Copy
Nieuwsbrief Zelfzorg Ondersteund editie 3
Klik hier om deze e-mail online te bekijken

"Ik heb eindelijk een goed gesprek gehad met de dokter, zeggen patiënten"
 

SAG is een stichting van zestien gezondheidscentra verspreid over heel Amsterdam. Bij drie praktijken volgen doktersassistenten, praktijkondersteuners en huisartsen een training 'van ZZ naar GG', van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Huisartsen Toine van der Nooij en Stijn Verschuren en praktijkondersteuner Graham Boyle vertellen over de impact van de methode op hun werk.

Meer lezen?
Leefstijlgeneeskunde nodig voor trendbreuk in zorgkosten

Leefstijlgeneeskunde is nodig voor een echte trendbreuk in de zorgkosten. Dat schrijven Martijn van Winkelhof, fiscaal econoom, Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie en trendwatcher Adjiedj Bakas in een artikel in het Financieel Dagblad. Samen met andere artsen en wetenschappers hielden ze afgelopen week een pleidooi voor een omslag in de zorg. Ook in dagblad Trouw vragen ze aandacht voor het onderwerp: patiënten zijn beter af met een andere leefstijl dan met een pil.

Meer lezen?
InEen maakt toekomstvisie persoonsgerichte zorg

Hoe kunnen we meer dan voorheen zorg op maat bieden die goed aansluit bij wat de patiënt zelf belangrijk vindt? Om nog meer gezamenlijk op te kunnen trekken ontwikkelt InEen - de belangenorganisatie voor de eerstelijn - samen met haar leden een aanpak persoonsgerichte zorg. Eén van de onderdelen van deze aanpak is een toekomstvisie persoonsgerichte zorg. "Het wordt tijd om in de eerste lijn innovatie en het gebruik van digitale technologie steviger te omarmen."

Meer lezen?
ZO! in De POH, vaktijdschrift voor praktijkondersteuners

Vaktijdschrift De POH besteedt aandacht aan de werkwijze en ondersteuning die Zelfzorg Ondersteund kan bieden aan praktijkondersteuners (POH) in de huisartsenpraktijk. In het december en maart nummer van De POH staan twee artikelen over hoe praktijkondersteuners een cruciale rol spelen bij motiveren van chronische patiënten. De aanzet tot gedragsverandering begint vaak met een goed gesprek.

Meer lezen?
Uitdagingen in de diabeteszorg: symposium 1 juni

De Diabetesvereniging Nederland organiseert op vrijdag 1 juni het symposium Uitdagingen in de diabeteszorg. Het symposium gaat over knelpunten in de diabeteszorg, maar vooral ook over oplossingen. Internisten, huisartsen en diabetesverpleegkundigen kunnen hun kennis verrijken en worden geïnspireerd door deskundige sprekers, collega's en ervaringsdeskundigen.

Meer lezen?
Een ander soort gesprek met patiënten

Huidige consultmodellen die in medische opleidingen en in de huisartsen- en ziekenhuispraktijk gebruikt worden zijn vooral gericht op het geven van advies en uitleg aan patiënten. Bij persoonsgerichte zorg worden patiënten (met een chronische aandoening) gestimuleerd om zelf na te denken wat ze prettig vinden en heeft de zorgverlener een coachende rol. Deze (zorg)organisaties zetten een nieuw consult- of gespreksmodel in en trainen hun medewerkers met andere consultvoering.

Meer lezen?
Agenda

Vrijdag 6 april: Jaarcongres Arts & Voeding: “Gezonde darmen, gezond lichaam?”
Jaarbeurs Utrecht, georganiseerd door Vereniging Arts & Voeding

Dinsdag 10 april: Landelijk congres voor de volksgezondheid 'Preventie is een mindset', georganiseerd door NCVG.

Donderdag 24 mei: Projectleiders bijeenkomst Zelfzorg Ondersteund & InEen: deze bijeenkomst staat in het teken van de patiënt als verbeterpartner.

Vrijdag 1 juni: Symposium Uitdagingen in de diabeteszorg, georganiseerd door Diabetes Vereniging Nederland
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Email
Email
Copyright © 2018 Zelfzorg Ondersteund, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp