Copy
Aponogeton Nieuwsbrief april 2016
Bekijk deze email online

Van de nieuwe voorzitter   

april 2016

Ik wil graag alle leden bedanken voor het vertrouwen dat men in mij heeft gesteld.


Voor de meeste leden ben ik geen onbekende. 21 jaar geleden ben ik lid geworden en als penningmeester in het bestuur gestapt. Dit heb ik  17 jaar gedaan met daarnaast de coördinatie van het O-team. Toen Johan in 2003 lid werd heeft hij al snel die coördinatie van het O-team op zich genomen.
Vóór de periode dat mijn vrouw overleed, had ik in de kelder ongeveer 40 kweekbakken staan, waar ik altijd met veel plezier voor heb gezorgd. Iedere dag op pad om levend voer te vangen.
Na het overlijden van mijn vrouw ben ik 10 dagen weggeweest en waren wegens die omstandigheden, de meeste vissen overleden. Hierna heb ik de brui gegeven aan het kweken.
Ik ben nu bijna 72 en draag de club een warm hart toe. Dat is dan ook de reden dat ik me voor deze functie beschikbaar heb gesteld. Hopelijk lukt het ons (het bestuur en de leden) om een oplossing te vinden voor de impasse waarin wij zijn beland als het gaat om het kandideren voor bestuursfuncties.

Wij zijn met z’n allen "een actieve vereniging” welke financieel gezond is.
Tot zover mijn introductie als nieuwe voorzitter van uw club

Groet,

Willem van Velzen
 

Een goede sfeer helpt zekerTijdens de ledenvergadering van 29 maart jl. werd al snel duidelijk dat er weinig animo was voor nieuwe gezichten in  het bestuur en daarop lanceerde het bestuur plan C: Pim van Velzen werd doorgeschoven naar de positie van voorzitter. In september keer ik zelf terug in het bestuur als secretaris.

Eind september bent u en alle andere leden van harte welkom om aan tafel te gaan zitten en stappen te maken in het kader van Back to Basic. Wat voor een vereniging willen wij zijn, wat willen wij organiseren en wie gaat wat doen?

Martijn krijgt een groot compliment bij het presenteren van de cijfers en wederom laten de cijfers zien dat wij een solide vereniging zijn, die financieel sterk in de schoenen staat.

De diverse activiteiten worden druk bezocht, zo ook de presentatie van de districtskeuring.
Peter Mols ging er met zijn Paludarium met de eerste plaats vandoor, maar dat was al duidelijk toen wij naar hem toegingen voor de keuring zelf. Toen had hij zijn hardloopspullen al aan. Er was geen beginnen aan voor de anderen om hem bij te houden. Al hoewel Gerard die eenzame hoogte nog wel heel dicht benaderde. Peter proficiat!
Bij de Gezelschapsaquaria ging de strijd tussen 4 deelnemers en de eerste plaats was voor Martijn Ribbens, maar wel akelig dicht op zijn hielen gezeten door Hans Boele. Frans van de Brug uit Huizen werd derde en Dick Benkhard.
Eveneens uit Huizen "schitterde met zijn straat Pogestemon Helferi" en werd trots vierde.
Gezonde bakken met veel potentie!

Mijn bak wordt top zit er weer bijna op. Maar wat hebben wij genoten met elkaar van de verschillende soorten bakken. De passie van de deelnemers en met elkaar weten wij veel meer dan wij denken te weten. Sfeer en beleving kwamen hier mooi naar voren.
Wil jij meer weten wat er zoal beleefd wordt binnen de club? Meld je dan aan bij de Facebookgroep van Aponogeton.

Dinsdag 26 april starten wij de ledenavond om 19:45 uur.

Het thema van die avond: Discussen, kweken en verzorgen. Waar komen ze nou vandaan en onder welke omstandigheden leven ze in de natuur?
De spreker Jason is geen onbekende in dit wereldje en levert al jaren mooie en gezonde Discus variëteiten.

Tot op de verenigingsavond,
Johan
 
AGENDA
26 april
31 mei
28 juni
Discus lezing - Jason
Killievissen - Leendert van den Berg
Verenigingsavond

Middagje uit naar het vissenasiel in Delft

Hallo medeleden,

Zoals ik heb aangekondigd op onze groeps-facebookpagina stel ik voor een bezoek te  brengen aan het vissenasiel in Delft. Omdat niet iedereen zich op facebook heeft aangemeld, even een update.
Vissenasiel? Ja, ik las een artikel in de Elsevier van 2 april j.l. (ok, ik heb een abonnement op dit blad) over het enige vissenasiel in Nederland. Draait zonder subsidie (geldt alleen voor zgn aaibare dieren). Opgericht  door ene Danny Stolk. Een man met het hart  volgens mij op de juiste plaats.  Ken de man verder niet maar het verhaal sprak mij aan. Vissen die door de w.c. worden gespoeld, omdat de eigenaar stopte met zijn hobby. Goudvissen in vijvers, die moeten worden gedempt en die daarom  doodleuk in sloten worden gedumpt. Of de vissen worden te groot.  Genoeg verhalen over diverse misstanden. Hij en zijn team doen er wat aan.  Even wat info hierover:

http://vissenasiel.nl/            
            

http://www.elsevier.nl/nederland/achtergrond/2016/03/vis-door-de-plee-nee-naar-het-asiel-ermee-286897/

http://www.dierbewustleven.info/dierendagen/de-vissenopvang-in-delft/

Kom op zondagmiddag 29 mei a.s. (open van 11.00 tot 17.00 uur) om 13.00 naar Zorghotel Bovenwegen.
Van daar uit kunnen we met de auto naar het adres van de Madestraat 31 in Delft  gaan. Volgens info uit ANWB-routeplanner is het  ca 70 km (ca 50 minuten) rijden. Het lijkt mij een goede keuze om ter plekke af te spreken wie bij wie meerijdt.
Heb ik een idee: aan brandstof ben je heen en terug ca 16 euro kwijt. Stel er gaan 4 man/vrouw in 1 auto, komt neer op 4 euro pp. Degenen die meerijden geven die 4 euro aan het asiel, houdt de chauffeur hier toch een goed gevoel aan over. Nogmaals het is maar een idee. Kan ook dat anders het geld naar de chauffeur gaat (en die geeft het weer aan het asiel, hoop ik.....).
 
Tijdens Mijn bak wordt top bij Dennis (wat was het weer gezellig) kwamen nog wat leuke ideeën op tafel:

1. Willeke, als coördinator van de Bovenwegen-bak, wil aldaar kijken of er geen maanvissen aan te schaffen zijn. (En dan een stickertje op de ruit, aangeschaft bij het Vissenasiel)

2. Henk Jr wil graag weten of onze AV geen bijdrage kan leveren, dan wel sponsor wil worden (reclame via website/facebook ,etc.).
 
Ik vind het allemaal geweldig.  We horen het wel wat Lidy terugmeldt hierover.
 
Ik heb inmiddels gebeld met Danny en een en ander toegelicht. Vond het prima. We hoeven niet te reserveren, de koffie staat klaar (kunnen jullie even bijkomen van de rit) en hij heeft heel veel maanvissen!
 
Graag mij even berichten als je mee gaat, zodat we een beeld kunnen vormen hoe lang de colonne wordt.
 
 Mijn emailadres is gewijzigd en is thans co.jasperse@ziggo.nl.
 
Groet Co

Mijn bak wordt top bij Dennis


Wat waren de verwachtingen hooggespannen.  Dennis, die ons maandenlang  via de Facebookgroep informeerde middels foto's en commentaar over zijn aquarium,vanaf het aan elkaar kitten van de ruiten, de constructie van de bioloog en de ombouw, de verlichting en ten slotte de inrichting met de hardscape en de bewoners. Weliswaar zelf gedaan, maar wel met de onmisbare hulp van zijn pa, de bij ons bekende Henk Jr. Een stapel foto's lag gereed voor diegenen die niet op Facebook komen.
Tja en dan bel je aan bij casa Dennis, wordt je hartelijk welkom geheten, kom je de huiskamer binnen en daar staat ie dan. Had je je van te voren een beeld gevormd, de werkelijkheid overtreft altijd weer. Wat een prachtige bak is het geworden! 
 
