Copy
In deze editie: Tekstschrijven als Bowie, Van de gekke, Tussen de oren, No-nonsense, Goed verhaal!


Beste oud-cursist, -opdrachtgever, informatievrager, LinkedIn-relatie,


Soest, 22 februari 2016 – In deze halfjaarlijkse nieuwsbrief actuele taalzaken waarmee u allicht uw voordeel doet. ZZP’ ers en MKB’ ers doen we dit keer een wel heel aantrekkelijk aanbod. Zie: Goed verhaal!

Goed verhaal!


Ikea-oprichter Ingvar Kamprad (1926) neemt op zakenreizen wel een cola uit de minibar in zijn hotelkamer, maar vervangt voor zijn vertrek dat flesje door een flesje uit de supermarkt. Ook rijdt hij al twintig jaar hij in dezelfde Volvo. En als hij buiten de deur koffie drinkt, neemt hij steevast de suikerzakjes mee naar huis. Hij vertelt het zelf in zijn autobiografie. Van zo’n man koop je toch – verantwoord voordelig - een Billy-boekenkast?
 
Betaalbaarheid is een kernwaarde van Kamprad’s woonimperium. Ben je zelfstandig professional –coach, tekstschrijver, trainer, – dan heb je zulke kernwaarden ook. En net als Kamprad heb je de bijbehorende verhalen. Waargebeurde en persoonlijke verhalen die tonen “waar je voor staat en waar je voor gaat”.
Welke verhalen zijn dat en hoe zet je ze aansprekend op papier om het vertrouwen van de klant te winnen? Onder de noemer “Goed verhaal!” combineren TheStoryConnection en Bureau Zuijdgeest Beter Schrijven een dag creatief tekstschrijven en een dag storytelling om zelfstandige professionals een flink eind op weg te helpen. 

Verwacht een dag waarop je met verrassende schrijfopdrachten je schrijfspieren losgooit en een dag waarop je jouw verhaal en dat van je onderneming scherp krijgt en aantrekkelijk op papier zet. Na afloop heb je je kernwaarden en je corporate story dat je inzet voor je blog, brochure, e-book, nieuwsbrief, website.
 
De trainers: Karel Witteveen, expert creatief schrijven en storytelling-expert Annet Scheringa. Klik hier voor Annets nieuwsbrief.
 
Plaatsen en tijden: donderdag 19 mei in Amersfoort en donderdag 2 juni in Zeist.
 
Je investering: € 820,- , incl. consumpties, lunches, cursusmaterialen, excl. 21% btw. Let op! Vroegboekers betalen slechts € 725,- , excl. btw. Aanmelden kan hier of hier. Met 10% korting aan een van beide dagen deelnemen, mag ook. (Aanbieding geldt t/m 15 maart.)

Tekstschrijven als Bowie


“When I’m stuck to for a closing to a lyric, I will drag out my last resort: overwhelming illogic.” David Bowie, wiens onverwachte dood op 10 januari de popwereld schokte, had een onconventionele techniek van tekstschrijven. Of liever gezegd: van blokkades doorbreken.

Al voor zijn album Diamond Dogs uit 1973 leende hij - Bowie was een geniale dief - de zogenoemde cut-up- techniek van de Amerikaanse schrijver William S. Burroughs II. Burroughs knipte zinnen op in stukjes en legde die in een andere volgorde weer naast elkaar. “Het roept van alles op in mijn verbeelding”, vertelt Bowie op Youtube. “Het voorspelt de toekomst en vertelt over het verleden, lijkt het, als een soort westerse Tarot”.

Voor zijn Berlijnse drieluik – de elpees Low, Heroes en Lodger - gebruikte Bowie een andere methode: de Oblique strategies  van de Duitse kunstenaar Peter Schmidt en muzikant/producer Brian Eno. Dit is een verzameling aforismen die omdenken bevorderen. Zie uw vergissing als een verborgen bedoeling, is zo’n strategie. Of: Herhaling is een vorm van verandering.

The return of the thin white duke throwing darts at lovers eyes./ Here are we one magical moment such is the stuff from where dreams are woven. Bowie’s songteksten zoals deze van Station to station zijn inderdaad de logica voorbij. Maar ze zijn wel gaan behoren tot de canon van de onsterfelijke liedteksten.
 
Ook wel eens moeite een tekst rond te krijgen? De cut up-techniek en de Oblique strategies vind je op internet. De laatste zijn ook nog tot 11 april te zien op de David Bowie-expositie  in Groningen.

Van de gekke 


Wilders’ PVV, afdeling Utrecht, heeft op 7 december het College van Gedeputeerde Staten verzocht “alle provinciale communicatie op het Europees taalniveau B1 te verrichten” (alle teksten van de provincie in eenvoudig Nederlands te schrijven). De motie werd door de Provinciale Staten verworpen. Het AD Utrechts Nieuwsblad belde mij voor commentaar.
 
Taalniveau B1 is als hype al ’n tijdje over z’n hoogtepunt heen. Tien jaar lang eisten opdrachtgevers B1. Ze hielden B1 voor gewoon begrijpelijke taal, maar B1 is taal voor zwakke lezers.
Niet dat er met B1, of liever jip-en-janneketaal,  iets mis is. Aan laaggeletterden, dyslectici of vluchtelingen Nederlands leren? Begin met Jip en Janneke. Een ict’er, medisch specialist of notaris is niet meer volgen? Vraag om uitleg in jip-en-janneketaal.

Maar “zij van B1” adviseren “iedereen altijd B1” en dat is van de gekke. B1 of jip-en-janneketaal is: nooit lijdende zinnen, nooit abstracte woorden, nooit figuurlijke taal. B1 is taal voor beginners. Voor doorsnee-lezers is er gewoon begrijpelijke taal, ofwel  gewonemensentaal zoals wij die graag noemen.
 
Door de B1-hype zijn onze concullega’s onder de toonbank stuk voor stuk – weliswaar als B1-plus of B1-light – B1 gaan verkopen. Wij zijn B1 hardnekkig jip-en-janneketaal blijven noemen.
Nu de PVV Utrecht een motie om B1 indient, weten de media mij als tegenstander te vinden. Ook Omroep Max belde. Dat was leuk natuurlijk. De bureauredacteur wilde echter maar één ding horen: dat ambtenaren er nog altijd niets van bakken. Maar dat vind ik nu ook weer niet en het onderwerp viel af.
 
Hoe het volgens mij moet? Een redacteur van het 60-jarig NOS-Journaal zei het onlangs zo: “Een vrachtwagenchauffeur moet begrijpen wat je zegt en de intelligentie van de hoogleraar moet niet beledigd worden.” Zo te schrijven leren we je in de training Begrijpelijk schrijven. Schrijven voor laaggeletterden, dyslectici of allochtonen leren we je in de training Jip-en-janneketaal schrijven. Maar “Iedereen altijd B1”? Doe effe normaal, man!

No-nonsense


Brabanders hebben een zachte G. Die maakt ze sympathiek, maar nog geen softies. Integendeel; Brabanders zijn harde werkers en dat geldt zeker voor Nancy van Etten (Boxtel, 1973).
 
Drs. Nancy van Etten studeerde Algemene Letteren, specialisatie Communicatiekunde, aan de Universiteit van Utrecht. Als adviseur, tekstschrijver en trainer werd ze in de jaren 1999- 2008 gevormd bij voorheen marktleider VergouwenOverduin. Sinds 2009 verzorgt ze schrijftrainingen voor Bureau Zuijdgeest Beter Schrijven.
 
Wie als klant met Nancy krijgt te maken, bespeurt snel een plezierig soort no-nonsense. Ze onderzoekt grondig wat de opleidingsvraag inhoudt (van sparren met inhoudelijk deskundigen geniet ze), bepaalt wat binnen de randvoorwaarden - tijd, budget, aantallen - haalbaar is en komt dan met creatieve, praktijkgerichte ideeën die vaak meteen aanspreken. 

Nancy  is gespecialiseerd in trainingen Sneller en beter beleid schrijven en trainingen Begrijpelijk schrijven. Ze is ook een gewild tekstschrijver over juridische of financiële onderwerpen. Een typerende Nancy-vraag: Klopt dit wel?
 
 “Trainer was goed op de hoogte, verbaal sterk, realistisch, kritisch”, schreef Martijn Dijkstra, beleidsmedewerker in Den Helder, na haar training Raadsvoorstellen schrijven. Het is de moeder van Norah (5 jaar), tevens wielrenner, ten voeten uit. Dus hikt u aan tegen een nét iets uitdagender trainingsopdracht? Bel ons, dan sturen we Nancy van Etten. Daar heeft u iets aan.

