Copy
Aponogeton Nieuwsbrief oktober 2016
Bekijk deze email online

Ik hou er van als plannen te samen komen


Elke laatste dinsdagavond van de maand komen wij met de leden van AV Aponogeton bij elkaar.  Onze ruimte is knus aangekleed waardoor de sfeer gelijk goed voelt. Met zijn allen hebben wij een zwak voor aquarium en sommige voor het Paludarium houden. Maar dat is niet het enige wat ons bind. Echte lekkere koffie en dan aan tafel. Wij ontmoeten namelijk Erik Prins eens kijken wat hij ons te vertellen heeft over aquariumplanten. Nieuwe en oude bekenden luid de titel. Een inspireerde lezing waarbij Erik ons steeds weer zal weten te boeien met zijn kennis en prachtige presentatie. Oktober is zo een groot aquariumfeest. Heel benieuwd welke aquariumplanten er volgende maand in mijn nieuwe bakkie komen te staan? Eigenlijk kan ik niet wachten en jij?

Johan

PS  Wist je dat de laatste dinsdagavond van de maand november wij een prachtige verteller ontvangen die met passie spreekt over wel heel bijzondere visjes.
 

Verslag afgelopen verenigingsavond en ALV

 

Na een korte ledenvergadering waar een ieder werd:

- opgeroepen om mee te denken, 
- duidelijk werd dat iedereen zo zijn kwaliteiten heeft en dus inbreng kan hebben
- de werkgroep bekend werd gemaakt, die zich gaat buigen over de verschillende komende activiteiten
en
- oproep voor meedenkers in deze werkgroep waarbij het hebben van meer/minder ervaring met het houden van aquaria en of meer/minder creatief zijn uiteindelijk niet van belang is, maar wel enthousiasme voor de vereniging!

Gingen we verder met een leuke, leerzame demonstratie over CO2.
Op welke manieren kan je CO2 toevoegen aan je bak en wat voor kosten brengt dit met zich mee.
Johan Veenhof was hier helemaal in zijn element en wist de toehoorders uitstekend te boeien.
Iedereen voelde zich vrij om vragen te stellen waar Johan vakkundig antwoord op gaf.

Een erg geslaagde avond!

Maar, ... hadden er vissen in de demonstratie-bak gezeten? Dan hadden ze het niet overleefd. De demonstratie toonde aan dat de Ph waarde hard kan kelderen in een korte tijd.
Ph7,9 naar een Ph van 5,..

AGENDA
25 oktober
19-20 november
29 november
Aquariumplanten - Erik Prins
Vivariumbeurs
Waar komen uw vissen vandaan? - Hans Kiers

Uitnodiging lezing Erik Prins


Nieuwe aquariumplanten of oude (on)bekende

Veel van de huidige aquariumplanten planten waren tot voor kort niet in Nederland verkrijgbaar. Met nieuwe inzichten in aquariumhouden zijn vele planten houdbaar geworden zodat er steeds meer nieuwe planten beschikbaar komen. Deze nieuwe lichting planten is niet zonder meer in elke “dierenwinkel” te vinden. Toch is er met een beetje moeite wel aan te komen, door te ruilen met andere liefhebbers (al dan niet via internet) of bij enige gespecialiseerde webshops. Vervolgens zullen de plantjes het niet bij iedereen even goed doen, maar als het allemaal een beetje meezit, kun je wel een heel fraai resultaat bereiken, zoals op het scherm te zien zal zijn. 

Deze avond zullen vele van de nieuwe aquariumplanten voorbij  komen, maar zijn ze wel allemaal zo nieuw? Niet alleen de planten zelf komen langs maar er zal ook verteld worden hoe de verschillende planten gehouden moeten worden. Buiten dat zullen er veel tips langs komen om een mooie en gezonde plantenbak te krijgen en niet onbelangrijk, te houden. In deze lezing gaan we vele nieuwe aquariumplanten zien.
 
Erik Prins verzorgt deze lezing op onze volgende verenigingsavond, dinsdag 25 oktober in de kantine van Bovenwegen. De zaal is open om 19.30 uur, de lezing start om 19.45 uur.

Kleurstipjes in het aquarium


Bij de juiste verzorging is lang plezier verzekerd!

Vroeger golden ze als geliefde beginnersvissen, inmiddels maken ziektes en het door kweken ervan tot probleemvissen. Maar er zijn hobbykwekers die goed voor hun vissen zorgen en selectief zijn bij de kweek. Jonge vissen maar zeker ook de oudere moeten hoogwaardig voer krijgen met een hoog percentage eiwitten en proteïnen. Jonge vissen mogen gerust meerdere keren per dag gevoerd worden, kleine beetjes en veel waterverversen zorgt dat deze goed groeien.  Misbaksels worden verwijdert, en de allerbeste jongen worden weer geselecteerd voor de kweek. Door zo nu en dan nieuwe bloedlijnen toe te voegen blijft de hobbykweker weg bij de inteelt en zijn er nog steeds prachtige platy's verkrijgbaar waar ook nu veel plezier aan wordt beleefd.

Ik gebruik ze graag om een nieuwe bak mee op te zetten, simpel omdat ze beginnende algjes wegsnoepen. Natuurlijk in het begin van de opstart wordt er nauwelijks gevoerd, maar de vissen hebben goede reserves en als er na een week gevoerd wordt zijn de bacteriën al bezig zich te ontwikkelen en zolang wij beheerst voeren dan zullen er geen grote problemen ontstaan.
Het verzorgen van deze dieren geeft veel voldoening.  De ei levendbarende van de familie Poeciliidae zijn zeer productief betreft het verkrijgen van jongen. Belangrijk is wel om een fijn plantenebstand aan te legen denk hierbij bijvoorbeeld aan Najas, Waterpest, Limnophila sessiflora( vervanger van de verboden Caboma). De jongen van de levendbarende houden zich hier in op en genieten van de beschutting die deze planten bieden. Het bied beschutting tegen rovers, in een wat groeter aquarium plaats ik om het visbestand beheersbaar te houden er een Aponocheillus linneatus bij. Een snoekje die onder de Killyvisjes valt en zich graag aan de oppervlakte ophoud.
Wil je geen jongen verliezen dan is er de mogelijkheid om zwangere vrouwtjes apart te zetten in bakjes er zijn ook gaas bakjes die je gewoon in het aquarium kunt hangen. SCheelt in het waterverversen, maar wil je selecteren dan is een aantal kleinere aquaria een uitkomst. De temperatuur zo rond de 24 graden Celsius  en de hardheid van het water daar trekken zij zich niets van aan. PH 7 of hoger is beter voor hun ontwikkeling. Als het aquarium voldoende groot is en er geregeld goed water wordt ververst kunnen ze verassend groot worden. Exemplaren van 5 cm zijn dan geen uitzondering. Mijn ervaring is dat mannetjes wel iets kleiner blijven dan de vrouwtjes
Naast de genoemde algen eten ze dus droogvoer, diepvries maar levende watervlooien, Artemias je ziet ze genieten.
Tegenwoordig heb je ze in allerlei variateiten, zelf heb ik ze zwemmen geheel rood de zogenaamde Coraal platy. Maar sindskort een aparte variant hierop met een andere staartvorm en de staart is zwart van kleur. Selectie heb ik nog niet gemaakt, maar dat hoop ik later dit jaar met een aantal kleine bakjes te regelen.

TE KOOP


Wegens beëindigen hobby

Trofis aquarium 150 x 60 x 50 cm, ingebouwde 3 D achterwand met uitsparing voor apparatuur, inclusief meubel (zwart) (5 jaar oud)
Toebehoren:
JBL Cristalprofi e 1501 Greenline buitenfilter
 
JBL ph sensor (3mnd oud nog in verpakking)
Navulfles Co2 JBL Pro Flora m 500 met steunvoet (gevuld)
1 navulfles (leeg)
Drukregelklep (m 001) met nanometer voor navulflessen
Co2 passiefreactor JBL Pro Flora Taifun bellenteller, terugloopbeveiliging, temperatuursensor (alles met handleiding)
Volledig gevulde kalibreer set JBL Pro Flora Cal
Verwarming
Voederapparaat, testsetjes en nieuwe vullingen voor de buitenpomp
Schoonmaak - en klein materiaal
(Geen vissen)

L. Niezen

huis, tuin- en keukenconsultant

 

Hydrocotyle tripartita

Is een populaire plantennaam op verschillende forums. Afkomstig uit Zuid-Oost-Azië. Een kenmerk van dit plantje is de snelle compacte groei. De groene bladeren groeien zo intensief dat er een prachtig tapijt van ontstaat, welke een 5 tot 10 cm hoog wordt. De blaadjes hebben een diameter van zo’n 9 mm. Je zou het blaadje kunnen zien als een mislukt klaverblaadje. 
 Het plantje kruipt over de bodem en heeft een grote behoefte aan sterke belichting, maar het gekke is dat het een lage CO.2 behoefte heeft. Optimaal is zacht zuur water. Zeker in natuuraquaria prachtig om mee te scapen.
Temperatuur 20 tot 26 graden. Daarboven groeit het nog wel maar minder uitbundig.
Voedselrijk water wordt zeker op prijs gesteld met een zuurgraad van rond de 7.0.
Herkomst Japan (Azie) Synoniem Hydrocotyle sp. Japan.
 
In het aquarium staat gebogen stuk kienhout welke is bekleed met dit sierlijke plantje. De pluk die over was is op de voorgrond geplaatst en groeit daar rap verder. Wellicht een leuke vraag voor Erik Prins en leden van de werkgroep wat heeft dit plantje nou precies nodig.
Met een hartelijke hobby groet aan Collega Cor en Sander Elberse
Ik heb namelijk in dit stukje een klein stukje van hun tekst gebruikt.

Johan

Vesicularia dubyana "Christmasmos"


Kerstboom mos is een specialiteit afkomstig uit Brazilië. De draden worden e 1-3 cm lang en door de  zijtak structuur onderscheidt het zich van het gewone Vesicularia dubyana ( nieuwe naam Taxiphyllum barbieri)   en ziet eruit als dennenboom takken. Het is zwaarder dan gewone Java mos en het groeit langzamer. Het hecht gemakkelijk aan de wortels en stenen, voor vorm behoud is af en toe snoeien noodzakelijk..

Contact

Voorzitter: Pim van Velzen
Secretaris: Johan Veenhof
Penningmeester: Martijn Ribbens
Redactie: Jolanda Velthuis
 
Facebook
Website
Email
A.V. Aponogeton is aangesloten bij de NBAT.

Copyright © 2016 A.V. Aponogeton, All rights reserved. 
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u bent ingeschreven. Indien u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen kunt u zich afmelden met de link hieronder.

Nieuwsbrief niet meer ontvangen  
Pas mijn voorkeuren aan

Email Marketing Powered by Mailchimp