Copy
Aponogeton Nieuwsbrief mei 2016
Bekijk deze email online

Een woord van de voorzitter


Vanwege een onverwachte opname in het ziekenhuis moest ik afgelopen keer verstek laten gaan. Van verschillende leden heb ik gehoord dat het een aardige lezing was betreffende discus vissen. De meeste commentaren: iets te ver de kant op van kauwgomballen.
Blijkbaar toch niet helemaal de smaak van ons.
De volgende lezing gaat over Killyvissen, bijzondere visjes met prachtige kleuren en tekeningen, die je zullen verrassen.

Voor nu veel plezier met de komende verenigingsactiviteiten.
 
Met een groet
Willem
 

Districtskeuring 2016

plaats     totaal    biologisch     naam
                           categorie
1 396,5   63,5     C1               De heer P. Mols                 
2 396      64        C1               De heer G. van Heusden

1 388,5   62,5     A1               De heer M. Ribbens
2 388      63        A1               De heer H. Boele
3 387      61,5     A1               De heer F.E. v.d. Brug
4 381      61,5     A1               De heer D. Benkhard

AGENDA
29 mei
31 mei
28 juni
3 juli
27 september
uitje Vissenasiel Delft
Killievissen - Leendert van den Berg
Discussieavond Filtertechnieken
Limbeurs
Discussie avond

Congo Brazzaville “in de voetsporen van Huber” door Leendert van den Berg

In 1978 ondernam de Franse bioloog Jean-Henri Huber als eerste een verzamelreis  naar het noorden van de Republiek Congo (toen nog Republique Populaire de Congo, RPC geheten). Gedurende deze lange reis verzamelde hij vele killisoorten, waaronder de door hem beschreven A. chauchei en A. schioetzi. Huber ving in het uiterste noorden ook enkele soorten die hij niet kon determineren, maar die later ook niet door hem zijn beschreven. Het noordelijk gedeelte van de republiek werd daarna nooit meer bezocht door killiliefhebbers. Ik was altijd gefascineerd door de reis van Huber. In 1991 ondernam ik samen met andere killi-liefhebbers een reis naar Congo, maar in het noorden kwamen we niet verder dan Epoma (waar de later beschreven A. plagitaenium door ons werd gevangen).

Begin 2014 was het eindelijk zo ver en kon ik als tweede de reis  naar het noorden ondernemen op zoek naar de geheimzinnige soorten van Huber.

Ik zal van deze spannende reis uitvoerig verslag doen, waarbij ook beelden van de reis van 1991 getoond zullen worden.

Leendert verzorgt deze lezing op dinsdagavond 31 mei. U bent welkom vanaf 19.30 uur in ons onderkomen in Bovenwegen Zeist.

 

Mijn voorliefde voor een bijzonder visje:

 

De Purper kop
BARBUS NIGROFASCIATUS

In de loop der jaren heb ik dit visje verschillende keren gehouden en altijd van hun opgewonden gedrag genoten. Het zijn een stelletje drukte makkers die makkelijk van kleur wisselen afhankelijk van hun stemming. Zo zijn ze grauw grijs en dan ineens slaan de hormonen toe en kleuren ze fantastisch rood paars waarbij ze een prachtig paar spel laten zien.
Ze worden in hun natuurlijke milieu aangetroffen in langzaam stromende rivieren en kreken van Zuid-Ceylon (Sri Lanka). Waar de bodem  leemhoudend is en er plekken zijn die volledig overwoekert zijn met wederom een favoriet van mij maar dan onder de planten Cryptocorynen. Drie soorten die uit het gebied komen en een er van staat op de bedreigde lijst.