Mooi hoor die plaatjes, maar de grootte 140x60x50 cm, echt een fraaie afmeting! De inrichting? Op z'n Lindebooms, eigen gereid (lees, niet op zijn NBAT's) met mooie stukken kienhout, fraaie maaskeien, flink aantal holen voor de L-nummers. Vooropgesteld, het aquarium  is nog in een beginstadium. Planten moeten nog groeien, computer moet nog worden aan gesloten, dingetje, etc. Maar jongens dit kan alleen maar beter worden. De stijling en kleur van de ombouw van steigerhout is een concessie aan de echtgenote, aangepast aan het interieur. En zo heurt het...
De L-nummers zijn overigens een hobby van Dennis. Boven werd een kweekbak getoond van een andere soort met eieren en jonkies.  Willeke bleef natuurlijk extra lang bij al dat fraais.
Het gezelschap genoot met volle teugen, afwisselend werden stoelen geruild voor en naast de bak om het geheel maar goed in zich op te kunnen nemen. Je kon ook merken dat er ook vanuit de andere groep interesse was. Overigens Jan, die wij vorige keer bezochten, gaf nog een lyrisch verslag van alle verbeteringen die hij had aangebracht naar aanleiding van de hem verschafte adviezen. Je zou haast een vervolgbezoek plannen.....
Het was weer een heerlijk avondje met een prima gastheer, helaas de laatste van onze groep, met -gelukkig- nog 1 in het verschiet..bij Ton.

Bedankt Dennis!

Co

Pogostemon stellatus

Is een prachtig decoratieve stengelplant stervormig gezien de rangschikking van de bladeren, afkomstig uit Zuidoost-Azië en Australië. Daar komen ze vooral voor in moerassen, venen, vijvers en rijstvelden tot op hoogtes van 2.500 meter. Er zijn verschillende soorten van deze plant momenteel in de hobby, deze onderscheiden zich door de bladgrootte. De smalle bladvorm waar ik het over heb ontstond in de hobby ongeveer 10 of 12 jaar geleden, die in eerste instantie werd verkocht en onder de onjuiste naam Eusteralis stellata verhandeld. Wanneer er gezorgd wordt voor de juiste omstandigheden, dan ontwikkelen de  stengels van P. Stellatus zich met bladeren  die kleuren in prachtige roodachtige tot paarsachtige kleur . Een plant die niet misstaat als je deze aan je lay-out toevoegt.

De goede groei van P. stellatus vereist wel enige aandacht van de aquatische tuinder. Goede sterke verlichting is noodzakelijk, vooral voor de bladeren die dieper in het water zitten. CO.2 is een must, evenals de juiste macronutriënten en micronutriënten. Zonder deze voorwaarden gaat de plant kroezen en kwijnt deze uiteindelijk weg.

 Gebruik in Aquascaping: P. stellatus kan worden gebruikt als een interessante achtergrond steunpunt in het aquaria. Met zijn prachtige kleur en bladeren, een prachtig contrast bied in combinatie met naaldgras of fijn bladig groene stengelplanten.

Johan

 

Een bijzonder verschijning


De chocolade goerami

Zo en dan nu de Latijnse naam.

Sphaerichthys osphromenoides
Sphaerichthys vaillanti
Sphaerichthys acrostoma
Sphaerichthys selatanensis
Oeps inderdaad er zijn dus vier soorten. Het is een rustige soort onder de Labyrinth vissen die een speciaal aquaria op prijs stellen. Vragen toch een relatief lage Ph ca 6.5 en het liefst wat oud zacht water. Werken met regenwater is ideaal voor deze vissen.  Zijn erg gevoelig voor de waterkwaliteit. Beplant het aquarium voldoende,s chuil plekken zorgen er voor dat de Chocolade goerami zich op zijn gemak voelt. Over het algemeen zijn de mannetjes mooier van kleur dan de vrouwtjes. Het is een muilbroedend soort, waarbij het vrouwtje de jongen een 14 dagen in de bek houd. Daarna worden ze een voor een uitgespuwd.
Wat eten ze vooral kleine insecten, mar uiteindelijk ook gewoon droogvoer. Ook hier oppassen met Rode muggelarven ze hebben een lang darm kanaal wat hierdoor kan verstoppen daarnaast is het voedsel wat te vet en te stevig voor ze.
Watervlooien en uitgespoelde artemia gaat prima.
Dit soort vissen kom je met een rondje mijn bak wordt top gewoon tegen.
Op de facebook groep gaf Lidy aan de volgden variëteiten te hebben.

Sphaerichthys osphromenoides 
Sphaerichthys selatanensis

Garnalen bekijken door de voorruit


Garnalen wat maakt ze nu zo leuk, om te houden?
Ze zijn bij aanschaf in de winkel redelijk kostbaar, over het algemeen klein van stuk en ook nog kwetsbaar. Toch zien wij ze meer en meer gehouden worden.  Het antwoord is simpel ze zijn voor iedereen. Want vanaf een 20 liter aquarium kun je al garnalen houden. 

