Copy
Aponogeton Nieuwsbrief november 2016
Bekijk deze email online

Waar komen uw vissen vandaan?

Op 29 november komt Hans Kiers bij Aponogeton iets vertellen en laten zien over wat er allemaal gebeurt en nodig is voordat de meeste aquariumvissen bij de vakhandel in de aquariumstellingen zwemmen. We nemen een kijkje via een powerpoint presentatie bij diverse kwekers in het buitenland en bij de groothandel zelf. Na de pauze brengt hij ons op de hoogte van diverse nieuwe of bijzondere aquariumvissen of vissen met een verhaal/anekdote.

Hans Kiers is sinds 1980 aquafiel. Sinds 1984 is hij lid van een aquariumvereniging; eerst in Wassenaar bij “het zeepaardje” en sinds 1995 in Alphen a/d Rijn bij “de natuur in huis”.  Sinds 2008 werkt hij bij één van de grootste siervishandels in de wereld en kon hij van zijn hobby mede zijn werk maken. Dat dat niet alleen maar voordelen heeft zal u ook wel duidelijk worden op deze avond; “Ik heb 1 aquarium thuis en 1250 soorten om uit te kiezen….”

U bent welkom op dinsdagavond 29 november vanaf 19.30 uur in de kantine van Bovenwegen Zeist.

Aan de slag maar weer!


Weer een uniek project: het  Aponogeton Riparium.
Al eerder bouwden we (Pierre, Martijn, Willeke en ik) 2 aquaria van de grond af op. Dit was bijzonder, omdat het ontwerp door ons zelf was gedaan. Een exclusiviteit van de meubels en aquaria was het gevolg. De band die door dat project is ontstaan is er nog steeds. In de wandelgangen komt het verhaal nog weleens naar boven van de vier leden die wekelijks een avond en zaterdag aan de aquaria van de club hebben gewerkt.

Speciaal vind ik het wel. Want ook nu pakt iemand het op zonder know how. Maar gelukkig hebben wij op het gebied van Paludaria een paar kanjers in huis. Zij staan klaar met raad en daad.
De werkgroep maakt dit mogelijk.
Ben jij de persoon die het motto heeft: niet lullen maar poetsen. Dan is hier een uniek project voor jou.
Meld je tijdig aan bij Ron van Vliet. Voor info lees zijn uitnodiging.

Behandeld en uitgevoerd in de praktijk,
  • Aan welke eisen moet een riparium voldoen
  • Levend voer kweken of kopen
  • Techniek; wat komt er bij kijken
  • Decoratie; zelf wanden en takken maken
  • Inrichten en aankleden.
Doe je mee, dan wordt er wel wat van je verwacht. Bij Aponogeton kom je namelijk niet alleen halen, maar breng je ook in naar vermogen.  Ben je lichamelijk beperkt geen excuus. Je kan gewoon meedoen en er zijn altijd lichte taken "als een kopje koffie verzorgen" dat jou ook waardevol maakt voor de groep.  
Ron en ik zijn bezig met een locatie. De aftrap is op Bovenwegen de laatste dinsdag van januari.
 
Het Huisbezoek

Geweldig om te zien wat een verscheidenheid  wij hebben aan aquaria en paludaria, onder de leden.
Voor Ron en mij is het nu al een succes en wij moeten nog een dag.
Dinsdagavond 20 december 19:45 willen wij je laten zien, wat wij gezien hebben door de bril van de deelnemer.

Een volgend project zit al weer in de maak, namelijk diepte en perspectief. Dit kwam duidelijk naar voren tijdens de bezoeken aan huis.

De Ledenvergadering 2017 is een week verplaatst. Zet dit in je agenda.
De nieuwe datum wordt dinsdag 21 maart.
 
Johan 
 
AGENDA
19-20 november
29 november
20 december
- - 2017 - -
31 januari
28 februari
21 maart
Vivarium Nieuwegein
Waar komen uw vissen vandaan? - Hans Kiers
Presentatie Huisbezoek - Ron en Johan

Paludarium bouw
Verenigingsavond
Algemene ledenvergadering

Nieuw lid


Wij mogen Sjef Wildenberg uit Wijk bij Duurstede verwelkomen als nieuw lid van de vereniging. Welkom Sjef en veel plezier bij de club!

Woestijngrondels Chlamydogobius eremius voor kleine aquaria

 
De woestijngrondel is afkomstig uit Australie. Een uiterst grappig visje welke woont in de onderste laag van het aquarium en ook geschikt is voor in een kleiner aquarium. Ze besteden hun tijd door van de ene plek naar de andere plek in het aquarium te "hoppen", een zandbodem is dus echt noodzakelijk. Het aquarium moet verder worden ingericht met stenen en wortels zodat schuilplaatsen ontstaan. Een leuke bijkomstigheid van de Chlamydogobius eremius is dat ze bestand zijn tegen grote schommelingen in temperatuur 12 tot 30 graden Celsius, zoutgehalte, pH en opgeloste zuurstof. Dit zorgt ervoor dat ze heel eenvoudig te houden zijn.

Ze worden maximaal een jaar oud.
Levend voer is waar ze echt van houden, maar eten ook uitstekend diepvries en droogvoer, tabletten etc.
Je kunt ze goed gehouden als koppel, trio of in een groepje met andere vredelievende vissen.
De mannetjes hebben een mooie blauw/gele kleur. De mannen hebben een gelig gekleurde kop en lichaam met een helder blauwe en gele lijn op hun rugvin. Vrouwen zijn kleiner en ontberen de felle kleuren op hun rugvin.
Het zijn Holenbroeders wat het kweken interessant maakt zeker gezien hun paringsritueel. Het mannetje kiest de grot uit en gaat dan opzoek naar een vrouwtje. Hopt om haar heen en verleid haar tot ze bij zijn grot is. Daar paart hij met haar. Binnen in de grot legt het vrouwtje de eitjes tegen het plafond, haar werk zit er op. Het mannetje bevrucht de eitjes en verzorgd deze tot deze uitkomen. Dit duurt ca 5 tot 7 dagen. PLaats wat javavaren in de grot zodat de jongen kunnen schuilen want het mannetje eet zijn eigen jongen. Je kunt de jongen voeren met artemia nauplien.
Zowel onderling als naar andere soorten toe is deze soort absoluut vredelievend.

Aponogeton Vivarium Project

Start van een nieuw jaar met nieuwe uitdagingen. Om te beginnen met het Aponogeton Vivarium Project.

Wanneer deed jij voor het laatst iets voor het eerst?
 
  • Dan heeft Werkgroep Aponogeton nu voor jou de komende tijd een Nieuwe Uitdaging! We hebben Erik Prins keurmeester en bevlogen vivarium houder bereid gevonden een lezing te geven over het  houden van een Paludarium.  Van A tot Z  laat hij alle wetenswaardigheden passeren van het paludarium houden. 
  • Daarna is er ruimte voor vragen te stellen in het Aponogeton aqua-café. Hier laten we je verder zien wat we de komende weken gaan doen.  
  • Ben je enthousiast en heb je tijd en zin. Dan kan je je opgeven om mee te helpen om 2 van deze glazenbakken om te toveren naar een oogstrelende diervriendelijke habitat . 1 hiervan gaan we gebruiken voor promotie doeleinden van onze vereniging. En de andere voor een studie project.
Dit zootje ongeregeld gaan we  bijvoorbeeld omtoveren naar een waar wortelstelsel!
En gaan kijken of we bijvoorbeeld  dit onder de bezielende leiding van De Aponogeton werkgroep tot stand kunnen brengen.
Vindt je het een interessant onderwerp en wil je er weleens wat meer over horen & zien.
Of ben je nu al enthousiast en wil je de handen uit de mouwen steken.
In beide gevallen ben je van harte welkom op onze verenigingsavond  31 januari 2017

AnimalZ dieren-event is terug! 

 
Dit keer maken we er een beestenboel van op 8 en 9 april 2017.
 
Je kan ons opnieuw vinden in Antwerp-expo met allerlei activiteiten, talloze standhouders en vele dieren om te leren kennen!

Anubias Gracilis

 
De thuisbasis voor deze Anubias is zo als veel van deze soorten West-Afrika. De vorm van de bladeren is driehoekig en worden 5 tot 10 cm groot, met een lange bladsteel.
In het Riparium van Ron zag ik een stukje Hedera en dat bracht mij ineens bij deze Anubias. Naar verluid is het een ideaal plantje om mee te starten en ik wil deze wel eens in wat aquascapes gebruiken.
Anubias heeft een rizoom waardoor die wel op de bodem groeit maar er niet in. Poot je hem toch in de bodem geheid dat die dan afsterft. Makkelijk op hout en stenen te binden tot zover gaat het goed. Heeft volgens de informatie weinig CO2 en licht nodig, maar de praktijk leert bij de andere Anubias soorten dat CO2 onderwater zeker wel op prijs wordt gesteld.

Contact

Voorzitter: Pim van Velzen
Secretaris: Johan Veenhof
Penningmeester: Martijn Ribbens
Redactie: Jolanda Velthuis
 
Facebook
Website
Email
A.V. Aponogeton is aangesloten bij de NBAT.

Copyright © 2016 A.V. Aponogeton, All rights reserved. 
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent ingeschreven. Indien u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen kunt u zich afmelden met de link hieronder.

Nieuwsbrief niet meer ontvangen  
Pas mijn voorkeuren aan

Email Marketing Powered by Mailchimp