Copy
Nieuwsbrief Zelfzorg Ondersteund editie 11
Klik hier om deze e-mail online te bekijken

8 praktische tips om te starten met Positieve Gezondheid


Het concept Positieve Gezondheid is een methode en werkwijze die (voormalig) huisarts en onderzoeker Machteld Huber voor het eerst introduceerde, en die nu navolging vindt op meerdere plekken in Nederland. Met het gespreksmodel van Positieve Gezondheid wordt de beoordeling van de diverse levensdomeinen van een patiënt in kaart gebracht. Hoe werkt dat in de praktijk? ZO! organiseerde onlangs een online kennissessie, en geeft acht praktische tips om te starten met Positieve Gezondheid.

Meer lezen?
“Bestrijd de problemen, niet de symptomen”

Wat is leefstijlgeneeskunde en waarom is het zo’n hot topic? Huisarts Tamara de Weijer, oprichter en voorzitter van de Vereniging Arts en Leefstijl: “Het is de basis van onze geneeskunde. Dat we het nu als iets nieuws ervaren, komt misschien doordat we ongeveer een eeuw geleden - in de tijd dat we penicilline en antibiotica uitvonden - steeds meer medicijnen zijn gaan voorschrijven. Ons geloof in medicijnen is groot, maar in leefstijl veel minder.”

Meer lezen?
Implementatie van ondersteunde zelfzorg: hoe ziet het proces eruit?

In deze interactieve infographic zijn 10 stappen weergegeven die eerstelijns samenwerkingsverbanden (zorggroepen, gezondheidscentra, huisartsenorganisaties) en zorginkopers houvast geven om zelf te bepalen waar ze zich bevinden in het proces en wat de volgende stap is. Per stap vindt u relevante documenten en diensten die Zelfzorg Ondersteund biedt om het proces te doorlopen.

Meer lezen?
Gezamenlijk ICT-visie InEen, LHV en NHG

Er ligt één visie en plan voor digitalisering huisartsenzorg, opgesteld door InEen, LHV en NHG. De drie huisartsenorganisaties werken al jaren nauw samen aan de digitalisering van de zorg, en komen met een gezamenlijke visie met bijbehorende agenda. Hierin beschrijven ze hoe digitale infrastructuur huisartsen, huisartsenposten, zorggroepen en gezondheidscentra kan ondersteunen om de zorg te verbeteren.

Meer lezen?
Nationaal Preventieakkoord gelanceerd 

Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft na maanden onderhandelen met zeventig partijen het Nationale Preventieakkoord gepresenteerd. Daarin staan maatregelen om Nederland gezonder te maken, zoals rookruimten die verboden worden en de prijsverhoging van sigaretten. Ook komen er meer waterpunten, gezondere kantines en geen suikerhoudende frisdranken op scholen, en een beperking van de korting op alcohol. Toch was er ook al snel kritiek op het akkoord. Voedingsdeskundigen zeggen dat er meer nodig is en volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) worden de doelen van dit akkoord niet gehaald met de aangekondigde maatregelen.

Meer lezen?

 
Agenda

Dinsdag 8 december: Nascholing Demedicalisatie, door Vereniging Arts & Leefstijl. Meer informatie.

21 t/m 26 januari 2019: landelijke e-healthweek: een campagne voor het vergroten van kennis en vaardigheden op het gebied van digitale ondersteuning in de zorg. Meer informatie.

Donderdag 24 januari 2019: Het Institute for Positive Health en Alles is Gezondheid organiseren op 24 januari 2019 een praktijkmiddag over Positieve Gezondheid. Meer informatie.


Bekijk alle evenementen via zelfzorgondersteund.nl/agenda.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2018 Zelfzorg Ondersteund, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp