Copy
Mijn bedrijfsnaam inschrijven bij de Kamer van Koophandel, dat is toch voldoende?

In de praktijk merken wij dat er onduidelijkheid bestaat over het vastleggen van de bedrijfsnaam. Is het voldoende om deze naam in te schrijven in het register van de Kamer van Koophandel (Kvk)?

 
Handelsnaam
Jouw bedrijfsnaam, ook wel handelsnaam genoemd, is de naam waaronder jij jouw onderneming drijft. Een handelsnaam ontstaat doordat je deze naam voert. In de Handelsnaamwet is namelijk vastgelegd dat je al rechten opbouwt vanaf het moment dat je onder de bedrijfsnaam actief bent in het economisch verkeer. Hiervan is bijvoorbeeld al sprake als je de naam op je website noemt of op briefpapier of reclamemateriaal gebruikt.

Meerwaarde registratie merk
Het is ook mogelijk om de bedrijfsnaam als merkrecht te registreren bij een merkenbureau zodat het in de Benelux, in Europa of zelfs internationaal beschermd is. Hiermee heb je het exclusieve recht om de bedrijfsnaam als merknaam te gebruiken.
 
Doe jij landelijk of internationaal zaken of heb je plannen om dit te gaan doen? Dan adviseren wij altijd om jouw bedrijfsnaam als merkrecht vast te leggen. De kosten hiervan zijn bijvoorbeeld voor de Benelux maar € 240,- terwijl je hierdoor een veel sterkere positie creëert.
 
Inbreuk
Wanneer je de bedrijfsnaam als merkrecht hebt geregistreerd kun je zonder meer in het gehele gebied (bijvoorbeeld de Benelux) waarvoor de registratie geldt actie ondernemen tegen bedrijven die jouw bedrijfsnaam, of een naam die daarop lijkt, gebruiken zonder dat naar alle omstandigheden van het geval wordt gekeken.  Dit geldt ook voor de bedrijven die online hun onderneming voeren.
Wanneer er alleen sprake is van een handelsnaam wordt er naar alle omstandigheden van het geval gekeken en kun je minder snel actie ondernemen tegen iemand die inbreuk maakt op de handelsnaam.

Het is ook belangrijk om inbreuken te monitoren, een conflict te voorkomen en afspraken vast te leggen in andere documenten zoals algemene voorwaarden of arbeidscontracten. Kortom: er komt nogal wat kijken bij het voeren en het behouden van een bedrijfsnaam. Voor meer informatie hierover kun je ons informatief document over dit onderwerp hier lezen.

Wil jij meer informatie over het registreren en/of monitoren van de bedrijfsnaam? Wil jij in plaats van een bedrijfsnaam een productnaam of een beeldmerk vastleggen? Neem dan contact op met de helpdesk via 0493-326688 of helpdesk@rechtdirect.nl.
 
Wij wensen iedereen een succesvol, gezond en gelukkig 2017!
Ook in 2017 kun je weer bij ons terecht voor juridische ondersteuning en het aan de voorkant aanpakken van jouw juridische risico's.
Recht Direct BV
Heuvelstraat 14  |  5751 HN Deurne  |   0493- 326688   |   info@rechtdirect.nl
www.rechtdirect.nl     KvK 17170742   |   BTW NL813757484B01
Copyright © 2017 Recht Direct, All rights reserved.