Tussen de oren


Doofgeboren kinderen werden vroeger ter adoptie aangeboden aan dove gezinnen. Nog altijd zijn er doven die welbewust kiezen voor een eigen Dovencultuur, VPRO’s hokjesman Michael Schaap had er in 2014 een boeiende aflevering over. Maar echt nodig is die afzondering niet meer.
 
Pento audiologische centra heeft als doel doven en slechthorenden volwaardig aan de maatschappij te laten deelnemen. Op het Pento-symposium van 28 januari, waar we een presentatie over Helder schrijven hielden, zagen we verbluffende resultaten van het zogenoemd cochleair implantaat (CI). Dit implantaat neemt de functie van de zintuigcellen in het binnenoor over en stimuleert elektrisch de intact gebleven gehoorzenuw. Vooral bij kinderen zie of hoor je nauwelijks nog dat ze doof waren.
 
Ook teksten, en vooral die van hooggespecialiseerde organisaties, verkeren soms in een eigen wereld. Brieven en rapporten negeren dan volkomen de vragen van de lezer, volgen uitsluitend de gedachtegang van de schrijver en bevatten volop vakjargon. Zo schrijven wordt wel “broeden in reservaat” genoemd. 
 
Pento wil zich meer op de cliënten richten. Alle 280 medewerkers oefenen daarom twee dagdelen in helder en klantvriendelijke schrijven. Die trainingsduur is kort. Maar de hoogopgeleide Pento-medewerkers pikken de cursusstof snel op. Dat de training leeft is te zien op Pento’s intranet, waar geestige cartoons, foto’s, filmpjes, lijstjes en websites over heldere taal passeren. Daarnaast laten we een schrijfwijzer van zestig pagina’s achter. Zo krijgt Pento helder schrijven toch in korte tijd eh… tussen de oren.

Deel je ervaring


Praktische argumentatie. Dit onderdeel van Sneller en beter beleid schrijven sprak de beleidsmedewerkers van Avalex het meest aan. Onze Sophie Brons rondde deze training in december af bij het Haags regionaal reinigingsbedrijf.
 
Praktische argumentatie is inderdaad een cruciaal onderdeel van de training Sneller en beter beleid schrijven. Een beleidsadvies staat of valt immers met een overtuigende onderbouwing. Geen wonder dus dat oefening in helder en overtuigend argumenteren vaak als belangrijkste ervaring met deze training wordt genoemd.
 
Ervaringen als deze van Avalex zijn interessant voor wie trainingen wil vergelijken. Springest.nl, ’s lands grootste opleidingensite, biedt daarom sinds kort een nieuwe service. Wie de ervaring met een training deelt, kan het getuigschrift daarvan op het eigen LinkedIn-profiel laten plaatsen dat daarmee aantrekkelijker wordt. Avalex had de primeur. Maar ieder die een training bij ons deed, kan het eigen LinkedIn-profiel zo opwaarderen.
 
Je ervaring delen is simpel. Kijk op de springest.nl homepage en het wijst zich vanzelf. Springest.nl checkt je IP-adres en plaatst het getuigschrift op je LinkedIn-pagina. Voor elke eigen ervaring met een training doneert het bovendien € 1,- aan de Stichting Edukans, die scholingsprojecten steunt in ontwikkelingslanden. Bureau Zuijdgeest doet hier steevast een schepje bovenop. Als dat geen sterk argument is …

DANK U! 


Lezer, dank voor uw belangstelling. Ik hoop dat u met een van de berichten uw voordeel doet. Heeft u vragen of opmerkingen over trainingen of teksten, laat ze me weten. Ik hoor graag van u.
 
Met vriendelijke groet,
Peter Zuijdgeest
 
P.S. Inschrijven voor deze nieuwsbrief? Vul rechtsonder op de website uw e-mailadres in. Anderen met deze nieuwsbrief een plezier doen? Klik op een van onderstaande knoppen.

© 2016 Peter Zuijdgeest.
Overname alleen met bronvermelding toegestaan.
Bureau Zuijdgeest Beter Schrijven        
Prins Hendriklaan 28 | 3761 DV Soest | T 035-8874076 | M 06-33770874 I www.bureauzuijdgeest.nl
Forward
Share
Share
Tweet
+1