Copy
Met deze nieuwsbrief informeren wij u graag. 

Het bestuur van Antroposana wenst u veel leesplezier.

Inhoud van deze nieuwsbrief: 

Brrrr koude voeten

In deze periode is niets zo vervelend als koude voeten. Koperzalf kan daarbij helpen. Het zorgt voor een betere incarnatie in je lichaam. Soms kan de aanwezige warmte moeilijk doorstromen, met name naar verafgelegen gebieden zoals de voeten. Met koperzalf lok je de ik-organisatie als het ware ook naar deze gebieden om ook daar actief te worden in het verwarmen van het lichaam!
Deze zalf is ook uitermate goed geschikt voor koude kindervoetjes.
 
Omdat het weer soms guur is in deze periode, geven wij een tube weg. Dit doen wij via onze social mediakanalen en via deze nieuwsbrief. Dus reageer óf op de post op Facebook en Instagram of deze nieuwsbrief en vertel ons wie wel wat warmte kan gebruiken deze periode. Wie weet maak jij kans op dit hartverwarmende cadeau van Antroposana.
 
Wil je zelf een tube halen dan kan dat via onze app. Wel heb je hier een recept van de arts voor nodig. Je kunt de koperzalf bij Wala zonder recept bestellen.

Beschikbaarheid van homeopatische (waaronder antroposofische) geneesmiddelen bedreigd in de Verenigde Staten

Er is recent een nieuwe concept richtlijn uitgekomen voor homeopathie in de Verenigde Staten, die bij goedkeuring door de FDA (de instantie die toeziet op voeding en geneesmiddelen) een grote bedreiging kan vormen voor de beschikbaarheid van deze middelen aldaar. Dit betreft veel lage potentie middelen die gebruikt worden in de antroposofische geneeskunde en de homeopathie. De herziene richtlijn geeft ook veel ruimte aan de FDA om homeopathische middelen een ‘ hoog risico’  toe te kennen, wat betekent dat deze pas vrijgegeven kunnen worden na intensief en duur onderzoek. Hiervoor zijn de middelen en mogelijkheden zeer waarschijnlijk niet aanwezig. Eenmaal van de markt verdwenen betekent in de praktijk dat het middel niet meer toegelaten zal worden. Het alternatief, import vanuit het buitenland, is dan ook niet meer mogelijk, omdat deze middelen dan bij de grens zullen worden tegengehouden door de FDA.
 
Daarom deze dringende en urgente oproep om te reageren op de concept richtlijn. Hier is meer informatie te lezen (Engels), waarin een link te vinden is naar een formulier waarop je een reactie kan geven. Je kunt de voorgedrukte reacties gebruiken of je eigen reactie opschrijven (of een combinatie). Laat vooral je stem horen! Doe dit s.v.p. vandaag nog, maar in elk geval vóór 23 januari.

Instagram


Voor de leden die het nog niet wisten: Sinds december bestaan we ook op Instagram. Via Instagram.com/antroposana kom je op onze pagina waar we je een aantal keer per week zullen inspireren. Van leefstijl tot recepten of praktische tips over de weerstand. Gezondheid komt in de breedste zin aan bod. Laat je verrassen en inspireren op onze Instagrampagina.  
 
Oproepje: Heb jij een prachtige seizoentafel of vind je het leuk om jouw huiskamer, vilten vogels, kruidenwikkels of wat dan ook te delen met alle leden van Antroposana. Stuur ons dan jouw foto door via Instagram of Facebook en dan delen we deze met jouw verhaal.  

Antroposana organiseert de jaarlijkse EFPAM bijeenkomst


Antroposana maakt als Nederlandse gezondheidsvereniging deel uit van de Europese koepel, EFPAM (European Federation of Patients' Associations for Anthroposophic Medicine). Eén van onze Antroposana bestuursleden, Wieneke Groot is dit jaar in september toegetreden tot het bestuur ervan. Elk jaar is er een gezamenlijke ontmoeting van de deelnemende Europese organisaties en deze vond in 2019 plaats in Arnhem bij therapeuticum Aquamarijn, op 1 en 2 november. Samen met vertegenwoordigers uit Engeland en Duitsland is deze keer gesproken over de kansen en de uitdagingen die elke organisatie ziet. Zoals al blijkt uit het geringe aantal aanwezige afgevaardigden dit jaar, blijken er in de aangesloten landen weinig vrijwilligers voorhanden te zijn om de gezamenlijke doelen te verwezenlijken. Met de huidige ontwikkelingen qua toegestane uitoefening van de antroposofische geneeskunde en de beschikbare middelen, vraagt dit in elk land om alertheid, creativiteit en vooral samenwerking met andere partijen (zoals de artsenverenigingen, of de geneesmiddelenproducenten Weleda en Wala).
Nederland met Antroposana is hierbij één van de deelnemers met het grootste aantal leden, waarbij we samen met Duitsland de verantwoordelijkheid voelen om het voortouw te nemen. Zo zijn we flink op weg met een informatieve website met toe te passen middelen en therapieën, waarbij de tekst zodanig is opgesteld, dat deze in de diverse Europese landen gebruikt kan worden. Deze uniformiteit is belangrijk, omdat we daarmee de eenheid uitstralen die zo belangrijk is.

Voor u geselecteerd: mooie lezingen en cursussen 


Antroposana organiseert vele interessante lezingen en cursussen/workshops, op verschillende locaties in het  land. Een mooi voorbeeld is een lezing van Peter Borm, antroposofisch tandarts, op 6 februari, georganiseerd door onze afdeling in Eindhoven. Het gebit staat centraal: wat het feitelijk is, wat de eigenaardigheden zijn en wat er gebeurt. Leden krijgen voor de activiteiten in Eindhoven korting!
Nog een interessant voorbeeld: een lezing door Thom Kloes over de vele kanten van euthanasie. Datum: 5 maart, locatie: Nijmegen.
Kom op adem en laat je stem horen tijdens de adem en stemtraining op 2 maart in Bergen. Een cursus o.l.v. Veronique Delattre.
Check voor deze en nog veel meer mooie activiteiten onze agenda!

'Gebruikers' moeten zich organiseren, word lid van Antroposana

Tijdens gesprekken die we hebben met de zorgverzekeraars, blijkt telkens weer hoe belangrijk het is dat gebruikers van de antroposofische zorg zich goed organiseren. Hoe meer mensen zich aansluiten bij Antroposana hoe makkelijker het is om goed te kunnen onderhandelen. We blijven in gesprek met de zorgverzekeraars om uw belangen te behartigen en hopen zo voor de toekomst meer draagkracht te creëren.

 

Lid worden

U maakt ons werk mogelijk door ons jaarlijks te steunen met 35 euro.
U ontvangt dan drie keer per jaar een extra dik nummer van Ita.  
Ik steun Antroposana en word graag lid voor 35 euro per jaar

Winterweer recept

Onze wangen gloeien nog na, na een kop van deze heerlijke alcoholvrije Glühwein. Een lekker winters recept, ook als je zwanger bent of mee doet aan dry january. Wij kregen het van Annemieke Zijlstra, zij werkt als antroposofisch diëtist. De specerijen die we voor deze glühwein gebruiken, verwarmen lichaam en geest en vullen het huis met een heerlijke geur. Daarbij krijg je meteen warme handen van het glas. Lekker na die frisse zondagmiddagwandeling.
 
Recept:
Alcoholvrije Glühwein
Ingrediënten
 • 1 citroen
 • 1 mandarijn
 • 1 sinaasappel
 • 5-10 kruidnagels
 • 1 liter rode druivensap
 • 2 kaneelstokjes
 • 2 steranijs
 • 5 kardemom peulen
 • 3 cm geschilde gemberwortel
Toch liever mét alcohol? Vervang dan de druivensap met rode wijn
 
 Bereidingswijze
 1. Verwijder eerst het waslaagje en eventuele bestrijdingsmiddelen die op de citrusvruchten zitten
 2. Leg de citrusvruchten daarvoor een paar minuten in kokend water
 3. Schrob daarna met een borsteltje en poets droog met een schone theedoek
 4. Halveer de sinaasappel en steek er de kruidnagels in. Halveer de overige citrusvruchten
 5. Breng de druivensap met de citrusvruchten en de kruiden tegen de kook aan
 6. Haal van het vuur af en laat een nacht afgedekt staan om te trekken
 7. Voor gebruik kort opwarmen, maar niet aan de kook brengen
 8. Serveer casual in een beker of in een mooi wijnglas met een stukje sinaasappel en kaneelstokje.

Succesvolle cursus biologisch moestuinieren krijgt vervolg!


De beide cursussen (8 mei en 12 oktober) zaten vol en enthousiaste deelnemers hebben veel geleerd over de bio moestuin. Reden genoeg om in het voorjaar, op 28 maart 2020, de opvolger aan te bieden: de biodynamische moestuin! Ontdek de fascinerende wereld van de biodynamische teelt tijdens deze cursus, gegeven door Alma Huisken. Alma is schrijver (van o.a. Dichter bij de bij) en tevens ervaren bio/biodynamisch moestuinder en groendocent.
De bd-teelt is de bron van alle biologische land- en (moes)tuinbouw en de vriendelijkste omgangsvorm met Moeder Aarde. Deze cursus is zeer geschikt voor bio moestuinders die al enige jaren groen moestuinieren en nieuwsgierig zijn naar de
biodynamische werkwijze, waaronder:
 • de zorg voor de bodem en de levenskracht in je gewassen
 • de verbinding kosmos-aarde-mens-dier-plant, ook in jouw tuin
 • de band die je krijgt met al het leven om je heen, van graankorrel tot boom
 • de speciale preparaten voor compost en aarde
 • de Zaai- en plantkalender van Maria & Matthias Thun (en gebruik)
We nemen genoemde én andere elementen van de BD-teelt onder de loep, van de praktische tot de spirituele kant, van met mest gevulde koehoorns tot de dynamiek van deze bd-teelt, zo sterk verbonden met de enorme krachtvelden tussen aarde en kosmos. Kortom: stel je open, leef je in en maak jezelf en je groene wereld een stuk rijker! 
Kijk hier voor meer informatie en aanmelden 
Copyright © 2020 Antroposana, All rights reserved.


Het e-mailadres veranderen waar je deze mails ontvangt?
Dat kan door je voorkeur te wijzigen . Geen mails meer ontvangen? Schrijf je hier uit.