Copy
Gemeenten op sociale media, speechen is een feest, VIP training Beleid schrijven en meer...


Beste (oud-)cursist, -informatievrager, LinkedIn-relatie, Schworks-relatie,


Soest, 22 februari – Ons zilveren jubeljaar zit erop en nu gaan we in alle opzichten voor goud. Zo vindt u in deze nieuwsbrief een kortingsactie samen met Roeland Schweitzer’s Speechen.nl. Zijn volgers ontvangen deze nieuwsbrief eenmalig maar kunnen zich uiteraard abonneren op bureauzuijdgeest.nl. Veel leesplezier!

SOCIALE MEDIA: GEMEENTEN, PAK JE KANSEN! 


Gealarmeerd door 127.000 berichten op Twitter heeft de Kamercommissie Volksgezondheid staatssecretaris Van Rijn eerder deze maand naar de kamer geroepen voor uitleg over de gebrekkige uitbetaling van persoonsgebonden budgetten. Bijna tweederde van de tweets bleek echter het werk van slechts 24 personen.
 
De overheid wordt vaker door berichten op de sociale media op het verkeerde been gezet. Het klassieke voorbeeld is de gemeente Haren met Project X tweeënhalf jaar geleden. Gemeenten gebruiken sociale media nog altijd hoofdzakelijk om te zenden en voor webcare, het reageren op vragen, klachten of complimenten. Dit komt doordat griffies en het middenmanagement bang zijn voor te hoge werkdruk, analyseert www.gemeentebuzz.nl.  Collegeleden, raadsleden, communicatie-adviseurs en klantcontact-medewerkers zetten wel graag sociale media in.
 
 “Aanwezig zijn is niet genoeg”, zegt web-expert drs. Corona de Wert, met Geert Poort auteur van het Handboek Webredactie, dat onlangs zijn derde druk beleefde. “Gemeenten zijn toe aan een sociale media-strategie. Zet je sociale media in voor je project of beleidsthema. Dat doe je met relevante content, met oor en oog voor wat leeft, met een open dialoog en met reputatiemanagement.” Ook sociale media strategisch inzetten? Corona de Wert leert het je in de workshop Sociale media-strategie.
 
Voor wie effectief wil leren schrijven - voor het web, voor mobiel, voor sociale media en Google verzorgt zij daarnaast de veelgevraagde workshop Schrijven voor het web.

ALLEEN KLADJES NOG MET PEN 


Schrijven met een pen bevalt zeven keer beter dan typen op een toetsenbord. Dit blijkt uit een selecte steekproef onder 114 Nederlandstalige taalliefhebbers. Schrijven met de pen is sneller, persoonlijker, expressiever, leuker om te doen, maakt creatiever, denkt beter en onthoudt beter. Dat laatste wijzen ook recente wetenschappelijke studies uit.
 
Toch schrijven de respondenten “bijna nooit meer” met de hand; ze typen op de toetsenborden  van computer, laptop, iPad en smartphone. Alleen kladjes - van boodschappenbriefjes tot dissertaties – worden nog veel met de hand geschreven, omdat kladjes schrijven sneller is, het denken stimuleert en creatiever maakt.

Aanleiding voor de steekproef waren berichten in de media dat Finland vanaf 2016 schrijfles afschaft en kinderen op de Nederlandse Steve Jobsscholen alleen nog blokletters leren schrijven. Achttien inzenders namen op 12 december in Utrecht deel aan de gratis workshop Driesterrenteksten schrijven - met pen.

Pikant detail: de elite van Silicon Valley, de bazen van bedrijven als Apple en Google, stuurt haar kinderen naar scholen waar laptops en iPads taboe zijn, schrijft Volkskrant-columnist Aleid Truijens op 7 februari.
Klik hier voor het complete onderzoeksverslag.

GROTER ALS


Het boek Groter als van De Taalclub (waarachter een bekend taalkundige uit Aarle-Rixtel schuilgaat) gaf in 2008 eenvoudiger regels voor taalfouten  als groter als, een aantal mensen hebben, zo optimaal mogelijk, zich irriteren aan en dat kost duur. Taalfouten die mensen zullen blíjven maken. De Taalclub bedacht regels die beter aansluiten bij de praktijk. Die stellen dat groter als mag, een aantal hebben goed is en ook zo optimaal mogelijk, zich irriteren aan en dat kost duur goed Nederlands zijn.
 
Dat was in 2008. Wat zegt zeven jaar later Jan Renkema’s gezaghebbende Schrijfwijzer hiervan? De emeritus-hoogleraar: Wij schrijven groter dan en bij het spreken hebben we de keuze tussen dan en als. Optimaal is zo langzamerhand ook “goed” gaan betekenen, dus is zo optimaal mogelijk acceptabel. Wanneer het accent ligt op mènsen is een aantal mensen hebben verdedigbaar. Alleen zich irriteren aan en dat kost duur mag je van Renkema niet schrijven omdat dit foute vermengingen zijn.
 
Er mag dus steeds meer. Is deelnemen aan de training Hoe schrijf je dat? nu weggegooid geld? Nee, want wie foutloos wil schrijven, zoekt houvast,  geen keuzevrijheid. Hoe schrijf je dat? geeft die over de spelling van de werkwoordsvormen, de Top 33 taalvragen, en veel meer. Voor wie te allen tijde goed wil zitten. 

PRESENTEREN IS EEN FEEST
(met korting)


Presenteren is een feest. Wie dat zegt, verraadt dat hij eigenlijk een schuchtere jongen is die al doende heeft geleerd dat tegenover een publiek staan heel leuk kan zijn. Mensen die zo’n weg hebben afgelegd, worden vaak de beste docenten. Zo iemand is Roeland Schweitzer (1952), auteur van Nooit meer verlegen.
Op zoek naar een training stuitte ik op zijn speechen.nl. Uit die website kwam een slimme, eigenzinnige self-made vakman naar voren die zijn webbezoekers begrijpt. Dat sprak me aan.
Roeland is nieuwsgierig naar wat anderen te vertellen hebben. Hij heeft zelf ontdekt wat helpt om die verhalen voor het voetlicht te brengen en die kennis draagt hij graag over.
 
Ik ben geen slechte spreker, maar toch over mijn presentaties niet altijd tevreden. En er valt vreselijk veel te leren: kalm blijven, goed articuleren, “pareltjes” inzetten, acteren,  improviseren, dwarsliggers elegant kaltstellen. Speechen is jezelf neerzetten, entertainen, feesten met je publiek. Lukt dit dan is speechen geweldig. Na afloop krijg je schouderklopjes, mensen onthouden je naam.
 
Speechen is goed voor je. Wil je het leren of verbeteren op een kleinschalige, persoonlijke manier probeer dan eens de eendaagse Presenteren van 29 april in Veenendaal. Of ontdek eerst hoe je een aansprekend verhaal maakt in de eendaagse Creatief tekstschrijven van 17 april in Soest. Op een combinatie van beide trainingen krijg je tijdelijk* 15% korting. Je betaalt geen € 760,- maar slechts € 646,- (excl. btw).

*Aanbieding geldt t/m 15 maart. A.u.b. bij aanmelding Kortingsactie 22.2 vermelden.

VIP-TRAINING 


“Aan de keukentafel met twee andere cursisten: geweldig!” “Ruimte en verzorging, prima!”, “Lekker kleinschalig!” De beleidsmedewerkers Roeland Schelhaas (gemeente Leystad), Will de Laat (Cello-Zorg) en Leo Dop (gemeente Zuidhorn) hebben de experimentele keukentafeltraining Bestuurlijk schrijven in december hoogst gewaardeerd.

Het idee was uit nood geboren. Wie zich voor een open inschrijving aanmeldt, moet soms lang wachten en inschrijvers teleurstellen doen we niet graag. “Al moet ik lesgeven aan m’n keukentafel!” Trainer Sophie Verheij had het ooit geroepen. Nu gemeenten ook zelf al voor de keukentafel kozen, was het moment daar.

De voordelen voor de deelnemers zijn evident: de training gaat (vrijwel) altijd door, de prijs kan iets omlaag, de kwaliteit door meer persoonlijke aandacht wordt hoger. Een tweede keukentafeltraining, Creatief tekstschrijven in Amsterdam, is dan ook alweer bijna afgerond.

Ook interesse in zo’n VIP-behandeling? Wacht dan niet te lang. Want straks gaan we VIP-prijzen vragen. 

JIP EN JANNEKE OPENEN HARTEN 


Heilige geschriften zeggen het al eeuwen: geven is beter dan nemen. Daar moest ik aan denken toen ik in een boekwinkel een cassette Jip en Janneke-cadeauboekjes zag. Het begrip jip-en-janneketaal heeft al veel voor mij betekend, dus kocht ik de cassette. Leuk om weg te geven. Wonderlijk wat er toen gebeurde.
 
Het eerste exemplaar gaf ik aan Wessel Visser bij mijn bezoek aan zijn BureauTaal in Beusichem. Hij gaf me er een compliment voor terug. De volgende twee gaf ik aan Nancy van Etten en Sophie Verheij die trainingen voor mij verzorgen. Ik kreeg zoenen retour. 

Het vierde exemplaar gaf ik aan collega Willem Hendrikx van HendrikxVanderSpek. Hij stelde er zijn eigen Schrijven voor het beeldscherm en De argumentatiecoach van Karin Pijper en Henri Raven tegenover. Het vijfde exemplaar gaf ik aan communicatieconsultant Josje Kuenen. Ze deed me als tegenprestatie Debatteren, Presenteren: wat werkt echt en wat echt niet? en Schrijfdelicten, drie delen uit haar communicatiereeks, cadeau.
 
Zo ging het verder en zo vulde ik een halve boekenplank. Het is dus waar: geven loont. Probeer maar. Het moet van harte gaan, verrassen en persoonlijk zijn. Maar het hoeven geen cadeauboekjes te zijn. Ook een glimlach betaalt al uit.

DANK U! 


Lezer, hartelijk dank voor uw belangstelling. Wilt u zich voor een schrijftraining inschrijven, gebruikt u dan het formulier op www.bureauzuijdgeest.nl. Heeft u vragen over schrijftrainingen of tekstwerk, neem dan gerust contact met mij op. Ik hoor graag van u.
 
Met vriendelijke groet,
Peter Zuijdgeest
 
P.S. Wilt u anderen een plezier doen? Klik dan op een van onderstaande knoppen om deze nieuwsbrief te delen.
Bureau Zuijdgeest Beter Schrijven        
Prins Hendriklaan 28 | 3761 DV Soest | T 035-8874076 | M 06-33770874 I www.bureauzuijdgeest.nl
Forward
Share
Share
Tweet
+1
afmelden    gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp