Copy
Pen machtiger dan toetsenbord, begrijpelijke Bijbel, wat uw initialen zeggen, keukentafeltrainingen en meer...


Beste (oud-)cursist, -opdrachtgever, -informatievrager, LinkedIn-relatie,


Soest, 7 november - Neurowetenschappers en psychologen stelden het wetenschappelijk vast: de pen is machtiger dan het toetsenbord. De Bijbel in gewone taal. Wat zeggen uw initialen? En meer over anders, beter schrijven in deze nieuwsbrief. Veel leesplezier!

MOZES! BIJBEL IN GEWONE TAAL 


In het begin van de wereld toen was er nog helemaal niks. Alleen een soort van jeugdboerderij, met twee mensen: Mozes en Ali Baba. Goed nieuws voor cabaretier Hans Teeuwen die als Bijbelkenner de klok heeft horen luiden: de Bijbel in gewone taal (BGT) is uit. 

Een team van bijbelwetenschappers en neerlandici heeft zeven jaar gewerkt aan een begrijpelijke vertaling, rechtstreeks uit het Grieks en Hebreeuws. Gebruikt werd een minimale woordenschat van 4.000 woorden, waarbij woordvariatie werd vermeden en beeldspraak verduidelijkt. Een heidens karwei.

En ja, de Bijbel is nu voor iedereen te begrijpen. Het Nederlands Bijbelgenootschap heeft ervan afgezien de Bijbel op taalniveau B1 te vertalen, waar het in 2007 nog over dacht. Figuurlijke taal bijvoorbeeld, wordt niet vermeden. Dat kan ook moeilijk anders in de Bijbel die bol staat van beeldspraak. 

Met deze keuze zijn we het helemaal eens. Wij zeggen al jaren dat teksten beter in gewonemensentaal dan in B1 kunnen worden geschreven om voor de meeste Nederlanders begrijpelijk te zijn. Dat dit klopt blijkt eruit dat de BGT al weken hoog op de bestsellerlijsten staat. 

Een nieuwe Wolkers zal niet snel door deze Bijbel worden geïnspireerd. Want de literaire
Tale Kanaäns is klare taal geworden. Maar de BGT is goed nieuws voor iedereen die wil snappen wat er letterlijk staat. 

NIEUWE WEBSITE NIEUWE WORSTELING 


Bureau Zuijdgeest heeft een nieuwe website! Na 12,5 jaar trouwe dienst was de oude op. 
Maar wat een worsteling was dat! Een aardige internet-strateeg overlaadde me met toekomstbestendige adviezen. Een WordPress-specialist bakte er vervolgens niets van.

Eindeloos schoof ik het project voor me uit. Ik las handboeken, gluurde bij de buren en googelde webbouwers. Een neefje kende Amerikaanse instant-sites. Een bevriende relatie wist iemand in Thailand. Mijn oud Rotterdams bureau bood me het nieuwste van het nieuwste voor een vriendenprijs. 

Toen verloor ik een opdracht aan een mededinger met een geavanceerder website. In een workshop werd mijn homepage vriendelijk maar beslist gekraakt. 
Een identiteitscrisis dreigde. Had ik het nieuwste van het nieuwste nodig? Wie wou ik met mijn website bereiken? Wat was mijn hoger doel?

Ik legde mijn probleem voor aan een bedrijvencoach met glazen bol. Zij adviseerde me een eenvoudige website vervaardigd door iemand met wie ik zou kunnen lezen en schrijven. Om de hoek vond ik www.vlot-en-goed.nl. 

Nu staat er een heldere en goed leesbare website, met navigatie vanuit de vraag, responsive, en met geïntegreerde sociale media en blog: www.bureauzuijdgeest.nl. Om u te dienen. Ziet u nog verbeterkansen? Laat het me weten a.u.b. 

 

NIEUW: KEUKENTAFELTRAINING


Om de behoefte aan zorg en ondersteuning van jongeren, ouderen en gehandicapten te onderzoeken voeren gemeenten ‘keukentafelgesprekken’. Het Rijk hevelt zorgtaken over naar de gemeenten maar bezuinigt hierop tegelijkertijd ongeveer 25%. De keukentafel is inderdaad de aangewezen plek voor oplossingsgericht overleg.

Waar het om gaat: gemeenten hebben nu krappere budgetten, ook voor opleiding en training. Toch kan ook het leren schrijven van goede beleidsvoorstellen veel geld besparen. Bureau Zuijdgeest neemt daarom een proef met keukentafeltrainingen: praktijkgerichte trainingen in kleine groepen bij de trainer aan huis. De voordelen: de training gaat (vrijwel) altijd door, de prijs kan iets omlaag, de kwaliteit door meer persoonlijke aandacht wordt hoger.

De eerste keukentafeltraining gaat over bestuurlijk schrijven en is op 4 en 18 december in Zeist. Goed idee? Meld u dan direct aan. Er zijn nog drie keukenstoelen beschikbaar.

LEVE DE LETTER


Actrice Anniek Pheifer is sinds 2010 ambassadeur van Heifer, een organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Maar waarom Heifer? “Het was me al eens opgevallen dat hun naam een deel van mijn achternaam is”, zegt Anniek in het ASN-magazine Ideaal van september. 

Zo schijnt het onbewust inderdaad te werken. We houden van onszelf en daarmee ook van onze eigen naam. Dat begint al met de initialen, maar gaat verder. In Virginia wonen meer Virginia’s dan in andere Amerikaanse staten en in Georgia meer Georgias. Het absolute aantal extra Virginia’s en Georgias is niet gigantisch: 0,8%. Maar toch. Ik lees het in Het slimme onbewuste van hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis. 

De voorliefde voor de eigen naamletters beïnvloedt meer keuzes. Onder de 63 gemeenten die Bureau Zuijdgeest tot dusver in schrijfvaardigheid mocht trainen, behoorden Zaanstad, Zutphen en Zwolle tot de grote opdrachtgevers. We trainden ook in Zaltbommel en Zoeterwoude en de eerste cursist uit Zuidhorn komt eraan. 

Je zou bijna denken dat we bij voorkeur trainen voor gemeenten die met een Z beginnen als Zandvoort, Zederik, Zeewolde, Zeist, Zierikzee, Zevenaar, Zoetermeer, Zuidplas, Zundert, Zwartewaterland en Zwijndrecht. Maar voor alle gemeenten werken we even graag.  Dus net zo goed voor Uitgeest.  

PRIJSVRAAG SCHRIJVEN MET PEN 


Typen op pc’s, laptops, i-pads, i-phones gaat sneller en efficiënter dan schrijven met de hand. Maurice de Hond van de Steve Jobsscholen vindt blokletters leren schrijven daarom voldoende. 

Anderzijds: met de hand schrijven zorgt voor een betere ontwikkeling van de fijne motoriek. Ook word je een betere lezer doordat je letters sneller en beter herkent als je ze met de hand leert schrijven. Jolien Francken van de Radboud Universiteit concludeerde dat. Amerikaanse psychologen ontdekten dat studenten die met de hand aantekeningen maken daarvan meer leren dan zij die dat op de laptop doen. Schrijvers met de hand vertalen in hun eigen woorden en krijgen daardoor meer inzicht in de stof. 

Precies werk doen, lezen én leren, gaan dus beter als je schrijft met de hand. En ook al is typen nog zo handig: handgeschreven is persoonlijker. Als je aandacht wilt, als je de lezer wilt raken, als je wilt dat hij je tekst bewaart: schrijf met de hand. 

Wanneer schrijft u nog met de pen en waarom? Stuur ons uiterlijk zondag 23 november uw reactie (geheim, gewoonte, recept, et cetera) per e-mail of per post. Onder de inzenders wordt een plaats in de workshop Creatief tekstschrijven van 28 november (t.w.v. € 295,-) verloot. Daarin schrijven we met de hand. Niets helpt méér om op frisse, eigen ideeën komen.

(De prijsvraag in de nieuwsbrief van 22 februari werd gewonnen door Myra Verkuijl uit Delft.)

BEDANKT, IK HOOR GRAAG VAN U 


Lezer, dank voor uw belangstelling. Heeft u vragen over schrijftrainingen of -workshops, neem dan gerust contact met mij op. Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,
Peter Zuijdgeest

P.S. Wilt u anderen een plezier doen? Klik dan op de onderstaande knoppen om deze nieuwsbrief te delen.
Bureau Zuijdgeest Beter Schrijven        
Prins Hendriklaan 28 | 3761 DV Soest | T 035-8874076 | M 06-33770874 I www.bureauzuijdgeest.nl
Forward
Share
Share
Tweet
+1
afmelden    gegevens aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp