Copy
Dit keer: stemadvies, schaamteloos schrijven, hoger in Google, vasteklantenkorting, een goed verhaal houden.


Beste oud-cursist, -opdrachtgever, informatievrager, LinkedIn-relatie,


Soest, 22 februari – Bureau Zuijdgeest is vandaag 28 geworden. We vieren het met nieuws, korting en een gouden tip voor wie instant wil speechen. Veel leesplezier!

De taal van de Stemwijzer 


Sla je je vrouw nog steeds? Het is een suggestieve vraag, het schoolvoorbeeld. Voor betrouwbare antwoorden moeten vragen neutraal zijn. Dat maakt vragenlijsten maken moeilijk. Behalve vooringenomenheid, zijn vraagzinnen met een ontkenning, en al te simpele standpunten bekende valkuilen. Hoe brengt de Stemwijzer van ProDemos het er vanaf? Een steekproef.
 
Over de hypotheekrenteaftrek vraagt de Stemwijzer: De regeling voor de aftrek van de hypotheekrente moet niet verder worden aangetast. Eens, geen van beide, oneens? Maar is deze vraag  neutraal? Het woord aantasten is negatief geladen. Alleen wie een huis met hypotheek heeft, kan erop tegen zijn dat hij minder hypotheekrente van zijn belasting zou mogen aftrekken. De stelling is dus vooringenomen. De aftrek van hypotheekrente moet ongemoeid blijven, is neutraler. 

Of neem de stelling Belediging van groepen op grond van ras, godsdienst of geaardheid moet niet langer strafbaar zijn. De ontkenning met niet is een onnodige extra denkstap. Belediging moet strafbaar blijven is begrijpelijker.

Lees verder »

Schaamteloos


De slush pile (letterlijk: stapel bagger) van duizend aangeboden manuscripten bevat twee à drie uitgeefwaardige boeken. Na anderhalf A4 lezen, weten Paul Sebes en Willem Bisseling van het gelijknamig literair agentschap of een manuscript ‘iets is’.

Afgelopen herfst was hun programma De pennen worden geslepen op tv. Amerikaanse literair agenten barstten in tranen uit, toen ze hoorden dat van hun vak in Nederland een tv-format gemaakt was. Dat was uniek. Literair agent Paul Sebes vertelt het trots tijdens zijn ‘interactieve lezing’ bij boekhandel Van de Ven in Soest. Een kijkhit werd het programma met gemiddeld 100.000 kijkers niet. Wel zette het 1.350 kijkers aan het schrijven.
Ook bij het literair agentschap slijpt men dagelijks de pennen. Is een manuscript door de selectie, dan volgt een proces van schrappen en schaven. Herschrijven tot op de ideale boeklengte van 256 pagina’s duurt gemiddeld twee jaar. Daarna worden uitgeverijen benaderd waar het boek zou passen. Vervolgens gaat het alleen nog om contracten, voorschotten, percentages en wordt het boek geveild. 

De tv-serie bevat ook schrijftips. De belangrijkste: schrijf schaamteloos. Vergeet de puur Hollandse realiteitscheck. Beledig, bedrieg, kwets, mishandel, moord, neuk, verkracht. De lezer denkt weliswaar dat je het allemaal zelf beleefd hebt, maar dat neem je op de koop toe. Het maakt goede literatuur. Natuurlijk gaat het niet alleen om vunzigheid maar ook om echtheid, eerlijkheid, diepgang.

Heb je geen literaire ambities maar wil je wel je lezer pakken? Schrijf je bijvoorbeeld commercieel? Schrijven sans gêne is ook een van oefeningen in Creatief tekstschrijven, misschien wel de belangrijkste.

Hoger in Google


De snurkende echtgenoot, de eeuwig gamende zoon, de nachtbrakende puberdochter. Ikea lost relatieproblemen op met woonwaren.
 
In je privé-leven kom je de geliefde medemens voortdurend tegen en niet altijd tot grote vreugde. In een nieuwe reclamecampagne retail therapy geeft Ikea Zweden oplossingen voor minder aangename ontmoetingen. Ze hebben hun woonartikelen daar doodleuk naar hernoemd. De matraswig (€ 9,99) is herdoopt in Ze wil niet knuffelen, de knoflookpers (€ 2,99) in Hoe zeg ik hem dat ik geen interesse heb? De kussensloop (€ 4,99) heet Mijn vader is gênant, de backpack (€ 73,99) Ik ben mijn puberzoon spuugzat.
Het is een briljant idee van Ikea, want met soortgelijke ergernissen worstelen we allemaal. Doordat we op internet antwoorden zoeken eindigt de Ikea-site in Google torenhoog.

Wij gaan dit als Bureau Zuijdgeest ook doen.
Lees verder »

Trouweklantenkorting


Je publiek voor ogen houden. Niet te moeilijke en niet te véél woorden. Actief schrijven. Karin van der Meer, opleidingsadviseur bij de gemeente Hoorn, weet nog opvallend veel van de training Begrijpelijk schrijven die ze in de jaren ’90 bij de gemeente Zaanstad volgde.

Onlangs nam ze afscheid van de West-Friesland Academie waarvan zij zeven jaren het gezicht was. Haar nieuwe uitdaging: de coach-activiteiten van de Hoornse teammanagers professionaliseren.

 Karin kreeg in 2009 van gemeentesecretaris Frans Mencke de opdracht een eigen academie te ontwikkelen. “De ambtenaren moesten meer gestimuleerd worden te blijven leren”, vertelt Karin aan de telefoon. “Ook wilden we meer aan leren doen bij een gelijkblijvend budget.” Karin gíng ervoor. Nu staat er een platform waarin zeven regiogemeenten samenwerken. Hun ambtenaren kunnen zich inschrijven voor zo’n veertig trainingen. Eind 2013 won de academie al eens de NSCU Academy Award. Het thema dat jaar: Corporate universities hoeven niet duur te zijn. 

Karin is een van onze trouwste opdrachtgevers. Na Zaanstad haalde ze als afdelingshoofd Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) de training Begrijpelijk schrijven naar Hoorn. Als adviseur vroeg ze ons later de Hoornse P&O-brieven in eenvoudig Nederlands te herschrijven. De afgelopen maanden verzorgden we voor de West-Friesland Academie opnieuw een aantal trainingen Begrijpelijk schrijven.

“Ik werk graag met kleinere bedrijven,” zegt Karin desgevraagd. “De betrokkenheid is toch echt groter. Ik praat nu met Peter Zuijdgeest. Jij wilt dat het goed gaat want het is je brood. Daarbij leveren jullie gewoon kwaliteit tegen een acceptabele prijs.”

Voor trouwe relaties doen we als Bureau Zuijdgeest bovendien graag iets extra’s. Ook met de prijs. Dus gemeente Den Haag, Hogeschool van Amsterdam, provincie Groningen, andere oud-opdrachtgevers, laat je horen!

Speech! speech!


De beste tip die ik voor spontaan speechen ken, komt van bladendokter Rob van Vuure. Het geheim: je laat de zaal het werk doen. Stel de firma of het feestvarken heet Obama. Dan zeg je: Lieve mensen, het is zo fijn dat we Obama hebben. Obama met de O van origineel. Je licht dit toe en laat de zaal meer woorden roepen - de O van overdrijven, oorlog, ooievaarskuitenvet - en werkt alle letters af. Zo krijg je spontaan een verrassende speech.

Maar dit is een instant-speech. Je kunt dit niet  zo doen bij een nieuwjaars- of verkiezingsbijeenkomst, een opening, een afscheid of in een TED-talk. Dan moet je een goed voorbereid verhaal hebben. Liefst een bevlogen verhaal met jouw ideeën, jouw bezieling, jouw boodschap. Waar haal je zo’n verhaal vandaan? En hoe breng je het?
Een goed verhaal komt uit jezelf. Jij weet het, jij hebt het idee. En je gehoor spreek je het meest aan als je zoveel mogelijk jezelf blijft.

Presentatietrainer Roeland Schweitzer en ik, wij denken dat iedereen kan leren speechen. Samen stelden we een training Creatief schrijven en Helder presenteren samen. Voor iedereen die zo nu en dan een verhaal houdt. Onregelmatig bieden we die aan tegen gereduceerd tarief. Om de drempel te verlagen. En omdat we houden van ons vak en dat plezier graag delen.
 
Eerst kom je een dag schrijven. Wat wil je eigenlijk zeggen en welke taal staat je ten dienste? In het huiswerk sleutel je aan een concept-tekst. Op de tweede dag kom je deze presenteren. Je ontdekt wat werkt, wat niet en hoe het beter kan. Tot slot houd je een goed verhaal.  
 
Donderdag 11 mei Amersfoort en dinsdag 23 mei Veenendaal. Dag 1 € 295,- , dag 2 € 295,- + 21% btw. Inschrijven kan hier. 

Dank U!


Lezer, dank u voor uw belangstelling. Heeft u vragen of wensen over teksten of trainingen, aarzel niet contact met ons op te nemen. We horen u graag!

Met vriendelijke groet,
Peter Zuijdgeest

P.S. Wilt u collega’s, mede-cursisten of andere taalliefhebbers een plezier doen? Klik dan op een van onderstaande knoppen. De eerste vijf delers ontvangen een kleine attentie.  
 
© 2017 Peter Zuijdgeest.
Overname met bronvermelding toegestaan.
Doorsturen
Delen
Delen
Tweet
+1
Bureau Zuijdgeest Beter Schrijven        
Prins Hendriklaan 28 | 3761 DV Soest | T 035-8874076 | M 06-33770874 I www.bureauzuijdgeest.nl