Copy
Vakgroep SCHILDERSVANNU informeert je over duurzaamheid in de schilderswereld

Nieuwsbrief

De vierde nieuwsbrief van de vereniging SCHILDERSVANNU!
Wij zijn een vereniging voor schilders die werken met duurzame en/of ecologische verven.
De vereniging stimuleert het gebruik van deze producten door kennisdeling, promotie, samenwerking enz.
Wat zit er in deze nieuwsbrief?
Een verslag van het SCHILDERSVANNU-plein op de SGA-dagen van afgelopen november, een dankwoord voor alle partijen die ons ondersteunden, lid worden kan nog steeds, en we gaan een les 'Duurzaamheid in de verf' verzorgen bij Schilder^sCOOL.
Het SCHILDERSVANNU-Plein op de SGA dagen: een groot succes!
 
Mei 2015. De SCHILDERSVANNU brengen een bezoek aan de fabriek van de fa Wijzonol.
Zij zijn gevraagd om de nieuwe versie van hun lijnolieverf OER te komen testen, om zodoende de fabrikant feedback te geven op het product.
Aansluitend aan dit soort activiteiten, vergadert het bestuur over de agenda voor de rest van het jaar. Het plan wordt geopperd om met de SCHILDERSVANNU naar de SGA beurs te gaan. Een idee is geboren.
 
In de maanden voorafgaand aan de beurs worden diverse fabrikanten van natuur-/biobased verf benaderd om het idee verder uit te werken.
Het basis idee is: een plein. Niet een saaie stand, maar een plaats waar de SCHILDERSVANNU samen met de fabrikanten het duurzame schilderen in de praktijk brengen.
 
November 2015. Eindelijk is het dan zover. Na een lange periode van overleggen en afspraken maken over kostten, inhoud en nog veel meer zaken is het plein een feit. De beurs met het eerste SCHILDERSVANNU-plein gaat van start. En wat voor een start, een vliegende kan je wel zeggen. Het is dè plek waar schilders een kwast beet kunnen nemen om te werken met ècht duurzame verf. Blijkbaar spreekt dat een hoop mensen aan, gezien het feit dat de stand druk bezocht wordt. 
Een van de leuke aspecten is, dat zelfs de meest conservatieve schilder, als we het gesprek over duurzame verf aangingen, uiteindelijk ook wel de voordelen en de logica van duurzaam schilderwerk inziet.

We zijn geen kerk van duurzame schilders. Maar kunnen wel vol trots vertellen dat we er een behoorlijk aantal nieuwe leden bij hebben. Maar ook de schilders die niet direct lid zijn geworden, hebben toch kunnen ruiken en proeven aan het duurzame concept. Wie weet wat al die gesprekken in de toekomst nog gaan opleveren.

Het organiseren van de beurs was hard werken. Zeker gezien het feit dat de meesten van ons een druk bestaan als zzp-er hebben. Ook was het niet eenvoudig om een koers uit te zetten die voor alle betrokken partijen acceptabel was. Maar uiteindelijk stonden er acht verfmerken op het plein, naast elkaar, geen concurrentie maar versterking van het duurzame gedachtegoed. “Samenwerken is het nieuwe concurreren.”
 
In de komende maanden is het idee dat SCHILDERSVANNU op lokaal niveau, naamsbekendheid gaan genereren. Dat kan b.v. door tijdens bijeenkomsten te netwerken, of door de samenwerking te zoeken met o.a. interieurarchitecten, maar ook door op een kerstmarkt de duurzame schilders gedachte onder de aandacht te brengen.
 
2016 Gaat voor de SCHILDERSVANNU weer een jaar worden met weer veel nieuwe ideeën en activiteiten voor onze leden en voor het uitdragen van onze missie.
Lid worden van SCHILDERSVANNU.
 
Ben je nog geen lid van de SCHILDERSVANNU? Het kan nog steeds. Samen met ons ga je het gebruik van ecologische verven vergroten. Met vereende krachten staan we sterk.
 
Ben je een schilder die werkt met ecologische, duurzame en/of biobased verven? Ben je van plan eindelijk geheel of gedeeltelijk over te schakelen naar een manier van werken waarin je verantwoordelijkheid neemt voor jouw gezondheid, die van jouw klanten en de wereld? Dan nodigen we je van harte uit om lid te worden van onze vereniging.
Klik hier voor het aanmeldingsformulier
 
 
De SCHILDERSVANNU zijn niet alleen een netwerkorganisatie, maar ook een platform voor kennisdeling over biobased en ander duurzame verven. Van tijd tot tijd organiseert SCHILDERSVANNU excursies naar fabrikanten. Door ons te verenigen kunnen we aantrekkelijke kortingen bedingen op ecologische verf. We kunnen onze kennis overdragen op een nieuwe generatie schilders, die op dit moment in opleiding zijn. We kunnen elkaar met raad en daad terzijde staan en -wie weet-  in de toekomst onze krachten bundelen in het uitvoeren van duurzame schilderprojecten.
En nog veel meer is mogelijk als je je aanmeldt als lid. Omdat samenwerken zoveel meer voordelen biedt boven concurreren.
Schilder^sCOOL heeft interesse in duurzaamheid in de verf
Op de SGA-dagen was een groot deel van schilderend Nederland vertegenwoordigd. Niet alleen fabrikanten van verf, maar ook leveranciers en opleidingen, zoals Savantis en Schilder^sCOOL.
Tijdens de beursdagen hebben zij onze stand ook bezocht. Paal Glaap, opleidingscoördinator bij de Schilder^sCOOL in Nijmegen toonde zich geïnteresseerd in duurzaamheid in de verf. We spraken af om na de beurs contact te houden.

Inmiddels zijn er al concretere plannen gemaakt. In het nieuwe jaar gaan we naast Nimeto ook bij Schilder^sCOOL lessen verzorgen over duurzaamheid in het schildersvak.

Het verschil en de uitdaging zit er in dat de leerlingen van Schilder^scool nog echt beginnende schilders zijn en de leerlingen van Nimeto al meer gevorderd.

Onze jeugd is de toekomst. Zij gaan later bepalen waarmee ze willen schilderen. Daarom is het belangrijk dat ze leren een keus te hebben tussen synthetische verf en een natuur- en gezondheidsvriendelijk alternatief.
Zeker gezien de nieuwe overeenkomst van de klimaattop in Parijs zijn we heel blij dat de schildersopleidingen van Nederland zo positief staan tegenover duurzame alternatieven.

 
Ons mail adres is:
info@schildersvannu.nl

Copyright © 2015 All rights reserved.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
Instagram
Instagram