwen van voedsel. Talis heeft overigens ook IEWAN in Nijmegen ontwikkeld

http://www.cveg.nl/index.php/gemeente-nijmegen

Ecodorp in Portugal in nood

Awakened Life Project in vlammen.

Afgelopen maand verwoesten enorme bosbranden grote delen van Portugal. 
Het spirituele en ecologische ecodorp Awakened Life Project in Portugal is vernield door de branden. Ze zijn in grote nood, omdat de leefruimtes, energie/water, vervoer, gereedschappen verloren zijn gegaan. Er ligt een enorme herbebossingsuitdaging voor hen. Om die reden zijn ze een crowdfunding gestart. Elke donatie is welkom, maakt niet uit hoe klein en ze vragen om hun hulpvraag te delen. 'Thanks very much, Peter & Cynthia Bampton'

Bezoek aan energieneutraal dorp Saerbeck

door Wim Gersteling
21 September ben ik met een groep leden van de energiecooperatie Noordelijk Lokaal Duurzaam, ambtenaren en geïnteresseerden naar “klimakommune Saerbeck” in Duitsland geweest. In hun concept hebben ze de doelstelling geformuleerd: in 2030 willen ze geen uitstoot van broeikasgassen met hun behoefte aan energie (elektriciteit, warmte, vervoer) meer veroorzaken. Ze wekken nu 3,5 maal de eigen elektriciteitsbehoefte in eigen beheer op. Lees meer hier. 
 

Filmrubriek

Tomorrow. Documentaire. Regie Cyril Dion, Mélanie Laurent.
De wereld vergaat, door toedoen van de mens, zo waarschuwen een paleontoloog en bioloog aan het begin van de Franse documentaire Tomorrow (Demain). Maar er is hoop. Laagdrempelige, praktische hoop. In de vorm van windenergie, stadsboerderijen, auto-ontmoedigende stadsplanologie en beter onderwijs. 
Deze nuchtere, charmante documentaire laat zien dat er hoop is. Het duo reist de wereld rond op zoek naar mens- en natuurvriendelijke alternatieven voor die ziekten van het kapitalisme: misdadige multinationals, ontwrichtende banksystemen.


Lidmaatschap 2018: wordt weer vriend!

Ben je geïnspireerd door het netwerk en wil je de groei van ecodorpen in Nederland steunen? Wordt dan (weer) vriend van het netwerk voor 2018. Je ontvangt 3x per jaar de nieuwsbrief, een uitnodiging voor het festival en je steunt de ecodorpen in Nederland. Als ecodorp(-initiatief) krijg je een uitnodiging voor 2 netwerkweekenden per jaar en kun je actief deelnemen aan kringen. Voor € 10 per jaar ben je individueel vriend. Als ecodorp-initiatief ben je vriend vanaf € 100 per jaar (of bij minder dan 10 leden €10 per persoon per jaar). Ecodorpen die € 100 of meer betalen, krijgen voor 2 personen 50% korting op de netwerkweekenden. Maak het bedrag over op IBAN: NL84 TRIO 0390 9127 94 o.v.v. lidmaatschap 2018 en stuur een mail naar ecodorpennetwerk.
Deze nieuwsbrief bevat bijdragen van Kyra Kuitert, Ad Vlems, Paul Hendriksen, Manouk Eenig, Giovanni Hagen, Lars van Dorsselaer, Jan Cuperus, Bouwie Greenman, Nati Visser, Wim Gersteling, Jeroen de Groot en Monique Wijn

De volgende nieuwsbrief komt uit rond februari 2017.
Heb je nieuws of een initiatief dat je wil delen, stuur een mail naar:
nieuwsbrief@ecodorpennetwerk.nl
Copyright © 2017 Global Ecovillage Network Nederland, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp