Copy
SIEMei Nieuwsbrief Nr 18, 2015-01
 

Van de redactie

 
Dit is de eerste SIEMei-Nieuwsbrief van 2015, nr. 18 alweer.
Tevens is het de eerste nieuwsbrief die samengesteld is in en verzonden wordt met MailChimp. Nu SIEMei op weg is naar haar eerste lustrum zijn er met betrekking tot de communicatie enkele stappen gezet. Een eerste stap is de aanpassing van deze nieuwsbrief en het automatiseren van de verzending.
Op het moment dat u dit leest heeft ook onze website een nieuwe look. We zijn dan nog beter in staat om u op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van ons museum. Sinds een paar weken is SIEMei ook te vinden op Facebook.

De vrijwilligers van ons museum zijn momenteel bezig met het herschikken van materialen in de diverse expositieruimten en ook de verlichting in die ruimten wordt aangepast.

Door de sluiting van het Weg & Bouwmuseum heeft SIEMei een aantal pronkstukken over kunnen nemen van het museum uit Harderwijk. Deze materialen zullen de komende tijd een definitieve plaats in of bij ons museum krijgen.

Wij blijven u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Namens de redactie,
Henk Centen

 

Vrijwilliger in de schijnwerper

  
Naam:                  Richard Smeets
Leeftijd:               43 jaar, ongehuwd
Beroep:               service-monteur internationaal
 
Richard is geboren en opgegroeid in Maastricht. Hij is in 1996 in Veghel komen wonen, omdat hij toen voor Thijssen Krupp Materials in Veghel werkzaam was.
Hij heeft de opleiding werktuigbouwkunde en vliegtuigbouw gedaan. Hij wilde naar de bedrijfsopleiding van Fokker maar dat kon niet doorgaan i.v.m. faillissement van het bedrijf. Richard heeft toen nog 2 jaren aan de HTS gestudeerd en deed de opleiding pedagogiek en motorvoertuigentechniek. In 1993 is hij gaan werken  als internationaal servicemonteur in de scheepvaart en machinebouw. Hij heeft in diverse verre landen gewerkt o.a. in Duitsland, Azië en het Midden-Oosten.

Hij verbleef veel  in het buitenland en het opbouwen van een sociaal leven en het actief deelnemen aan sport(verenigingen) schoot er bij in. In 2008 heeft Richard samen met enkele collega’s een ernstig bedrijfsongeval gehad in Rotterdam. Bij werkzaamheden aan het schip Seven Atlantique is hij van uit de radarmast 45 meter omlaag gevallen. Door de gevolgen van dit ongeluk, de revalidatie en de juridische nasleep is Richard volledig arbeidsongeschikt geraakt. Het werken in loondienst is niet meer mogelijk.
 
Sport/Hobby
Door zijn fysieke en psychische beperkingen is Richard niet in staat om te sporten. Zijn hobby is het restaureren en opknappen van oude Spartamets. Hij vindt dit een prachtig Nederlands product en heeft er intussen 8 verzameld en opgeknapt.
Hij beleeft veel plezier aan zijn hond. Het is een blonde Yorkshire Terrier, die nu 9 jaren oud is. Hij houdt van wandelen in de natuur met zijn hond. Richard is 2 jaren actief geweest bij de kringloopwinkel in Mariaheide. Hij vindt dat hij zich, voor zover mogelijk,  nuttig dient te maken voor de maatschappij.
Daarom verricht hij ook vrijwilligersactiviteiten voor de Diaconie Veghel. Dat zijn werkzaamheden van uiteenlopende aard, zoals klusjes opknappen en het rijden met de auto voor ouderen en zieken.
 
Vakantie
Van vakantie houden komt niet zoveel terecht. Het ontbreekt hem aan de mogelijkheden. Als hij met vakantie gaat dan is het heel doelgericht om bijv. een technisch museum te bezoeken. Richard vertelt  heel enthousiast over zijn bezoek aan Stuttgart. Hij verbleef er op een camping midden in het centrum van de stad. Met nam het Mercedes-Benz museum is de moeite waard. Verder is er een Porsche museum en Kunst museum. Hij is ook met kennissen mee naar Tsjech Slowakije gegaan om te helpen bij het ontruimen van hun vakantiewoning en dat te combineren met vakantie vieren.
 
SIEMei
Via contacten met Ton Verhoeven heeft Richard zich aangemeld als vrijwilliger bij SIEMei. Zijn opleiding en werkervaring passen precies bij de activiteiten, die in de werkplaats van SIEMei worden verricht. Hij wil alles mee aanpakken en is enthousiast over de uitgebreide collectie van SIEMei. De diversiteit spreekt hem aan. Met name over de machines van het wegenbouwmuseum uit Harderwijk is hij enthousiast. Hij ziet het helemaal voor zich hoe ze opgeknapt en geconserveerd kunnen worden om nog tientallen jaren op de Noodkade ten toon te stellen. Het behoud van oude ambachten en technieken voor de jeugd is heel zinvol en geeft voldoening. Richard duikt graag in de historie van de oude machines. Hij pluist het tot op den draad uit en weet via internet veel documentatie boven tafel te krijgen. Hij is een perfectionist en gaat voor kwaliteit. Als je met vrijwilligers werkt is dat niet altijd mogelijk omdat er soms andere prioriteiten zijn. Daar heeft hij het wel eens moeilijk mee.
Het werken in de club van vrijwilligers vindt hij leuk en gezellig.
Wat zou Richard doen als hij de baas was in het museum?
Als perfectionist gaat hij voor kwaliteit. Hij zou meer gaan sturen op projecten/activiteiten  en zorgen dat alle neuzen dezelfde richting in staan. Hij ziet het als uitdaging om als SIEMei nog meer leertrajecten op te stellen in samenwerking met scholen. Op die manier krijg je jeugd binnen en mogelijk toekomstige vrijwilligers.
                                  

 
Sponsor in de schijnwerper

Naam:                 Jess Willemsen
Leeftijd:               47
Beroep:               Directeur/mede-eigenaar Garant Dakbedekkingen BV
Gehuwd:             met Monique
Kinderen:            1 zoon Brenden (17) en 1 dochter (Lexi)  

 
Jess is geboren in Eindhoven en heeft zijn jeugd doorgebracht in de regio Geldrop/Eindhoven. In 1994 is hij gaan samenwonen met Monique en is toen in Veghel komen wonen. Hij heeft op de LTS aan de Piuslaan in Eindhoven de metaalopleiding voor machinebankwerker gevolgd. Aansluitend heeft hij de opleiding machinemonteur gevolgd in Valkenswaard. Toen hij van school kwam wilde Jess geld gaan verdienen en is als verkoper gaan werken in een modezaak. Via kennissen is hij gaan werken bij een dakdekkersbedrijf. Na het vervullen van zijn militaire dienstplicht kon hij weer aan de slag als dakdekker. Hij heeft ruim 17 jaren gewerkt bij Schiebroek Dakbedekkingen in Best. Op 2 april 2007 zijn ze als zelfstandige ondernemers gestart met Garant Dakbedekkingen BV te Veghel. Aanvankelijk werkten ze met z’n tweetjes en werden ondersteund door hun partnerts Monique en Sayovana. Ze hebben nu 4 medewerkers in dienst. De meeste activiteiten worden verricht bij bedrijven en particulieren in de regio Veghel.
 
