Copy
Dit keer: viral gaan, empathisch schrijven, verzwegen argumenten, beter mailen, win het boek!


Beste oud-cursist, -opdrachtgever, informatievrager, LinkedIn-relatie,


Soest, 15 november 2016 – Taal verandert. In deze halfjaarlijkse nieuwsbrief enkele ontwikkelingen die u kunnen interesseren, korting en tips. Om u te dienen.  

Scoren via sociale media


Na de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 kleurden veel Facebookgebruikers hun profielfoto met de Franse vlag. Hanna, de 18-jarige dochter van NRC-chef opinie Hans Nijenhuis, ergerde dit zo dat zij haar profielfoto de kleuren van de Libanese vlag gaf. In Beiroet waren immers twee dagen eerder ook aanslagen geweest.

Maar Frankrijk - dat zijn Europese waarden, appte Nijenhuis daarop zijn dochter. Er ontstond een interessante whatsapp-chat. De NRC-chef redigeerde deze en bood het stuk zijn redactie aan. Die vond het echter ‘niets nieuws’. Nijenhuis zette het daarop op Facebook. De Belgen pikten het op; de Knack-site werd 11.000 keer gedeeld. De Correspondent vertaalde de chatsessie vervolgens in het Engels. Op Al Jazeera werd die zes miljoen keer gedeeld. Hanna werd gevraagd een Ted-talk te houden. Die vergemakkelijkte daarna haar toelating tot het University College Utrecht.

Lees verder »

Eén op de negen 


Het aantal laaggeletterden in Nederland stijgt schrikbarend. Was dat in 2005 nog 1 à 1,5 miljoen, in 2016 is dit volgens de Rekenkamer 2,5 miljoen - een op de negen Nederlanders. Hoe kan dat?
 
Laaggeletterden zijn zwakke lezers. Sinds prinses Laurentien zich in 2004 met laaggeletterdheid bemoeit, zijn er alfabetiseringsweken, congressen, taallessen georganiseerd, boeken en kranten in Eenvoudig Nederlands uitgegeven. Daarnaast zijn vooral gemeenten hun ambtenaren fanatiek gaan trainen in Eenvoudig Nederlands (taalniveau B1). En toch blijft het aantal laaggeletterden maar stijgen.
 
Waardoor komt dat? De oorzaak is misschien de rekenmethode van de Rekenkamer. Die rekent nu ook ‘laaggecijferden’ mee en stelt tenminste vmbo-niveau als ondergrens. Tegelijkertijd staat Nederland in de OESO top-3 van landen met de minste laaggeletterden. Hoe het ook zij: het probleem bestaat maar altijd alles in Eenvoudig Nederlands is niet realistisch.
 
Lees meer »

Verborgen schatten 


Graag een locatie om asielzoekers in op te vangen. Dit beroep deed staatssecretaris Dijkhoff in 2015 op veel gemeenten. Ook de Zuid-Hollandse gemeente R. ontving zo’n verzoek. 
 
Burgemeester en Wethouders onderzochten verschillende locaties op hun geschiktheid en bespraken hun plannen met bewoners en bedrijven. De uitkomst werd neergelegd in een raadsvoorstel. Het hart van een raadsvoorstel is de argumentatie. Die is ook het lastigste deel. Welke argumenten kun je bedenken? Hoe orden je ze? En hoe formuleer je ze overtuigend?
 
‘Asielzoekers voeren hun eigen huishouding en doen boodschappen in de directe omgeving’, betogen B en W van R. in hun raadsvoorstel. Maar dat asielzoekers zelf afwassen en om de hoek hun boodschappen doen, zijn geen argumenten om een AZC te openen. B en W bedoelen iets anders: de komst van een AZC zorgt voor inkomsten voor de plaatselijke middenstand. ‘Het college heeft, met het oog op volledige transparantie, al in een vroeg stadium de informatievoorziening op gang gebracht,’ voert het college aan. Maar dat je inwoners vroeg hebt geïnformeerd is nog geen reden om vluchtelingen op te vangen. Bedoeld wordt: we verwachten dat er voldoende maatschappelijk draagvlak is, omdat we de bevolking vroegtijdig hebben geïnformeerd.
 
Er waren ook andere argumenten en een jaar later is het AZC er in R. toch gekomen. Maar het college had zijn verzwegen argumenten beter uitdrukkelijk kunnen omschrijven. Deze verborgen schatten hadden de besluitvorming ongetwijfeld bevorderd.
 
Een beleidsvoorstel goed onderbouwen is niet makkelijk. Maar je hoeft er nu ook weer geen hoogleraar Argumentatieleer voor te zijn. Hoe je overtuigende beleidsteksten schrijft, leren we je in de trainingen Raadsvoorstellen schrijven en Sneller en beter beleid schrijven.

E-mailetiquette


Mailen is sneller, makkelijker en goedkoper dan brieven schrijven. Toch gelden voor e-mails ruwweg dezelfde conventies als voor brieven. Onbegrijpelijk dus dat mensen nog steeds e-mails versturen als deze:
 
From: Laurie Fraser
Sent: Tuesday, August 30, 2016 11:00 AM
To: info@bureauzuijdgeest.nl
Subject: Het opstellen van een bedrijf online als je je verveelt
Ik wacht op uw antwoord, waar ben je ??? Ik mis ... http://hoIIand4you.nl/ahv8q
Weet je nog me, L.
 
De afzenders hebben blijkbaar nog nooit van e-mailetiquette gehoord. Wat gaat hier goed en wat valt te verbeteren? Een quickscan. Vijf missers en drie tips.

Lees verder »

Ik maak nooit iets mee


Ik nam de trein naar Haarlem om de tekeningen van Peter Pontiac te zien. In de de trein legde een zigeunerachtige vrouw een briefje op mijn uitklaptafeltje. Ik las: sorry dat ik u stoor, bij deze bied ik u een pakje zakdoekjes aan in ruil voor een klein geldbedrag naar keuze. Geen baan, twee kinderen – dat stond er ook.
Na een tijdje kwam ze terug. Ik gaf haar mijn kleingeld, ongeveer € 1,- . De zakdoekjes liet ik haar houden voor een andere treinreiziger.

In Haarlem viel alles ’n beetje tegen. Van Peter Pontiac werden maar een paar tekeningen tentoongesteld. In een antiquariaat vond ik niets naar m’n zin. Voor de viskraam stond een eindeloze rij.

Ik reisde terug via Amsterdam. Voor de dienstregeling op Amsterdam Centraal kwam iemand naast mij staan. Ik herkende Adriaan van Dis en ik dacht: normaal doen. Ingewikkeld, zei ik. Je hebt hogere wiskunde nodig, zei Adriaan van Dis. Waar moet u naartoe? Hilversum, zei ik. Oh, da’s makkelijk, zei hij. Daar gaan zoveel treinen heen. Hij wees er met zijn OV-chip kaart een aan. En waar moet u heen? vroeg ik om iets terug te doen. Deventer. Hij vond zelf een trein met zijn OV-chiplineaal. Met zijn OV-chip tikte hij even op mijn schouder. Goede reis! Het voelde als een ridderslag.   
 
Als je op een vluchtheuvel
Als je op een vluchtheuvel / Naar een tram loopt / en je hoort achter je / haastige voetstappen /
hoe groot is dan de kans / dat je binnen een seconde / door een vage kennis / op de schouder
wordt getikt? K. Schippers
 
Ik maak nooit iets mee. Maar gisteren wel. Zo begon de dichter Guus Middag twintig jaar terug steeds zijn rubriek op de kinderpagina van de NRC. Hij beschreef een belevenis en zocht er een gedicht bij. Het is een klassieker geworden – een oefening voor iedereen die nooit iets meemaakt. Probeer maar.

Win het boek!


Deelnemers aan Creatief tekstschrijven merken na afloop soms op: 'beetje weinig theorie'.
In deze training  word je inderdaad meteen in het diepe gegooid, maar daarvoor is het een training. Karel Witteveen is bovendien van action learning, leren door te doen, net als zeg maar zwemmen. 
 
Aan de andere kant nemen we opbouwende kritiek wèl serieus. Ook begrijpen we dat cursisten willen weten waar ongeveer de bodem en de randen van het diepe zijn. Daar komt bij: Karel heeft in zijn Van idee naar tekst. Creatief denken en schrijven voor professionals (Den Haag 2014) genoeg theorie neergelegd. Schrijf je je in voor de driedaagse, dan is daarom dit boek tegenwoordig bij de prijs inbegrepen.    
 
Voor oud-deelnemers lanceren we een prijsvraag. Stuur een tekst in waarvoor Creatief tekstschrijven (mede) inspiratiebron was. Vertel erbij waartoe precies de training inspireerde en eventueel wat het resultaat van publiceren was. Mail je inzending uiterlijk 28 november onder vermelding van ‘Prijsvraag’ naar info@bureauzuijdgeest.nl. Onder de inzenders worden twee exemplaren van Van idee naar tekst verloot (winkelwaarde € 29,95). De gelukkigen ontvangen hun boek nog voor Sint-Nicolaas. 
Lezer, dank voor uw belangstelling en tijd. Ik hoop dat u deze nieuwsbrief interessant vond. Wilt u mij en/of andere taalhippies, -minnaars of -nazi’s een plezier doen? Klik dan op een van onderstaande knoppen om hem te delen. We zijn u er erkentelijk voor.  

Met vriendelijke groet,
Peter Zuijdgeest
 
P.S. Heeft u behoefte aan schrijftraining of tekstadvies, laat het me weten. Ik hoor graag van u.


© 2016 Peter Zuijdgeest.
Overname met bronvermelding toegestaan.
Bureau Zuijdgeest Beter Schrijven        
Prins Hendriklaan 28 | 3761 DV Soest | T 035-8874076 | M 06-33770874 I www.bureauzuijdgeest.nl
Doorsturen
Delen
Delen
Tweet
+1