C. Thwaitesii
C. Nevelii
C. Bogneri

Met die Crypto's onder hun vinnen voelen zij zich in combinatie met wat fijne planten al snel op hun gemak. Sta je morgens vroeg op en gaat het licht aan dan is de kans groot dat ze volop eieren gaan afzetten. Dit is z'n mooi schouw spel dat je daar ademloos naar kan kijken. Naar verloop van 48 uur komen deze uit en met wat fijn stofvoer overleven zij het tussen de ouderdieren zolang zij maar weg kunnen duiken in een dichte beplanting zoals de crypto's.
Houden van heerlijk helder rustig stromend water met een temp zo tussen de 22 en 25 graden. Voor de kweek iets hoger tot 28 graden maar ook als het water wat frisser is zetten ze eieren af is gebleken in mijn schuur . Ze worden in een grote bak ca 4 tot 6 cm en het zijn makkelijke eters. Als je veel jongen wilt overhouden kun je voeren met artemia nauplien maar gewoon klein gewreven vlokvoer wat dient als stofvoer gaat ook prima. Zwarte muggelarven stimuleren de mannetjes om van kleur te verschieten en te gaan pronken.
 
In het grote aquarium (250x60x65) wil ik ze toevoegen aan het en zit ik te denken aan een leuke groep van een 30 stuks. Het aquarium is voorzien van  een mooie donkere bodem in ( Akadama) met prachtige grote stukken kienhout welke goed begroeit beginnen te raken met algen. Enkele stukken kienhout zijn bekleed met javavarens die overigens in het aquarium in diversiteit van soorten schitteren. De Purperkoppen kunnen hier mooi in wegduiken en hun eieren op afzetten.  

Wellicht een idee om in het najaar tijdens het huisbezoek een leuke open avond er aan vast te koppelen om gezamenlijk te genieten van deze fraaie vissen.

 

Voortgang  binnen de AV


In eerste instantie zag hij het met zijn project niet meer zitten; de nagebootste rotsen van piepschuim bleken meer drijfvermogen te hebben dan vooraf gedacht. Bij het vullen van het aquaria kwam eerst het kleine stuk omhoog. Nadat dit hersteld was, vol goede moed opnieuw het aquarium gevuld maar nu kwam ook het grote stuk omhoog. Spontane hulp van enkele leden bracht verlichting bij deze tegenslag. Oké, de datum voor mijn bak wordt top, is hierdoor van 18 mei verplaatst naar 1 juni maar dat mag de pret niet drukken. Fascinerend blijft het om een droom werkelijkheid te laten  worden en daarom hopen wij dat Ton er in slaagt om zijn plantjes te laten groeien, zodat visueel een beeld naar voren komt dat past bij het plaatje dat de inspiratie gaf voor dit project.

Op de Facebook groep was het verslag te lezen betreffende het bezoek aan Aquazoo in Leerdam dat zijn 25-jarig jubileum vierde. Tevens werd op die dag  een nieuw aquarium met een inhoud van 3500 liter officieel geopend door de curator van het aquarium in Blijdorp. Dit aquarium is ingericht als een biotoop van de rivier de Congo. Een mooie opsteker voor ons jongste lid van de vereniging, Jesper die sinds kort lid van onze vereniging is, 12 jaar oud en hartstikke enthousiast over de hobby die wij allen delen.

Welkom Jesper!

Op 29 mei a.s. hebben we een leuk dagje uit naar Delft: naar  het vissenasiel. Een idee van Henk en Co om daar iets meer voor te doen krijgt langzaam meer body. Onze eerste indruk daar, zal van invloed zijn op eventueel verder te organiseren activiteiten hiervoor.
 
Maar het past bij het traject ‘back to the basics’ en de vraag wat voor een vereniging wij willen zijn?
Goede voorlichting en zorg voor onze vissen alléén is niet voldoende. Goede opvang blijkt noodzakelijk omdat er altijd onverlaten zijn die “ongewenste” vissen anders gewoon door het toilet spoelen.
Maar ook fijn als je ineens niet meer voor je vissen kan zorgen en er mensen zijn die je deze zorgen uit handen kunnen nemen en dat verdient een steuntje in de rug.

15 mei heb ik afscheid genomen van de T5-verlichting boven mijn sloot. Henk heeft mijn lichtbakken voorzien van LED-strips met een controller en dat geeft heel wat lichtpuntjes.
Die in een totaalbeeld een natuurlijk effect laten zien en ik ‘s avonds weer kan genieten van een mooi belicht aquarium en kan zitten mijmeren over de onderlinge omgang met elkaar als leden van Aponogeton.
Als laatste gaat de aandacht even uit naar Hans Groenesteijn. Hans heeft een hartinfarct gehad en namens de vereniging wil ik Hans vanaf deze plaats van harte beterschap wensen. Zodra wij meer weten over zijn toestand zullen wij dit laten weten.

Johan

Watercirculatie


Watercirculatie in het aquarium Doel van een goede watercirculatie bestaat uit twee punten: 1. Afvalstoffen naar het filter brengen 2. Voedingsstoffen en CO.2 naar de planten brengen Het belang van een goede watercirculatie!

De Voorbereiding

Doel van een goede watercirculatie bestaat uit twee punten: 

1. Afvalstoffen naar het filter brengen 
2. Voedingsstoffen en CO.2 naar de planten brengen

Het belang van een goede watercirculatie!
Bovenstaand aquarium wordt gefilterd door Eheim 2226 De in en uitstroom links achter in het aquarium. 

Door de uitstroom en instroom aan de dezelfde kant van het aquarium te plaatsen zorg je in een aquarium tot 120 cm voor een goede stroming en daarmee een goede circulatie in het aquarium.
Om de inhoud van het aquarium goed te kunnen bewegen heeft het filter een capaciteit nodig van ten minste 1,5 en het liefst 2 keer de inhoud van het aquarium. (afmeting aquarium: 70x40x40=inhoud 112 liter-10% is ca netto 100 liter)
Voor dit aquarium kies ik voor een klassieke pomp namelijk de Eheim 2015. Deze heeft een bruto vermogen van 350 liter per uur. Dit is een capaciteit zonder weerstand, in de praktijk komt het neer op 50% van de opgegeven waarden als het filter in gebruik is genomen. Met 175 liter per uur zit ik voor dit aquarium aan de goede kant betreft de voorbereiding voor een goede strooming. 
De inlaat plaatsen wij zo dicht mogelijk bij de bodem, poep van vissen en afval wordt zo beter aangezogen. 
De inlaat van Eheim is groen, deze kleur valt wel erg op in het aquarium. Daarom maak ik het pijpje zwart met een stukje zwarte tape. De uitstromer komt aan de zijkant in het midden boven aan. Een verbreed de straal waardoor ook beiden hoeken onder de lilypipe wordt bereikt en er hierdoor een betere watercirculatie ontstaat.
De krachtige straal bereikt de andere zijwand en slaat daar terug naar de voor en zijkant en verplaatst zich vandaar naar de instroom op deze wijze zorg je dat er overal in het aquarium beweging ontstaat. 

Twijfel je of je water overal in beweging is, voeg eens VFM van Easylife of vergelijkend product toe en bij de inlaat en zie hoe dit zich verspreid in het aquarium. 

Zodra je aquarium groter wordt zul meerdere afzuig en instroom punten moeten creëren. 
Bij een groot aquarium is het daarom verstandig om de stroming van de achterwand naar de vooruit te laten stromen. Op deze wijze dwing je de stroming door de hele bak omdat de weerstand korter is naar de vooruit dan van zijwand naar zijwand.
 

Contact

Voorzitter: Pim van Velzen
Secretaris: Johan Veenhof
Penningmeester: Martijn Ribbens
Redactie: Jolanda Velthuis
 
Facebook
Website
Email
A.V. Aponogeton is aangesloten bij de NBAT.

Copyright © 2016 A.V. Aponogeton, All rights reserved. 
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent ingeschreven. Indien u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen kunt u zich afmelden met de link hieronder.

Nieuwsbrief niet meer ontvangen  
Pas mijn voorkeuren aan

Email Marketing Powered by Mailchimp