Hobby/Sport
Jess is een sportman in hart en nieren. Vanaf zijn 4de jaar is hij lid van de ijshockeyvereniging  De Kemphanen in Eindhoven. Vanaf de jeugd heeft Jess alle geledingen doorlopen en heeft met de Kemphanen 6 jaren in het eerste team gespeeld tegen de bekende tegenstanders, zoals de Tilburg Trappers, Red Eagles Den Bosch, Tigers Nijmegen, Gijs Bears Groningen Utrecht Dragons. Door zijn drukke werkzaamheden en de kans op blessures is hij het op een bepaald moment wat rustiger aan gaan doen en speelt nu in het recreantenteam van de Light City Tornados (LCT) in Eindhoven. Naast het ijshockeyen was Jess nog jaren actief als jeugdvoetballer bij Geldrop. Van z’n 13e tot zijn 15e jaren is hij ook nog actief geweest als BMX fietscrosser en reed hij regelmatig in de prijzen bij nationale en internationale wedstrijden. Nu speelt hij af en toe met vrienden in de recreantencompetitie van  tennisvereniging Frisselstein (waar Garantdakbedekkingen BV ook sponsor van is). Op de zaterdagen is hij supporter van de A2  van Blauw Geel, waar zoon Brenden voetbalt en volgt ook de hockeyjeugd van Geel Zwart om dochter Lexi aan te moedigen. In de avonduren of het weekend bezoekt of volgt hij als geboren PSV-fan nog regelmatig een wedstrijd in Eindhoven. Als lid van de Business Club bezoekt hij de thuiswedstrijden van het vaandelteam van Blauw Geel.
 
Vakantie
Monique is een echte wereldreiziger en organiseert reizen naar alle werelddelen. Jess heeft met haar vele buitenlandse reizen gemaakt naar Amerika, Azië, Australië en Zuid-Afrika. Toen de kinderen klein waren gingen ze ook mee. Nu gaan ze met de kinderen en vrienden op strandvakantie in Spanje. Castell Montgri in Estartit is de vaste plek, waar de jeugd zich thuis voelt in de gehuurde stacaravan. In de winter gaan ze met de kinderen en vrienden een week skiën in Obergurgl.
 
SIEMei
Wat heeft hij met SIEMei?
Jess is als machinebankwerker en machinemonteur opgeleid. Van huis uit heeft hij de belangstelling voor motoren en techniek meegekregen. In het museum krijg je een inkijk in de geschiedenis van diverse Veghelse bedrijven. Hij vindt het belangrijk dat ook de jeugd dat te zien krijgt. Men kan hier ontdekken dat men vroeg heel creatief was om dingen met de hand te maken. Met zijn bedrijf heeft Jess vele daken op de CHV Noordkade gemaakt c.q. gerepareerd. Hij komt voor het werk vaak op de Noordkade en ziet dat er steeds meer vrijwilligers bij SIEMei actief zijn en een gezellige club vormen die oude zaken in stand houden.
Wat mist hij nog of zou volgens hem verbeterd kunnen worden?
Hij ontmoet nog teveel mensen in Veghel die niet bekend zijn met het museum. Je moet proberen SIEMei beter aan de man te  brengen.
 


In verband met het toenemende aantal vrijwilligers zijn wij op zoek naar enkele gereedschapswagens (eventueel met inhoud). 
Hebt u nog gereedschapswagens staan dan kunt u ons mogelijk helpen. Wij willen ze eventueel voor een zacht prijsje overnemen.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Ben Baaijens  of Henk van Wanrooij  info@siemei.nl

 
 In november werd onze collectie uitgebreid met enkele topstukken van het Weg en Bouwmuseum uit Harderwijk.
Op onze website treft u daar meer informatie van aan.
De unieke 
 Bucyrus Erie E3-dragline die achter ons museum staat trekt al veel bekijks.

Begin januari gaf de gemeente Veghel SIEMei de opdracht voor de restauratie van de installatie bij de voormalige spoorwegovergang aan de Vorstenbosscheweg.
HIER kunt u daar meer over lezen.
Dit is weer een mooie klus voor onze vrijwilligers. Momenteel wordt er een schema van werkzaamheden en een planning opgesteld.
Van onze sponsor VanDerLande Industries ontvingen we materialen die herinneren aan het verleden van het Veghelse bedrijf. De oude naamborden, een glas-in-lood-raam, miniaturen van producten die destijds ontwikkeld en geproduceerd werden bij het Veghelse bedrijf worden nu gebruikt om een speciaal hoekje in te richten in ons museum. Weer een mooie aanwinst die past bij het industrieel erfgoed van de Meierij.SIEMei is sinds kort ook te vinden op Facebook.
Onze Facebookpagina treft u HIER aan.


 
Copyright © 2015 SIEMei, All rights reserved.