Copy
Nieuwsbrief Zelfzorg Ondersteund editie 7
Klik hier om deze e-mail online te bekijken

Implementatie ondersteunde zelfzorg wordt onderdeel reguliere zorginkoop


Steeds meer eerstelijns zorgorganisaties willen ondersteunde zelfzorg (verder) implementeren, zodat chronisch zieken meer regie over hun gezondheid krijgen. Bij deze implementatie kunnen zorgorganisaties begeleiding vragen van de coöperatie Zelfzorg Ondersteund (ZO!), bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van een plan van aanpak met Scan & Plan. Deze ondersteuning wordt nu nog gefinancierd vanuit een apart innovatiebudget van Kom Verder, een initiatief van ZO!. Vanaf 1 januari 2019 zal het proces om te komen tot een aanpak voor ondersteunde zelfzorg onderdeel gaan uitmaken van de reguliere zorginkoop. Er zullen dan geen nieuwe subsidies vanuit Zelfzorg Ondersteund! meer worden toegekend. De consulenten van ZO! kunnen nog steeds ondersteuning bieden om te komen tot een aanpak voor de volgende stap. Maar de afspraken over financiering van die aanpak worden gemaakt door de zorginkoper van de zorgverzekeraar en de vertegenwoordiger van de zorggroep.

Meer lezen over wat er verandert per 2019?
Nieuwe website Zelfzorg Ondersteund (ZO!)

De website van Zelfzorg Ondersteund is onlangs vernieuwd. Naast de portretten van alle Kom Verder ambassadeurs, en de Instrumentenkiezer met tools voor zelfmanagement(ondersteuning) vindt u alle relevante informatie voor zorgverleners overzichtelijk op één pagina.

Heeft u vragen of feedback? We horen graag van u via info@zelfzorgondersteund.nl.

 
Kom Verder ambassadeur Mike deelt ervaring bij RTL Nieuws

Mike de Wit is Kom Verder ambassadeur: hij deelt zijn ervaringen over leven met een chronische ziekte met anderen, onder andere in deze video die ZO! maakte. Afgelopen weekend werd Mike geïnterviewd door nieuwszender RTL, die een reportage maakte over zelfmanagement bij diabetes en het flash glucose monitoring (FGM) systeem dat Mike gebruikt.

Meer lezen?
Pilot: succesvoorwaarden voor thuismeten van bloeddruk

CVRM, ofwel cardiovasculair risicomanagement, is het opsporen en behandelen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Patiënten met stabiele, laagcomplexe hart- en vaatziekten komen gemiddeld vier keer per jaar op consult bij de huisarts, voornamelijk om hun bloeddruk te laten meten. Zorgverleners van Gezondheidscentrum Dillenburg in Alphen aan den Rijn startten binnen de proeftuin Gezonde zorg, Gezonde regio een pilot waarbij patiënten hun bloeddruk zelf meten en delen met huisarts en praktijkondersteuner.

Meer lezen?
Huisartsenpraktijken Maastricht-Heuvelland gaan Sanacoach COPD inzetten

MijnCOPDcoach helpt COPD-patiënten om hun eigen gezondheidstoestand in de gaten te houden, met als doel om patiënten meer betrokken te houden bij hun behandeling en gezondheid. Het programma is ontwikkeld door Sananet en is een van de goedgekeurde zelfzorgplatforms. In een pilot in de regio Maastricht-Heuvelland gaan vijf huisartsenpraktijken gedurende zes maanden ervaring opdoen met de Sanacoach COPD en het gebruik van de Ziektelastmeter.

Meer lezen?
Pharos: beoordeel voorlichtingsmateriaal op begrijpelijkheid en toepasbaarheid voor de patiënt

Pharos, het expertisecentrum gezondheidsverschillen, komt met een beoordelingsinstrument voor voorlichtingsmateriaal. Het beoordelingsinstrument is bedoeld om bestaande gezondheidsmaterialen, zoals folders en audiovisueel materiaal, te beoordelen op begrijpelijkheid en toepasbaarheid voor de patiënt.

Meer lezen?
Agenda

Donderdag 13 september: Kennissessie bijeenkomst Zelfzorg Ondersteund: uitnodiging en meer informatie volgt.

Zaterdag 29 september: Finale van de Nationale Diabetes Challenge, georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2018 Zelfzorg Ondersteund, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp