Copy
Nieuwsbrief Solid Road 09/2015
 

-Terence's verhaal: succesvolle terugkeer naar Oeganda
-John's verhaal: voorbereiding op terugkeer naar Oeganda
-Gereedschap voor deelnemers Solid Road

View this email in your browser

'You planted a seed in me and it fell on fertile ground, I will take it to Uganda.'

Dit prachtige citaat is afkomstig uit de afscheidsspeech van onze deelnemer Terence die in juli 2015 naar Oeganda is vertrokken om een kippenboerderij te beginnen.

In de afgelopen maanden hebben wij deelnemers onder andere uit Nepal, Bosnië, Armenië en Oeganda begeleid bij terugkeer naar hun land van herkomst.   
In deze nieuwsbrief zoomen wij in op Oeganda en leest u meer over de terugkeer van Terence* en John's* voorbereidingen op terugkeer.
(*
Uit privacy-overwegingen gebruiken we gefingeerde namen)

Op deze boerderij heeft Terence als voorbereiding op terugkeer stage gelopen

Omdat Terence vroeger boer was geweest wilde hij tijdens zijn stage graag meer ervaring opdoen binnen de landbouwsector en leren hoe Nederlandse boeren werken. Solid Road heeft Terence in contact gebracht met een kippenboerderij: een biologische boerderij met ruim 5000 legkippen. De eigenaar van de boerderij was enthousiast over de leergierige houding van Terence tijdens de stage en zijn enthousiasme voor kippen.
In de verpakkingshal waar dagelijks zo'n 5000 eieren worden verpakt

Terence was tijdens zijn stage verantwoordelijk voor het voeren en verzorgen van de kippen en hielp mee bij het verpakken van de eieren.
Tijdens zijn stage werd Terence droom steeds concreter: een eigen kippenboerderij met legkippen beginnen in Oeganda.
Een onderdeel van de voorbereiding op terugkeer was ook het volgen van een businesstraining van Solid Road. Terence heeft geleerd een realistisch en financieel haalbaar businessplan voor zijn kippenbedrijf in Oeganda te schrijven.
Terence is blij over het gereedschap van Gered Gereedschap
Naast deze gereedschapskist heeft Terence een generator met zonnepanelen en een kleine landbouwmachine meegenomen naar Oeganda. Solid Road heeft ervoor gezorgd dat de goederen per transportvliegtuig naar Oeganda werden vervoerd.
De bouw van Terence's kippenboerderij in Oeganda is begonnen!

Terence is in juli 2015 naar Oeganda teruggekeerd en is gelijk begonnen met het bouwen van zijn kippenboerderij. De partnerorganisatie van Solid Road in Oeganda heeft samen met Terence alle bouwmaterialen ingekocht zoals de stenen, cement, platen voor het dak en ook de prachtige watertank van 5000 l.
De kippenschuur is af en Terence dochter is erg trots

Binnen vier weken heeft Terence zijn kippenschuur gebouwd. De volgende stap is het kopen van de kippen. De kippenschuur heeft Terence op eigen land gebouwd, daarnaast gaat Terence met behulp van de partnerorganisatie een stuk land kopen waarop hij mais gaat verbouwen, zodat hij voldoende voer voor zijn kippen heeft. De komende maanden gaat onze partnerorganisatie intensief contact houden met  Terence om hem te ondersteunen bij zijn reintegratie.

     John's verhaal

'I'm travelling on a solid road'

Dit citaat is afkomstig van onze deelnemer John uit Oeganda. Als kind is hij op een boerderij opgegroeid. Zijn droom was altijd om zelf een landbouwbedrijf in Oeganda te beginnen.

John is sinds 1 jaar in Nederland. Inmiddels is het asielverzoek van John afgewezen en volgt hij een training bij Solid Road om zich voor te bereiden op terugkeer. John wil in Oeganda een tuinbouwbedrijf starten waar hij groentes kan verbouwen. Hiervoor gaat hij stage lopen bij een Nederlands tuinbouwbedrijf om relevante ervaring op te doen.

John vertelt over zijn voorbereidingen voor terugkeer:

"I was caught between a rock and a hard place. I wasn't sure if returning to my country wouldn't turn out to be the biggest mistake considering the challenges I would face back home. But on the other hand, insisting on living in the Netherlands without documents, no work and depressed is not worth it.
Whatever decision I would make, it was going to be the hardest I have ever made in my entire years of life. I needed help to make the decision.
Credit be given to Solid Road for the enormous amount of support they have continuously given me to make the decision. They have made me see a brighter future that lies ahead if I return to my country. They have been very instrumental in planning for my return. 
I would advise any person faced with a similar situation like mine, to seek the support of Solid Road. It's worth it."

Samenwerking Gered Gereedschap

Deelnemers van Solid Road die teruggaan naar hun land van herkomst kunnen sinds kort gebruik maken van de fantastische gereedschapskisten van Stichting Gered Gereedschap. Er zijn gereedschapskisten voor timmermannen, metselaars en automonteurs, daarnaast ook naaimachines en werkplaatsmachines. De gereedschappen worden door Gered Gereedschap in Nederland ingezameld en opgeknapt. Terence heeft een gereedschapskist mee naar Oeganda genomen die bij het bouwen van de kippenschuur heel goed van pas kwam.
In de volgende nieuwsbrief leest u meer over de voorbereidingen van John en andere ex-asielzoekers die wij begeleiden bij terugkeer naar hun land van herkomst.
Wilt u tussendoor op de hoogte blijven over ons werk? Wij plaatsen regelmatig updates op Twitter en de website van Solid Road.
Solid Road
Eilbrachtstraat 8
6511 LX Nijmegen
06-27480885
info@solidroad.nl
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list