Copy
SIEMei Nieuwsbrief.
bekijk deze nieuwbrief online

Nieuwsbrief nr. 19,  april 2015

Men zegt wel eens 'een nieuwe lente een nieuw geluid'. Wij maken er deze keer van 'een nieuwe lente een nieuwe nieuwsbrief'. 

Het was in maart even wennen voor onze voorzitter. Met zijn praatje voor Omroep Brabant over de oude stationsklok uit Den Bosch haalde Piet van der Poel zelfs de landelijke pers. Omdat de klok binnenkort een plaatsje krijgt boven een van de ingangen van Jumbo Food Experience aan de Noordkade wilde onze eigen Brabantse Omroep daar meer over weten. We weten inmiddels wat dat praatje allemaal teweeg bracht.
Lees hier meer over de perikelen van de stationsklok.

Onze vrijwilligers leggen momenteel de laatste hand aan het uurwerk van de stationsklok, die zo is onlangs nog eens bevestigd het eigendom is van SIEMei.

 

Vrijwilliger in de schijnwerper

Naam: Jan Delisse  
Leeftijd:  71 jaar  
Gehuwd met Willemien, 1 zoon (Patrick)  en 3 kleinkinderen 
Beroep: gepensioneerd schade-expert

Jan is geboren en getogen in Erp. Hij heeft de opleiding automonteur gevolgd aan de LTS te Veghel. Jan is gaan werken bij Stevens in Vorstenbosch. Daar werden tractoren, landbouwmachines en tractoren gerepareerd. Tijdens zijn werk  heeft hij diverse aanvullende  monteuropleidingen gevolgd. Na het vervullen van de militaire dienstplicht is Jan gaan werken bij de BAS Volvo in Veghel.
In de avonduren werd er voor vakdiploma’s gestudeerd en is hij geleidelijk aan overgestapt naar het vak van schade-expert. De laatste jaren heeft hij zich gespecialiseerd in de taxaties van oldtimers (auto’s/motoren) en campers. Een opleiding tot registerexpert was noodzakelijk. Jan en Willemien woonden ruim 30 jaren in Veghel en zijn toen verhuisd naar Venray. Na de pensionering wilden ze weer terug naar Veghel en vonden daar een mooie patiobungalow, die ze volledig verbouwd hebben.
 
Hobby’s/sport
Jan is lid van tennisvereniging Frisselstein en speelt daar clubwedstrijden. Hij en zijn vrouw gaan graag wandelen of fietsen in de omgeving van Veghel. Op maandagmorgen wordt er trouw gewandeld met WijNu. Jan is gek van oldtimers, zowel auto’s als motoren. Hij heeft er in het verleden verschillende  opgeknapt. Rijden was maar bijzaak.  Een van zijn laatste motoren was een Moto Guzzi Falcone, die hoofdzakelijk voor het leger of politie gefabriceerd werden. Zijn laatste oldtimer auto was een MG TD 53 met zijn mooie uitgebouwde spatborden en chromen koplampen. In verband met de  verhuizing naar Veghel heeft hij deze auto verkocht.
 
Vakantie
Verre reizen of vakanties trekt hen niet zo. Zo af en toe een weekendje weg in Nederland vinden ze prachtig. Zo hebben ze ook in fases het Pieterpad gelopen.
 
SIEMei
Toen Jan in Venraij woonde is hij als vrijwilliger gaan werken in het Oorlogsmuseum van Overloon.
Hij was daar vooral bezig met het opknappen van allerlei militaire voertuigen en technische hulpmiddelen, zoals een  uitklapbare brug. Nadat de verbouwing  van hun huis voorbij was wilde Jan wel weer iets buiten de deur om handen hebben. Hij wilde graag in de techniek actief blijven en is eens bij SIEMei gaan kijken. Het viel hem gelijk op dat er een gemoedelijke sfeer heerst en de medewerkers in de werkplaats het goed met elkaar kunnen vinden. Hij heeft zich dan ook gelijk aangemeld als vrijwilliger en het bevalt hem prima. Jan heeft de nodige ervaring opgedaan bij het museum in  Overloon.  Ik heb hem gevraagd of hij op basis van die ervaring wat in het museum zou willen veranderen of verbeteren als hij de baas zou zijn.
Jan vindt dat er erg veel spullen in het museum staan en het niet geordend is. Er zijn geen duidelijke looproutes. Het werken met thema’s zou al meer duidelijkheid kunnen geven.
Ook mist hij de aanwezigheid van de grote Veghelse bedrijven. Het moet voor sponsors aantrekkelijk worden om met klanten naar SIEMei te komen. Heel veel spullen/artikelen zijn op “techniek”  en niet op de regio.
De laatste vraag aan Jan “Waarom moet iemand vrijwilliger worden bij SIEMei?”
Het is een enthousiaste groep van vrijwilligers, die de historie van Veghelse bedrijven en producten  voor de toekomst wil behouden. Het actief zijn voor het museum is een zinvolle hobby en mooie bezigheid.

 

Sponsor in de schijnwerper

Naam: Bas van de Beeten
Leeftijd : 36 jaar
Samenwonend met Nathaly    2 kinderen: Isabelle (9) en Cas (2)
Beroep: eigenaar/directeur Van de Beeten Meulendijks BV

Van de Beeten  is een echt Veghels familiebedrijf dat gestart is door opa Bert van de Beeten.
Vader Cor nam de veehandel en het koeienbedrijf over en daarnaast startte hij in de jaren 70 een agrarisch Loonbedrijf. Vader Cor zag Bas in de toekomst als een “grote koeienboer”.
Bas was gek op machines en auto’s en had niet zoveel met koeien. Op 16 jarige leeftijd kwam Bas in het bedrijf van zijn vader werken op de tractor, loader en andere machines. Ze hadden toen 7 man personeel. Als 20 jarige is Bas zich steeds meer  gaan bezighouden met de planning en bedrijfsvoering.
In 2009 werd het agrarisch loonbedrijf verkocht aan Loonbedrijf Jennissen in Den Dungen.
Van de Beeten  ging zich toen specialiseren in grondverzet en transport. Vader Cor ging geleidelijk aan afbouwen en Bas nam het stokje van zijn vader over. In 2012 had men 35 personeelsleden en door aankoop/samengaan met het bedrijf van Meulendijks kwamen er 15 medewerkers en veel  gespecialiseerde kennis binnen. Men is nu doorgegroeid naar 70 medewerkers. Het uitgebreide wagenpark bestaat o.a.  uit: 20 vrachtwagens, div. busjes, 27 kranen, 5 loaders en een bulldozer.
 
Het bedrijf kent nu een aantal kerntaken:

  • Transport en grondverzet
  • Aanlegmanegebodems,  tuin- en landschapsparken( met medewerking van tuinarchitect Jacques van Leuken)
  • Cultuurtechnische werken (ondergrondse en bovengrondse infrastructuur)
  • Aanneming van sloopwerkzaamheden en onderaanneming van grote (wegen)bouwprojecten
  • Zand- en grindhandel

 
In 2015 wordt de uitbreiding en de nieuwbouw aan de Erpseweg gerealiseerd. Bas is enorm trots op het team van gespecialiseerde medewerkers, die samen met hem verantwoordelijk zijn voor de ontwikkelingen binnen het bedrijf. Om zich in de markt te kunnen handhaven moet men zich kunnen onderscheiden met een goede kwaliteit door toepassing van hoogwaardige technieken. Men is erg ver met de ontwikkeling van het Total Station met GPS. Alle (uitvoerings-) activiteiten worden op kantoor digitaal voorbereid en in de computer van de machines ingelezen. De machinist werkt vanaf de display tot op de mm nauwkeurig.
.
Tijdens de rondleiding op het bedrijf blijkt dat Bas en zijn medewerkers perfectionisten zijn.
Alles ziet er keurig geordend uit en het materieel is om door een ringetje te halen. Het rollend materiaal en de medewerkers zijn de visitekaartjes van het bedrijf. Ook de administratie van het bedrijf is vergaand geautomatiseerd, zodat Bas wekelijks de belangrijkste kengetallen op een vast moment op zijn bureau krijgt.
 
Sport/hobby
Pa Cor is een fervent paardenliefhebber, zowel het fokken van paarden als het berijden (mennen). Hij heeft Bas ooit op een paard gekregen maar dat hield niet lang stand. Om te ontspannen gaat Bas zich op de zondagmorgen met enkele vrienden uitleven in het
Offroad motorrijden (Quad). Hij is een fanatiek skiër en in de winter gaan ze dan ook met de familie en vrienden naar Bichelbach in Oostenrijk  om zich in de sneeuw en in de skihut te vermaken.
 
Vakantie
In  de zomer gaat Bas met Nathaly en de kinderen naar de zon voor een strandvakantie. Hij gaat eerst veel slapen om bij te komen en vervolgens de accu op te laden. Hij is meestal weer blij als hij terug kan naar het bedrijf.
 
 SIEMei
Wat heeft hij met SIEMei?
Voor hem is het in stand houden van oude machines en voorwerpen heel nuttig voor de Veghelse gemeenschap. Hij draagt  er graag zijn steentje aan bij, zodat ook de jeugd kan zien hoe bepaalde zaken zijn ontstaan. De laatste aanwinsten, o.a. de oude draglines uit het Wegenbouwmuseum uit Harderwijk vind Bas een mooie aanwinst. Hij vindt het prachtig dat de vele vrijwilligers er een mooie hobby aan hebben en hun interesses op een enthousiaste manier overdragen aan de bezoekers.
Begin van dit jaar heeft de gemeente Veghel aan SIEMei de opdracht verleend om de spoorwegovergang aan de Vorstenbosscheweg te restaureren. Het 200 jaar oude rijksmonument zal in de oude staat hersteld worden. Een mooie klus voor onze vrijwilligers. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels gestart.
Lees hier meer over de restauratie.


Bovenstaande foto is gemaakt door Eric van de Bogaard

Ook ons museum levert een steentje bij aan het CHV Educatieproject voor de groepen 5-6 en 7-8 van de basisschool.De erfgoedlessen hebben inmiddels een succesvolle pilotfase doorlopen.
Lees hier meer over het educatieproject.


 

Nu het groeiseizoen - schoorvoetend nog -  is begonnen, gaan onze vrijwilligers ook weer de handen uit de mouwen steken bij het verzorgen en onderhouden van alles wat er groeit en bloeit op de Noordkade.

Onze website www.siemei.nl is volledig vernieuwd. Binnenkort kunt u ook op de website terecht voor reserveringsformulieren waarmee u een groepsbezoek of fotoshoot kunt reserveren. 
 

Bijna elke zaterdag is 'onze huisfotograaf - Eric van den Bogaard' ergens in het museum bezig met het fotograferen van de inventaris van ons museum. Het is de bedoeling dat elk voorwerp met afbeelding en beschrijving in een database komt. De inventarislijst vordert gestaag met de gedachte elke dag een draadje is een hemdsmouw in een jaar. Naast het vastleggen van de inventaris heeft Eric ook nog tijd om andere taferelen in en rond ons museum vast te leggen. 

Van die foto's heeft hij onlangs een fotoalbum gemaakt. De album is een ware promotie voor het museum geworden.Copyright © 2015 SIEMei, All rights reserved.