Garnalen behoren tot de kreeftachtigen en zijn ongewervelde dieren. Wel hebben ze een skelet van beenplaten en dit zit aan de buitenkant. Een uitwendig pantser dus. Het skelet bestaat uit chitine en kalk, omdat dit niet rekbaar is moeten zij geregeld van pantser verwisselen, dit wordt vervellen genoemd.
Ga jij garnalen houden bereid je dan goed voor.
Ze houden van fijnbladige planten en mossoorten als schuilplaats  maar ook voedseldelen die er in blijven hangen en ontstaan. Pas op met Utricularia graminifolia jonge garnalen kunnen hier in verstrikt raken, klein blaasjes kruid.
Garnalen zijn niet zo groot en dienen met gemak als voedsel, bekijk dus goed wat voor een vis bestand er bij past. Zoek uit welke eisen de soorten stellen die jij wilt gaan houden en verdiep je er in.
Koop je planten hou deze dan eerst een 4 dagen apart in een bak en spoel deze goed uit. Zodat je zeker bent dat er geen gif of hoge concentraties metalen in zitten.

Kan je meerdere soorten bij elkaar plaatsen, liever niet.
De kans op kruisingen zijn reaal. Maar ook kan het ene soort de andere overheersen.
Hieronder een schemaatje welke met elkaar samen kunnen.
  Bijen garnaal Citroen garnaal Crystal Red Garnaal Heteropoda sp. Tijger garnaal Vuur garnaal White Pearl garnaal
Bijen garnaal   V X V X V V
Citroen garnaal V X V X V X X
Crystal Red Garnaal   V X V X V V
Heteropoda sp. V X V X V X X
Tijger garnaal   V X V   V V
Vuur garnaal V X V X V X X
White Pearl garnaal V X V X V X X
               
               
Kruizen wel en kunnen niet bij elkaar
V Kruizen niet en kunnen wel bij elkaar
Betreft het filter om te zorgen dat ze niet opgezogen worden zijn er speciale RVS voorzetstukjes te koop of hele fijne sponsjes.

Krijg je algen problemen of een visziekte wees je er bewust van dat je niet zomaar medicijnen kunt gebruiken in veel medicijnen zit kopersulfaat en dit leid in kleine hoeveelheden al tot massale sterfte onder de garnalen.
Neem de tijd om de nieuwe aanwinst over te wennen. Realiseer je dat de verschillende waterwaarden kunnen zijn van het water in de zak en het aquarium. De zak mag gerust een 30 minuten eerst drijven om op temperatuur te komen en vervolgens zeer rustig overdruppelen van aquariumwater.
Net als vissen verliezen garnalen hun kleur bij stress maar deze komt als zij eenmaal gewend zijn vlot weer terug.
Zet geen nieuwe garnalen in een aquarium welke slecht draait!
Garnalen eten van nature detritus. Dit is afgestorven en ontbindend materiaal van planten en dieren.
Afwisseld bijvoeren en geregeld waterverversen zijn een pre.
Algentabletten, granula, stujes tomaat, paprika en bladgroente als paksoi en andijvie worden prima gegeten. Hou in het achterhoofd dat dat wat niet opgaat hetw ater belast en dit zul je dus met waterverversen weer moeten verwijderen omdat het erg snel de waterkwaliteit aantast.
Teveel droogvoer geeft binnen 24 uur een behoorlijke fosfaatverhoging en kan bijvoorbeeld al zoveel verontreiniging veroorzaken dat zuurstof in een rap tempo vermindert en de dieren in nood komen.

De volgende keer meer in deel II

Johan

 

Contact

Voorzitter: Pim van Velzen
Secretaris: Johan Veenhof
Penningmeester: Martijn Ribbens
Redactie: Jolanda Velthuis
 
Facebook
Website
Email
A.V. Aponogeton is aangesloten bij de NBAT.

Copyright © 2016 A.V. Aponogeton, All rights reserved. 
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent ingeschreven. Indien u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen kunt u zich afmelden met de link hieronder.

Nieuwsbrief niet meer ontvangen  
Pas mijn voorkeuren aan

Email Marketing Powered by Mailchimp