Copy
Misleiding of eigen schuld?

Bijna elke ondernemer heeft er helaas wel eens mee te maken: een dubieuze brief of telefoontje van een bedrijf dat zich voordoet als een bekend bedrijf. De schade die ondernemers in Nederland hierdoor lijden wordt geschat op honderden miljoenen euro’s per jaar. 


 
Voorheen had een ondernemer vrij weinig mogelijkheden om zich hier tegen te weren. Er werd al snel aangenomen dat het de eigen schuld van de ondernemer was, als gevolg van onoplettendheid. Maar sinds juli vorig jaar is daar verandering in gekomen en worden ondernemers beter beschermd tegen acquisitiefraude!

Acquisitiefraude, wat is dat?
Acquisitiefraude is een vorm van oplichting waarbij wordt geprobeerd jou op dusdanige manier te misleiden, zodat je in gaat op een bepaald aanbod en je vervolgens een betaling bent verschuldigd. Hiervoor worden bepaalde verkooptechnieken gebruikt waarmee ze jouw vertrouwen proberen te winnen. Daarnaast worden er bepaalde verwachtingen gewekt, zodat je bereid bent om in te gaan op het aanbod. Het probleem is dat het vaak niet duidelijk is dat het om een aanbod gaat of dat bepaalde essentiële informatie wordt verborgen of verdraaid. Wanneer jij in bent gegaan op het aanbod en daarvoor een mondeling of schriftelijk akkoord hebt gegeven, zit je vast aan een overeenkomst die mogelijk niet overeenkomt met hetgeen dat is beloofd of waarvoor je hebt betaald.  
 
Belangrijkste kenmerken
Vaak is het dus zo dat je bij acquisitiefraude eigenlijk helemaal geen baat hebt bij de overeenkomst. Er wordt namelijk niet of nauwelijks gepresteerd door de fraudeur. Veel fraudeurs maken gebruik van bekende namen van grote, betrouwbare bedrijven zoals bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel. Wanneer je even niet goed oplet, zou je kunnen denken dat het telefoontje of de brief gewoon van de Kamer van Koophandel komt. Dit gebeurt vooral bij spookfacturen. Dat zijn facturen die op het eerste gezicht lijken op een echte factuur, maar eigenlijk een offerte zijn. Zodra jij de ‘factuur’ betaalt, zit je vast aan een overeenkomst.
 
Daarnaast is het bekend dat fraudeurs de momenten waarop zij contact met je opnemen, bewust kiezen. Hierbij kan je denken aan momenten net voor sluitingstijd of in drukke vakantieperiodes.
 
Bescherming door de wet
Acquisitiefraude is sinds vorig jaar strafbaar. De wetswijzigingen hebben er voor gezorgd dat het voor een ondernemer makkelijker is om aan te tonen dat hij is misleid. Wanneer je dit kunt aantonen is het mogelijk om de overeenkomst ontbinden. Dit betekent dat je niet meer bent gebonden aan de overeenkomst en de daarbij behorende betalingsverplichting. Daarnaast kun je het geld dat je wellicht al hebt betaald, terugvorderen.
 
Tips:
  • Twijfel je over een telefonisch aanbod? Zeg dan nog niets toe, maar vraag om een schriftelijk aanbod en lees dat goed.
  • Let altijd op de kleine lettertjes!
  • Vertrouw je het niet: doe dan onderzoek naar de aanbieder.
  • Informeer jouw werknemers over de praktijken van dergelijke fraudeurs.
 
Heb je vragen over acquisitiefraude of wil je kijken welke mogelijkheden jij hebt indien je slachtoffer bent geworden? Neem dan contact op met de helpdesk via 0493-326688 of helpdesk@rechtdirect.nl. Ook kun je gebruik maken van modellen op de inlogportal zoals betwisting foutieve factuur.
Een proefrit naar de toekomst!

+ Zit jij over 10 jaar zelf nog aan het stuur? Peter Ros zet ons aan het denken. Met zijn prikkelende betoog Connecting the unusual suspects  neemt hij ons mee in zijn bevindingen over digitaliseringen en de netwerkrevolutie. Verbanden kunnen leggen tussen verschillende werelden is , zeker voor een ondernemer, een onmisbare eigenschap.

+  Een goed verhaal over autorijden in de toekomst.

+ Een bijeenkomst op deze locatie is niet compleet als je geen proefrit hebt gemaakt met één van de prachtige auto’s uit de showroom van BMW Nobra Cars. Hou je rijbewijs bij de hand.

Verschillende verrassende hapjes en drankjes.

Dinsdag 11 april 2017 | 15.00 tot - 20.30 uur | Varenschut 15 | 5705 DK Helmond


Meld je hier aan!

Graag tot dan,
Team Goorts + Coppens en Recht Direct
Recht Direct BV
Heuvelstraat 14  |  5751 HN Deurne  |   0493- 326688   |   info@rechtdirect.nl
www.rechtdirect.nl     KvK 17170742   |   BTW NL813757484B01
Copyright © 2017 Recht Direct, All rights reserved.