Copy
Voimaannuttava synnytys -sivuston Terhi ilahduttaa raskaus ja synnytys aiheisella joulukalenterilla.
View this email in your browser

Joulukalenteri ~ 16.12.


"Olimme usein havainneet - ymmärtämättä syytä - että naiset tuntuivat unohtavan itsensä ja ympäristön tapahtumat lääkitsemättömän synnytyksen aikana. Eräänä päivänä me esimerkiksi satuimme filmaamaan syntymää suurella televisiokameralla. Useita minuutteja vauvan syntymän jälkeen nuori äiti sanoi: `Vahinko, ettei kukaan ottanut valokuvia vauvan syntymästä.` Monet synnyttäjät kokevat samanlaisia muutoksia tietoisuutensa tasossa. He saavat kaukaisen katseen silmiinsä, unohtavat sosiaaliset tavat, kadottavat itsetietoisuutensa ja itsehillintänsä. Monet päästävät tyypillisen huudon syntymän hetkellä. Huomasimme kuitenkin, että tässä tilassa olevat naiset eivät suinkaan ole avuttomia, eksyneitä tai ilman ´asiantuntemusta`. He toimivat harkiten, etsien ja löytäen spontaanisti heille parhaiten soveltuvat asennot, jotka myös osoittautuvat fysiologisesti tehokkaimmiksi."
- Michel Odent / Luonnonmukainen synnytys

 
KIESUSKIN KEHOSSA KIIKKUI

"Kiesuskin kehossa kiikkui,
kaikkivaltias vasussa
Luojan apsi liikkuessa,
kapalossa kaunis Jumala" ...

... "Tuuti lasta, tuuti pientä,
tuuli lasta nukkumaan
Tuuli pilven pitäjäksi,
taivahan tähyäjäksi
uuen kuun kulettajaksi,
uuen päivän päättäjäksi

Anna maata lapsen pienen,
levätä vähäväkisen
anna maata maan unia,
maan unia, puun unia" ...


~~~

Maaria Matalan virret, osa 5/5. Philomelan Joulun Sydänyö -levyltä.
Vanhoja uskomuksia...

- Lapsista tuli hyviä lukijoita ja he pärjäsivät opintiellä jos lasta tehtäessä oli naisen haarojen alla sängyssä avattu kirja.

- Lapsesta tuli näpistelijä jos häneltä alle vuoden ikäisenä leikattiin saksilla kynnet. Sen vuoksi olikin lapsen kynnet hampain pureksittava lyhyemmiksi.

(Muistan kuulleeni joskus joltain vanhalta ihmiseltä tuon, että alle vuoden ikäisen lapsen kynnet pitäisi lyhentää puremalla, mutta en mitään selitystä sille.) 

- Jos kummi lapsen itkiessä kastettaessa keikutteli häntä sylissään, tuli lapsesta mielipuoli.

- Lapsen synnytyskipuja voitiin vähentää pitämällä synnytys mahdollisimman salassa muilta ihmisiltä. Varma keino polttojen lieventämiseksi oli myös se, että otettiin kuppiin suoloja ja annettiin synnyttäjän miehen hämentää niitä ”vehkeellään”. Sitten suola juotettiin synnyttäjälle.

- Lapsen syntymää odoteltaessa toivoivat vanhemmat, että kaikki tapahtuisi aamupuolella vuorokautta, koska silloin lapsesta kasvaisi reipas ja tarmokas ihminen. Muutoin uninen ja hiljainen.

Lähde: http://www.siuro.info/fi/vapaasana/621-vanhoja-lapsiin-liittyviae-kansanviisauksia
"Kello 21 lääkäri saapui jälleen. Hän suoritti tutkimuksen. Samanaikaisesti tuli supistus ja minun piti oikein koota itseni kyetäkseni keskittymään ja rentoutumaan ja hengittämään.
Selälläänolo oli muutenkin paljon hankalampaa kuin kyljelläolo. En olisi välittänyt lainkaan kääntyillä. Mutta välillä oli kätilöidenkin tutkittava  tilannetta ja kuunneltava, miten Mari siellä jaksoi."
~~~
Leena Valvanteen (lääninkätilö, valtiot. maist.) kirjoittamasta Maijan ja Matin synnytyskoulu -kirjasta "Maijan synnytystarina" jatkuu päivittäin jokaisessa joulukalenterin "luukussa" aina jouluaattoon asti. Kirja on vuodelta 1968.
Share
Tweet
Forward
+1
Pin
Verkkokauppaan tästä
www.voimaannuttavasynnytys.fi
Copyright © 2015 Voimaannuttava synnytys & Terhi Nummi, All rights reserved.


Our mailing address is:
terhinummi@gmail.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list