Copy

Nyhetsbrevet för dig som stödjer Suicide Zeros arbete med att radikalt minska självmorden.
September 2015

Läs detta nyhetsbrev i din webbläsare

 

Ljusmanifestationer på suicidpreventiva dagen

– Jag vill att den tystnad som i dag finns runt självmord och psykisk ohälsa ska brytas. Att hamna i psykisk ohälsa är inte konstigare än att hamna i fysisk ohälsa, bara så himla mycket svårare att tala om. Det drabbar familjer ur alla samhällsklasser, berättar Suicide Zero-volontären Maria Pedersen som för andra året i rad arrangerade en ljusmanifestation i Mönsterås på internationella suicidpreventiva dagen.

Dagen är instiftad av WHO och uppmärksammas varje år den 10 september över hela världen. I Sverige anordnades ljusmanifestationer på en rad olika platser. I Stockholm tändes ett ljus för varje person som tog sitt liv år 2014. 1531 brann utanför Katarina kyrka, där bland andra Suicide Zeros ambassadör Saga Becker höll ett personligt tal på årets tema Reaching out.

Ett varmt TACK till alla volontärer och engagerade personer i hela landet som hjälpte till att belysa självmorden – tillsammans gör vi skillnad!

De var bäst på självmordsrapportering 2014

Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord 2014 gick till P4 Blekinge. Dessutom fick BLT:s ledarskribent Erik Hultgren ett hedersomnämnande. Priset delades ut i ABF-huset i Stockholm på den internationella suicidpreventiva dagen.

– Jag och hela stationen är mycket stolta över priset. Det känns fantastiskt att uppmärksammas för att vi vågade ta upp ett stort och tabubelagt problem som borde vara självklart att belysa, sa Peppe Alfiero, kanalchef P4 Blekinge.

– På senare tid har fler och fler medier börjat rapportera bra om självmord, men från ledarskribenter och andra opinionsbildare är det ännu tyst. Förhoppningsvis kan det här priset få fler att ta sig an frågan, sa Erik Hultgren då han tog emot hedersomnämnandet.

Läs motiveringarna och intervjuer med pristagarna »

Konferensen Suicidprevention gör det möjligt att uppmärksamma hur vi tillsammans kan påverka utvecklingen av ett livsfrämjande samhälle. Årets konferens hålls i Örebro 29-30 september.

Både Suicide Zeros ordförande Ludmilla Rosengren och generalsekreterare Alfred Skogberg medverkar i seminarier om "Suicidprevention utifrån ungdomsperspektiv" respektive "Suicidprevention och media".

Programmet och länk till anmälan hittar du på Suicide Zeros webbplats.

Läs mer om konferensen Suicidprevention »

Suicide Zeros politikerturné nådde Värmland

I augusti träffade Suicide Zero fem länspolitiker i Värmland. 
– Föreläsningen var oerhört värdefull. Den kom som ett tillägg till det vi jobbar med. Vi har fått ta del av konkreta exempel som jag vill gå vidare med, sa Marianne Utterdahl, landstingsråd och ordförande för Sjukvårdspartiet i Värmland efter mötet. 
Läs hela artikeln »

Spring för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa

Suicide Zero är medarrangör till välgörenhetsloppet Mental Health Run den 10 oktober. Loppet är 5 km och går runt vackra Djurgårdskanalen. Alla kan delta, oavsett ålder och tidigare tävlingserfarenhet. Anmälningsavgiften ligger mellan 20 och 1000 kr, beroende på vad du känner att du har möjlighet att avvara. 

På plats finns Suicide Zeros ambassadör Mattias Sunneborn. Du kommer också att träffa volontärer, möta representanter från styrelsen och kunna köpa Suicide Zero-armband.

Genom att delta bidrar du till ökad öppenhet kring psykisk ohälsa. Allt överskott går till Psykiatrifondens forskning om psykiska sjukdomar. Anmälan på webben är öppen till 7 oktober, men du kan också anmäla dig på plats samma dag. 
Läs mer om och anmäl dig till loppet »

Peppa inför loppet

Få tips på hur du förbereder dig inför loppet och se bland annat Anna Nilsson från Suicide Zeros styrelse och Mattias Sunneborn berätta om varför de springer Mental Health Run.
Följ Mental Health Run på Facebook »

Spring för Suicide Zero


I samband med loppet kommer du att kunna köpa Suicide Zeros nya t-shirt. Tröjan finns i både rak och insvängd modell och är tillverkad i en mjuk bomullskvalitet.

Tröjan kommer även att finnas i Suicide Zeros webbshop senare i höst.
 

Stor succé för Våga fråga i Karlstad


Det var fullpackat med sorlande människor. Musikerna gjorde sig redo. Kvällen var varm. SVT, P4 Värmland, Nya Wermlands Tidning, Vermlands Folkblad, alla har de uppmärksammat Suicide Zeros volontär Marie Niljung och den ”Våga Fråga”-konsert hon anordade på Nöjesfabriken i Karlstad, med musiker som Kajsa Grytt, Hederos & Hellberg, Joel Alme och Malte och Ida Hallquist.

Vinsten från konserten på otroliga 200 000 kr gick direkt till Suicide Zeros arbete för att förebygga självmord. Tack till Suicide Zero-volontären Marie Niljung för ett fantastiskt fint genomfört projekt.

"A star in heaven"


Alla kan inte göra allt men alla kan göra något och du gör skillnad genom att du köper och bär våra armband. A star in heaven lanseras nu i en variant med mossgrönt läderarmband. 

Handla i Suicide Zeros webbshop »

Omvärldsbevakning: intressanta artiklar

 

Slopat krav på anmälningsplikt 

Suicide Zero arbetar för att händelseanalyser ska genomföras efter varje självmord. Om någon tagit sitt liv inom fyra veckor efter vårdkontakt har vården tills nu alltid gjort en så kallad Lex Maria-undersökning. Detta för att undersöka om det fanns brister i vården av den som tog sitt liv. Men det kravet slopas från och med den 1 januari. Ullakarin Nyberg är överläkare och en av Sveriges främsta suicidpreventionsexperter. Hon menar att det är finns goda skäl till att anmälningsplikten slopas.
Läs Suicide Zeros intervju med Ullakarin Nyberg »
 

Samuel – överlevare och Suicide Zero-volontär

Uppskattningsvis 15 000 svenskar försöker varje år ta sitt liv. Det är ungefär 40 varje dag. En av dem som försökt att ta sitt liv är Samuel Lundholm, som numera är Suicide Zero-volontär. I dag är han oerhört tacksam för att han fått en ny chans.
Läs Samuels berättelse i Sydsvenskan »
 

Mörbylånga kommun donerar 30 000 kr

På suicidpreventiva dagen var Suicide Zeros ambassadör Mattias Sunneborn i Mörbylånga för att föreläsa om självmord. Där genomförde han Hoppet med kommunalrådet Henrik Yngvesson, som meddelade att kommunen kommer att donera två kronor per invånare i kommunen, totalt 30 000 kronor till Suicide Zero. 
Läs artikeln om Mörbylånga och Hoppet »
 

Solfrid utmanar blåljusmyndigheter att göra Hoppet

Tidigare brandmannen Solfrid Sommerseth blev inspirerad då hon såg hur räddningstjänsten i Borås gjort Mattias Sunneborns ‪#Hoppetförsuicidezero‬. Solfrid har ett viktigt budskap men hon behöver hjälp med att nå så många som möjligt, både inom Räddningstjänsten, ambulansen och polisen. Hjälp Solfrid genom att dela hennes Facebook-utmaning.
Läs och dela Solfrids FB-inlägg »
 

Barnbok med rabatt

"När mammas tankar ändrade färg" är en ny barnbok som skildrar ur barnets perspektiv hur det kan vara när en förälder är deprimerad. Boken är skriven av Sara Galli och Mats Molid och öppnar upp möjligheter för svåra samtal med barn. Boken kan läsas från 4-5 år och uppåt.

Som medlem i Suicide Zero kan du köpa boken direkt från förlaget för endast 100 kr (ordinarie pris hos Adlibris 135 kr). Ange kupongkod INTRESSE när du kommer till kassan.
Köp boken hos Idus förlag »

Tack för att du är en Suicide Zero-supporter

Suicide Zero är en ideell organisation som verkar för att radikalt minska självmorden. Det gör vi genom informationsspridning, lobbyarbete och genom att vara en aktiv röst i samhällsdebatten. Du kan stödja vårt arbete på en rad olika sätt. Som medlem, månadsgivare, företagsvän eller genom donationer. Vi har 90-konto och är medlemmar i FRII (Frivilligorganisationernas insamlingsråd) vilket visar att du kan känna dig trygg med att skänka pengar till Suicide Zero.
90-konto plusgiro: 900398-9
Bankgiro: 900-3989
Läs mer om olika sätt att stödja oss på »

Följ oss på Facebook
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Följ oss på Instagram
Suicide Zeros hemsida
Suicide Zeros hemsida