Copy
Mei 2019 - Special over voeding - Agenda  Life-Force Yoga
View this email in your browser

Helende tips uit Oost+West door medisch bioloog & yoga/mindfulness docent Peter Haima. 

Inhoud van deze special over voeding:

Beste lezers,

In deze aflevering veel aandacht voor voeding. Zoals velen van jullie weten werd ik eind 2010 ernstig ziek, mijn artsen vonden een kwaadaardige tumor op mijn tong en een goedaardige tumor in mijn hersenen. Naast de reguliere behandelingen in diverse ziekenhuizen stelde ik mezelf de vraag, 'wat kan ik zelf doen om mijn genezing te bevorderen'. Het eerste wat ik radicaal veranderde was mijn voeding, het tweede was mijn levensstijl; ik ging yoga en mindfulness. beoefenen. En hoe dat is afgelopen weten jullie inmiddels, ik ben kerngezond en volg mijn hart: mensen leren en inspireren hoe ze gezonder en bewuster kunnen leven.

Op 11 april gaf ik een lezing geven over voeding en kanker in het Braamhuis in Zevenaar, Het Braamhuis was helemaal vol, wat bijzonder om zoveel mensen te mogen toespreken over een onderwerp wat me aan het hart ligt. De boodschap was dat circa 30 % van alle kanker gevallen in principe vermijdbaar is met gezonde voeding die kanker-werende stoffen bevat.  Van knoflook, kurkuma, koolsoorten tot en met groene thee, alles kwam aan bod. De dia's van de lezing zijn op onze website (hier) volledig na te lezen. Op 13 april was ik bij de lezing "Voeding als medicijn" door huisarts Tamara de Weijer. Tamara is voorzitter van Arts en Leefstijl en bekend van diverse tv-programma’s over voeding en gezondheid. waaronder het programma, hoe word ik 100. Haar lezing kun je
hier nalezen. In een indrukwekkende episode van haar tv programma (zie hier) zie je hoe mensen na 3 dagen gezond eten geen insuline en pillen meer nodig hebben (nadat ze 20 jaar lang hadden geslikt en gespoten). Geïnspireerd door beide lezingen en de reacties van het publiek wil ik enkele belangrijke inzichten met jullie delen.

Wat zijn de oorzaken van ziekte en overlijden?

De 'NHS atlas of risk tool' laat de factoren zien waar je aan kunt overlijden. Mogelijk verrassend voor velen is dat we veel invloed hebben op de meeste oorzaken. Hoge bloeddruk, roken, hoog cholesterol, overgewicht, te weinig fruit en groente, te weinig beweging en teveel alcohol vormen de grootste risico's. Door voeding en levensstijl kunnen we onze gezondheid  verbeteren en de kans om oud te worden sterk verhogen. Een soortgelijk beeld toont onderzoek naar de oorzaken van kanker, tenminste 1 op de 3 kanker gevallen en 4 op de 10 sterfgevallen  is vermijdbaar door leefstijl en voeding.
 
Gezond(er) worden en blijven heb je dus
voor een belangrijk deel  zelf in de hand.

Het grote belang van goede voeding

Hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht en te weinig fruit & groente heben allemaal te maken met voeding. Tamara beschrijft hoe in NL overgewicht steeds meer toeneemt en daarmee samenhangend diabetes Type 2. Dit heette vroeger ouderdoms-diabetes, maar steeds jongere mensen krijgen het door overgewicht.  Ik sprak een tijdje geleden hierover met een Duitse Professor en expert op het gebied van diabetes Type 2. Hij vatte het als volgt samen.
Als je diabetes Type 2  hebt dan kan het aanpassen van je voeding en leefstijl het verschil betekenen tussen vroegtijdig overlijden aan een hartaanval of 20 jaar later overlijden aan een ouderdomskwaal.
De gezondheid van morgen, ligt vandaag op je bord.

Wat is gezonde voeding?

De kennis over voeding is vol in beweging. Vroeger was vet eten fout, tegenwoordig beseft men steeds meer dat de grote hoeveelheid suiker in levensmiddelen de grote boosdoener is van overgewicht, diabetes en vele andere welvaartsziektes. Ook wordt het duidelijk dat voldoende groente en fruit eten ons beschermt tegen ziektes als kanker. Het mediterrane dieet wordt breed gezien als een gezond dieet en is een goed leidraad:
 1. Veel verse groente en fruit, het beste is 800 gram per dag, waarvan 2 stuks fruit (zoals de natuur het heeft verpakt, niet als sapjes of smoothies). Het liefst biologisch i.v.m. pesticiden en verarming van de bodem.
 2. Geen pakjes en zakjes, zo vers mogelijk.
 3. Zo min mogelijk producten met suiker, neem altijd volkoren producten en vezelrijke voeding.
  Tip: als je de zogenaamde koolhydraten beperkt en verzadigd raakt met bv avocado, noten, pitten dan zul je heel snel afvallen, zonder dat je calorieën hoef te tellen.
 4. Olijfolie (extra vierge voor salades en normaal voor wok/braad). Geen zonnebloem- mais- of arachide-olie (bevat teveel omega 6).
 5. Noten, pitten,zaden, avocado voor goede vetten en verzadiging.
 6. Zuivel, eieren en kaas van gras-gevoerde dieren, voor betere balans omega 3/6. Of plantaardige varianten (bv amandelmelk).
 7. Vette vis tenminste een keer per week.
 8. Eet minder vlees en bij voorkeur niet rood en/of bewerkt(bacon, salami).
 9. Matig met alcohol.
 Bepaalde groentes en fruit zijn erg effectief in het bevorderen van gezondheid. Bijvoorbeeld broccoli, bloemkool, spruitjes, blad kool, knoflook, kool, kurkuma, groene thee, blauwe bessen……..).
Dus een bord met veel kleur, geur en smaak is altijd goed.

Informatie en boeken

Wil je meer ove dit onderwerp weten, surf dan naar mijn lezingen of mail me. Hier vind je een aantal gezonde en heerlijke recepten uit mijn keuken.Voor mensen met kanker, is de Moerman vereniging de bron, omdat dit dieet strenger is en echt geoptimaliseerd voor mensen met kanker. Uiteraard is voeding altijd complementair aan de behandeling door artsen en geen vervanging.

Wil je leren hoe je gezond kunt eten en mogelijk ook afvallen zonder het zoveelste dieet? Dan zijn er twee boeken die er echt uitspringen. Allereerst het boek van huisarts Tamara, met makkelijke recepten voor 28 dagen. Dit is een goede start als je het roer om wilt gooien, want je hoeft zelf niet veel na te denken. Zeer geschikt bij overgewicht en diabetes Type 2.

Wil je gezond en lekker eten en veel achtergrond info, dan is het boek van Juglen Zwaan echt een aanrader. Ik vind het een geweldig boek met heerlijke en makkelijke recepten en boordevol informatie hoe je dingen zelf kunt maken (dus nooit meer pakjes en zakjes gebruiken).
Meet je BMI. Je BMI is de beste graadmeter of je te zwaar bent. Je kunt het hier makkelijk berekenen. Ook je buikomvang is heel belangrijk, voor mannen is het maximaal  94 cm, bij vrouwen 80 cm. Hier lees je hoe je dat moet doen.

Geestelijke voedingHoe voed je je geest? Hoe ga je om met je gedachten en emoties? Hoe reageer je op stressvolle omstandigheden? Net als slechte voeding en weinig beweging ondermijnt chronische stress je immuunsysteem, je word eerder ziek. Yoga en mindfulness zijn prachtige (mindbody) methodes die èn het lichaam èn de mind èn de ademhaling trainen en meer met elkaar in harmonie brengen.

Onze ademhaling speelt een centrale rol hierin. Het kalmeren en beheersen van de ademhaling zorgt voor een diepe lichamelijke en geestelijke ontspanning en welbevinden na een yoga sessie. Stress systemen worden uitgeschakeld en ons immuunsysteem geactiveerd.

Hier lees je meer over Yoga en mindfulness als mind-body medicine in een interview met Peter verschenen in het MMV magazine Uitzicht.


Wil jij leren hoe je op eigen kracht je gezondheid en kwaliteit van leven echt kunt verbeteren? Je fitter voelen en meer rust ervaren? Kom gratis kennis maken met onze Yoga lessen, volg de unieke Herstel-yoga bij gezondheidsklachten of de erkende en vergoede mindfulness training bij stress en burn-out. Laat je inspireren door onze gezondheidsworkshops en lezingen. Bezoek onze website: www.life-force.nl, boek een proefles of neem contact op.

Agenda Life-Force Yoga & Mindfulness.

Voorlichtingsbijeenkomst Prikkelbaar Darm Syndroom op 23 mei 2019. Met diëtiste Muriel Langedijk en yoga docent Peter Haima.

Yoga lessen tot de zomer gaan door t/m 8 juli. Op 25 aug. beginnen het lesrooster weer. Zie ons uitgebreide lesrooster.

Zomerrooster, in juli en aug. bieden we enkele zomerlessen aan, hou de website in de gaten voor de laatste info..

Mindfulness: Beter omgaan met stress, negatieve gedachten of pijnklachten kun je echt leren. In et najaar zijn er 2 nieuwe trainingen gepland, in het voorjaar 2020 staan er 3 trainingen op het programma (zie data hier) Lees meer over de training en de vergoeding door zorgverzekeraars op onze website of Neem contact met ons op als je interesse hebt in deelname.

Onder/bovenrug – Critical Alignment Yoga Workshop 28 september 2019
Wegens het enorme succes opnieuw deze training voor onder- en bovenrug. Leer je spanning los te laten uit onder- en bovenrug, ervaar meer vrijheid in je rug. Deze Critical Alignment Yoga  workshop wordt gegeven door Irene Vos. Zie hier voor meer info en aanmelden.

Volgende aflevering zal gaan over het belang van beweging voor de gezondheid.

Nog geen abonnee, schrijf je hier in voor helende tips uit Oost en West.

Stuur deze mail aan een vriend.

Copyright © 2019 Life-Force, All rights reserved.

Ons centrum is gevestigd: 
Life-Force Yoga, Uitterweert 2, 6932 ML, Westervoort.
Ons mailadres is: info@life-force.nl 

Wil je iets veranderen aan deze emails?
Verander je voorkeur of  schrijf je uit..
Email Marketing Powered by Mailchimp